Juli- Sept 2022

Sid 67

 

Juli 2022
 

1428. "Italienska skor" av Henning Mankell 
Leopard pocket 2007 (© 2006) Sidor 310.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021
"Det är vinter i början av 2000-talet. En äldre man stiger upp ur en vak och upptäcker att det står en kvinna med rullator ute på isen. Vem är hon? Hur har hon kommit dit?
 Så börjar historien om Fredrik och Harriet. En gång för många år sedan var de djupt förälskade. Nu lever Fredrik på en ö i yttersta havsbandet i en stor tystnad, omgiven av sin hund och katt, med en myrstack i sitt vardagsrum. En mörk hemlighet, ett ödesdigert misstag har gjort honom till en skygg ensling. Harriet ska snart dö och kräver att Fredrik ska infria det löfte han en gång gav henne. Tillsammans gör de en resa som på många sätt blir omskakande och leder till möten med de märkliga människor som döljer sig under den lugna svenska ytan.
Med Italienska skor har Henning Mankell skrivit en roman där döden och smärtan finns med lika mycket som glädjen och livslusten."
Läst 1 - 5 juli 2022
Många märkliga människor får man möta i den här boken som faktiskt ändå ger en behaglig läsning. Fortsättningen Svenska gummistövlar läste jag för fyra år sedan och jag gillade även den.
 

1429. "Leopardens öga" av Henning Mankell 
Ordfront pocket 2000 (© 1990) Sidor 299.  HIF:s Inlämna 5:-, 2022
"Jag vill inte dö på golvet. Naken, med kackerlackor krypande över mitt ansikte.
 Han kramar med fingrarna runt det blöta lakanet, förbereder sig för en attack som kommer att bli våldsammare än de tidigare. Svagt, med en röst som knappt bär, ropar han uti mörkret efter Luka, men där finns bara tystnaden och den afrikanska nattens spelande cikador.
 Han kanske sitter här utanför dörren, tänker han desperat. Han kanske sitter där och väntar på att jag ska dö."
Från Norrland hamnar Hans Olofsson av en händelse i Zambia i slutet av 60-talet. Han blir kvar i arton långa år, till en början besjälad av svenska värderingar om samarbete och solidaritet. Men den afrikanska verkligheten på den farm han driver ställer helt andra krav. Sakta nöts han ner av de vitas rasism och de svartas hat.
 En dag hittar han sina vita grannar lemlästade till döds och förstår att hans egna dagar är räknade. Ska han stanna och kämpa eller fly fältet?
Lös även Henning Mankells övriga böcker om Afrika, Comédia infantil och Berättelse på tidens strand!"
Henning Mankell är sedan 1988 bosatt i Maputo, Moçambique, där han arbetar som regissör. Under senare år har han främst gjort sig känd för sina kriminalromaner om kommissarie Kurt Wallander. 1995 gav han ut två andra böcker med motiv från Afrika: Comédia infantil (Ordfront) och Eldens hemlighet (Raben & Sjögren). Hösten 2000 utkommer hans kriminalroman Danslärarens återkomst.
Läst 6 - 9 juli 2022
Den här tyckte jag var lite tråkig och lite intressant.
 

1430. "Danslärarens återkomst" av Henning Mankell 
Ordfront pocket 2001 (© 2000) Sidor 455.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021
"Den 12 december 1945. Det besegrade Nazityskland ligger i ruiner. Ett engelskt arméplan landar på flygplatsen i Bückeburg. En ensam passagerare med en liten svart väska som enda bagage stiger ut och blir körd i en jeep till Hameln. Där försvinner han in genom fängelseportarna.
I gryningen dagen efter avrättas nio manliga och tre kvinnliga krigsförbrytare genom hängning.
 I oktober 1999 hittas den pensionerade polismannen Herbert Molin död utanför sitt ensligt belägna hus i Härjedalen. Allt tyder på att han blivit plågad till döds med de mest utstuderade metoder.
På golvet i Molins hus finns tydliga blodspår. En polis från Östersund, som undersöker fallet, tycker att de bildar ett egendomligt mönster.
 Plötsligt inser han vad de betyder: i detta rum har någon dansat tango med mordoffret...
 I Borås läser den 37-årige kriminalpolisen Stefan Lindman om mordet på Molin, en polis som han en gång arbetat tillsammans med. Han får en ingivelse att åka till Sveg och ta reda på vad som hänt.
 Snart kommer han att inse att det finns de som inte vill att han ska forska i Molins öde. Han börjar ana hur skuggor ur ett ont förflutet träder fram djupt inne i de härjedalska skogarna.
 Henning Mankell är författare och dramatiker, bosatt i Sverige och Moçambique. Hans serie om kriminalkommissarie Kurt Wallander har sålts i 3,5 miljoner exemplar i Sverige.
Läst 9 - 12 juli 2022
Ganska bra och lite spännande: om krig och nazister.
 

1431. "Tea-Bag" av Henning Mankell 
Leopard pocket 2002 (© 2002) Sidor 329.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021
"Jesper Humlin är en av de mest uppburna poeterna i sin generation. Men hans håg står snarare till att få stipendier än en stor läsekrets. Hans förläggare, som alltid tar emot Humlin på förlaget i sin roddmaskin, vill att Jesper ska börja skriva kriminalromaner. Därför har han för säkerhets skull skickat ut ett pressmeddelande att nästa bok blir en deckare. En som redan är igång med sitt deckarskrivande är Humlins, 87-åriga mamma. Likaså planerar Humlins argaste konkurrent att skriva en detektivroman. Humlin känner hur hans position på parnassen börjar vackla, men det som får marken att definitivt att rämna under honom blir en biblioteksuppläsning, dit ett antal interner bjudits in. Uppläsningen slutar i slagsmål och kaos.
 Men som bekant är kaos granne med Gud och räddningen för Jesper Humlin blir mötet med den afrikanska flickan Tea-Bag. Hon har tagit sig illegalt till Sverige och lever här under olika identiteter. Humlin bestämmer sig för att starta en skrivarkurs för Tea-Bag och hennes vänner med baktanken att få en ny ådra till sitt författarskap. Men kursen blir inte som Humlin tänkt sig och mötet med invandrarflickorna mycket mer omvälvande än han någonsin kunnat föreställa sig. Deras berättelser växer ut till en skakande skildring av hur livet i Sverige och vår omvärld ter sig från en annan horisont än vår egen trygga.
Henning Mankell är en av våra mest betydande samtidsskildrare. Tea-Bag är en roman som skildrar ett Sverige som många av oss aldrig möter och ger röst åt en stor del av vår befolkning som normalt sett aldrig kan göra sin stämma hörd."
Läst 13 - 16 juli 2022
Det är så mycket prat och konstiga telefonsamtal i denna bok, så det blir ganska tjatigt.
 

1432. "Djup" av Henning Mankell 
Leopard pocket 2005 (© 2004) Sidor 298.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021
"Året är 1914, det stora krigets första år. Lars Tobiasson-Svartman har fått ett hemligt militärt uppdrag att loda för en farled i den östgötska skärgården. Men det han egentligen letar efter är den punkt där hans lod aldrig når botten.
Lars Tobiasson-Svartman är en man med starkt kontrollbehov. Han mäter ständigt avstånd, memorerar fartygens tonnage, bestyckning och högsta marschhastighet och när han har svårt att somna tar han fram sitt lod och lägger det mot bröstet.
Men det finns saker som han inte kan kontrollera. När han av en slump möter en kvinna som bor ensam på ett skär i havsbandet kommer hela hans värld i gungning och han tappar fotfästet. Trots att han är gift kastar han sig huvudstupa in i ett kärleksförhållande och snart är hans liv en malström av otrohet, lögner och självbedrägeri."
Läst 17 - 20 juli 2022
Verkade tråkig i början, men blev bättre och lite spännande.
 

1433. "Minnet av en smutsig ängel" av Henning Mankell 
Pocketförlaget 2012 (© 2011) Sidor 353.  HIF:s Inlämna 5:-, 2022
"En natt 1904 lämnar den unga svenskan Hanna Lundmark ett fartyg som ankrat i Portugisiska Östafrika. Av en tillfällighet blir hon ägare till den största bordellen i huvudstaden Lourenco Marques. Hon fylls av medkänsla för de prostituerade och hon upprörs över hur de svarta behandlas av den koloniala vita minoriteten.
 Men de svarta kvinnorna värjer sig för hennes försökt till närhet. Mötet med Pedro Momenta, en entreprenör i de vita människornas rädsla, och en våldsam och brutal tragedi tvingar Hanna att bestämma sig för vem hon är och vilket liv hon egentligen ska leva. Steg för steg förändras hon och växer in i en ny och oväntad roll..."
Henning Mankell är en av Sveriges internationellt mest lästa författare. Hans böcker har sålts i över 40 miljoner exemplar och översatts till fler än 40 språk.
Läst 20 - 24 juli 2022
Var också en ganska sömning inledning på boken, men det blev rätt intressant ändå. En schimpans hade en ganska stor roll i Hannas liv.
 

1434. "Mord i blått" av Jan Mårtenson 
Månpocket 2013 (© 2012) Sidor 375.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"På modehuset på Sturegatan är stämningen kaotisk. Grundaren har avlidit och ledningen har övertagits av hans paranta änka. Hans döttrar avskyr sin styvmor och dessutom har deras egna expansionsplaner gått upp i rök.
 Samtidigt som maktspelet trissas upp ska företagets 50-årsjubileum firas i Marrakech, där Yves Saint Laurents magnifika residens ligger i trädgården Jardin Majorelle.
 Antikhandlaren Johan Kristian Homan blir genom sin flickvän Francine inbjuden till jubileet, men festligheterna övergår i tragedi. Under ett besök i Jardin Majorelle slår döden till. Rånmord, tror marockansk polis. Mord, tror Homan, men han har ju inga bevis, bara sin intuition.
 Jan Mårtenson är en av våra mest lästa författare och hans böcker har sålts i mer än två miljoner exemplar. Mord i blått är den 40:e boken i serien om Homan."
Läst 24 - 28 juli 2022
Konstigt nog har jag inte läst någon bok av Jan Mårtenson tidigare, i alla fall inte efter 2003 då jag började skriva om mina lästa böcker här.
Men det här var den tråkigaste deckare jag läst på länge! Alldeles för mycket modeprat, Stockholm, bokcitat och ordspråk. Detta var inte alls i min smak.
Såg på Wikipedia att Jan Mårtenson är född år 1933, fyller alltså hela 90 år nästa år! Han har i princip skrivit en bok per år om denne Homan. Respekt för det.
 

1435. "Dödligt hot" av Jan Mårtenson 
Wahlström & Widstrand pocket 2020 (© 2019) Sidor 317.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"Ett taktiskt kärnvapen ligger gömt i Stockholm.
 Två nyckelpersoner i en terroristorganisation sitter häktade. Ett anonymt brev anländer till regeringskansliet: Släpps inte de intagna kommer bomben att detonera. Regeringen har sedan länge en stenhård princip. Ge aldrig efter för utpressning. Men är brevet äkta eller ett groteskt skämt? Vad händer om man evakuerar en miljonstad? Och vad riskerar man om man inte agerar?
 Antikhandlare Johan Kristian Homan dras in i ett mardrömslikt scenario med intriger på internationell nivå och ond, bråd död. Som vanligt låter Jan Mårtenson sin antikhandlare komma med pricksäkra observationer runt allt från samhällsfrågor och politik till kultur, konst och antikviteter. Dödligt hot är en Homandeckare av verkligt god årgång!"
Läst 29 - 30 juli 2022
Denna tyckte jag var lite bättre än Mord i blått, men den var ganska tråkig ändå. Alltså inte min stil detta, bra då vet jag det! Nu kommer båda mina Mårtensonböcker att lämnas tillbaks till secondhandaffären.

Augusti 2022

1436. "Pottungen" av Anna Laestadius Larsson (2)  
Piratförlaget pocket 2019 (© 2014) Sidor 446.  RK 3 för 25, 8,33, 2022
"Det är mars 1792 och *Gustav III ligger död på Stockholms slott. På balkongen visar den nye regenten hertig Karl upp sig för folket.
 På borggården står Johanna som en gång var slottets pottunge med ett krampaktigt grepp om sin son Nils. Hon om någon vet vad hertigen är kapabel till. I en tid då kopplerskor lurar på krogarna, plitar griper lösdriverskor på gatorna och där de flesta försörjningsmöjligheter är stängda för en ogift mor är Johanna ändå fast besluten att glömma det som varit och skapa sig ett bättre liv. Men hur?
 Inne i slottets förgyllda salar drömmer hertiginnan Charlotta om inflytande och makt. Tillsammans med sin hovmästarinna Sophie samlar hon tidens vittra fruntimmer i den hemliga kvinnosalongen Blåstrumporna.
Pottungen är den fristående fortsättningen på Barnbruden. Det är en berättelse om orättvisor, förtryck och det som förenar oss alla: längtan efter kärlek och att få styra sitt eget liv."
Läst 30 juli - 3 aug 2022
Det är fortsatt intressant att läsa om kvinnans historia i 1790-talets Stockholm. Så mycket elände med bland annat alla sjukdomar som man försöker bota med en massa hokus-pokus. Man dras lätt med in i den tidens händelser.
Har även läst Barnbruden av
Anna Laestadius Larsson
och tyckte även den var intressant.

 

1437. "Musselstranden" av Marie Hermanson 
Månpocket 2000 (© 1998) Sidor 268.  RK 3 för 25, 8,33, 2022  XX
"Ulrika står på tå och kikar in genom sommarstugans fönster. Allt är i minsta detalj som hon mindes det. Det hemtrevliga vardagsrummet med sina randiga soffor, sjömanskistan, den vita gungstolen, jugendlampan, vägghyllan som löpte runt hela rummet fylld av småsaker. .. Det var som att se rakt in i det förflutna och i ett slag kommer allt tillbaka till henne; grannfamiljen som var så lätt att förälska sig i, deras dotter som var hennes första riktiga vän.
 Fylld av minnen tar Ulrika sina två pojkar med sig och går för att visa dem barndomens magiska plats - musselstranden. Blå och pärlemoskimrande skärvor krasar under deras fötter.
 Här vilar hemligheter, livets ljuvlighet och farlighet har stämt möte.
 Men Ulrika vet inte om det.
 Inte förrän pojkarna gör ett skrämmande fynd..."
Läst 4 - 7 aug 2022
Jag blev inte helt förtjust i den här boken, utan jag tyckte den var lite knepig och lite tråkig.
 

1438. "Svart som natten" (Raven Black) av Ann Cleeves (1 om J Perez)
Bonnierpocket 2007 (© 2006) Sidor 383.  HIF.s bokloppis, 2021  XX
"Det är en kall januarimorgon och staden Ravenswick på Shetlandsöarna ligger under ett djupt täcke av snö. Den ensamstående mamman Fran Hunter har just lämnat sin dotter i skolan. Hon är på väg hemåt när blicken plötsligt dras till de svarta korparna som cirklar över ett underligt bylte ute på fältet. Det visar sig vara en ung kvinna, strypt med sin egen halsduk. Fran känner genast igen henne som den nyinflyttade grannflickan Catherine Ross.
 Bland invånarna sprids nyheten om mordet blixtsnabbt och rykten om att stadens ensling Magnus Tait är inblandad i mordet börjar florera. När kommissarie Jimmy Perez ignorerar ryktena och istället börjar kartlägga vad som egentligen hänt sprider sig misstankarna vidare och lägger sig som en skugga över den lilla staden. Grannarna kastar illvilliga blickar på varandra och för första gången låser man sin ytterdörr. Alla känner alla - men en av dem är en mördare. Vem?"
Läst 7  - 10 aug 2022
Kändes lite spännande men det är såå långsamt innan man kommer in i handlingen. Blev lite spänning i slutet när upplösningen närmade sig.
 

1439. "Rött stoft" (Red Bones) av Ann Cleeves (3 om Jimmy Perez)
Bonnierpocket 2010 (© 2009) Sidor 337.  RK 3 för 25, 8,33, 2022  XX
"Det är tidig vår och en klaustrofobisk dimma sveper in över Whalsey, en av de mindre Shetlandsöarna. När en ung arkeolog, som arbetar vid en utgrävning, upptäcker kvarlevor från en människa blir öborna förbryllade. Är det ett fornfynd eller något av senare datum? Kort därefter skjuts en äldre kvinna till döds mitt i natten i en mystisk olycka och polisen Jimmy Perez kallas dit av kvinnans sonson Sandy Wilson, kollega till Perez.
 Det ödsliga landskapet och det vidsträckta havet har frambringat ett obändigt och hemlighetsfullt folk. Mima Wilson hade varit en enstöring, hon hade sin mark, sin stolthet och sin familj. Men varför reagerade hon så märkligt på det arkeologiska fyndet? När Perez inleder sin undersökning bland lokalbefolkningen finner han två släkter som sedan generationer legat i fejd med varandra och vars avund, snikenhet och förbittring delar samhället i två läger. Ytterligare ett dödsfall inträffar och Jimmy Perez inser att gamla hemligheter måste fram i ljuset om en mördare ska kunna hindras att slå till igen.
 Rött stoft är tredje, fristående delen i Shetlandskvartetten efter Svart som natten (2007) och Vita nätter (2008). Ann Cleeves har hyllats för sina trovärdiga personteckningar, fantastiska miljöskildringar och originella intriger och för Svart som natten belönades hon med The Duncan Lawrie Dagger, en av kriminallitteraturens främsta utmärkelser."
Läst 10 - 14 aug 2022
Denna boken tyckte jag nog sämre om än den ovanför, Svart som natten. Den här är så seg och så är det så mycket folk att hålla reda på.
 

1440. "Samhällsbärarna" av Leif GW Persson
Bonnierpocket 2008 (© 1982) Sidor 391.  HIF Inlämna 5:-, 2022  XX
"Vad kan en före detta lagerförman från Västerås ha gemensamt med en polsk cellist, en skötsam flicka från Hälsingland med ett fyllo från Birkastan, en jugoslavisk restaurangägare med två palestinska flyktingar? Har Berg, Borg, Orrvik och Åström för vana att misshandla folk i polisbussen? Och vad menade egentligen Nils Rune Nilsson när han döende på sjukhuset mumlade: "Björneborgarnas marsch"? Sammantaget ger det mycket att grubbla på för polisintendenten Lars M Johansson och hans kolleger.
 Samhällsbärarna är Leif GW Perssons tredje polisroman och utkom första gången 1982. Den har sedan dess sålt i stora upplagor och filmatiserats.
 Belönad med Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 1982."
Läst 14 - 17 aug 2022
Jag gillar ju Leif GW, så det var både intressant och lite spännande att läsa en sådan gammal bok av honom. Tänk den har 40 år på nacken! Jag förmodar att den väckte rabalder när den kom ut och folk förstod vem som låg till grund för huvudpersonerna i boken. Det gör ju inte jag idag.
 

1441. "En annan tid, ett annat liv" av Leif GW Persson
Bonnierpocket 2011 (© 2003) Sidor 429.  RK, Krstd, 9:- 2022  XX
"Torsdagen den 30 november på Karl XII:s dödsdag rasar våldsamma demonstrationer i Stockholms city. Ungefär samtidigt mördas en lägre tjänsteman vid en anonym statlig myndighet i sin lägenhet på Östermalm. En motvillig Jarnebring svarar på larmet. När han och hans nya kollega, kriminalinspektör Anna Holt, väl kommer dit har gärningsmannen redan hunnit avvika. Det blir ingen bra mordutredning och efter en ganska kort tid läggs den ner och förvisas till grova våldsbrott som aldrig klarats upp.
 Samtidigt tycks den leva ett hemligt liv. Säkerhetspolisen går runt och ställer frågor om mordoffret och personerna i hans omgivning, frågor om en annan tid och ett annat liv, och betydligt allvarligare brott än det som Jarnebring och Holt försöker få någon rätsida på.
 Polisintendent Lars Martin Johansson har utnämnts till operativ chef för säkerhetspolisen. Det är nya tiden nu och hög tid att städa ut alla gamla lik som hans företrädare samlat i Säpos garderober. Ett uppdrag som Johansson tar sig an med stor entusiasm och all den kompetens som han är mäktig. Men det blir inte som han tänkt sig. I stället kommer det att handla om en annan tid då de människor som Johansson möter levde andra liv. Och att Johansson, Jarnebring och Holt så där i förbigående klarar upp ett mord på en lägre tjänsteman vid en anonym statlig myndighet är en klen tröst med tanke på allt annat elände som plötsligt bryter lös.
 En annan tid, ett annat liv (2003) är den andra delen i Leif GW Perssons framgångsrika trilogi som inleddes med Mellan sommarens längtan och vinterns köld (2002) och avslutades med Faller fritt som i en dröm (2007).
Årets bästa svenska kriminalroman 2003 enligt Svenska Deckarakademin."
Läst 17 - 20 aug 2022
Njae, den här gillade jag inte så mycket faktiskt. Saknade Leif GW:s speciella humor, så jag har faktiskt skrivit i boken att "Slöseri med tid att läsa!"
Och den där Bäckström blir man ju knäpp på!
 

1442. "Mrs. Angels tårtbageri" (Baking Cakes in Kigali) av Gaile Parkin
Libris pocket 2012 (© 2009) Sidor 317.  HIF bokloppis 5:-, 2021  XX
"Till alla livets stora ögonblick behöver man en tårta, eller hur?
Om man bor i Kigali beställer man den med fördel från Mrs. Angel Tungaraza som har ett litet och mycket personligt tårtbageri hemma i sitt kök i lägenheten i det internationella lägenhetskomplexet. Här bor de amerikanska volontärerna som vill göra gott efter folkmordet, den japanske gästarbetaren som firar allt och längtar hem till sin familj, den muslimska familjen vars dotter håller på att blir stor, mannen som alla kallar CIA. Hit kommer tonåriga Jeanne d'Arc för att tjäna lite pengar - och många kunder som vill beställa Mrs. Angels berömda tårtor...
 Mrs. Angels tårtbageri (originaltitel: Baking Cakes in Kigali) är Gaile Parkins debutroman - hon har tidigare skrivit en rad barnböcker och skolböcker. Hon är född och uppvuxen i Zimbavwe och har arbetat i en rad afrikanska länder, senast i Rwanda med flickor och kvinnor som överlevde folkmordet."
Läst 20 - 22 aug 2022
Först trodde jag att denna bok skulle vara ytlig och meningslös, en typisk feel good-roman. Det är det i och för sig också, men det finns mycket allvar i botten. Intressant att läsa om hur flickor och kvinnor har det i Kigali och hur de försöker lösa sina problem till det bästa.
 

1443. "Älskar, älskar inte"  av Eleonor Sager
Lind & Co pocket 2020 (©2019) Sidor 263.  HIF bokloppis 5:-, 2021, läste bara 94 sidor. XX
""Emilia är dryga trettio och redo att köpa villa, vovve och en bättre begagnad Volvo. Barn vill hon också ha. Gärna många. Helst nyss. Hon är tillsammans med Charlie som inte verkar redo att ge upp sitt sorglösa surfarliv, men hon väljer att blunda för den petitessen. Han vet nog bara inte om att ha vill bli pappa.
 Lillasyster Madelen är nygift, har ett spännande jobb i tv-branschen och hennes lägenhet är som tagen ur en monter på möbelmässan. Allt är bäddat för nästa steg. Det är bara det att hennes biologiska klocka inte tickar, alls.
 När Madelen fattar ett beslut som Emilia inte kan stötta, hänger inbar bara systrarnas relation på en skör tråd, utan Madelen inser att hon kanske är på väg att förlora allt som egentligen är viktigt.
 Samtidigt ställs Emilia inför ett avgörande och till synes omöjligt val. Vågar hon låta hjärtat styra?
 Älskar, älskar inte är första delen i en serie där vi får följa systrarna Lind."
Läst 20 - 22 aug 2022
Nej, det här var inget för mig. Boken tröttnade jag på och kom ingen vart, då beslöt jag mig för att ge upp den. Ibland stämmer inte åldrarna på en själv och bokens huvudpersoner.
 

1444. "Från galler till glädje. En livsresa genom 1352 dagar" (A Life With A Fabulous View) av Gaile Parkin
Ekerlids pocket 2016 (© ?) Sidor 292.  HIF bokloppis 5:-, 2021  XX
"Varje dag, en dag i fångenskap...
Den 29 mars 2006, efter en affärsresa i USA, arresteras Karin Volo på flygplatsen i San Diego - just innan hon ska gå ombord på planet hem till Sverige. Efter en redan svår tid då hon upptäckte att hennes förre make var en professionell bedragare som ljugit om det mesta, väntade nu 1352 dagars helvete i ett amerikanskt häkte.
 "Mitt liv vände 180 grader på några sekunder och jag hamnade i en mardröm där jag kämpade för mitt liv och för möjligheten att få återvända till min familj. Till slut friades jag på alla punkter, men under hela denna tid var jag tvungen att finna ett sätt att överleva medan mina döttrar växte upp utan mig."
"Boken skildrar den inre resa jag gjorde för att inte bli galen. Det är en berättelse om svek, lögner, kärlek, hopp och tro. Från att överleva de svåraste utmaningar - till att nu försöka vara en inspiration och glädje för andra."
Läst 25 - 28 aug 2022
Den här boken är skriven helt rakt upp och ner och visst är det fruktansvärt som hon behandlades i "drömlandet" USA. Det blir lite intressant men också lite långtråkigt att följa, även om hon berättar om sin inre resa som hon gör. Jag känner mig inte så engagerad i detta.
 

1445. "I hemlighet begravd" av Viveca Sten (10)
Forum pocket 2020 (© 2019) Sidor 459.  HIF bokloppis 5:-, 2021
"Delar av ett människoskelett hittas på Telegrafholmen mittemot Sandhamn och Thomas Andreasson kallas dit i sensommarvärmen. Spåren pekar mot två kvinnor som försvunnit från trakten tio år tidigare. Men vem har egentligen begravts på ön?
 Nora Linde är sjukskriven efter ett tragiskt brottmål. Hon plågas av ångest och mardrömmar och kan inte sluta älta sitt misslyckande. När hon hör om fynden på Telegrafholmen försöker hon desperat ställa saker och ting till rätta. Mot allt förnuft inleder hon en riskabel utredning vid sidan av polisens som hotar att leda till katastrof.
 Vänskapen mellan Thomas och Nora utsätts för svåra prövningar när gömda hemligheter och såriga familjerelationer kommer i dagen. Bland Sandhamnsborna finns någon som vet sanningen. Måste  ytterligare liv offras innan den avslöjas?"
Viveca Sten är en av Skandinaviens största och mest lästa deckarförfattare. Hon har tillbringat alla sina somrar på ön Sandhamn i Stockholms skärgård. Hennes populära böcker om polisen Thomas Andreasson och åklagaren Nora Linde har sålts i över sex miljoner exemplar, de ges ut i fyrtio länder och filmatiseringarna har nått fler än åttio miljoner tv-tittare över hela världen. I hemlighet begravd är den tionde delen i Morden i Sandhamn."
Läst 28 - 31 aug 2022
Ja, det är välbekant att stiga in i Viveca Stens värld igen, men dock tyckte jag inte det blev så spännande denna gången. Det kanske räcker nu? Í denna boken höll Nora Linde på att utveckla alkoholism.
(Jag saknar fortfarande nr sju i serien, resten har jag.)

September 2022

1446. "Innan molnen kommer" av Mari Jungstedt 
A Bonnier pocket 2021 (© 2020) Sidor 295.  RK 8,33, 2022
"En kontroversiell spansk åklagare, gift med en svenska, hittas död i en ravin i bergsbyn Ronda på den spanska solkusten. Snart kan polisen konstatera att det rör sig om mord.
 Läraren Lisa Hagel, som blivit brutalt dumpad av sin man sedan trettio år, flyttar till Spanien från Sverige för att försöka  börja om. Hon har köpt ett renoveringsobjekt i en liten sömnig by. På en flamencokurs träffar hon mordutredaren och änkemannen Hector Correa som även han har ett sårigt förflutet, och plötsligt finner sig Lisa indragen i det mystiska mordet på åklagaren. Så inträffar ännu ett mord, och spåren leder ända tillbaka till general Franco och Spaniens blodiga historia.
 Innan molnen kommer är första delen i Málagasviten, en ny kriminalserie av Mari Jungstedt.
Sedan debuten med Den du inte ser har Mari Jungstedt etablerat sig som en av Sveriges  mest framgångsrika spänningsförfattare. Hennes böcker har sålt i över 6 miljoner exemplar bara i Sverige och har översatts till ett tjugotal språk."
Läst 31 aug - 3 sep 2022
Eftersom jag inte alls gillat hennes böcker om Kanarieöarna, så förväntade jag mig inget av denna heller. Men den var bättre än jag trott, kanske lite förutsägbar. Hennes Gotlandsdeckare har jag oftast gillat.
 

1447. "Kritgubben" (Chalk Man) av C. J. Tudor 
Månpocket 2018 (© 2018) Sidor 337.  HIF bokloppis 5:-, 2021  XX
"Sommarlov i en sömnig småstad. Några unga pojkar är på jakt efter äventyr, men deras önskan besannas snart på ett skrämmande sätt. Eddie, en av pojkarna, träffar Kritgubbben, en fåordig och obehaglig man. Han uppmuntrar dem att kommunicera med varandra genom kritmålningar runt om i staden. Så en dag upptäcker de kritfigurer som de själva inte målat och förstår att någon annan gett sig in i leken. Allting ställs på sin spets när de anonyma kritfigurerna leder dem till ett lik.
 30 år senare får Eddie ett brev. Det innehåller inget mer än en krita och en teckning förställande en hängd streckgubbe. Eddie kontaktar sina gamla vänner och de inser snart att Kritgubben inte är färdig med sina otäcka lekar."
Läst 3 - 5 sep 2022
Den tar sig aldrig tycker jag och blir nästan lite tråkig. Att jämföra den med Stephen Kings alster går inte, för han är mästaren. Den här kvinnliga författaren har mycket kvar, om hon någonsin når dit, vilket jag tvivlar på.
 

1448. "Den första hustrun" (The First Wife) av Erica Spindler 
HarperCrime pocket 2016 (© 2015) Sidor 368.  HIF bokloppis 5:-, 2021  XX
"En ung kvinna gifter sig med en man hon knappt känner. Sakta men säkert går det upp för henne att hans första fru försvann under oförklarliga omständigheter.
 Bailey Browne drömmer om någon som kan rädda henne från den grå vardagen. En dag står han där. Logan Abbott är tio år äldre än Bailey, dessutom är han rik och privilegierad. De blir handlöst förälskade och gifter sig direkt.
 Men när Logan tar med Bailey till sin gård i Louisiana grusas alla drömmar om den eviga kärleken. Det går rykten om hans första frus märkliga försvinnande och när fler kvinnor rapporteras saknade leder alla bevis till honom. Kan han verkligen vara inblandad? Bailey blir misstänksam, för med handen på hjärtat så känner de egentligen inte varandra..."
Läst 6 - 11 sep 2022
Det är så typiskt amerikanskt! Jag har skrivit det många gånger nu här i mina recensioner, så jag börjar nog tröttna på det amerikanska. Ni vet, hemmafruar, rikedomar, publiv, hästar och rancher osv osv.... Men ibland var det ändå lite spännande innan mördaren avslöjas! Dock är det ingen bok jag sätter i bokhyllan, utan tillbaks till secondhandaffären.
 

1449. "Krokodilväktaren" (Dansk titel samma?) av Katrine Engberg 
Månpocket 2020 (© 2016) Sidor 360.  HIF bokloppis 5:-, 2021  XX
"En tidig morgon hittas en ung kvinna mördad i sin lägenhet, med ett mönster inristat i ansiktet. Det blir inledningen på en mardröm för hennes hyresvärd Esther de Laurenti. Liksom för polisinspektörerna Jeppe Kørner och Anette Werner som får ta sig an fallet.
 När Esther avslöjar att hon håller på att skriva en deckare där mordet finns skildrat i detalj, tar utredningen en ny vändning. Vem kan ha läst manuset och låtit fiktion bli veklighet? Det tycks som om Esther blivit indragen i en sjuk människas fantasivärld, och Jeppe och Anette tvingas gräva i det förflutna efter de hemligheter som skapat den.
 Krokodilväktaren är den första delen i Katrine Engbergs hyllade Köpenhamnsserie om det udda och omaka radarparet Kørner och Werner."
 Katrine Engberg är född och uppvuxen i Köpenhamn. Efter att ha varit verksam som dansare, koreograf och regissör debuterade hon 2016 med Krokodilväktaren. Den fick strålande recensioner och var nummer ett på topplistorna. Sedan dess har serien om polisinspektörerna Jeppe Kørner och Anette Werner sålt i över 250 000 exemplar i Danmark och ges ut i tjugo länder. År 2017 och 2019 nominerades hon till det danska priset Årets Forfatter och 2018 och 2019 till det prestigefyllda Marhapriset som delas ut av bokhandlarkedjan Bog & Idè."
Läst 11 - 17 sep 2022
Jag vet inte varför, men den här boken lyckades inte fånga mig alls. Jag somnade tvärtom till den många gånger. Känns lite gammalt med inristade mönster på mordoffer och människorna är både knepiga och intrigen invecklad. Nej, inget för mig...
 

1450. "Välkommen till Flanagans" (1) av Åsa Hellberg 
Forum pocket 2020 (© 2019) Sidor 331.  HIF bokloppis 5:-, 2021  XX
"En kvinna, ett hotell, allt att vinna.
1960-talets jetsetare, aristokrater och affärsmän flockas på lyxhotellet Flanagans - att inte få en inbjudan till Linda Lansings mytomspunna fester är en katastrof.
 Men ingen vet vilket högt pris Linda har tvingats betala för framgångarna. Många gånger har hon varit nära att ge upp. Hon är ensam kvinna i männens värld, och trots att hon ägt och drivit hotellet i tio år är hon fortfarande inte accepterad.
 Det beror på Lindas kusiner Laurence och Sebastian. Ända sedan hon lämnade Fjällbacka för att axla ansvaret för faderns livsverk har de varit hennes bittra fiender. Kusinerna anser att hon borde sälja hotellet till dem och återvända till Sverige, och de skyr inga medel för att få sin vilja igenom.
 Nu kulminerar maktkampen. Och Linda inser att hon måste vinna, för att rädda sig själv - och hotellet."
Läst 18 - 20 sep 2022
Boken var lättläst och påminde mig mycket om alla de veckotidningsromaner man läste i tonåren! Någonting fångade mig och fick mig att läsa ut boken ganska snabbt. Författaren kunde däremot varit lite sparsammare med sina detaljerade möten i sänghalmen!
 

1451. "Kvinnorna på Flanagans" (2) av Åsa Hellberg 
Forum pocket 2021 (© 2020) Sidor 321.  RK 8,33, 2022  XX
"Lyx, intriger och hemligheter på Flanagans.
Vännerna Elinor och Emma har offrat allt för att Flanagans ska förbli omtalat och framgångsrikt. De har lyckats och affärerna går strålande. Men priset har varit högt. De hemligheter som länge varit väl förborgade under lager av skuld och skam hotar nu att avslöjas. Hur stark är deras vänskap? Hur stora påfrestningar klarar den? Och kommer hotellet att överleva om sanningen om ägarna avslöjas?
 Frankie är Emmas 22-åriga dotter, en karismatisk och utåtagerande ung kvinna som hatar sin mamma. Emma kämpar för att komma henne nära, men det verkar omöjligt. Såren är för djupa. Billie älskar sin mamma Elinor, ändå får kraven på perfektion henne att flytta till Uppsala för att studera. Där förändras hennes framtidsplaner drastiskt.
 Samtidigt som 1980-talet når sin kulmen med droger, sex och längtan efter kärlek tar intrigerna på Londons mesta lyxhotell ny fart...
Andra delen i serien om kvinnorna på Flanagans."
Läst 20 - 22 sep 2022
Lättläst, men mycket folk att hålla reda på. Fortfarande gör sig apartheid gällande här i denna lite sockersöta roman om både hög och låg.
 

1452. "Det lilla bageriet på strandpromenaden" (Little Beach Street Bakery) av Jenny Colgan 
Massolit pocket 2018 (© 2015) Sidor 402.  RK 8,33, 2022  XX
"Polly hade allt: jobb, bostad och pojkvän. Men en konkurs gör henne utblottad. Hon hittar ett billigt rum ovanpå ett bageri och börjar baka. Doften av nybakat bröd lockar fram många nya bekantskaper: en lunnefågelunge och fiskaren Tarnie blir snart goda vänner och framtiden ser ljus ut.
 Men inte alla uppskattar hennes tilltag. Snart upptäcker Polly att den nya platsen och människorna som bor där visar upp sidor som inte är lika charmerande som de först verkade..."
Läst 22 - 25 sep 2022
Lite sötsliskigt förutsägbar, skrev jag som omdöme i den här boken.
 

1453. "Julafton på den lilla ön i havet" (An Island Christmas) av Jenny Colgan 
Massolitpocket 2020 (© 2018) Sidor 297.  HIF bokloppis 5:-, 2021  XX
"Julen är en tid för att mysa framför brasan och kanske njuta av den skotska klassikern sirapskaka med hutt - om du inte råkat bli gravid med din före detta chef förstås, och inte vet hur du ska berätta det för honom. Kommer Flora samla modet och avslöja sanningen för sina nära och kära? Och kommer hennes pojkvän Joel tycka att hon har goda nyheter - eller kommer den här julen bli lika gråkall som högländerna i midvintertid?
 Samtidigt försöker Saif, läkare och flykting från det krigshärjade Syrien, njuta av sin första västerländska jul tillsamman med sina söner. Hans fru är dock fortfarande försvunnen, och hennes frånvaro påverkar dem alla. Kan familjen finna tröst och glädje ändå?
 Följ med till ett vackert nordligt hörn av världen, till gemenskapen på Mure, och upplev en höglandsjul du sent kommer att glömma!"
Läst 26 - 27 sep 2022
Myspys och gullegull - och så lite kyla och cancer!
 

1454. "Ögonvittnet" av Anna Bågstam  1 i en trilogi
Norstedts pocket 2019 (© 2018) Sidor 403.  HIF bokloppis 5:-, 2021 
"Ett brutalt mord begås i det pittoreska fiskeläget Lerviken vid Öresund dagen efter att Harriet Vesterberg flyttat in i sin pappas hus, ett stenkast från brottsplatsen. Plötsligt är Lerviken långt från den idyll där hon tillbringade sin barndoms somrar.
 Harriet har lämnat Stockholm och en kraschad kärleksrelation för en nystart som utredare hos polisen i Landskrona. Men det står snart klart at hon inte är särskilt välkommen på stationen och att hennes idéer inte uppskattas. Hon bestämmer sig för att gå sin egen väg, men den leder in henne på ett spår hon snart ångrar att hon började följa.
 Ögonvittnet är en tempofylld och spännande deckare som utspelar sig i Öresundstrakten, med en smart, rolig och ofullkomlig hjältinna som huvudperson."
Läst 27 - 30 sep 2022
Det här var en författare jag inte hört talas om tidigare. Måste säga att jag gillade boken, kanske för att maken växte upp i Landskrona! Kul med lite bekanta platser.
Kanske är det nybörjarfel, men huvudpersonens smygrökande känns inte up-to-date alls, så det kunde hon skippat. En sak till är att hon använt sig av alldeles för likartade namn på personer i boken, eller vad sägs om de här: Eugen, Eva-Lotta, Elias, Lisa, Lia, Laura, Lena, Lennart..... Boken slutar med en cliffhanger.
På min nästa sida börjar jag med att recensera Anna Bågstams 2:a bok i trilogin!

 

HEJ DU
som läser mina boksidor!
Skulle vara väldigt trevligt om du skrev
något i min gästbok någon gång! :o)
Tack på förhand!


Har du enbart fått upp denna sidan
utan min menyrad till vänster?

Klicka då här för att få fram menyraden

Sidan utlagd juli 2022

Tillbaks till bokindex

eller
Tillbaks till Pias Stuga

Design © Pias Grafik 2003 - 2022
 


Räknare 2022

8 besök