Januari - Mars 2022

Sid 6
5

 

Januari 2022
 

1360. "Mitt positiva liv" av Andreas Lundstedt och Cecilia Blankens
Norstedts pocket 2013 (© 2012) Sidor 261.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021
"Hej. Jag heter Andreas Lundstedt och jag har hiv.
 Under en lång tid var det en skamfylld smärta jag inte ens vågade dela med mina närmaste. En hemlighet som följde mig på schlagerscenerna, genom de glammigt glittriga discoåren när jag turnerade världen runt med Alcazar och under de destruktiva festnätterna när jag gjorde allt för att fly från mig själv och min mörka medpassagerare.
 Tills lögnerna till slut blev för tunga att bära och allt kraschade.
 Jag hade nått min botten och insåg att om jag ville leva måste jag sluta skämmas och börja resan mot att acceptera och älska mitt liv. Och mitt hiv."
Läst 31 dec 2021 - 2 jan 2022
Intressant och självutlämnande av Andreas Lundstedt! I slutet av boken intervjuas en läkare och man får veta att AIDS, som ju är ett virus, först hittades hos schimpanser i Afrika. De slaktades och åts - och smittade människor - som dog. (Jämför med Covid -19 år 2020)
 

1361. "Saknad" av Karin Alvtegen  
Anderson pocket 2007 (© 2000) Sidor 271.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"Sibylla Forsenström finns inte. Sedan femton år tillbaka lever hon helt utanför det etablerade samhällssystemet. Som en av Stockholms många uteliggare överlever hon dag för dag, med allt hon äger har hon i sin ryggsäck. Att skaffa mat för dagen och en tillräckligt avskild plats att sova på kräver hennes energi dygnets alla timmar. Och det hjälper henne att hålla tankarna borta från det förflutna, varför hennes liv har blivit som det har. Så händer det som inte får hända. En natt råkar hon befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. En man blir brutalt mördad, och alltför många tecken pekar på att det är Sibylla som är den skyldiga. Ingen har frågat efter henne på femton år, men plötsligt är hon Sveriges mest eftersökta person. Överleva från dag till dag, det vet hon att hon klarar. Men nu gäller det att fly..."
"Vinnare av Glasnyckeln - Nordens bästa kriminalroman. Nominerad till Bästa Svenska Kriminalroman, Polonipriset och till Palle Rosenkrantz-priset i Danmark.
Filmatiserad i Storbritannien med bl a Joanne Frogatt, Gregor Fischer och Phyllis Logan i rollerna."
Läst 2 - 4 jan 2022
Lättläst bok om en hemlös tjejs tillvaro, där hon bland annat träffar på en femtonårig kille som hjälper henne. Vet inte vad jag ska skriva om denna. När jag sökte på nätet om Karin Alvtegen såg jag att hon tyvärr drabbats av sjukdomen ME och också skrivit en bok om det.
 

1362. "Barnmorskan i East End. En sann berättelse från 1950-talets London" (Call the midwife - A true story of the East End in the 1950s) av Jennifer Worth  (1)
Lind & Co pocket 2013 (© 2002) Sidor 281.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021 
"Barnmorskan i East End är en underbart rolig, hjärtevärmande och gripande skildring från efterkrigstidens London, som ligger till grund för den hyllade tv-serien med samma namn.
 Livet i Londons East End och Docklands på 1950-talet var tufft. Hit kom Jennifer Worth som tjugotvååring till ett nunnekloster där hon skulle arbeta som barnmorska. Hon var nyutexaminerad och oerfaren.
 Preventivmedel var i princip okänt, husen trånga och slitna. Nästan alla saknade rinnande vatten och inomhustoalett. Det kryllade av barn och ohyra.
 Medan männen arbetade nere i hamnen fylldes kvinnornas dagar av smutstvätt, matlagning, uppfostring och barnafödande. När det var dags för ännu en mun att mätta skickade man bud till nunneklostret och en barnmorska skyndade ut på cykel.
 För Jennifer blev mötet med fattigdomen en chock, men hon lärde sig snart att älska den livsvilja, värme och kärlek hon mötte.
 Läs också bok nummer två i seren om barnmorskan i East End som ges ut under sommaren 2013.
"Jennifer Worth (1935-2011) arbetade under 20 år som barnmorska och sjuksköterska i Londons fattigaste delar. Hennes memoarer har rönt mycket stor uppskattning bland både läsare och tv-tittare."
Läst 2 - 6 jan 2022
Jag har sett många avsnitt av tv-serien, så därför var det skoj att läsa boken. Visste inte att det var självupplevt. Mycket intressant att läsa Jennifer Worths upplevelser och erfarenheter om det fattiga London-livet.
 

1363. "Finns inte på kartan" av Carin Hjulström (1) 
Månpocket 2010 (© 2009) Sidor 309.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021 
"Höstterminen på Journalisthögskolan i Göteborg närmar sig sitt slut. Tjugotreåriga Frida Fors väntar spänt på besked om var hon ska få göra sin praktik. Hon vet att en bra praktikplats kan öppna dörrar till de åtråvärda jobben i medievärlden. Beskedet kommer som en kalldusch. Hennes charmiga, begåvade pojkvän får drömplatsen på Aftonbladet i Stockholm, själv hamnar hon på Smålandsbladets lokalredaktion i Bruseryd, ett stillastående samhälle som knappt finns med på kartan. När pojkvännen gör slut och Frida dessutom, med ett enda reportage, lyckas vända hela bygden emot sig, känns det som om hon nått nollpunkten. Men mot sin vilja blir hon indragen både i sina medarbetares och bybornas personliga öden. Kanske blir det Frida som drar vinstlotten trots allt? Fast på ett helt annat sätt än hon först trodde.
Finns inte på kartan är en varm och gripande roman om ett Sverige bortom storstan.
 Carin Hjulström tilldelades Studieförbundet Vuxenskolans författarpris för Finns inte på kartan som är hennes debut."
Läst 6 - 9 jan 2022
Läser ju helst deckare, för spänningens skull, men här blev det en "feel-good"-roman. Det är som jag förväntat mig, förutsägbart "gulligt" och så där.
 

1364. "Skuggpojken" av Carl-Johan Vallgren (skriver som Lucifer)  
Bonnierpocket 2014 (© 2013) Sidor 377.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"Carl-Johan Vallgren skriver som Lucifer. Med Skuggpojken inleder han en serie noir-thrillers med Danny Katz i huvudrollen.
Sommaren 1970 försvinner en liten pojke från Kristinebergs tunnelbanestation i Stockholm. En främmande kvinna tar honom vid handen och går därifrån, och han är borta. Många år senare försvinner också pojkens bror, Joel Klingberg. Hans fru vänder sig till Danny Katz, makens gamla vän från försvarets tolkskola, ett språkgeni med solkig bakgrund, och ber honom om hjälp. Katz går motvilligt med på att börja leta, och upptäcker snart att det finns fler hemligheter i den mäktiga familjen Klingberg. Hans sökande blir också en kamp för överlevnad.
Skuggpojken är en resa in i människans djupaste mörker, en värld där inte ens döden betyder slutet."
Läst 9 - 10 jan 2022
Utan att jag visste det, så hade jag läst fortsättningen på denna bok, Svinen.
Om Skuggpojken tyckte jag så här: Lättläst, för mycket mördande och bara lite spännande i slutet. Men si så där... secondhand nästa.
 

1365. "Skam" av Karin Alvtegen 
Anderson pocket 2008 (© 2005) Sidor 315.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021   XX
"Monika och Maj-Britt är vid första anblicken så olika som två människor kan vara. Monika är både utåtriktad och framgångsrik i sitt arbete som överläkare, medan Maj-Britt är en kraftigt överviktig ensling som snabbt bryter ner varje person som hemtjänsten vågar skicka. De har dock en sak gemensam - ett smärtsamt förflutet som gör att de inte vågar låta någon komma dem nära. Både Monika och Maj-Britt drabbas till slut av händelser som återuppväcker de onda minnena och deras liv kommer att förändras för alltid. Men det är först när de två främlingarna möts som allt ställs på sin spets: Kommer de att kunna försonas med sitt förflutna, med skammen? Eller måste något offras på vägen? Karin Alvtegens fjärde bok Skam är en spännande och omskakande skildring om rädslans makt, om sträng religiös uppfostran och förbjuden sexualitet. Och om den största skammen av dem alla: Att aldrig ha känt sig älskad.
 Platinapocket - årets mest sålda pocketroman. Vald till Årets bok av Månadens Boks läsare. Nominerad till Duncan Lawrie International Dagger Award.
Läst 11 - 14 jan 2022
Den här boken tyckte jag var ganska seg och jobbig med allt prat om Gud och allt religiöst. Tillbaks till secondhand där den kom ifrån.
 

1366. "Mord i sinnet" av P. D. James
Wahlström & Widstrand pocket 1990 (© 1963) Sidor 244.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX  (Läste inte)
"Miss Bolam - korrekt, lojal, pedantisk, men inte särskilt populär föreståndare på en privat psykiatrisk klinik i London - blir brutalt mördad. Så enkelt det hade varit om man kunnat lasta en psykotisk patient för den tragiska händelsen! Men Adam Dalgliesh kan ganska snart visa att mördaren måste vara en av Miss Bolams arbetskamrater, någon av kollegerna, läkarna, sköterskorna. Och det visar sig att under klinikens yta av lugna effektiva rutiner finns en värld var girighet, svartsjuka, hat och utpressning...
K - A mind to Murder - gavs ut 1963. Den kom ut på svenska våren 1989.
Läst 15 jan - 2022
Tyvärr så orkade jag bara läsa ca 60 sidor av den här gamla boken! Den tidens syn på kvinnor blev jobbig att läsa om, hur man värderade kvinnors utseende och kropp och så vidare. Dessutom kom jag ihåg att jag hade sett denna på tv en gång...Secondhand igen.
 

1367. "Barnbruden" av Anna Laestadius Larsson (1)
Pocketförlaget 2014 (© 2013) Sidor 408.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021 
"Det är juni 1774 och det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina närmar sig Sveriges kust efter en orolig färd över Östersjön. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Där finns också den omsvärmade adelsfröken Sophie von Fersen, som tyst förbannar sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill inte passa upp på en trilskande tysk barnrumpa, i tankarna är hon på bal i prins Fredriks armar.
 I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande av den blivande prinsessan. Förväntningarna på henne är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på.
 Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen - den stumma flickan som tar hand om andras skit.
 Barnbruden är romanen om de unga kvinnorna vid Gustav III:s hov. Det är en berättelse om vänskap, svek, maktlystnad och frihetstörst."
"Anna Laestadius Larsson har lång erfarenhet som journalist från bland annat Aftonbladet. Hon har även varit redaktör och redaktionschef för både magasin, som amelia och M-magasin, och ett stort antal tv-program såsom Melodifestivalen, Vi i femman och dokumentärserien Lite stryk får dom tåla. Dessutom medverkade hon under många år som kolumnist i Svenska Dagbladet. I dag är hon verksam som frilansande journalist.
Med Barnbruden, som är första delen i en planerad trilogi, debuterar Anna Laestadius Larsson som romanförfattare."
Läst 15 - 18 jan 2022
Har läst några liknande böcker tidigare, och visst är det så att man dras med i handlingen och förfasas över hur äckliga vissa saker ter sig och hur grymt öde många får. Med andra ord: Ganska intressant!
 

1368. "Monster" (Monster) av Jørgen Jæger 
Lind & Co pocket 2019 (© 2015) Sidor 415.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"Anne lever under skyddad identitet på hemlig adress. Hon är lycklig med sin nya kärlek och dessutom höggravid, men har svårt att släppa rädslan för sin våldsamma ex-man Ragnvald.
 En eftermiddag kommer dottern Thea hem vettskrämd från skolan, men vill inte säga vad som har hänt. Strax därefter hittas Annes nya man misshandlad. Och så doftar lakanen som Ragnvalds rakvatten.
 Så sker ett mord som ställer allting på sin spets. Den sjukskrivna polisen Ole Vik och hans kollega Cecilie Hopen tar sig an fallet som snart blir mycket mer komplicerat än de någonsin kunnat tro..."
"Monster är den första boken i serien om Ole Vik som översatts till svenska och Jørgen Jæger är en av Norges mest populära kriminalförfattare."
Läst 18 - 20 jan 2022
Det började väldigt spännande men sen blev det rörigt och konstigt. Ibland kändes det som en norsk turistbroschyr och ibland väldigt detaljerat tekniskt om räddningshelikoptrar och deras verksamhet. Mot slutet hade jag nästan tappat bort vem som var vem, på grund av att man använde skyddspersonernas riktiga namn och ibland de nya. Läste sen att författaren hade gett ut tio böcker i Norge och bara denna hade utgetts på svenska. Nej, detta var nog inget för mig.
 

1369. "Hitta vilse" av Carin Hjulström (2) 
Månpocket 2011 (© 2010) Sidor 430.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021 
"När Frida Fors blir anställd av aftonpressens nyhetsredaktion känns det som en revansch. Äntligen ska hon slippa korttidsvikariaten och osäkerheten och flytta till Stockholm, staden där allting händer. Hon ser ett spännande liv framför sig, fyllt av jobb, vänner och förhoppningsvis kärlek.
 Men ingenting blir som hon tänkt sig. Knappt har hon hunnit börja förrän hon måste sluta. Plötsligt står hon ensam i en okänd stad och tvingas motvilligt söka nya vägar. Den kubanske dansläraren, den självständiga porraktrisen och den besynnerliga grannkvinnan är några av de personer hon stöter på under några intensiva sommarmånader.
 Ett oväntat jobberbjudande på ett företag med en ny och unik affärsidé får henne att fundera på var hennes moraliska gränser går. Mot vem eller vilka är det viktigast att vara lojal, och vad är hon själv beredd att offra? I arbete och kärlek.
Hitta vilse är en charmig roman om en företagsam men vilsen ung kvinna som på sin trevande färd genom storstadsdjungeln slutligen lär sig att hon måste stå upp för det hon tror på."
Läst 20 - 23 jan 2022
En lättläst och trevlig roman, som först tilldrar sig i tidningsvärlden där jag själv kan känna igen mig till en del. Tyckte denna andra del var bättre än den första Finns inte på kartan.
 

1370. "Katharinakoden" av Jørn Lier Horst 
Månpocket 2019 (© 2017) Sidor 400.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021
"Katharinakoden är första boken i en ny serie där kommissarie Wisting tar sig an Cold Cases.
Det är den tiden på året. För tjugofjärde gången i rad tar poliskommissarie Willian Wisting fram kartongerna med dokument om Katharina Haugens försvinnande. Katharina har aldrig hittats, och med tiden har en vänskap vuxit fram mellan Wisting och Katharinas make, Martin Haugen. På årsdagen för hennes försvinnande hälsar Wisting alltid på hos Martin, men den här gången står stugan tyst och mörk när han kommer dit. Av allt att döma är nu även Martin spårlöst borta.
 Samma dag får Wisting besök på polishuset av den unge utredaren Adrian Stiller, som arbetar på en ny avdelning för gamla ouppklarade fall på Kripos. Det visar sig att Katharinafallet kan ha kopplingar till ett annat olöst försvinnande, och Wisting tvingas motvilligt samarbeta med den lika egensinnige som kontroversielle Stiller."
Jørn Lier Horst har själv arbetat som utredare inom polisen. Han har också skrivit ett flertal böcker tidigare som inte utgivits på svenska förrän nyligen.
Läst 23 - 25 jan 2022
Den första boken jag har läst av denna författaren. Det är en något långsam, men intressant polisutredning av det olösta fallet. Man dras med i boken, som är lättläst med korta kapitel som för en framåt mot en spännande avslutning.
Hade visst läst en bok tidigare av denna författare, Blindgång.
 

1371. "Lilla bokhandeln i Paris" (Das Lavendelzimmer) av Nina George 
Bazar pocket 2018 (© 2013) Sidor 303.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX  (Läste 34 sid)
"En magisk roman för alla dem som tror att ordets kraft kan läka ett brustet hjärta!
 Monsieur Perdu kan ordinera den perfekta boken för ett brustet hjärta. Men kan han kurera sitt eget?
Monsieur Perdu kallar sig för litterär apotekare. Från sin flytande pråm till bokhandel belägen på floden Seine ordinerar han romaner för alla livets motgångar. Genom att använda sin intuition finner han exakt den bok läsaren behöver, och reparerar på detta sätt både brustna själar och hjärtan. Den enda han inte verkar kunna kurera genom litteraturen är sig själv; han lider fortfarande kval efter att hans livs stora kärlek försvann. Bakom sig lämnade hon endast ett brev, som han aldrig öppnade.
 Efter att Perdu slutligen förmått sig att läsa brevet lättar han ankar och ger sig av på en resa till södra Frankrike i hopp om att komma över sin förlust. Med sig har han en storsäljande och geniförklarad ung författare med skrivkramp samt en kärlekskrank italiensk kock, och längs Frankrikes floder reser Perdu, delar ut sin visdom och sina böcker, och visar hur den litterära världen kan ta den mänskliga själen på en resa för att hela sig själv.
Den lilla bokhandeln i Paris är en internationell bästsäljare, fylld med värme och äventyr, och tillägnad alla dem som tror att sagornas kraft kan förändra människors liv."
Läst 23 jan 2022 - -läste bara 34 sid!
Nej, tyvärr var detta ingenting för mig, för mycket snack... Tillbaks till återvinningen!
 

1372. "I morgon kommer jag att sakna dig" (Jeg skal savne deg i morgen) av Heine Bakkeid 
Massolit pocket 2018 (© 2016) Sidor 427.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021
"När botten är nådd finns det bara en väg att gå. Norrut.
Förhörsledaren Thorkild Aske har ett misslyckat självmordsförsök och tre år i fängelse för rattfylleri bakom sig. Utstött av sina kollegor låter han sig övertalas att flytta till en fyrholme långt upp i Norge för att hjälpa till i sökandet efter en ung man som förmodas ha drunknat.
 Samtidigt som Aske brottas med den motvilliga lokalpolisen börjar han inse att det är något som inte stämmer. Den vindpinade ön med dess övergivna fyr visar sig gömma mer än en hemlighet. När stormen kommer och frenetiskt piskar upp havet är det inte kvarlevorna av den unge mannen som vågorna för med sig, utan kroppen av en kvinna utan ansikte.
 Heine Bakkeid har skrivit en suggestiv thriller som kryper in under skinnet på läsaren. I morgon kommer jag att sakna dig skildrar skickligt såväl farorna i havets djup som farorna som finns i djupet av det mänskliga psyket.
Läst 25 - 27 jan 2022
Lättläst deckare i en lite ovanlig miljö. Tycker nog den var ganska spännande också. Lite grann som en norsk Johan Theorin.
 

1373. "Kärlek sökes" av Carin Hjulström (3)
Månpocket 2016 (© 2016) Sidor 409.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021
"Frida Fors är tillbaka! Äldre, klokare och mer tillfreds... eller?
Åren har gått och Frida Fors är numera journalist och rutinerad programledare i radio. I programmet "Sena samtal" pratar hon med lyssnare från hela landet och är proffs på relationer. Men själv är hon en frånskild tvåbarnsmamma som längtar efter kärlek.
 När yngsta barnet åker till Australien blir radhuset i Göteborg obeskrivligt tomt. Lika trygg som Frida känner sig i jobbet, lika kantstött känner hon sig privat.
 Ivrigt påhejad av vänner ger hon sig motvilligt ut på jakt efter den kärlek hon nästan gett upp hoppet om. Och i nätdejtingträsket träffar Frida längtande, kränkta och vilsna män - den ene mer tilltufsad än den andre. Det blir många koppar kaffe på stadens kaféer, promenader i Botaniska och middagar på krogar som Brasserie Lipp. Trevande samtal och spirande förhoppningar blandas med monumentala besvikelser. Är Frida en av dem som aldrig hittar den rätta?
Kärlek sökes är den fristående fortsättningen på succéerna Finns inte på kartan och Hitta vilse. En varm och humoristisk feelgoodroman om att våga ta steget och kasta sig ut i det okända."
Läst 27 - 29 jan 2022
Tredje boken jag läser av Carin Hjulström och denna tyckte jag var bäst av alla tre. Lättläst, trevligt myspys och även lite småfnissig. Kanske ska behålla denna trion?
Rekommenderas!
 

1374. "En helt vanlig familj" av Mattias Edvardsson
Månpocket 2020 (© 2018) Sidor 455.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"De är en helt vanlig familj. Prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i ett villaområde i Lund och på ytan tycks tillvaron perfekt. Men allt raseras när Stella anklagas för mord och hamnar i häktet. Adam och Ulrika är förtvivlade och beredda att göra allt för att hjälpa Stella, men frågan är om de egentligen känner sin dotter. Eller varandra.
 I tre olika delar får vi följa far, mor och dotter, och bit för bit avslöjas sanningen om vad som egentligen hände.
 En helt vanlig familj är en spänningsroman om varje förälders mardröm. Om den fina linjen mellan rätt och fel, sanning och lögn.
Såld till fler än 30 länder."
Läst 29 - 31 jan 2022
En lite ovanlig bok, lättläst, men kändes lite tröttsam när man kom till den tredje personen (mammans) version av sanningen. Lite väl lång, kan jag tycka. Tillbaks till secondhand!

Februari 2022

1375. "Irene Panik" av Carin Hjulström 
Månpocket 2015 (© 2014) Sidor 299.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"Irene Pährson är 48 år, älskar muffins och bor på landet tillsammans med sin man Björn, tre tonårsbarn, hästar, hundar, katter och en deprimerad get. Som ung ville Irene bli sångerska eller bibliotekarie, men ingenting blev som hon hade tänkt sig. Hon fastnade på den slitna gården Grangläntan och nu tar alla henne för given, såväl man och barn som get.
 En dag får hon nog av att vara familjens projektledare och bestämmer sig för att ge sig av. När hon avslöjar sin plan berättar maken att han blivit kär i en ny kvinna. För Irene väntar nu en galen roadtrip genom ett vintrigt glesbygds-Sverige där hon lär känna en rad existenser som kommer att betyda mycket för henne och hon för dem."
"Carin Hjulström är journalist och programledare i både radio och tv. Hon debuterade 2009 med den mycket omtyckta romanen Finns inte på kartan, och ett år senare kom den fristående fortsättningen, Hitta vilse. Med Kajsas resa (2012) skildrade hon i romanform en spännande epok i Sveriges historia."
Läst 31 jan - 2 feb 2022
Lättläst, fantasirik men jag blir så andlöst trött av detta kaos som det handlar om. Någon recensent skrev att boken påminde om Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och det kan jag verkligen hålla med om, den boken var jag inte helt förtjust i heller.
 

1376. "En sannolik historia" av Karin Alvtegen
Anderson pocket 2011 (© 2010) Sidor 320.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"Med säker hand, stark psykologisk laddning och en osviklig känsla för att blottlägga det djupt mänskliga, skildrar här Karin Alvtegen relationer, sorg, konflikträdsla, fördomar och kärlek.
 Karin Alvtegen är en av Skandinaviens mest lästa och uppskattade författare. Hennes böcker är översatta till fler än 30 språk och har belönats med en rad fina priser och nomineringar världen över. Hennes tidigare titlar är Skuld, Saknad, Svek, Skam och Skugga."
Läst 31 jan - 2 feb 2022
En lugn och ganska vardaglig roman om vanliga människor, något original, släktingar och skilsmässoproblem.
 

1377. "Fallvatten" av Mikael Niemi 
Pocketförlaget 2013 (© 2012) Sidor 276.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021 
"Ett intensivt regnande har plågat nordligaste Norrland hela hösten. Det är här i Lule älv, mot den norska gränsen, som kraftverkens enorma vattenmagasin ligger på rad.
 En dag händer det ofattbara - plötsligt reser sig en grå vägg, det är dammarna som till slut brister, enorma krafter släpps lösa och en flodvåg som inte borde finnas sveper undan allt i sin väg.
 Bland de som drabbas finns den urbane samen som kör sport-Saaben för sitt liv samtidigt som tsunamin växer i backspegeln. Här är den självmordsbenägne helikopterpiloten som söker döden mot berget men kommer att flyga ikapp med fallvattnet, hans gravida dotter och den förlupna hustrun, här finns den utbrända lärarinnan - och kraftverksarbetaren som äntligen får chansen att visa fruntimren vem som faktiskt är starkast.
 Deras öden flätas samman i den desperata kampen mot katastrofen.
 Längs sin väg mot havet kommer vattenväggen inte bara att förändra landskapet för alltid, människornas liv blir aldrig detsamma - i den mån de överlever...
Fallvatten är något så ovanligt som en svensk katastrofroman. Den utspelar sig under en enda, ödesdiger dag i Norrbottens skogsland, med ett tempo och en intensitet som tar andan ur läsaren.
Mikael Niemi debuterade 1988 med diktsamlingen Näsblod under högmässan. Det stora genombrottet kom år 2000 med Populärmusik från Vittula, som tilldelades det årets Augustpris i skönlitteratur. Sedan dess har han skrivit lyrik, prosa och dramatik. Med Fallvatten är han tillbaka med en bred och dramatisk berättelse från Norrbotten."
Läst 31 jan - 2 feb 2022
Det här var spännande och dramatiskt, man bara vill läsa vidare för att få veta hur de ska gå för alla. Men vet inte om man fick reda på allt egentligen?
 

1378. "En giftig skandal" av Kristina Appelqvist 
Piratförlaget 2020 (© 2020) Sidor 355.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021
 "Härmed tillkännages att ett mord kommer att äga rum på Västgöta universitet fredagen den 1 juni klockan 20.00.
Både rektor Emma Lundgren och litteraturforskaren Helena Waller sätter frukostkaffet i halsen när annonsen dyker upp i lokaltidningen samma morgon som deckarfestivalen om Agatha Christie ska invigas vid Västgöta universitet.
 Är det ett skämt eller kanske en annorlunda hyllning till den stora författaren? Då en av gästerna faller död ner under kvällens middag blir de varse att det är blodigt allvar.
 När fler dödsfall inträffar är det uppenbart att gärningsmannen medvetet kopierar mord ur Agatha Christies böcker.
En giftig skandal är en spännande och fängslande deckare där Helena Waller och Emma Lundgren hamnar  mitt i ett morddrama.
Kristina Appelqvist är författare och kommunikationsstrateg. Hennes deckare i universitetsmiljö utspelar sig i Skövde och Skaraborg där Kristina också är bosatt."
Läst 6 - 8 feb 2022
Har läst fyra av Kristina Appelqvists tidigare böcker och alla har jag lämnat till secondhand efteråt. Jag har inte gillat universitetsmiljön så mycket och personerna har inte tilltalat mig med sitt operaintresse osv. Men denna gillade jag! Kanske för att jag, som författaren också läst många Agatha Christie-deckare i min ungdom och detta var en hyllning till Agatha Christie.
 

1379. "Världens vackraste man" av Lena Ackebo (1)
Natur o Kulturpocket 2017 (© 2016) Sidor 443.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021
 "När Barbro bjuder sin syster Mona på en charterresa till Mallorca för att de ska lära känna varandra bättre, följer Mona ytterst motvilligt med.
 Det blir en omtumlande vecka. Barbros perfekta värld börjar krackelera och Mona drabbas av Världens vackraste man."
Lena Ackebo är en prisbelönt bildkonstnär och berättare. Sedan debuten i satirtidskriften Galago 1984 har hon givit ut tio tecknade album. Hon har också regelbundet medverkat i dagspressen och skrivit manus för SVT. År 2016 debuterade hon som romanförfattare med den kritikerrosade Världens vackraste man."
Läst 8 - 10 feb 2022
Började läsa boken helt förutsättningslöst, men tänkte att det nog inte var något för mig. Det börjar också med en massa syskongnabb och gnällande över både det ena och det andra. Långsamt fastnar man ändå i den detaljerade boken och man vill veta hur det ska sluta. Bilden på boken tycker jag inte stämmer, för jag tror inte de hamnade på någon strand så här tillsammans någon gång.
Nu efteråt har jag fått reda på att det finns två fortsättningsböcker om de här två systrarna. Något att hålla koll efter på secondhandaffärerna.
 

1380. "Tyst i klassen!" av Björn Ranelid 
Månpocket 2013 (© 2012) Sidor 423.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"Karin Lilja har sex söner och en man som super, slåss och hånar - med ödesdigra följder för flera av barnen.
 De bor trångt i ett område med nedgångna nödbostäder i Malmö, men Karins hjärta är rymligt.
 Hon gör plats för den nyfödda Kristina, som kommer med en ny ton till familjen.
Tyst i klassen! är ett färgstarkt porträtt av två kvinnor, en kärleksfull Malmöskildring och en berättelse om Sverige underifrån i nästan hundra år."
Läst 10 - 14 feb 2022
Lite intressant för skildringen av ett dåtida Malmö, men sen har jag så svårt för Ranelids upprepningar. Vissa grejor ska upprepas såå många gånger och det tycker jag blir så tjatigt!
 

1381. "Sigrids hemlighet" av Karin Wahlberg 
Pocketförlaget 2009 (© 2009) Sidor 346.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"Sigrid har blivit tillsagd att se efter lillebror. Men när hon vaknar är han borta och trots att hon frågar både trälar och husfolk hittar hon honom ingenstans. Förtvivlan sliter i bröstet och när Sigrid äntligen hör broderns röst bryr hon sig inte om att ljudet kommer från skogen, den mörka och farliga. I bara särk och utan något på fötterna springer hon genom snåren, bort från tryggheten på gården och in i skogen. Där hittar hon till slut brodern.
 Men det är också där Sigrid råkar ut för något fruktansvärt. Något hon aldrig berättar för någon. Händelsen förändrar hela Sigrids liv, men är för alltid hennes hemlighet.
 Sigrids hemlighet utspelar sig i början av 1000-talet i och omkring Sigtuna och är andra delen i romanserien Släkten. I fokus står den tidlösa kärleken mellan föräldrar och barn, och den ständiga rädslan att förlora den man älskar. Karin Wahlberg har skrivit en medryckande och finstämd roman om livet kring Mälaren under perioden mellan vikingatid och medeltid.
 Karin Wahlberg är en av våra mest lästa författare och hennes böcker har sålt i otroliga 1,5 miljoner exemplar.
 Sigrids hemlighet är andra delen i romanserien Släkten, en serie historiska romaner där läsarna får följa en släkts äventyr och öden. Intrigerna utspelas nära maktens centrum, och på så sätt berättas samtidigt Sveriges historia, från vikingatid fram till nutid. Välkända svenska författare från olika genrer kommer att skriva varsin roman och fortsätta denna fantastiska släktsaga. Blandat blod av Katarina Mazetti var den första delen och till hösten 2010 beräknas del tre utkomma. Den skrivs av journalisten och författaren Catharina Ingelman-Sundberg."
Läst 14 - 17 feb 2022
Jag gillar Karin Wahlbergs böcker för det mesta. Den här delen av Släkten tyckte jag var intressant på många vis. Jag gillade däremot inte att författaren tycktes "hoppa över" händelser som var viktiga för personerna i boken, så fort det hände något fick man själv fundera över hur det gick!
 

1382. "De drabbade" av Karin Wahlberg 
Wahlström & Widstrandpocket 2020 (© 2020) Sidor 415.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021 
"Sjukvårdsstrategen Carolina Broms hittas död i sin ensligt belägna sommarstuga utanför Dalby i den skånska bokskogen. Ett kallblodigt överfall. Hon har dessutom fentanyl i kroppen. Vilka kände till att hon var där och vem har anledning att vilja ta hennes liv?
 Kriminalkommissarie Claes Claesson och hans hustru Veronika Lundborg har flyttat till Lund - nytt hem, ny tillvaro. Claes försöker göra staden på slätten till sin medan han leder sin första mordutredning på den nya arbetsplatsen och Veronika möter sina utmaningar som läkare på kirurgkliniken i Malmö.
 Med De drabbade återvänder läkaren och författaren Karin Wahlberg till deckargenren. Serien om Claes Claesson och Veronika Lundborg har toppat bästsäljarlistorna och etablerat Karin Wahlberg som en av Sveriges mest folkkära kriminalförfattare."
Läst 17 - 22 feb 2022
Jag läste någonstans att man kallar Karin Wahlbergs nya deckaregenre för Slow Crime - och det kan jag verkligen hålla med om att det är. Men jag menar att detta nog var den segaste deckare jag någonsin läst! Ibland kan man tro att det är turistbroschyr för staden Lund man läser eller kanske Google Maps som visar upp alla gator i Lund. Gillar ju Karin Wahlbergs deckare annars. Kul förstås att vårt nya favvoställe nämndes i boken, Trollskogen i Torna Hällestad!
 

1383. "Nya kontakter" (I've Got Your Number) av Sophie Kinsella 
Pontopocket 2013 (© 2012) Sidor 368.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"En förlorad smaragdring, en hittad mobiltelefon och ett löfte som inte får brytas...
Poppy Wyatt har sin möhippa på ett hotell i London när brandlarmet går. Hotellet måste utrymmas och i kaoset som uppstår upptäcker Poppy att hennes förlovningsring - som har gått i hennes fästmans släkt i generationer - är borta! Dessutom blir hennes mobiltelefon stulen så det finns inte något sätt för hotellet att kontakta Poppy om de skulle hitta ringen.
 Desperat vandrar Poppy runt i hotellobbyn då hon ser en mobiltelefon som ligger slängd i en soptunna. En ny telefon och ett nytt nummer att ge till personalen - perfekt! Det finns dock ett problem - telefonens ägare, affärsmannen Sam Roxton som ringer och ber henne lämna tillbaka telefonen.
 Men de gör en deal: Poppy får behålla telefonen under en vecka mot att hon lovar att vidarebefordra alla Sams meddelanden och mejl. Problemet är bara att hon inte kan låta bli att lägga sig i både Sams jobb och hans privatliv..."
Läst 17 - 24 feb 2022
Ganska trevlig bok. OM man gillar bröllopshysteri, vilket jag inte gör, då kanske man tycker det är en ännu bättre bok. Lite lättsam underhållning för stunden.
 

1384. "Lyckans hjul" av Kajsa Ingemarsson 
Månpocket 2008 (© 2007) Sidor 410.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"Tre kvinnor, tre öden.
Elinor är en ung jurist som just fått sitt första barn. Nina är frisör och ensamstående med tonårssonen Mattias. Miriam lever ett stillsamt liv som hemmafru.
 De har egentligen inte mer gemensamt än att de är grannar i ett villakvarter i småstaden Sävesta. Så flyttar en kvinna med mystiska vanor in i kvarteret. Vad de inte vet är att Janina, som hon kallar sig, kommer att få en avgörande betydelse i deras liv."
Kajsa Ingemarsson debuterade som författare 2002. Hennes kritikerrosade romaner På det fjärde ska det ske, Inte enklare än så, Små citroner gula (+)och Den ryske vännen (-) har gjort henne till en av Sveriges mest säljande för fattare under 2000-talet."
Läst 25 - 27 feb 2022
Det är var en vardaglig bok om tre kvinnor. Ganska lätt att känna igen sig i någon av dem. Nu har ju boken redan 15 år på nacken, och sådana här böcker åldras snabbt. Ser att jag bara läst två av de nämnda böckerna hon skrivit (kanske är det många fler, jag har inte forskat i det.)
 

1385. "Christine Falls" (Christine Falls) av Benjamin Black 
Pocketförlaget 2007 (© 2006) Sidor 405.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"Quirke är patolog på ett sjukhus i Dublin. Där arbetar även hans svåger Mal som är en omsusad förlossningsläkare. En natt efter en personalfest ertappar Quirke Mal med att fiffla med en dödsattest. En ung kvinna, Christine Falls, har dött i barnsäng och även hennes barn sägs vara dött. Quirke anar oråd och börjar undersöka saken. Spåren leder över Atlanten till Boston i USA och rakt in i hjärtat av den katolska orden Riddarna av S:t Patrick.
 Christine Falls är en spännande berättelse med många förvecklingar där katolska kyrkans starka dominans på Irland spelar en avgörande roll. I takt med sanningen om Christine Falls rullas upp avslöjas också mörka sanningar om Quirkes och Mals egna familjer."
"Benjamin Black är pseudonym bakom vilken den välkände irländske författaren John Banville döljer sig. Han föddes 1945 i irländska Wexford och är en av landets främsta författare och kritiker. Han debuterade 1970 med novellsamlingen Long Larkin. År 1989 nominerades han till Bookerpriset för The Book of Evidence (Motivet, 1991) och år 2005 tilldelades han Bookerpriset för The Sea. John Banville bor i Dublin."
Läst 27 feb - 1 mars 2022
Tyvärr tyckte jag inte att denna bok var ett enda dugg spännande. Nästa gång ska jag avsluta när en bok tråkar ut mig och jag somnar av den (ett flertal gånger).
 

Mars 2022

1386. "Geralds lek" (Gerlad's Game) av Stephen King 
Natur o Kultur pocket 1996 (© 1992) Sidor 330.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"I sin stuga i Maine, en varm oktoberdag, förbereder sig Jessie och Gerald Burlingame för en lek- och de tänker inte spela Canasta.
 Men då handfängsel nummer två låser fast henne vid sängen vill inte Jessie vare med längre. Hon sparkar till Gerald, men resultatet blir oändligt mer dramatiskt än hon avsett. Det idylliskt belägna huset vid sjön har med ens blivit en isoleringscell, och ger för Jessie en ny och fasansfull innebörd åt ordet ensam, Medan mörkret tätnar i vrårna och skuggorna hotfullt börjar röra sig längs rummets väggar, utspelar sig ett drama som får skärselden att vid jämförelse framstå som något riktigt trivsamt.
Stephen Kings nya roman har all den fasans intensitet och närvaro som vi förväntar oss av den moderna skräckromanens mästare - och litet till. Under utforskandet av de mörkaste och mest hemliga hörnen i Jessies okuvliga psyke visar Stephen King i denna plågsamt spännande roman hotfullare avgrundsdjup än han någonsin tidigare gjort."
Läst 1 - 5 mars 2022
Jag har ju alltid varit en stor fan av Stephen King, men den här boken tilltalar mig inte. Kanske på grund av ämnet incest, som ligger i Jessies bakgrund.
Det här är en gammal pocketbok och som sådan är det fullmatade sidor, litet radavstånd och liten text, och det känns så drygt att läsa.
 

1387. "Flickan med snö i håret" av Ninni Schulman 
(1:a i Hagforsserien)
Månpocket 2012 (© 2010) Sidor 353.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021
"Ondskan lurar mitt ibland oss.
En isande kall nyårsafton försvinner sextonåriga Hedda Losjö från sitt hem utanför Hagfors i Värmland. Poliserna Petra Wilander och Christer Berglund får fallet på sitt bord och det visar sig snart att den skötsamma Hedda har levt ett dubbelliv.
 En tid senare hittas en ung flicka mördad i en jordkällare några kilometer från familjen Losjös hem. Flickan är naken och har dödas med ett skott i bakhuvudet. Kan det var den försvunna Hedda? Den lilla polisstationen står nu inför en av sina största utmaningar.
 Journalisten Magdalena Hansson har efter en uppslitande skilsmässa lämnat Stockholm och flyttat hem till Hagfors med sin sexårige adoptivson Nils. Hon hoppas att lugnet och tryggheten i uppväxtstaden ska ge henne livsglädjen tillbaka. Magdalena engagerar sig känslomässigt i den försvunna Heddas öde och börjar undersöka fallet närmare. Hon inser att den fridfulla bygden bär på hemligheter som vissa gör vad som helst för att dölja."
Läst 5 - 7 mars 2022
Nu har jag läst första boken i Hagforsserien av Ninni Schulman och den gillade jag. Det är spännande och lättläst fast det berör svåra ämnen.
Jag hade tidigare läst Ninni Schulmans Välkommen hem (5:e) och den tyckte jag också var spännande.
 

1388. "Inte för nära" (Close Enough to Touch) av Colleen Oakley 
Lavender Lit pocket 2018 (© 2017) Sidor 407.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"Jubilee Jenkins har en ovanlig åkomma: hon är allergisk mot andra människor. Sedan en nära döden-upplevelse har hon därför isolerat sig i sitt hem. Men när en släkting (mamma) dör tvingas Jubilee lämna sin trygga exil och ge sig ut i verkligheten igen. Som den stora bokälskare hon är lyckas hon få jobb på det lokala biblioteket och där möter hon Eric Keegan och hans adopterade son, Aja.
 Eric har precis flyttat till stan och kämpar för att få vardagen att gå ihop samtidigt som han oroar sig för Aja, som två år tidigare förlorade sina biologiska föräldrar i en flygolycka.
 En varm vänskap växer snart fram mellan dem alla tre, och mellan Jubilee och Eric väcks känslor ingen av dem hade räknat med."
Läst 8 - 11 mars 2022
Jobbigt att tänka sig någon som inte kan röra vid andra människors hud utan att få livshotande tillstånd. En ganska trevlig feel-good-roman trots allt.
 

1389. "Bilder av henne" (Pieces of Her) av Karin Slaughter 
Harper Crime pocket 2019 (© 2018) Sidor 525.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
Mamma, hjälte, lögnare, mördare.
Tänk om den du trodde att du kände bäst i hela världen visar sig vara en främling?
Andrea vet allt om sin mamma Laura: Hon vet att hon har bott hela sitt liv i den lilla idylliska  kuststaden Belle Isle. Hon vet att hon inte har några som helst hemligheter. För vi känner ju alla våra mödrar utan och innan. Eller...?
 Men en dag, under en vanlig shoppingtur i gallerian, tar bådas liv en våldsam vändning. En ung man attackerar utan förvarning flera människor och Laura är den som oskadliggör honom - på ett oroväckande kallblodigt sätt. Med ens riktas polisens misstankar från mannen mot Laura. Har Andreas mamma gjort sig skyldig till mord? Vem är hon egentligen?
 Andrea tvingas ge sig av på jakt efter svar. Ett sökande som för henne över hela USA och trettio år tillbaka i tiden, till en tid när Laura hade ett annat namn och ett helt annat liv."
Läst 12 - 15 mars 2022
Nej, jag gillade inte den här boken, alldeles för lång, för mycket fram och tillbaka i tiden, för mycket folk att hålla reda på - både med vanligt namn och med täcknamn, för mycket våld osv. Jobbig och ganska tråkig, tillbaks till secondhand.
 

1390. "Mig äger ingen" av Åsa Linderborg 
Atlas pocket 2008 (© 2007) Sidor 294.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"Pappa sa att vårt fönster var som lucka 24 i en adventskalender.
Han drömde om att folk gick förbi huset, tittade upp mot lägenheten och tänkte att där måste det bo ett duktigt fruntimmer.
 - Jävlar vad förvånade dom blev, kärringarna, om dom fick höra att här bor inget fruntimmer, här bor härdarmästare Leif Andersson!"
Mig äger ingen är Åsa Linderborgs berättelse om uppväxten med sin ensamstående pappa, härdare på Metallverken i Västerås. En berättelse om klasstillhörighet, manlighet och utanförskap. Om alkoholens makt och en dotters vånda. Drömmen om förändring står mot rädslan att sticka ut. Humorn blir en vardagsstrategi för en brokig arbetarsläkt under folkhemmets storhet och fall."
Läst 15 - 20 mars 2022
En riktig kärleksförklaring till en pappa, som ensam uppfostrat sin dotter, men dock glömt många väsentliga delar som att laga mat och lära henne borsta tänderna.
Tragisk och lite sorglig berättelse.
 

1391. "Kalla det vad fan du vill" av Marjaneh Bakhtiari
Ordfront pocket 2006 (© 2005) Sidor 300.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"När Panthea Rastegar och Amir Irandoust lämnar Iran för att flytta till Sverige med sina två barn har de höga förväntningar. Men de inser snart att de ju inte är utvandrare, som de trott, utan invandrare - och det är något helt annat. Nu börjar deras jakt på Sverige och försöken att förstå svenskarna och deras beteende.
 Deras dotter Bahar vill å sin sida helst slippa  fundera på sådant som etnisk tillhörighet och integration. Men pojkvännens mamma, som är besatt av att berikas av det mångkulturella, och hans farfar, en patriotisk skåning, gör det inte lätt för henne.
 Marjaneh Bakhtiari är journalist och bor i Malmö. Kalla det vad fan du vill är hennes debutbok."
Läst 15 - 20 mars 2022
Trodde det skulle vara en intressant bok, men jag tyckte den var tjatig och tråkig. Dessutom jobbigt att "översätta" invandrarsvenskan och faktiskt också skånskan, skåning som jag är.
 

1392. "Kvinna inför rätta" (Apple Tree Yard) av Louise Doughty
Månpocket 2016 (© 2013) Sidor 395.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"Yvonne Carmichael är femtiotvå år och framgångsrik genetikforskare. Hon har ett bra äktenskap, ett vackert hem och är van att ha kontroll över tillvaron. Tills hon en dag möter en okänd man och gör något som egentligen är henne helt främmande. Passionen hon upplever leder henne till förhörsbåset i en rättegångssal och den trygga vardagen förvandlas i ett slag till en klaustrofobisk mardröm.
Kvinna inför rätta är brittiska Louise Doughtys stora genombrott som romanförfattare. Boken har gjort succé i England och är översatt till mer än tjugo språk."
Läst 24 - 27 mars 2022
Börjar i en rättegångssal och sen får man reda på vad som hänt i det förflutna. Bra skriven, för man vill bara ha reda på hur det ska gå i slutändan.
 

1393. "Med hälsning från Båstad" av Jenny Fagerlund
Norstedt pocket 2019 (© 2018) Sidor 301.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"En sommar inte helt enligt plan...
En dröm är på väg att gå i uppfyllelse då Linda förbereder sin flytt till London där hon fått en tjänst på ett av Europas största livsstilsmagasin. När jobberbjudandet dras tillbaka i sista stund och hon står helt utan arbete får Linda panik. Pojkvännen Frank och vännen Helena är de enda som vet vad som har hänt. Hur ska hon lyckas dölja fiaskot för alla andra?
 Räddningen visar sig finnas i Båstad där hennes moster bor. Visserligen har de inte setts på tjugofem år eftersom Lindas mamma sagt upp kontakten med sin syster, men ingen kommer hitta Linda där. Planen är perfekt!
 I Båstad står tennisveckorna för dörren och Linda dras med i festligheterna. Men ju mer hon lär känna mostern och omgivningarna, desto mer går det upp för henne att allt inte är riktigt lika härligt som det verkar. Och snart inser hon att hon en gång för alla måste bestämma sig för vad som egentligen är viktigt och hur hon vill leva sitt liv."
Läst 27 - 30 mars 2022
Lite mys-pys i Båstad, påminner lite om veckotidningsromaner man läste förr i världen. Eftersom jag bor i Skåne och har haft barn som spelat tennis - bland annat i Båstad - så är boken lite intressant ändå. Fast ibland känns det som om den handlar om "fjortisar" så jag nästan glömmer att de ska föreställa vuxna.
 

1394. "Innan snön faller" av Helena Kubicek Boye
Bok Fab pocket 2018 (© 2018) Sidor 333.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"Höstens mörker sänker sig över Säter, den mytomspunna rättspsykiatriska kliniken i Dalarna. Bakom byggnadernas vackra fasader sitter de brottslingar som är för sjuka för att avtjäna sina straff i vanligt fängelse.
 Den nyutexaminerade psykologen Anna Varga har fått en tjänst vid kliniken. Men arbetsglädjen lägger sig snabbt när Anna får hotfulla meddelanden och en patient som hittas död. Vad är det som pågår, vilka är de andra och vad finns i rum 55? När hoten mot Anna blir allt grövre är det tydligt att någon eller några inte vill att hon ska gräva djupare i vad som pågår på Säter. Vem kan Anna egentligen lita på? Kommer hon att få reda på sanningen?
Innan snön faller, psykologen Helena Kubicek Boyes skönlitterära debut, är en spänningsroman som utforskar gränsen mellan det normala och vansinnet."
Läst 30 mars - 2 apr 2022
Detta är en totalt ospännande och faktiskt ganska tråkig "spänningsroman"! Korta, korta kapitel, ibland bara ett stycke kort på en sida. Det blir lite rumphugget i längden tycker jag. Inte förrän i slutet blir det några längre kapitel när författaren ska skriva en "avhandling" om ett Mentalvårdsmuseum. Har sett att författaren har fortsatt skriva ännu fler böcker om Anna Varga, men de är inget för mig tyvärr.
 

 

HEJ DU
som läser mina boksidor!
Skulle vara väldigt trevligt om du skrev
något i min gästbok någon gång! :o)
Tack på förhand!


Har du enbart fått upp denna sidan
utan min menyrad till vänster?

Klicka då här för att få fram menyraden

Sidan utlagd 3 januari 2022

Tillbaks till bokindex

eller
Tillbaks till Pias Stuga

Design © Pias Grafik 2003 - 2023
 


Räknare 2022
6 besök