November - December 2009
Sid 37

November 2009
 

564. "Rosen på Tistelön" av Emilie Flygare-Carlén 
Albert Bonners Klassiker 2007, pocket (© 1842) Sidor 536
"En stormig natt är smugglaren Håkan Haraldsson från Tistelön i den bohusländska skärgården ute med sina två söner för att föra en last med siden till fastlandet. När deras båt prejas av en tulljakt ser de bara en utväg och dödar hela besättningen. Det är dessa brutala mord som bildar ram till den yttre intrig som hänger som ett mörkt hot över romanens huvudpersoner. På ett inre plan får läsaren följa en ung kvinnas utveckling och en annan kvinnas kamp för en människas själ. Berättelsen flätas samman av naturens egen dramatik då Emilie Flygare-Carlén låter läsaren förflyttas till Västkusten med alla sina sinnen.
 Resultatet är en roman som fångat många generationer läsare och som fortfarande lockar till omläsningar och dramatiseringar. Den blev den första bland den serie västkustromaner som utgör en särskild linje i Emilie Flygare-Carléns författarskap.
 I augusti 2007 är det 200 år sedan Emilie Flygare-Carlén föddes."
"Emilie Flygare-Carlén föddes 1807 i Strömstad och dog 1892 i Stockholm. Hon var en av den tidens riktigt stora stjärnor och hennes böcker sålde i massupplagor. Rosen på Tistelön är ett ödesdrama, en äventyrsroman och kärleksskildring på samma gång och den brukar betraktas som mästerverket i Emilie Flygare-Carléns produktion."
Läst 31 oktober - 4 november 2009
Nu har jag läst en riktigt gammal bok, som utgavs första gången 1842! Den har inte stått hos mig i en evighet, bara sen förra våren då jag fick den som recensionsbok. Jag tyckte det skulle vara skoj att läsa en sådan klassiker som Rosen på Tistelön - och det var det! Känns lite grann som Hemsöborna språkmässigt. (Var tvungen att kolla när Hemsöborna kom ut och den var nyare, utgavs första gången 1887) Vilket kargt liv de levde på den tiden, man nöjde sig med det lilla och visste inte mycket om den övriga världen. Helt klart mycket intressant att läsa den, tyckte jag!
 

565. "Flugornas herre" (Lord of the Flies) av William Golding 
Albert Bonniers Förlag i en specialutgåva i samarbete med Expressen 2007
(© 1954) Sidor 196
"Efter ett flyghaveri kastas en grupp pojkar mellan sex och tolv år iland på en liten ö i Söderhavet. De stiftar lagar, fördelar sysslorna och väljer anförare. Deras tillvaro kan bli paradisisk med rik tillgång på god mat, sol och fullständig frihet från de vuxnas tvång. Men snart tar leken en annan vändning: skräcken kryper över pojkarna, rivaliteten växer mellan ledarna. Det som kunde varit ett spännande sommarlovsäventyr blir en furiös hetsjakt där fruktan och grymhet slår fram och vägen mot undergång ligger utstakad."
"William Golding (1911-1993) räknas som en av den engelskspråkiga litteraturens mest väsentliga 1900-talsförfattare. Flugornas herre från 1954 är hans mest lästa roman.
William Golding deltog i andra världskriget och erfarenheterna från kriget blev avgörande för den skepsis och pessimism som genomsyrar författarskapet. I pojkäventyrets form har nobelpristagaren William Golding skapat ett drama över den mänskliga civilisationens utveckling."
Läst 4 - 6 november 2009
Skulle kunna skriva hur mycket som helst om den här boken - och det har jag faktiskt gjort - på engelska - år 2001! DÅ hade man gett mycket för att ha ett exemplar på svenska ska jag säga - men det tillhandahöll inte biblioteket på skolan där jag gick och läste engelska A på komvux! Därför läste jag nu inte boken med någon vidare spänning precis, för jag visste ju precis vad som skulle hända! Har dessutom sett den som film också. Den här boken köpte jag för två år sedan.
 

566. "Ophelias resa" av Agneta Larsson & Ophelia Haanyama Ørum
Atlas 2007 (© 2007) Sidor 272  XX
"Testet visar tyvärr att du är hivpositiv." Ophelia, som först inte förstår betydelsen av det svenska ordet, måste fråga igen. "Det betyder att du kan utveckla en sjukdom som heter aids."
"Under ett besök hos sin syster i Sverige får Ophelia beskedet att hon är hivpositiv. Ophelia blir kvar här och tack vare bromsmedicinerna lever hon ett liv, till synes opåverkat av sjukdomen. Hon skaffar familj, barn och engagerar sig i Noaks Ark. Men i Ophelias hemland Zambia lever majoriteten av de hivsmittade fortfarande utan tillgång till mediciner och sjukdomen drabbar även hennes familj."
"Ophelias resa är en personlig skildring av hiv/aids i två delar av världen - med gemensam problematik men med olika möjligheter."
Läst 6 - 7 november 2009
Ett öde man inte önskar någon, att få detta besked om att man är hivpositiv. I boken får man verkligen se hur stora skillnaderna är mellan olika länder. Hade Ophelia bott kvar i Zambia, hade hon förmodligen inte levt idag. Finns säkert mycket att skriva om det här, men jag tycker det är så jobbigt att läsa böcker om sjukdomar. Boken fick jag som recensionsexemplar.
 

567. "Ya-Ya flickornas väg till fullkomlighet" (Ya-Yas in bloom)
av Rebecca Wells
Albert Bonniers förlag 2005 (© 2005) Sidor 262  XX
"Mitt namn är Vivianne Abbott Walker. Sextioåtta år gammal, men kan mycket väl tas för fyrtionio. Vilket man också gör. Jag ändrade i mitt körkort och behöll det där urtjusiga fotot när mitt hår fortfarande var tjockt och jag såg ut som Jessica Lange, och klistrade in de i vartenda nytt körkort jag fått sedan 1975. Och inte en enda konstapel har sagt något."
"Vivi Walker, drottningen bland Ya-Ya flickorna, är still going strong. Work-out, tennis, bourré-spel, bikt två gånger i veckan. Hennes fysik är förbluffande - levern är i fin form, till läkarnas stora förvåning. Nu möter vi henne åter tillsammans med Caro, Teensy och Necie i den lilla staden Thornton mitt i Louisiana, men dess omgivningar av träskmarker och bomullsplantager, där den fuktiga, dallrande hettan är fylld av dofter från kamelia, mimosa och kryddstark cajunmat. Nu får vi veta hur allting började någon gång på 30-talet och här avslöjas kriser i den äktenskapliga samvaron, hårresande brister i barnuppfostran och upprörande familjehemligheter under sex decennier. Barnen, Petites Ya-Yas, har trots allt blivit ganska välartade och nu kryllar det också av Très Petites Ya-Yas.
 Det som förenar dessa egensinniga sydstatsbor är fortfarande humor, galenskap, sammanhållning och enorm livsglädje - här är ingenting grått eller trist. Och precis som när man återser gamla vänner tar Ya-Ya flickornas väg till fullkomlighet vid precis där de tidigare böckerna slutade - det är inspirerande, storslaget, uppkäftigt och kvickt."
Läst 7 - 9 november 2009
Jag läste Små altare överallt redan år 2003 och vet att jag tyckte mycket om den, även om den var tragisk också. Ya-Ya flickornas väg till fullkomlighet fängslade mig inte alls på samma vis! Tvärtom tyckte jag den kändes hoppig i tid och lite plottrig.
Rebecca Wells första bok Ya-Ya flickornas gudomliga hemligheter har jag inte läst, men däremot sett filmen som spelats in av bland andra Sandra Bullock.
 

568. "Det mörka tornet 2: De tre blir dragna" (The Dark Tower 2: The Drawing of th Three) av Stephen King
Bra Böcker 2005 (© 1987, 2003) Sidor 413  XX
"Stephen King har själv kallat Det mörka tornet för sitt livsverk. Han började skriva på romansviten vid nitton års ålder; utgav den första boken vid 35 och den sjunde och sista delen vid 57. Nu utkommer Det mörka tornet för första gången komplett på svenska.
 I andra delen av sitt fascinerande epos återvänder Stephen King till Det mörka tornet. Roland har på ett mystiskt sätt klivit genom en port i tidsväven som tar honom till New York, där han slår sig ihop med den provokative Eddie Dean och den modiga Odetta Holmes. En vild kamp har börjat där utomvärldsliga fiender och den undre världens ondska samverkar för att förhindra Rolands desperata jakt på Det mörka tornet. Genom att mästerligt väva samman mörka fantasier med kallhamrad realism, driver De tre blir dragna läsaren ständigt fram emot nästa kapitel."
Läst 9 - 13 november 2009
Jag köpte den här boken vid förra årets bokrea och sen har den bara stått och väntat i bokhyllan. Nu försöker jag rensa upp bland de böcker som väntar, innan jag ger mig på mina nyinköpta. Liksom Det mörka tornet 1: Revolvermannen, så griper inte den här boken heller tag i mig. Jag förstår mig helt inte riktigt på dem! Bitvis kan det ändå vara spännande och det är Stephen Kings förmåga att fånga sin läsare, som han är en sådan mästare på. Fast jag vet inte om jag tänker läsa de resterande fem delarna av Stephen Kings livsverk?

 

569. "Jag och extra allt" (Don't eat this book) av Morgan Spurlock  
Snabbmaten och det jättestora Amerika

Månpocket fakta 2006 (© 2005) Sidor 319
"Morgan Spurlock är den amerikanske dokumentärfilmaren som levde på McDonald's-mat i en månad och gjorde den prisbelönta filmen Super Size Me.
 I Jag och extra allt ger sig Spurlock ut på en både underhållande och omskakande odyssé genom ett Amerika som i rasande takt blir allt fetare. Han intervjuar företrädare för livsmedelsindustrin, lobbyister, skolpersonal, reklamgurus, läkare, dietister, tränare, advokater... och människor som bokstavligt talat håller på att äta ihjäl sig.
 Frågan han ställer sig är: Bär snabbmatsindustrin ensam skulden eller har vi själva ett ansvar?"
Läst 14 - 15 november 2009
I Amerika - det förlovade landet, möjligheternas land, är 65 procent av befolkningen överviktiga! Fler och fler får diabetes och långt ner i åldrarna. Flygplanen släpper ut mer och mer flygbränsle och späder på miljöförstöringen - enbart för att det blir mer och mer "fläsk" som ska fraktas fram och tillbaks! Skolorna tillhandahåller t o m snabbmat, så barnen kan sätta i sig chips, kakor, hamburgare och skölja ner allt med Coca-Cola, till lunch! Man tror knappt det är sant! Hej svenska ungar - var glada för den svenska skolmaten!!
 Bokens originaltitel (Don't eat this book) är kul, men ack så typisk för USA, där stämningarna haglar tätt! Jag såg filmen Super Size Me när de visade den på tv och jag har ALDRIG ätit på McDonald's sen dess! Fast nu har vi aldrig varit några storförbrukare av McDonalds-hamburgare tidigare heller.
Boken Jag och extra allt är den mest skrämmande du någonsin har läst eller kommer till att läsa, vilket jag givetvis tycker att ALLA borde göra. Man kanske rent av ska placera den här boken i skräckboksgenren!  LÄS DEN för din egen och kommande generationers skull!!!!!

 

570. "Middagssällskapet" (De Eetclub) av Saskia Noort 
Bonnier pocket 2007 (© 2006) Sidor 255  XX
"Karen och Michel har flyttat till en välmående by utanför Amsterdam tillsammans med sina barn. Livet i det smakfullt inredda huset blir dock snabbt ensamt och glädjen är därför stor när de blir inbjudna till ett middagssällskap, och en vänskap växer fram mellan de unga paren. Kvinnorna shoppar och dricker mängder med vin och männen pratar affärer. Men snart spricker den vackra fasaden. En kall vinternatt omkommer en av vännerna i en brand. Karen är chockad, och inser att allt inte står rätt till med branden. När hennes bästa väninna försvinner, för att senare hittas svårt misshandlad, blir Karen än mer medveten om att det är något som döljer sig bakom vännernas perfekta yttre.
 Middagssällskapet är en flärdfull och spännande deckare om hur långt man kan gå för att försvara sin livsstil i en kultur där pengar värderas högre än människoliv."
"Saskia Noort, född 1967, är en av Nederländernas bäst säljande deckarförfattare och Middagssällskapet, hennes andra roman, blev nominerad till Nederländernas största deckarpris, Guldsnaran."
Läst 16 - 17 november 2009
Jag vill citera en mening ur boken, så som huvudpersonen Karen tänkte: "Återigen inföll en pinsam tystnad, som jag försökte bryta med hjärndött babbel." DET tycker jag kännetecknande för hela boken!!!! Den sämsta "deckaren" jag läst på länge! Så ytligt så man nästan kräks... I fortsättningen ska jag nog aldrig köpa en bok som har en sko på omslaget, för de brukar visa sig vara lika förbaskat fjantiga allihop! Så det så!
 

571. "Louis Drax nionde liv" (The Ninth Life of Louis Drax) av Liz Jensen
Månpocket 2006 (© 2004) Sidor 226  XX
"Louis Drax är inte som andra pojkar. Han är brådmogen och intelligent, men har svårt att få vänner och mobbas i skolan. Dessutom råkar han ofta ut för olyckor, hemska och alltid helt oförklarliga sådana. På Louis nioårsdag inträffar dock en verklig tragedi. Under en utflykt med sina föräldrar faller han handlöst ner i en ravin. Han överlever, men hamnar i djup koma.
 Snart står det klart att Louis Drax trotsar all medicinsk erfarenhet. Det är något med honom som inte stämmer. Hans läkare, dr Pascal Dannachet, blir allt mer engagerad i den märklige lille pojken - och allt mer fäst vid hans mor. Men han anar inte att sanningen bakom Louis Drax livsöde är mer brutal och hjärtslitande än vad han någonsin kunnat tro..."
Läst 18 - 21 november 2009
Lätt- och snabbläst liten bok om otursförföljd (?) liten pojke. Man undrar, ska han vakna ur koman eller inte och vad var det som egentligen hände vid olyckan? Handlingen utspelas växelvis i dåtid och nutid.
 

572. "Kvinnan som gick in i dörrar" (The woman who walked into doors)
av Roddy Doyle
Wahlström & Widstrand pocket 2007 (© 1997) Sidor 221  XX
"Kvinnan som gick in i dörrar heter Paula Spencer. Hon berättar om sitt liv, om uppväxten i Dublin och om sitt långa plågsamma äktenskap med Charlo.
 Deras kärlekshistoria är passionerad men grym och hopplös. Han misshandlar henne och hon får ständigt ljuga om att hon gått in i en dörr, eller att hon ramlat i trappan. Paula ser ingen ljusning i eländet utan dricker för att döva smärtan i kropp och själ. Men när hon en dag märker att Charlo börjat kasta blickar efter deras äldsta dotter förmår hon sig äntligen att slänga ut honom."
"Roddy Doyle är en av Irlands mest älskade författare med en rad internationella framgångsrika böcker bakom sig. Kvinnan som gick in i dörrar gavs första gången ut 1997 och är början på berättelsen om Paula Spencer. Den ges nu ut på nytt i samband med att boken som bär hennes namn fortsätter berätta hennes historia."
Läst 21 - 22 november 2009
Ännu en lätt- och snabbläst bok, denna gången om en otursförföljd (?) kvinna.  Boken börjar med att en polis ringer på Paulas dörr och hon känner på sig att något hemskt har hänt, vilket det också har. Även här utspelas handlingen växelvis i dåtid och nutid. En sak som jag tyckte var fruktansvärt jobbig boken igenom, var bruket av ordet dom. Speciellt som det förekom i nästan varje mening.
 

573. "Den andra kvinnan" (The Other Woman) av Jane Green
Månpocket 2006 (© 2004) Sidor 267  XX
"När Ellie träffade Dan var det som om alla bitar föll på plats. Hon blev blixtförälskad och redan på deras tredje date visste hon att han var Den Rätte. När han friade visste hennes lycka inga gränser. Men snart gick det upp för Ellie att hon fått något mer på köpet. En annan kvinna. Dans mor.
 Till en början tycker Ellie att det är charmigt med den stora och kärleksfulla familj hon ska gifta in sig i. Men snart visar det sig att Dans mamma är med överallt. Bokstavligt talat. Hon dyker upp när som helst, var som helst. Hon tar över bröllopsplanerna helt. Ellie får inte ens bestämma hur hennes klänning ska se ut. Och det är ändå bara början. För när Ellie och Dan berättar att de dessutom väntar barn, inser Ellie att hon bara sett en bråkdel av vad hennes svärmor är kapabel till..."
Läst 22 - 24 november 2009
Lättsmält litteratur om svärmorsbekymmer, killar/äkta män, kompisar, barn, otrohet med mera. Alla som har en svärmor kan nog känna igen sig på lite olika sätt, så även jag. :o) Småtrevligt. Jag har även läst Jane Greens Mellan raderna och
Babyfeber, båda var bättre än vad jag trodde från början.
Första gången jag stöter på en bok med samma svenska titel som en annan, Douglas Kennedy har också skrivit en "Den andra kvinnan".
 

574. "I kloka kvinnors sällskap" (Frangipani) av Célestine Vaite 
Bonnier pocket 2006 (© 2004) Sidor 299
"Om en kvinna inte hämtar ut sin mans avlöning får hon noll franc, för när veckan är slut går mannen till baren för att fira, och hur det går då vet ni ju."
 På Tahiti är det allmänt känt att kvinnor är klokast, särskilt mödrar. Materena vet allra bäst, alla tycker så, alla utom Materenas dotter Leilani.
 Materena är höggravid när hon får anställning som städerska och strax därefter föder hon sin lilla dotter. Så fort hon kan börjar Materena jobba igen. Hon är stolt över att vara städerska men drömmer om en annan framtid åt sin dotter Leilani. Dottern är en utmaning från allra första stund. Ju äldre Leilani blir desto mer ifrågasätter mor och dotter varandra. Materena är övertygad om att hennes dotter kommer att växa upp till att bli en smart kvinna som inte kommer att finna sig i några dumheter. Men när Leilani träffar sin första kärlek, måste Materena försöka förstå att hennes dotter behöver finna sin egen väg.
 Berättelsen om Materena är fylld av livsvisdom, glädje och två av de envisaste kvinnor man kan tänka sig. I Célestine Vaite hittar du en alldeles egen berättarröst."
Läst 25 - 28 november 2009
Läser på omslaget till boken ett citat från Melbourne Age Bookmarks om boken "I samma hjärtliga ton som Alexander McCall Smiths bestsellers" och faktiskt var det den känslan jag fick när jag började läsa I kloka kvinnors sällskap! Lite naivt skriven på något sätt, för jag tyckte att Damernas detektivbyrå var naiv och på gränsen till töntig! Men det är i alla fall alltid kul att läsa om kvinnor i andra länder och få veta lite om landets traditioner osv.
 

575. "Över gränsen" av Tony Manieri 
Månpocket 2003 (© 2002) Sidor 310  XX
"Tre utländska långtradare passerar obemärkt Öresundsbron samtidigt som en stor lyxjakt står i lågor långt under dem, och snart går det upp för poliserna på Länskriminalen att det finns ett samband mellan dramat ute i Öresund och den hittills okända drogen Enigma.
 Michael Stanics välbehövliga semester hos släkten i Toscana får ett abrupt slut när han och hans nyfunna flickvän Ki blir inkopplade på fallet. Men utmaningarna som ligger framför dem kommer att sätta deras relation på prov, och när det långsamt går upp för Stanic att huvudmannen är en av de mest efterlysta männen i Europa blir han besatt av tanken på att gripa honom.
 Samtidigt kommer den första riktiga ledtråden: ombord på flight EA 593 som avgick från Kastrup med destination Nice fanns en man som definitivt kan leda dem till huvudmannen, den fruktade Tiburón."
Läst 28 - 30 november 2009
Ja, alltså, den här lyckades inte fånga mitt intresse alls! Var nog inte på rätt humör för den här deckaren, trots att den utspelas till vissa delar i mitt eget landskap Skåne. Citat från Gefle Dagblad "Tony Manieri är nog idag den främste författaren i den hårdkokta stilen." Aha, inte konstigt att jag inte gillade den!

 

December 2009

576. "Fyra i leken" (Fourplay) av Jane Moore
Månpocket 2007 (© 2001) Sidor 346  XX
"Jo Miles försöker få ihop sitt liv med maken Jeff, två barn och sitt arbete. Av en slump finner hon en dag bilder på en halvnaken tjej bland Jeffs nyframkallade foton. Jeff erkänner direkt att han har ett förhållande, packar sin väska och flyttar samma dag.
 Jos värld rasar samman och allt känns hopplöst. Hennes väninna Rosie gör allt för att få Jo på fötter igen och när nya män börjar uppvakta henne känns allt genast bättre. Snart står de på rad och Jo är inte sen att flirta tillbaka.
 När så en dag Jeff står på trappan och vill komma tillbaka är Jo inte alls säker på att hon vill ha tillbaka sitt gamla liv. Var det verkligen ett bra förhållande?"
Läst 1 - 6 december 2009
Inget man sträckläser för att få reda på hur det går precis. Ännu en i raden av ganska meningslösa chick-lit-böcker.
 

577. "Lekrummet" (The Playroom) av John Connor
Månpocket 2006 (© 2004) Sidor 368  XX
"Tjugofyra timmar. Så lång tid har polisen på sig när ett barn blir kidnappat. Man vet att de allra flesta mördas inom den tidsramen och när tiden löpt ut är fallet snarast att betrakta som en mordutredning. Så när trettonåriga Sophie Kenyon, dotter till en domare i West Yorkshire, försvinner sätter polisen in alla resurser för att återfinna henne. Men trots att ledtrådarna hopar sig leder de ingenstans.
 När kriminalassistent Karen Sharpe får in en anmälan från den tjugotreåriga prostituerade Pamela börjar dock saker och ting hända. Pamela påstår nämligen att hon tio år tidigare blev våldtagen av en välkänd parlamentsledamot, i ett rum inrett som en barnkammare. Karen Sharpe misstänker att det finns ett samband mellan de två fallen. Men klockan tickar - och dessutom finns det personer som är beredda att göra allt för att förhindra sanningen att komma fram..."
Läst 6 - 14 december 2009
Det tog mig över en vecka att komma igenom den här boken, men det var nog inte bokens fel, utan mer andra yttre omständigheter. Lite segt i början, men det tog sig i slutet och blev väldigt rått, kan man säga.
 

578. "En shopaholic säger ja" (Shopaholic Ties the Knot) av Sophie Kinsella
Damm pocket 2009 (© 2002) Sidor 397
"Något gammalt, något nytt, något lånat... och något mer nytt..."
"Rebecca Bloomwood har hittat sitt drömjobb. Hon spenderar andra människors pengar - och får betalt. Det perfekta jobbet, den perfekte mannen - Luke Brandon. Och nu, det perfekta bröllopet. Ja, Luke har friat och bröllopsplanerna är i full gång. Den här gången behöver Becky inga ursäkter för att shoppa, för man gifter ju sig bara en gång...
 Beckys föräldrar tar för givet att hon ska gifta sig i England, i trädgården och bära sin mors bröllopsklänning. Men Lukes mamma planerar ett stort bröllop i New York. Becky vill förstås inte säga nej till någon och förberedelserna på båda sidor Atlanten fortskrider i takt med att datumet närmar sig."
"Sophie Kinsella är författare och före detta ekonomireporter. Hon bor i London med sin familj, sina skor och en samling coola shoppingpåsar som hon använder i syfte att imponera på vännerna. Hennes eget bröllop var en mycket återhållsam tillställning som hon knappt brydde sig om..."
Läst 15 - 18 december 2009
Lite lagom lättuggat så här innan jul! Har ju även läst En shopaholics bekännelser, som jag inte alls tyckte om, lite bättre var ju faktiskt den här. Fast jag hade blivit knäpp av att ha den här tjejen som kompis. *s* Hon står ju som åsnan mellan hötapparna och kan inte avstyra några av bröllopsförberedelserna i de olika länderna, utan bara flyter med till slutet. Hur det går? Ja, det får du faktiskt läsa själv!
 

579. "Vattenuret" (The Water Clock) av Jim Kelly 
Minotaur pocket 2005 (© 2002) Sidor 296  XX
"Philip Dryden, journalist på landsortstidningen The Crow, har mest fått göra reportage om blomsterutställningar, guldbröllop och bortsprungna hundar. Men när liket av en svårt misshandlad man hittas i bagageluckan på en övergiven bil, samtidigt som ett skelett återfinns i den gamla bykyrkan, får han äntligen något ordentligt att skriva om.
 De bägge dödsfallen visar sig snart ha flera gemensamma nämnare och ju djupare Philip gräver i historien desto märkligare ter den sig. Dessutom inser han att händelserna har ett skrämmande samband med en personlig tragedi som drabbade honom för två år sedan.
 Jakten på sanningen blir allt intensivare och svaren Philip finner tvingar honom att konfrontera både sin egen skuld - och en kallblodig, hänsynslös mördare."
Läst 18 - 21 december 2009
Tyvärr, den här boken lyckades inte alls fånga mig, stundtals fick jag läsa om och läsa om, med tankarna irrandes på annat håll. Så jag kan inte hålla med citatet från Skånska Dagbladet om Vattenuret "...helt enkelt underbar."
 

580. "Årsdagen" (The Anniversary) av Amy Gutman 
Wahlström & Widstrand pocket 2005 (© 2003) Sidor 368
"Tre kvinnor fruktar för sina liv när det hemliga förflutna plötsligt återvänder...
 Det har gått fem år sedan avrättningen av Steven Gage, en slug och charmerande psykopat som tog livet av mer än hundra kvinnor. Under denna tid har tre kvinnor kopplade till hans fall gått vidare med sina liv. Gages advokat har gjort sig fri från skammen över att ha försvarat sin klient. En författare har påbörjat en ny bok efter sin verklighetsbaserade bestseller om Gages framfart. Och Gages före detta flickvän har skapat sig en ny tillvaro - en tillvaro där hon inte blir påmind om att hon en gång delade hem med ett monster.
 Men någon har inte gått vidare. På årsdagen av Gages avrättning får var och en av kvinnorna en personlig hälsning, ett skrämmande meddelande som låter dem alla veta att inget har glömts, och att Gages terror fortlever i någons sjuka fantasi. När hoten mot dem blir dödliga exploderar det förflutna rakt in i nuet. Ingen går säker och en av kvinnorna kämpar för sitt liv för att avslöja vem den skyldige är - en mördare som är fast besluten att fortsätta våldsdåden precis där de slutade..."
Läst 22 - 25 december 2009
Det här var en bok helt i min smak! Krypande spänning från början till slutet! Kan jag helt klart rekommendera! Köpt för 9:- på AdLibris rea!
 

581. "Alla dessa små bevis på vår vänskap" (Small acts of kindness)
av Bronwyn Donaghy
 
Wahlström & Widstrand pocket 2006 (© 2003) Sidor 413
"Under en het sommardag i Australien 1959 finner Helen och Jemma varandra. De är tio år och kommer från olika världar. Helen är rik och mycket hårt hållen, Jemma är fattig , men öppen och spontan och drar allas blickar till sig. Det är ett själarnas möte och från den dagen är de oskiljaktiga. Tillsammans växer de upp i det lilla, trångsynta samhället, de följs åt genom tonårstidens första förälskelser, genom de spännande månaderna på luffen i Europa. De stöttar varandra i sin väg mot att finna en egen identitet och en tillvaro att vara tillfreds med. Och åren går.
 Äktenskap, barnafödslar, föräldraskap, skilsmässor och karriärer förändrar deras liv, men vänskapen mellan Helen och Jemma består. Tills en dag då deras vänskap ställs på ett prov de aldrig kunnat förutse. Finns det saker som man ens kan anförtro sin bästa vän?
 Alla som haft en väninna som stått en nära kommer att känna igen sig i denna varma och roliga roman."
På AdLibris läste jag detta: "Bronwyn Donaghy var en välkänd journalist som i över tjugo år skrev om föräldraskap i australiska tidningar och tidskrifter. ... Alla dessa små bevis på vår vänskap är hennes första roman för vuxna. Tyvärr fick hon aldrig se den i tryck, strax före bokens utgivning avled hon. ...."
Läst 25 - 27 december 2009
En varm och underhållande bok om två tjejers vänskap genom både glädje och sorg. Absolut läsvärd! Även denna köpt för 9:- på AdLibris rea!
 

582. "Tatuerad torso" av Helene Tursten 
Alfabeta pocket 2007 (© 2000) Sidor 346
"Bland stenarna på en strand utanför Göteborg upptäcks delar av en styckad manskropp. Det enda polisen har att gå  efter är en mycket speciell tatuering på torson. Tatueringen leder kriminalinspektör Irene Huss till Köpenhamn, och till den mystiske Tom Tanaka. Samtidigt letar Irene efter en väninnas dotter, som försvunnit spårlöst när hon reste till Köpenhamn för att arbeta som modell. Fyndet av det skändade liket är upptakten till flera otäcka mord. Irenes känsla av att mördaren finns i hennes närhet växer sig hela tiden starkare, samtidigt blir hon allt mer besatt av att lösa fallet och utsätter sig för ogenomtänkta risker.
 Som kontrast till utredningens härva av sex, lögner och våld kommer Irene då och då hem till en mysig familjekväll med sin man och sina tvillingdöttrar och hunden Sammie förstås, som olovligen blivit pappa."
Läst 28 december 2009 - 1 januari 2010
Hade inga större förhoppningar om denna bok, eftersom jag redan läst Den krossade tanghästen (-+), Guldkalven (-), Eldsdansen (+) och Det lömska nätet (-) av Helene Tursten och faktiskt bara tyckt om Eldsdansen. Men Tatuerad torso var faktiskt den bästa jag läst av henne hittills! Man följer med stor spänning jakten på den lömske mördaren genom bokens alla sidor. Slutet blev inte riktigt som jag förväntade mig. Jag har sett filmatiseringen av denna boken, men den har jag glömt, så nu tänker jag titta på den en gång till!
2010-01-02 Har sett filmen nu och: den hade de ändrat mycket i, jämfört med boken! Slutet skiljde sig ganska markant mycket, men blev faktiskt lite mer spännande!

 

 Har du några tankar eller reflektioner
om böckerna jag läst och skrivit om,
skriv då gärna i min gästbok.

Har du enbart fått upp denna sidan
utan min menyrad till vänster?

Klicka då här för att få fram menyraden

Sidan utlagd 2009-11-05

Tillbaks till bokindex
eller
Tillbaks till Pias Stuga

Design © Pias Grafik 2003 - 2022
 

45 besök 2010-03-17
36 besök 2010-02-10
33 besök 2010-01-06
31 besök 2010-01-02
26 besök 2009-12-19
21 besök 2009-12-09
16 besök 2009-11-23
8 besök 2009-11-16
5 besök 2009-11-11