Januari - Februari 2009
Sid 32

Januari 2009

474. "Trasdockan" av Christine Falkenland
Wahlström & Widstrand 2006 (© 2006) Sidor 196  XX
"En ung kvinna hittas död på en vind. Först tror man att det rör sig om självmord, men det visar sig att hon har blivit mördad. Bland hennes tillhörigheter finner polisen något som förefaller vara en dagbok. Dessutom visar obduktionen att hon var gravid när hon dog.
 När Ylva får hyra rättarbostaden på det lantliga gods där hon tillbringade sin barndom ser hon det som en möjlighet att börja om. Men hon hinner knappt inleda sitt nya liv innan det förflutna hinner ikapp henne. Snart befinner hon sig i en destruktiv härva av erotiska förvecklingar, där hon utnyttjar och låter sig utnyttjas."
 "I Trasdockan berättar Christine Falkenland offrets historia, snarare än söker svar på vem som mördade henne. Gåtan handlar om Ylva: Vem var hon, poeten som återvände till den lilla staden där hon växte upp? Finns svaren, sanningen, att finna i hennes efterlämnade dagbok?"
Läst 1 januari 2009
Inte riktigt min typ av litteratur detta, men när Ica Maxi hade erbjudandet Ta 3 stycken, betala för 2, då fick den följa med hem. Nu var den väl inte riktigt vad jag hade väntat mig, men snabbläst var den i alla fall. Den "trasiga" Ylva använder ett språk som är ganska grovt och innehåller många intima detaljer, som knappast är av något större intresse. Hon inleder sexuella förhållande med de flesta karlar och killar i sin närhet och de vet inte om varandra. Långsamt kommer man Ylva närmare och upplevelser från tidig tonår tonar fram.
 

475. "Edward Finnigans upprättelse" av Roslund & Hellström 
Pocketförlaget 2008 (© 2007) Sidor 420
"I Sverige blir en man vid namn John Schwarz häktad för misshandel på en Finlandsfärja. Det är något som inte stämmer med John, vem är han egentligen? En man utan identitet? En man som egentligen borde vara död?
 I USA förbannar Edward Finnigan sitt öde. Trots att många år har gått kan han inte få ro så länge han inte får upprättelse för mordet på sin dotter. Han har blivit berövad det avslut som han varit så säker på.
 Kriminalkommissarie Ewert Grens förstår inte först vad det är han har framför sig när han börjar förhöra John. Ett politiskt spel, men också en härva där mänskliga relationer och starka övertygelser har stor betydelse."
 "Edward Finnigans upprättelse är en berättelse om vad strävan efter upprättelse kan göra med människor. Om vem som är offer och vem som är brottsling. Men framförallt är det en andlöst spännande och intelligent kriminalroman som engagerar och överraskar.
 Edward Finnegans upprättelse är Anders Roslund och Börge Hellströms tredje kriminalroman. Debutboken Odjuret vann Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman, Box 21 mottogs med fantastiska recensioner och blev nominerad till Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman."
Läst 1 - 4 januari 2009
Den här var inte alls dum! Spännande och med oväntat slut, helt i min smak. Jag kommer helt klart att läsa mer av Roslund & Hellström! Satt precis och beställde deras två första böcker för övrigt och har precis börjat på Flickan under gatan!
 

476. "Blod och död" av Jens Ganman 
Forum 2005 (© 2005) Sidor 361  XX
"En tropisk söderhavsö. Tio seriemördare. Sist kvar vinner.
 Den excentriske teveproducenten mr Love har hittat receptet - en extremvariant av Robinson och Survivor, där man struntar i finliret och går direkt på det folk innerst inne vill ha: blod och död. Precis som på medeltiden, när förnedring och offentliga avrättningar var ett folknöje.
 Och kanske hade det gått, om det inte varit för psykologen och populärkulturexperten dr Butterworth, som har helt andra planer med sin medverkan och som tänker visa att det går att behålla värdigheten, även i en malström av sex, droger, skräckfilmer, godis och dålig popmusik.
 I alla fall till en viss gräns."
Läst 5 - 7 januari 2009
Den här boken får nog betraktas som en parentes, som jag fort vill glömma att jag la någon tid på överhuvud taget! Boken bara kändes så urbota dum och fjantig! Ska säga att jag faktiskt hoppade över ca 30 sidor i slutet, som var ett sorts facit med beskrivningar av omnämnt folk och annat. Väl kommen så långt, var jag såå glad att boken var slut! Då var Jens Ganmans Mess bättre i alla fall.

 

477. "Flickan under gatan" av Roslund & Hellström 
Pocketförlaget 2008 (© 2007) Sidor 348
"Det är vinter och kallt. Ewert Grens har trettiotvå olösta fall på sitt bord. Hans älskade Annie ligger dessutom svårt sjuk. Men när en död kvinna hittas i en kulvert under S:t Görans sjukhus får han lägga allt annat åt sidan.
 Samtidigt står plötsligt fyrtiotre barn, som talar ett främmande språk, i polishusets entré. Ewerts kollega Marianna Hermansson dras in i en uppslitande brottsutredning som sträcker sig utanför Sveriges gränser.
 Två märkliga fall måste lösas. Och till slut tvingas Ewert Grens och hans kollegor ner under Stockholms gator för att söka en mördare. Till en värld där människor lever sina vardagsliv i tunnlarna, en värld de inte visste existerade."
Läst 5 - 9 januari 2009
Den senaste boken av Roslund & Hellström engagerar precis som den förra (se ovan). Här handlar det om handel med barn, "barn som avfall" som dumpas på en gata i Sverige, likväl som barn som blivit utslängda eller har rymt från sina hem och lever i tunnelsystemen under gatorna. Det sägs i extramaterialet som finns i boken att tre av fyra av dessa "oönskade" barn är flickor! Flickor hörs och syns inte på samma sätt som pojkar. Usch ja, boken får en att tänka till ordentligt.
Nu väntar jag på Roslund & Hellströms två första böcker som jag har beställt.
 

478. "Änglarnas syster" av Anna Jörgensdotter 
Albert Bonniers 2005 (© 2005) Sidor 243  XX
"I en lägenhet som verkar liksom höljd i ett grått ljus bor Sonja och hennes mamma. Det har inte alltid varit så. Förut fanns det en pappa där, och en storebror.
 Så hände en katastrof. Nu är det sex år senare och Sonja är en sextonåring sprängfull av drömmar och sorg. Hon bär en lila glitterhatt som alla retar sig på. Hon är arg och rädd; hon vill så mycket, hon vill leva och gnistra och älska. Men flyr mest in i sin ensamma drömvärld - och skruvar upp musiken. Pojkvännen verkar befinna sig i en annan värld, och för klasskamraterna är hon en tönt. Skolan är en ockupationsmakt. Och mamma sitter bara i köket och röker.
 Ur ensamheten i lägenheten ovanför kommer en annan berättelse och blandar sig med Sonjas. Där bor Katrina, en kvinna från Albanien, med sin historia om flykt och längtan. Kan de hjälpa varandra, stärka varandra? Vara ett slags systrar? För Sonja blir det så, i fantasin. Och kanske också i verkligheten...
 Anna Jörgensdotters levande och tonsäkra språk ger röst åt både tonåringar och den vuxna i denna roman om sorg, uppror och frihet."
 "Änglarnas syster har fått ett eget soundtrack på en cd som medföljer boken. I tretton låtar medverkar en mängd artister, flera av dem med nyskriven musik till berättelsen om Sonja och Katrina."
Läst 9 - 11 januari 2009
Det här är en deprimerande bok! En tonåring som blir mobbad i skolan och som lider svårt av sorgen efter sin storebror. En mamma som blivit lämnad av maken efter sonens död och som nu sitter arbetslös och röker i sitt kök i den trista lägenheten.
 Katrina känns som en frisk fläkt, men även hon lever ett ganska ensamt liv i det nya landet. Hennes svenske make är också ensam, efter sin mammas död, och vill gärna behålla Katrina enbart hemma, vilket tar en ände med förskräckelse.
*suck* Man känner sig lite tom när man läst ut en bok som denna.
 

479. "Guldkalven" av Helene Tursten 
Alfabeta 2005 (© 2004) Sidor 284  XX
"När luften går ur IT-bubblan i början av 2000-talet är det inte bara drömmen om stora pengar som dör. I några fashionabla bostadsområden hittas tre män brutalt avrättade. Offren är skjutna med två skott i huvudet med ett finkalibrigt vapen, avlossat från nära håll. Men där upphör alla samband. Den komplicerade utredningen leder kriminalinspektör Irene Huss och hennes kollegor in i en värld av dyra bilar, flotta villor och pampiga luftslott."
Läst 11 - 13 januari 2009
Nja, jag vet inte om jag tyckte den var så bra den här. Ofta blir det så mycket folk inblandade i hennes historier så man tappar kontrollen och därmed intresset. Den bästa jag läst av Helene Tursten är Eldsdansen. Sen har jag även läst Den krossade tanghästen (-) och Det lömska nätet (-).
 

480. "Odjuret" av Roslund & Hellström 
Piratförlaget 2008  (© 2004) Sidor 360. Pocket
"Två barn hittas döda i ett källarförråd.
 Fyra år senare rymmer deras mördare.
 Han kommer att döda igen.
 Jakten på mördaren leder till nya våldsdåd som likt en smitta sprider sig från en småstadsidyll till ett hårt bevakat fängelse.
 Frågor ställs på sin spets:
 Vem måste dö först?
 Vems liv är värt mest?"
" Odjuret är Roslund & Hellströms debutbok, en kriminalroman som berör. Den skildrar maktlösheten hos polis och åklagare, den beskriver fängelselivet, en pappas kärlek till sitt barn och människors ibland skrämmande sätt att värdera liv. Det är spännande läsning som ställer viktiga frågor.
 Sedan utgivningen 2004 har Odjuret sålts i över 100 000 exemplar i Sverige, översatts till fjorton språk och belönats med Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman."
Läst 16 - 19 januari 2009
Jag håller med om det ovan skrivna, att detta är "en kriminalroman som berör". Det är otäckt och skrämmande, samtidigt som det känns väldigt verklighetsbaserat. Ska vi ha lagar i vårt samhälle, eller ska du och jag få bestämma över människors liv? Har du inte upptäckt Roslund & Hellström ännu, så tycker jag absolut du ska ge dem en chans.
 

481. "Så länge solrosorna blommar" av Viveca Lärn 
Wahlström & Widstrand 2007 (© 1995) Sidor 238  XX
"Så länge solrosorna blommar är berättelsen om den fräkniga fotografen Elisabeth som kommer till Grez i Frankrike för att, till bybornas munterhet, dokumentera solrosor. Fast man är ju van vid excentriska konstnärer från Norden: under 1800-talet fanns här en hel koloni, med Carl Larsson i spetsen.
 Men Elisabet har också ett annat ärende. Hemma i Göteborg har hon hittat akvareller som tyder på att hennes döde far haft ett hemligt liv just i Grez.
 Bland människorna runt det lilla bytorget finns Bernard, en sliten före detta cirkusartist som även han söker spår av en förgången tid. När deras vägar korsas inser Elisabet att hennes föresats att avstå från sin sedvanliga sommarförälskelse är i allvarlig fara."
Läst 13 - 20 januari 2009
Jag hoppas Viveca Lärn förlåter mig nu, men jag kände direkt att den här boken inte var något för mig! Jag får en stark känsla av att den är till stora delar självbiografisk, även om det inte står uttryckt någonstans. Boken tillägnas Partille Bokhandel som gav Viveca Lärn ett arbetsstipendium i form av en två månader lång resa just till Grez år 1994. Jag kan inte känna några beröringspunkter alls med Vivecas ungdomsskildringar och de väcker inget som helst intresse hos mig!
 Därtill tycker jag hon vill för mycket, det ska vara så himla märkvärdigt och poetiskt beskrivande, så att för mig blir det helt enkelt för mycket ord! Jag kände inte alls för den här boken och läste därför den förra boken Odjuret mitt i alltihop!
Tilläggas kan att den här boken var Viveca Lärns debut som vuxenboksförfattare och den utgavs första gången 1995.
 

482. "Box 21" av Roslund & Hellström 
Piratförlaget 2008 (© 2005) Sidor 401. Pocket
"En ung kvinna hittas med trettiofem piskrapp över ryggen i en lägenhet med elektroniska lås.
 En desperat man blandar tvättmedel och amfetamin medan vener fräts sönder.
 Snart ska en av dem åka nedför trappan i rullstol, med ansiktet in i en vägg.
 Den andra ska ta hissen ner i bårhuset, peka med en pistol, ta döda och levande som gisslan.
 Kriminalkommissarie Ewert Grens och kriminalinspektör Sven Sundkvist leder plötsligt två olika brottsutredningar från en operationssal på akutintaget.
 Har döda människor rätt att tala? När ett brottsoffer blir en brottsling - är hon då god eller ond?
 Box 21 är en stark kriminalroman som skildrar en mörk sida av samhället. Om handeln med liv som pågår här och nu. Om hur offer blir gärningsmän och om hur vänskap inte alltid är vad man tror. Och om box 21 - som gömmer två unga kvinnors liv.
 Detta är Anders Roslund och Börge Hellströms andra kriminalroman. De debuterade våren 2004 med Odjuret som fått stora framgångar i Sverige och utomlands, samt belönats med Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman."
Läst 21 - 23 januari 2009
Utan att jag visste om det, så sparade jag den bästa till sist! Det här är en fruktansvärd bok, som lika väl kunnat vara sann den liksom Roslund & Hellströms andra tre böcker. Det märks att de är insatta i ämnena de skriver om och har gjort noggrann research. Med deras ord blir det fruktansvärda ruskigt spännande och man kan inte sluta läsa. Att jag tappade hakan helt vid ett tillfälle, som jag inte tänker avslöja var, ger jag författarna många pluspoäng för! Genialiskt! Jag tror jag kan säga att det här är den bästa bok jag läst sen jag läste Stieg Larssons millenniumtrilogi.
 

483. "Flickan som älskade Tom Gordon" (The Girl Who Loved Tom Gordon) av Stephen King 
Bra Böcker 2001 (© 1999) Sidor 218.
"Broschyren hade talat om en "Medel till halvsvår" knappt milslång sträcka av Appalacherleden mellan Maine och New Hampshire, där nioåriga Trisha McFarland skulle tillbringa lördagen med sin storebror Pete och sin nyskilda mamma. När hon viker av från leden för att slippa höra deras eviga gräl, och sen försöker komma ifatt dem via en genväg i skogen, hamnar Trisha allt djupare in i en vildmark full av faror och fasor. Speciellt när det börjar bli mörkt.
 Trisha har bara sitt eget lokalsinne att gå efter, bara sin egen uppfinningsförmåga som skydd mot naturen, bara sitt eget mod och den egna tilliten som vapen mot den tilltagande skräcken. Till tröst har hon sin freestyle, där hon rattar in basebollaget Boston Red Sox' kamper och lyssnar till hur hennes hjälte Tom Gordon räddar hem matcherna med sina avslut. Och när mottagningen börjar bli svag tar Trisha till fantasin. Tom Gordon går bredvid henne i skogen - det blir hennes enda chans att klara sig mot fienden som bara setts av de slaktade rådjuren och av de fällda träden som hamnat i dess väg.
 Flickan som älskade Tom Gordon är en klassisk äventyrsberättelse som griper och skakar om. Våra innersta känslor, vår fruktan för det okända blottläggs, men även insikten om hur tron kan försätta berg. Trishas kamp mot vildmarken växer till en metaforisk envig mellan uppgivenhet och förtröstan, kapitulation och livsmod. Det är en grym saga, grymmare än Grimm, men samtidigt lyses den upp av den lilla flickans okuvliga mod."
Läst 24 - 25 januari 2009
Första gången jag läste den här boken av Stephen King var år 2002 och jag tyckte den var så otroligt bra! Jag fick även maken att läsa den och han tyckte detsamma. Nu sju år senare har jag fått den tonårige sonen att läsa den! Bara det är ju en bedrift, att få en 15-åring att läsa en bok i dagens datoriserade värld. Hans omdöme var att boken var både intressant och spännande! Jag har själv flera gånger tänkt läsa om boken och gjorde det nu. Den är spännande och man vill bara sträckläsa för att få veta hur det ska gå för den lilla flickan! Fast lika bra som jag tyckte om den år 2002 gjorde jag nog inte nu. Orsaken till det är väl att jag har läst så många andra som varit ännu bättre! Men vill du ha spänning och en snabbläst bok, så rekommenderar jag ändå den här!
 

484. "Farligt fiske" (Isle of Dogs) av Patricia Cornwell 
Pan pocket 2005 (© 2001) Sidor 420  XX
"De excentriska invånarna på den lilla ön Tangier Island kräver självständighet och hotar med att bilda en egen stat när det blir tal om fartkontroller på vägarna. En läkare tas till fånga och en hund hålls som gisslan. Polischef Judy Hammer och hennes högra hand polisassistent Andy Brazil får ett osedvanligt knepigt fall att lösa."
Läst 25 - 28 januari 2009
Den här boken köpte jag nog samtidigt med den andra av Patricia Cornwell, Flyg fula fluga. Då hade jag inte läst något av hennes tidigare böcker. Men det här var ju ett riktigt bottennapp!!!!!!!!! (Oj, nu var jag ju vitsig! *s*) Jag trodde knappt det var sant, att en så pass känd författare skrev sån "skit"! Eller vad sägs om foreller och krabbor som pratar, en hund som skriver på dator, en mördande tjej som kan ändra sina molekyler och bli osynlig, en öbefolkning som låter en tandläkare dra ut nästan alla deras tänder och sen ersätter dem med illapassande proteser, samma befolkning pratar "tvärtom" - säger nej när de menar ja och verkar vara fullkomliga idioter osv!!!!!!!!!!!!!!! Detta är bara en del av allt detta dravel som jag nyss har KÄMPAT mig igenom!!!! Kan lova att denna boken hamnar DIREKT i min "skänka-bort-hög"!!!
 

485. "Svinalängorna" av Susanna Alakoski 
Albert Bonniers 2007 (© 2006) Sidor 260
"Det var Karin som sa det till mig när hon badade skumbad.
- Din pappa är periodare Leena.
Hon dök ner under skummet och dök upp igen.
- Vad är periodare för något?
- Det är någon som dricker i flera veckor.
- Är det som en slaktare eller snickare då?
- Nä, inte precis...
Jag smakar på orden i munnen. Inte så illa.
Och bättre än mördare i alla fall.
En period började på sista dagen med rengjorda skåp, fylla brödkorgar och varm choklad. Den kom som en chock varje gång."
 "Ett nybyggt bostadsområde i Ystad fylls med invandrare och låginkomsttagare under 60- och 70-talen. För Leena och hennes finska föräldrar är den nya lägenheten höjden av lyx; tre rum, balkong och parkett. Det här är Leenas berättelse om Svinalängorna - en kärleksfull och gripande berättelse om människors utsatthet i en vardag som sakta faller samman. En drastisk skildring av hur kaos pågår mitt i småstadsidyllen. Och hur det besegras av tre tjejkompisar med talang för överlevnad."
Läst 29 - 31 januari 2009
Det här var en hemsk och gripande berättelse om hur utsatta barn till alkoholiserade föräldrar blir. Man lider med lilla Leena som både får se och höra mycket elände, samtidigt som hon vanvårdas tillsammans med sina två syskon. Ser i boken att författarinnan är född i Vasa och uppväxt i Skåne och jag undrar ju om det är självupplevt?
 Filmen Svinalängorna! 
Ibland när jag har sett filmatiseringen av någon bok jag läst, så brukar jag skriva en liten notering här också. Nu, i juli 2011, har jag sett filmen Svinalängorna - och såå besviken jag blev! Filmen blev sååå dyster och att hela tiden titta på "Lisbeth Salander"/Noomi Rapaces stenansikte blir bara fööör mycket!

 

Februari 2009

486. "Stenkällan" (Water touching stone) av Eliot Pattison
Minotaur 2005  (© 2001) Sidor 603 (!)  XX
"I de avlägsna delarna av den tibetanska platån hittas en kvinnlig lärare misshandlad till döds. Den före detta ämbetsmannen Shan Tao Yun, som nyligen släppts ut i friheten efter fyra år i arbetsläger, övertalas av sin gode vän Lokesh att hjälpa till med utredningen. Ett näst intill omöjligt uppdrag bland det förbittrade och bortglömda folket i västra Kina.
 Tillsammans ger de sig iväg på en svindlande färd över de tibetanska bergen. På resan möter de en mängd personer som alla har olika anledningar att var på väg mot samma mål.
 När flera unga elever till lärarinnan hittas knivdödade inser Shan att han dragits in i ett livsfarligt spel där de skyldiga inte skyr några medel. Och rättvisa kan bara uppnås om han lyckas tränga igenom hatet och misstron som det kinesiska styret har skapat."
Läst 1 - 8 februari 2009
Det bästa med den här boken är nog baksidestexten! Annars tyckte jag boken var fruktansvärt långtråkig och jag trodde aldrig jag skulle komma igenom den! Men skam den som ger sig!
 

487. "Efterskalv" av Arne Dahl 
Månpocket 2007 (© 2006) Sidor 396  XX
"År 2005. Augusti. Terrorismen har kommit till Sverige. Det är i alla fall så det verkar när en tunnelbanevagn sprängs i Stockholm och människor dör. När dessutom en terrorgrupp som visar sig bestå av invandrargrabbar tar på sig dådet tycks det glasklart att det finns aktiva terroristceller i det alltmer trängda Skandinavien. Men smällen har efterskalv, många efterskalv, och med på ett hörn i den stora utredningen finns Rikskriminalpolisens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, mer känd som A-gruppen.
 A-gruppens nionde fall är en hisnande nagelbitarresa in i terrorhotets och kulturkrockarnas djupt oroväckande värld."
"Efterskalv är den nionde boken i Arne Dahls internationellt uppmärksammade serie om A-gruppen. Även de åtta första böckerna finns utgivna i Månpocket: Misterioso, Ont blod, Upp till toppen av berget, Europa blues, De största vatten, En midsommarnattsdröm, Dödsmässa och Mörkertal."
Läst 2 - 11 februari 2009
Så många naglar bet jag ju nu inte, för jag tyckte inte den var så spännande. Kanske inte heller den bästa boken att sitta och läsa på ett tåg, med tanke på innehållet.
 Har tidigare läst De största vatten och En midsommarnattsdröm av Arne Dahl, som är en pseudonym för Jan Arnald (f. 1963) författare, kritiker och tidskriftsredaktör.

 

488. "Isprinsessan" av Camilla Läckberg  (1)
Månpocket 2008 (© 2004) Sidor 320
"Huset låg ödsligt och tomt. Kylan trängde in i alla vrår. En tunn hinna av is hade bildats i badkaret. Hon hade börjat anta en lätt blåaktig ton. Han tyckte att hon såg ut som en prinsessa där hon låg. En isprinsessa. Han sträckte ut handen och rörde vid henne. Blodet på hennes handleder hade för länge sedan stelnat. Kärleken till henne hade aldrig varit starkare. Han smekte hennes arm, som om han smekte den själ som nu flytt kroppen. Han vände sig inte om när han gick. Det var inte adjö, utan på återseende."
 "I debutromanen Isprinsessan förlägger Camilla Läckberg handlingen vintertid till sin hemort Fjällbacka. Hon tecknar ett porträtt av ett slutet samhälle där alla, på gott och ont, vet allt om varandra och där det yttre skenet har stor betydelse."
Läst 11 - 15 februari 2009
Jag gillar Camilla Läckbergs kriminalromaner! Men jag kan tänka mig att män inte gör det! Läckberg skriver sina med ett mer kvinnligt perspektiv, mer psykologiskt och hon väver även in vardagslivet med förälskelser, matlagning och allt annat. Men det blir ändå spännande. Har läst Predikanten tidigare och den tänker jag nu läsa om, eftersom det är bok nr 2 och en del personer är desamma.

 

489. "Predikanten" av Camilla Läckberg  (2)
Månpocket 2006 (© 2004) Sidor 317
"En sommarmorgon smiter en liten pojke ut för att leka riddare i Kungsklyftan i Fjällbacka. Leken får ett brådstörtat slut när han får syn på en död kvinna. Polis kallas till platsen och mystiken tätnar när man under den mördade kvinnan finner två kvinnoskelett.
 Patrik Hedström och hans kolleger i Tanumshedes poliskår ställs inför ett svårlöst mysterium. Det visar sig att skeletten härrör från två kvinnor som försvann 1979. Vilken koppling har morden till varandra? Söker man en mördare som återkommit efter mer än tjugo år, eller någon som bara inspirerats av de tidigare morden?
 Sanningen visar sig var grymmare än man någonsin kunnat ana."
Läst 4 - 24 september 2006
även 15 - 17 februari 2009
Jo, nu är den omläst! Kom absolut inte ihåg allting i den, för det är komplicerade släktförhållanden, men inte på ett negativt sätt. Den var lika bra den här gången och lite nattsömn fick jag nog offra för att den var så spännande i slutet!
 

490. "Drakmånad" av Åke Edwardson
Månpocket 2007 (© 2006) Sidor 350  XX
"Jag visste att det var något särskilt med oss. Med mig och Kerstin. Att det hängde ihop med resan vi skulle göra. Resa och resa, förresten. En del skulle nog kalla det för rymning. Eller flykt. För Kerstin var det nog så. Hon behövde fly. Jag behövde bara rymma.
Det är höst och samurajerna Kenny och Kerstin är tillbaka i stan efter den sista sommaren på kollo. Kenny bor med sin mamma och det gör Kerstin också, men det fungerar inte hemma för någon av dem. Till slut förstår Kenny att barnanämnden kan skicka dem till barnhem och fosterhem.
 De måste ge sig iväg.
 Under resan träffar Kenny och Kerstin många små och många stora, som svärslukaren Mister Swing och japanen som heter Lasse. Men vem kan man lita på?"
Läst 18 - 20 februari 2009
En ungdomsbok det här, som maken köpte av misstag! Jag som har läst den nu, kan nog säga att han aldrig kommer att läsa den! Det skulle han aldrig ha tålamod till. Jag t o m undrar om ungdomar har det? I så fall så unga som 10 år kanske? Men då skulle det väl betraktas som en barnbok? Ja, ja, inget som jag var så intresserad av i alla fall. Känns lite väl trögt, eftersom det utspelas på en tid när telefonen inte fanns i mer än ett fåtal hem. Kanske som det var i Åke Edwarsons egen barndom, vad vet jag?

 

491. "Stenhuggaren" av Camilla Läckberg (3)
Månpocket 2008 (© 2005) Sidor 404
"Det är en tidig oktobermorgon i Fjällbacka och fiskaren Frans Bengtsson är ute och vittjar sina hummertinor. Vid den sista tinan är det dock något som tar emot. Den kärvar rejält och Frans förstår snart att det inte är någon vanlig fångst han fått. Men när tinan skär vattenytan kastar han sig mot relingen och spyr. För tvärs över nätet hänger en livlös liten flicka...
 Patrik Hedström och hans kollegor vid Tanumshede polisstation dras åter in i ett komplicerat fall. Vid obduktionen upptäcker man nämligen att den lilla flickan har sötvatten med tvålrester i lungorna. Någon har alltså dränkt henne inomhus och sedan dumpat kroppen i havet. Men vem kan ha velat göra henne illa - och varför? Det visar sig snart att de måste gräva långt bakåt i tiden för att få reda på sanningen."
Läst 20 - 23 februari 2009
Det här var den bästa Camilla Läckberg skrivit hittills tror jag! Eller så är den så lätt att ta till sig för att man är mamma själv? Ruggigt när barn är inblandade och råkar illa ut. Fortsatt intressant att få följa polisen Patrik och hans Erica, som i den här boken nyligen blivit föräldrar. Parallellhistorien från 1923 tyckte jag först var lite tråkig när den dök upp, men de båda historierna vävs sakta tillsammans och visar till slut upp ondskans fula ansikte!
 En eloge också till de som korrekturläst åt Läckberg, för jag har ännu inte hittat ett enda litet irriterande stavfel i de tre böckerna jag läst!
Tillägg 2009-12-26. Såg tv-filmen som gjorts efter den här boken och oj vad jag tyckte det var fel människor som spelade i huvudrollerna! Niclas Hjulström som polis Patrik och "mesiga" tjejen från Grabben i graven bredvid Elisabet Carlsson passade inte alls in på mina bilder av dessa två urmysiga människor från böckerna!
 

492. "Olycksfågeln" av Camilla Läckberg  (4)
Forum 2007 (© 2006) Sidor 321
"Patrik Hedström och hans kollegor på Tanumshede polisstation har haft en lugn vinter. Men när våren kommer börjar det hända saker. Den omdiskuterade dokusåpan Fucking Tanum drar in i samhället och än en gång drabbas Fjällbacka av ond bråd död.
 Det som först ser ut som en vanlig bilolycka visar sig vara ett mord. Sedan Patrik upptäckt kopplingen till liknande fall runt om i Sverige inser han att gärningsmannen troligen har fler liv på sitt samvete. Kort därefter hittas en av dokusåpadeltagarna död i en soptunna.   Har detta brutala mord något samband med seriemördaren som polisen jagar?
 Olycksfågeln är en spännande, engagerande och brännande aktuell kriminalroman där Patrik Hedström ställs inför sitt livs största utmaning."
Läst 23 - 25 februari 2009
Det här är nog den bok av Läckberg, som har engagerat mig allra minst! Kanske för att jag inte är så intresserad av dokusåpaköret på TV och därför inte tycker det är så intressant här i boken heller. Men liksom i övriga böcker vävs dåtid ihop med nutid på ett utmärkt spännande sätt, så boken får en tumme upp i alla fall.
På det personliga planet (i boken) ståndas det till bröllop mellan Erica och Patrik.

 

493. "Det är något som inte stämmer" (Running with Scissors) av Augusten Burroughs
Bra Böcker 2007 (© 2004) Sidor 272. En sann historia.  XX
"Augusten Burroughs självbiografi är en fängslande historia om att överleva en minst sagt underlig barndom.
 Den prydlige och välkammade Augusten, som drömt om att bli en ny Vidal Sassoon, hamnar i en chockerande miljö när hans instabila mamma överlåter vårdnaden av honom till sin galne psykiater doktor Finch, en förespråkare för individens totala frihet. För att uthärda sin tillvaro skriver Augusten ned sina upplevelser. Han skildrar sitt liv hos Finchs hämningslösa familj i deras skitiga och fallfärdiga hus med satir, humor och distans."
 "Augusten Burroughs har skrivit fem böcker som alla omedelbart placerat sig på New York Times bästsäljarlista. Det är något som inte stämmer gick direkt in på förstaplatsen.
Boken har även blivit filmatiserad med bland andra Annette Bening och Gwyneth Paltrow i huvudrollerna. Augusten har utsetts till en av de roligaste människorna i Amerika av Entertainment Weekly."
Läst 26 februari - 1 mars 2009
Den här boken är som den värsta skröna och är den sann, så tänker jag bara "Stackars man" (eller pojke som han var här) och skakar på huvudet åt det amerikanska folket med sin dubbelmoral, som älskar denne mannens biografi. Tyvärr kan jag inte tycka att boken är rolig, bara så sjuk och djupt tragisk!

 

 

 Har du några tankar, reflektioner
eller kanske boktips,
skriv då gärna i min gästbok.

Har du enbart fått upp denna sidan
utan min menyrad till vänster?

Klicka då här för att få fram menyraden

Sidan utlagd 2009-01-02

Tillbaks till bokindex
eller
Tillbaks till Pias Stuga

Design © Pias Grafik 2003 - 2022
 


80 besök 2012-04-16
67 besök 2010-03-17
? besök 2010-02-10
64 besök 2009-11-04
41 besök 2009-03-11
34 besök 2009-03-04
33 besök 2009-02-26
24 besök 2009-02-10
17 besök 2009-01-27