April- Juni 2022

Sid 66

 

April 2022
 

1395. "Den lilla bokhandeln runt hörnet" (The Little Shop of Happy Ever After) av Jenny Colgan 
Massolit pocket 2018 (© 2016) Sidor 345.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"När stadens bibliotek lägger ned står bokälskaren Nina Redmond plötsligt utan jobb. Med bilen full av övergivna böcker vet hon inte vad hon ska ta sig för. Så får hon en idé: hon ska starta en egen bokhandel, på hjul! Hon hittar den perfekta lilla bussen i en annons Det är bara ett problem - hon måste flytta till Skottland.
 Fast besluten att förverkliga sina drömmar tar hon steget ut i det okända. Men att locka till sig de svårflirtade skottarna är betydligt svårare än hon trott. Hon får möta en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, som den barske bonden Lennox och den charmige tågkonduktören Marek.
Den lilla bokhandeln runt hörnet är en underbar berättelse om att våga följa sina drömmar."
Läst 2 - 6 apr 2022
Detta var en myspysbok om att våga att kasta sig ut i det okända. Lite småtrevlig.
 

1396. "När barnet lagt sig" av Michael Nyqvist 
Norstedts pocket 2010 (© 2009) Sidor 206.  HIF:s Secondhand 5:-, 2022
"En dag var vår blå SAAB utbytt mot en guldfärgad Ford Fairlane av sextiofyra års modell. Den svenska lite sura doften hade bytts ut mot en plastig amerikansk. Vi var de enda på gatan som hade en amerikanare.
 Att sitta i bilen kändes som att vara i en agentfilm. Man kunde skjuta iväg raketer med cigarettändaren och radion såg ut som en polissändare. En gång när jag satt själv bakom ratten och jagade en bov fastnade tutan och det gick inte att få den att tystna. Pappa bar mig, som var livrädd, ut ur bilen och sa att det inte var något som gått sönder. Den sommaren åkte vi iväg i bilen på min viktigaste resa - över Alperna, söderut.
 Efter den resan var inget mera sig likt. Det visade sig att ingenting var som det var sagt. Och jag hade inte en aning om varifrån jag kom
 På hösten sålde pappa Forden och köpte en Volvo. Då brydde jag mig inte längre.
 En dag satte jag mig ner och började skriva.
 Jag ville försöka förstå den där luftfärden, när jag sträcks över från en famn till en annan och i den nya famnen får jag ett namn och en adress.
 Det är nog därför jag har skrivit boken."
Läst 6 - 8 apr 2022
Intressant att få lite bakgrund till Michael Nyqvist, som man bland annat sett i filmen Grabben i graven bredvid. Här söker han sitt ursprung och finner det också. Snabbläst bok. Michael Nyqvist var en folkkär skådespelare, född 8/11-1960. Han gick bort i lungcancer 2017, blott 56 år gammal.
 

1397. "Stenhimlen" av Karin Brunk Holmqvist 
Kabusa pocket 2011 (© 2010) Sidor 217.  HIF:s Secondhand 5:-, 2022
"Hemmadottern Erna är 34 år och okysst. Hon är klipsk, konstnärligt lagd och har ett hjärta av guld. Hennes stränga pappa underlättar inte direkt livet för Erna och hennes mamma, men när de små kustsamhällena på Österlen invaderas av konstnärer och andra sommarboende njuter Erna.
 På auktionen efter framlidne rektor Egon Påhlsson ropar Erna in en årsbok från hembygdsföreningen, och träffar Börje som flyttat till Österlen från Stockholm för att arbeta som keramiker, Trots sin stränga far och ängsliga mor tar Erna mod till sig och ger sig in i sitt livs största äventyr.
Stenhimlen är som alla Karin Brunk Holmqvist romaner en ömsint och humoristisk skildring av människor som är på väg att förändra sina liv.
 Den utkom första gången 1999 och har blivit bearbetad av författaren inför nyutgivningen. Romanerna Potensgivarna, Rapsbaggarna, Villa Bonita, Sirila gentlemän sökes och Rosa elefanter har glatt hundratusentals läsare och gjort henne till en av Sveriges populäraste författare."
Läst 6 - 9 apr 2022
Lite myspys om hur det kanske var förr i bondesamhället Sverige. Tilldrar sig i Kivik och bland annat har Kungagraven en stor betydelse.
Tror faktiskt det är maken som gillar de här böckerna mest nuförtiden!
 

1398. "Blott en begravning" av Ewa Klingberg 
Historiska media pocket 2020 (© 2019) Sidor 234. 
HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"Medan höstlöven faller till marken ägnar sig Sandra åt att få bukt med sin mosters begravningsbyrå. I hopp om att hitta en köpare till Tranan fixar hon både siffror och inredning. Därefter ska hon äntligen få tid att krypa upp i soffan med en kopp te och njuta av lugnet. Men en avliden skådespelare tvingar henne istället att arbeta hårdare än någonsin, särskilt nu när byråns skickligaste begravningsentreprenör har lämnat henne.
 Samtidigt hårdnar konkurrensen från den nyöppnade begravningsbyrån och trots Tranans goda inkomster räcker pengarna inte till. Vart tar de egentligen vägen? Vad är det moster Majken döljer? Och när ska Sandra lyckas sälja Tranan?
Blott en begravning är andra delen i Ewa Klingbergs älskade serie Begravningsbyrån Tranan.
Ewa Klingberg har snabbt blivit ett populärt namn inom feelgoodgenren. Hon har nått en stor läsekrets med sin serie om Huskvarna, och med serien om begravningsbyrån Tranan slog hon även igenom brett på audiomarknaden.
Ewa Klingbergs signum är att med humor och värme skildra det svenska småstadslivet, befolkat av karaktärer som är precis som du och jag, eller nästan i alla fall."
Läst 10 - 11 apr 2022
Nej, gillade inte alls idén med begravningsbyrå, trots att jag förr gillade tv-serien Six feet under som också tilldrog sig på en sådan. Det här blir mest fjantigt och tjatigt med det eviga kaffedrickandet och wienerbrödsätandet och tjatandet om att "Nu är det snart jul...". Tyvärr inte i min smak alls. Det är för övrigt en serie på fyra böcker och detta är nummer två.
 

1399. "Finns det hjärterum" av Sara Lövestam  
Piratförlaget pocket 2018 (© 2017) Sidor 313.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"Kouplan vill aldrig mer tänka på livet han en gång levde. Han har sitt uppehållstillstånd nu, och detektivuppdragen har bytts ut mot praktik på Farsta bibliotek. Jo, en sak lämnar fortfarande inte hans tankar: Vad har hänt hans bror?
 I Uppsala vaknar Viktor Holmberg kallsvettig om nätterna. Hans förflutna släpper honom inte. Just när han trodde att det fruktansvärda var bakom honom, kommer de igen med förnyad kraft. Männen som aldrig slutar söka.
 I en trea i Hagsätra bor fem afghaner, tre afrikaner och två östeuropéer. För femton kronor i timmen städar de, lagar mat och serverar, duckar för gränspoliser och chefers chefer. När en av dem mördas är det som om det aldrig hänt.
 I sökandet efter sin bror befinner sig Kouplan plötsligt i sitt sista detektivuppdrag, och tvingas möta skuggorna igen. Kanske har de aldrig lämnat honom.
Finns det hjärterum är den fjärde och sista delen om den ovanlige detektiven Kouplan och hans liv. De tre tidigare böckerna  har hyllats av recensenter och läsare. Den första delen i serien belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris.
Sara Lövestam är författare, radioröst, krönikör och lärare i svenska för invandrare. Hon har utkommit med sju kritikerrosade romaner, samt ungdomsböckerna Som eld, Skarven och Gruvan och grammatikböckerna Grejen med verb och Grejen med substantiv."
Läst 11 - 14 apr 2022
Jag har läst första delen, Sanning med modifikation och tredje Luften är fri och tyckte då att de kändes som ungdomsböcker. Den här fjärde delen gör inte det. Det är mycket folk att hålla reda på i Sara Lövestams bok. Känns bra att ha fått ett slut på historien om Kouplan och hans liv, ett lite märkligt sådant.
 

1400. "Låt det som varit vila" av Marianne Cedervall 
Lind & Co pocket 2018 (© 2016) Sidor 299.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"Det är i mitten av november och i gotländska Mullvalds är det dags för årets tryffelfestival. Deltagarna kommer få leta tryffel i naturen och sedan avnjuta den exklusiva delikatessen under en helkväll på socknens restaurang. Anki Karlsson, nybliven pensionär och året-runt-bo, har bjudit tre väninnor till ön för några härliga dagar tillsammans. Även den före detta kriminalkommissarien Tryggve Fridman har fått besök av sin syster och svåger samt dennes vän.
 Tryffelsafarin blir en succé, men strax efter middagen händer något förfärligt. En av de fjorton gästerna faller ihop och dör.
 Tryggve ör övertygad om att det inte är någon naturlig död och parallellt med polisens utredning drar han och Anki igång en egen spaning. Det visar sig att flera av gästerna har motiv, och att starka känslor som hämnd och girighet pyr under ytan.
Låt det som varit vila är den fristående, andra delen i Marianne Cedervalls deckarserie om Anki Karlsson och Tryggve Fridman."
Marianne Cedervall är född 1949 på Gotland och bor idag där halvårsvis. 2009 debuterade hon med Svinhugg, den första romanen i serien om väninnorna Mirjam och Hervor. Totalt har böckerna sålt i 250 000 exemplar. Deckardebuten Av skuggor märkt kom 2015 och följdes upp med Låt det som varit vila 2016. Dit solen aldrig når, kommer 2017."

Läst 14 - 17 apr 2022
Köpte mest en del sådana här feelgood/mysdeckare bara för att se hur de var. Kanske inget för en inbiten deckarfantast som jag, för det blir föör vanligt det här. Och denna boken tilldrar sig på Gotland, men jag får ingen riktig känsla av att det är där, kunde varit var som helst.
 

1401. "Ett enklare liv" av Anna Fredriksson 
Forum pocket 2020 (© 2019) Sidor 351.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"Andra delen i trilogin Pensionat Pomona.
Midsommartid i fiskeläget Kivik på Österlen. Lagom till semestersäsongen öppnar Sally äntligen sitt pensionat. Hon tvingas snart inse att det är mycket svårare än hon trott att driva en sådan verksamhet.
 Dottern Josefin kämpar med sitt självhushåll, men drömmen om ett enklare liv är svår att upprätthålla när pengarna inte räcker. Till slut måste hon och pojkvännen fatta ett livsavgörande beslut.
 Ensam i Köpenhamn saknar Vanja sitt barnbarn Josefin. Hon beger sig tillbaka till Kivik för att bli förlåten av Sally. Men finns chansen till försoning kvar?
Ett enklare liv är den efterlängtade fortsättningen på relationsdramat om tre generationer kvinnor på Österlen."
Läst 17 - 20 apr 2022
Mysigt att läsa om sitt eget landskap och härliga Österlen. För övrigt tyckte jag nog boken var så där. Är inte så van vid så kallade feel-good-böcker.
 

1402. "Moonwalk" av Michael Jackson 
Bonnierpocket 2009 (© 1988, reviderad 2009) Sidor 317.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021
Michael Jacksons biografi från 1988.
Läst 20 - 22 apr 2022
Jag tyckte boken var lättläst, med många foton, och faktiskt väldigt intressant att läsa Michael Jacksons egna ord om sin uppväxt, sina tankar mm. Denna boken tänker jag behålla, till skillnad mot många andra som jag lämnat tillbaks direkt till secondhand.
 

1403. "Istvillingar" (The Ice Twins) av S.K. Tremayne (Sean Thomas)
Lind & Co pocket 2016 (© 2015) Sidor 349.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021  XX
"Lydia och Kirstie är enäggstvillingar - sex år gamla, oskiljaktiga och så lika att inte ens deras föräldrar kan säga vem som är vem. Plötsligt händer det som bara inte får hända: Lydia faller från en balkong och dör.
 Efter ett års tungt sorgearbete beslutar sig familjen för att flytta till en liten isolerad ö i Hebriderna där de ärvt ett hus som inte varit bebott på flera decennier. De vill börja på nytt, komma bort från alla plågsamma minnen.
 Men inget blir som de hoppats. Kirstie beter sig allt egendomligare - hon tycks djupt olycklig och hävdar att de förväxlat henne med den omkomna systern. I skolan skyr de andra barnen henne, hon är outhärdligt ensam.
 Föräldrarnas äktenskap blir sämre och sämre. Oron för Kirstie - eller är det Lydia - bara växer.
 En fruktansvärd misstanke pyr inom modern... vad var det egentligen som hände den där olycksdagen då hennes dotter dog?"
Läst 22 - 26 apr 2022
Trodde den här boken skulle bli spännande, men det blev för många inslag av spöken och liknande. Nej, jag tyckte inte den var bra och inte spännande heller.
 

1404. "Mord och mandeldoft" av Camilla Läckberg 
Månpocket 2014 (© 2013) Sidor 240.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021 
"Mord och mandeldoft är Camilla Läckbergs jubileumsbok som gavs ut i samband med att Sveriges främsta deckardrottning firade 10 år som författare. Här har vi samlat tre atmosfärrika kriminalnoveller och en kortroman i sann Agatha Christie-anda. I en djupintervju av Carina Nunstedt berättar Camilla Läckberg om uppväxten i Fjällbacka, den krokiga vägen mot deckardebuten, livet som internationell bästsäljarförfattare och hur hon ser på sitt skrivande.
 Läsaren får även ta del av Camillas bästa knep i hennes uppskattade deckarskola, där hon går igenom viktiga verktyg för den som vill skriva nästa stora kioskvältare."
Läst 26 - 27 apr 2022
Tre noveller: Drömmen om Elisabeth, Änkornas kafè, En elegant död och en kortroman Snöstorm och mandeldoft samt en intervju "En framgångssaga" av Carina Nunstedt, plus lite om personerna i Läckbergs böcker och korta sammandrag om hennes böcker vid denna tiden för att avslutas av Läckbergs deckarskola.
Samlat betyg: ganska intressant, tänker behålla boken.
 

1405. "Ödesgudinnan på Salong d'Amour" av Anna Jansson 
Norstedts pocket 2016 (© 2014) Sidor 336.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021 XX
"Min ambition är större än att få till en fin klippning, den är att ge dig ett möte."
Angelika Lagermark driver en frisersalong på Södertorg i Visby dit människor kommer i livets alla skeden. Angelikas salong är en naturlig plats för samtal, förtroenden och berättelser.
När du sätter dig framför spegeln på Salong d'Amour kan allting hända...
Ödesgudinnan på Salong d'Amour är ett nytt spår i deckardrottningen Anna Janssons författarskap, som hon fortsätter på i uppföljaren, Svärmödrar utan gränser, som du kan läsa ett kort utdrag ur längst bak i denna bok.
M-magasins sommarbok."
Läst 27 - 30 apr 2022
Så där (se nedan)

Maj 2022

1406. "Svärmödrar utan gränser" av Anna Jansson 
Norstedts pocket 2017 (© 2016) Sidor 319.  HIF:s Inlämna City 5:-, 2022 XX
"I sagorna är det styvmödrarna som är onda. Men i verkliga livet är det svärmödrar man bör akta sig för, så tänker Agnelika Lagermark i sina mörkare stunder. För ett halvår sedan fångade hon en brudbukett och tankarna på ett bröllop tag fart, men Angelika är tveksam. Är Magnus rätt man att leva med? Hans mamma Judith, som oförhappandes flyttade in när hennes akvarium sprack, är det definitivt inte.
 Angelika driver en frisersalong på Gotland, men under ytan pågår en annan verksamhet: Att hjälpa människor att hitta kärleken. Vem just du hamnar bredvid på Salong d'Amour är inte en slump, det är ett arrangerat möte. Det är aldrig för sent att hitta kärleken i livet.
 Med Svärmödrar utan gränser följer Anna Jansson upp succén med Ödesgudinnan på Salong d'Amour med en fristående fortsättning präglad av samma dråpliga humor och värme.
Anna Janssons romaner om kriminalinspektör Maria Wern har sålt i närmare tre miljoner exemplar och är översatta till femton språk. Anna Jansson skriver även en romanserie om relationsängeln Angelika Lagermark, som inleddes 2014 med Ödesgudinnan på Salong d'Amour. På sin frisersalong i Visby agerar hon äktenskapsmäklerska tillsammans med Ricky, sin unge medarbetare. Svärmödrar utan gränser är den andra boken om Agnelika."
Läst 30 apr - 2 maj 2022
Alltså, jag har försökt att tycka om de här nya böckerna av Anna Jansson, men de blir bara föör mycket! Det blir så fjantigt och lite som sagor för vuxna. Tyvärr, tyvärr, inte min stil detta. Jag gillar hennes deckare betydligt bättre.
(PS. Hon har utkommit med två böcker om Angelika till efter dessa två.)
 

1407. "En man med litet ansikte" av Helene Tursten 
Pocketförlaget 2008 (© 2007) Sidor 324.  HIF:s Inlämna City 5:-, 2022
"De två poliserna utanför gatuköket tror knappt sina ögon. Rakt emot dem kommer den nyss efterlysta BMW:n i rasande fart. De tar upp jakten och blir vittne till hur bilen mejar ner en fotgängare. Polisen sätter in alla resurser och får upp ett spår som leder till en mörk gammal jordkällare och ett makabert fynd.
  Jakten på en ung flickas mördare för kriminalinspektör Irene Huss in i en värld av människohandel, där ett liv helt saknar värde. Verksamheten bedrivs där Irene minst anar det och har förgreningar i hela Europa. Och nu verkar det som om en av traffickingvärldens mest hänsynslösa hallickar befinner sig i Göteborg.
 En man med litet ansikte är den sjunde fristående boken om kriminalinspektör Irene Huss på våldsroteln i Göteborg.
Läst 2 - 5 maj 2022
Faktiskt tyckte jag denna boken var ganska bra. Länge sedan jag läste någon Irene Huss-deckare. Kul när hon beskrev en "ny" mobiltelefon, man kunde till och med ta bilder med den!
 

1408. "Sjöbodsblues" av Sara H. Olsson 
BokFab pocket 2020 (© 2019) Sidor 251.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021
"Välkommen till Tradviken - vackrast i Sverige.
Ellen Westman drömmer om att bo vid havet och får låna sin exmans sommarhus i Tradviken. Hon tänker sig ett semesterparadis fullt av liv och rörelse, men verkligheten är något annat - ett sömnigare kustsamhälle får man leta efter.
 Fröken Sverige  1983, Birgitta Lundin, lever numera ett tillbakadraget liv i Tradviken. Dagarna spenderar hon i ensamhet framför datorskärmen i jakt på nya yogafilmer.
 Unga Tess älskar sin hemort trots allas uppmaningar om att hon borde ta sig ut i världen. Tess parhäst är åttiofemåriga Signe, en tuff tant som gör sitt bästa för att stoppa all exploatering av idyllen. Men när det börjar hända märkliga saker nere vid sjöbodarna i hamnen står duon inför sin största utmaning någonsin.
 Sjöbodsblues är en lättsam berättelse om fyra kvinnoöden som vävs samman när den stora världen knackar på i det lilla men charmigt tråkiga Tradviken.
Läst 5 - 6 maj 2022
Snabbläst liten historia, ganska bra utan att bli för "kletig". Bra slut!
 

1409. "En bur av guld" av Camilla Läckberg 
Månpocket 2017 (© 2016) Sidor 370 (läste 45).  HIF:s bokloppis  5:-, 2021 XX
"På ytan verkar Faye ha allt. En perfekt make, en älskad dotter och en lyxig lägenhet i den finaste delen av Stockholm. Men mörka minnen från uppväxten i Fjällbacka jagar henne och hon känner sig alltmer som en fånge i en gyllene bur. En gång var hon en stark kvinna med ambitioner, men för sin mans skull  har hon gett upp allt.
 När han sviker henne raseras hela Fayes värld. Plötsligt har hon ingenting alls. Först står hon handfallen, sedan bestämmer hon sig för att ge igen och börjar planera en gruvlig hämnd.
 En bur av guld är en drabbande roman om en kvinna som blir bedragen och utnyttjad men som tar kontroll över sitt eget öde. En dramatisk berättelse om svek, upprättelse och hämnd.
Läste bara 45 sidor 6-7 maj 2022
Här vet jag inte vad hon håller på med, Camilla Läckberg!? Jag har gillat alla hennes böcker om Fjällbacka, men det här får en att vilja kräkas. Så vulgärt, med dåligt språk. Första sidorna är det en massa namn på modedesigners osv, intresserar kanske 08-orna, men absolut inte mig ett enda dugg. Snabbt kom hon in på porr och länkar till sådana sidor mm!
Nej, jag läste 45 sidor sen fick jag nog och tänker inte ödsla mer tid på det här dravlet!!!
 

1410. "När man skjuter arbetare" av Kerstin Thorvall 
Bonnierpocket 2016 (© 1993) Sidor 347.  HIF:s bokloppis  5:-, 2021 
Läsarfavoriter. "En läroverksadjunkt från södra Sverige kommer till Tärnaby i norr och träffar en tolv år yngre småskollärarinna. Den charmante Sigfrid och den blyga Hilma blir förälskade och gifter sig.
 Men Sigfrid har en hemlighet. Han är mentalsjuk och får egentligen inte gifta sig och skaffa barn. Sjukdomen gör honom både manisk och våldsam, vilket Hilma får uppleva redan på bröllopsnatten.
Kerstin Thorvall (1925-2010) belönades med Moa Martinson-priset för trilogin om Signe och första delen, När man skjuter arbetare (1993) blev hennes stora litterärra genombrott. Trilogin bygger på hennes egen mors erfarenheter och Thorvall ger med lidelsefullt ursinne och drastisk humor röst åt kvinnors villkor och frigörelse vid denna tid. Nu ges första delen i trilogin ut som en LÄSARFAVORIT."
Läst 8 - 13 maj 2022
Oj, vilken berättelse, så hemsk och tragisk. Som det gick till förr i världen, i Sverige, så fruktansvärt. Bra skrivet och berättat.
 

1411. "Svår, svårare" av Patrick Ekwall 
Bonnierpocket 2011 (© 2010) Sidor 388.  HIF:s bokloppis  5:-, 2021  XX
"Patrick Ekwall har varit sportjournalist i 30 år, pappa i tolv och bloggare i sex. 
 Den här boken bygger på hans erfarenheter och upplevelser i jobbet, i det vardagliga livet och i rollen som pappa.
 Boken har sin grund i sex års dagligt bloggande och du får en skildring som spänner över tre olika fotbollsmästerskap, vardagligt umgänge med superstjärnor och branschens skönaste profiler till reskildringar från hela världen, Apple Bay, svåra sittningar, sprängfyllda pungkulor, klädshopping, bakom kulisserna på Let´s Dance, Båstad och en väldigt speciell kanin.
 Svårare läsning än så är det inte."
Läst 13 - 18 maj 2022
Det tog mig fem dagar att komma igenom den här boken. Delvis tyckte jag det var ganska intressant att få veta lite om privatpersonen Patrick Ekwall. Jag har själv bloggat en hel del så det kunde jag känna igen mig i. Men sen blev det alldeles för mycket sport (så klart) och det är jag inte särskilt intresserad av. Det var ju ganska länge sedan boken kom ut och med facit i hand så har det ju hänt en hel del tragiskt i hans liv sedan dess.
 

1412. "Akutbjällran" av Karin Brunk Holmqvist 
Kabusa pocket 2016 (© 2015) Sidor 231.  HIF:s Inlämna Centrum  5:-, 2022
"Att ha tillräckligt är lycka, att ha mer än tillräckligt är olyckligt... är ett ordspråk systrarna Elsa och Julia Nilsson gärna skriver under på. När advokat Jörgensson läser upp kusin Ullas testamente tror de inte sina öron, och de blir inte lugnare när Ullas före detta särbo dyker upp och vill ha äggkopparna han blivit lovad. Rykten börjar surra i byn när Julia av misstag stoppar en femhundring i insamlingsbössan hos Leif Handlare och syskonkärleken sätts på prov när Elsa visar sig vara alltför lättcharmad.
 Tack och lov har de akutbjällran hängande utanför ytterdörren. När de ringer i den kommer grannen Ragnar till undsättning som ett skott. Och det kommer behövas!"
"Karin Brunk Holmqvists romaner från Österlen har gjort henne till en av Sveriges mest lästa och uppskattade författare. Med humor och mycket hjärta får vi möta hennes vardagshjältar som inser att det aldrig är för sent att förändra livet. Karin låter krocken mellan gamla och nya tider, landsort och stad, blomma ut i underhållande skrönor fyllda av mänsklig storhet och tillkortakommanden. Berättelser som ofta lockar till skratt och igenkännande blickar.
 Karin Brunk Holmqvist är en populär scenpersonlighet och turnerar mycket. Hennes böcker har blivit översatta till bland annat danska, norska och tyska och har sålt i över en miljon exemplar."
Läst 18 - 20 maj 2022
Den här boken av Karin Brunk Holmqvist tilltalade faktiskt mig! Den var trevlig och lite spännande och inte helt förutsägbar. Helt OK!
 

1413. "Livet är en fest" av Sara H. Olsson 
MiMa pocket 2019 (© 2018) Sidor 234.  RK  8,33, 2022
"Strax norr om Hallavik ligger det lilla området Hallvetet. Här bor Klarne Karlsson, en äldre ungkarl som kör flakmoped och har åsikter om det mesta här i världen. När Nina och Johanna köper det gamla huset i grannskapet blir Klarne orolig för vad de nya ägarna ska göra med byggnaden och han blir mer och mer förtvivlad när han börjar misstänka att det ska startas en "sexklubb för gays" i det lilla området.
 Livet är en fest är en lättsam historia om fördomar, konsekvenser och missförstånd. Om att skilja på vad som är rätt och fel, och att välja rätt väg."
 Sara H. Olsson är född 1979 och bor i Tångaberg utanför Varberg med sin familj. Hon debuterade med romanen Du glädjerika sköna 2017. Livet är en fest är hennes tredje roman."
Läst 20 - 24 maj 2022
Feelgood? Jag tyckte mest den här boken var fjantig. Kanske man gillar den om man är ung? EPA-traktorkörande, fyllor, köra på fyllan, ja det var väl lite om innehållet!
Sara H. Olssons Sjöbodsblues (finns längre upp) tyckte jag betydligt bättre om.
 

1414. "Dödslistan" av Anna Jansson    (21)
Norstedts pocket 2021 (© 2020) Sidor 380.  HIF:s bokloppis  5:-, 2021
"Tjugoåriga Agnes har utsatts för övergrepp under en lång tid. Hon anförtror sig åt en barnmorska som har startat en hemlig Facebookgrupp: Ullsaxen. Agnes berättar sin historia och äntligen finner hon förståelse. Samtidigt börjar misstänkta - men friade - våldtäktsmän och sexförbrytare falla offer för en anonym mördare. Bredvid kropparna återfinns en ullsax som använts för att stympa dem.
 Maria Werns kollega Jarita behöver genomleva ytterligare en rättegång, när männen som våldtagit henne överklagar domen till Svea hovrätt. Den här gången går en av männen fri, men det kanske hade varit säkrare för honom att sitta fängslad?
 Maria och hennes kollegor får förstärkning på stationen i form av Ragnarsson, från rikskrim på fastlandet. Men han försvårar arbetet och Maria Wern börja misstänka att han skyddar någon, eller att han själv kan vara inblandad.
 Anna Jansson romaner om kriminalinspektör Mara Wern har sålt i närmare fyra miljoner exemplar och är översatta till 17 språk."
Läst 24 - 26 maj 2022
Lättläst och spännande! Gillar hennes sätt att skriva och det märks att hon arbetat som sjuksköterska, för det blir mycket trovärdigt och detaljrikt.
 

1415. "Dotter saknad" av Anna Jansson  (1:a om Kristoffer Bark)
Norstedts pocket 2020 (© 2019) Sidor 375.  HIF:s bokloppis  5:-, 2021
Ny deckarserie av Anna Jansson!
"Vera Bark flyr hals över huvud från sin möhippa. i fem års tid vandrar sedan hennes pappa, kriminalinspektör Kristoffer Bark, längs Hjälmarens strand, i sökandet efter sin dotter. Man befarar att hon drunknat, men polisutredningen är nedlagd sedan länge. Ovissheten tär på Kristoffer och på Veras mamma som är på väg att gå under i förtvivlan.
 Tre år efter Veras möhippa försvinner en annan kvinna från samma plats. Utredningen läggs ner också i detta fall, men Kristoffer Bark får den öppnad igen som ett cold case. Den saknade kvinnan påminner på många sätt om hans dotter. Snart inser han att det finns fler samband än han först anat.
 Dotter saknad är en berättelse om vad som kan ske med ett försummat barn när verkligheten blivit outhärdlig, och om vanföreställningar som får livsfarliga konsekvenser.
 Anna Janssons romaner om kriminalinspektör Maria Wern har sålt i närmare fyra miljoner exemplar och är översatta till 17 språk. Dotter saknad är den första delen i deckarserien Bergslagens blå som utspelar sig i författarens hemstad Örebro."
Läst 27 - 30 maj 2022
Faktiskt spännande, men lite lång kanske. Mycket märkliga människor i denna bok, de flesta med jobbiga bakgrunder och egendomliga beteenden. Det jag saknar är nog lite humor, som det är ibland i böckerna om Maria Wern. Ser ändå fram emot att läsa fortsättningen om Kristoffer Bark.
 

1416. "Badhytten" av Olséni & Hansen (Christina & Micke) (1)
Pocketförlaget 2017 (© 2015) Sidor 366.  HIF:s bokloppis  5:-, 2021
"Kan man få livstids fängelse när man är 82 år?"
"Tidigt en morgon tjuvspelar de gamla vännerna Egon och Ragnar tillsammans med systrarna Elisabeth och Märta på Falsterbo golfbana. Det ser ut att bli en fantastisk sommardag men golfrundan avbryts tvärt när vännerna gör en fasansfull upptäckt. I bunkern på hål två ligger golfklubbens ordförande Sven Silfverstolpe död.
 Stor förvirring utbryter och Egon och Ragnar gör vad de kan för att bringa ordning i kaoset. För att dölja sin inblandning i Silfverstolpes död baxar de in honom i golfbilen och kör mot klubbhuset. Men ingenting går som planerat och snart har de satt igång en händelseutveckling som är omöjlig att stoppa. Och det här är bara starten på en ovanlig sommar under Falsterbonäsets soliga himmel.
 Badhytten är en skruvad kriminalkomedi med värme och dramatik, spänning och humor, skriven av debuterande författarduon Christina Olséni och Micke Hansen. Boken är första delen i serien Mord i Falsterbo."
"Micke Hansen har under många år arbetat som artist, låtskrivare och manusförfattare till TV. Christina Olséni är civilekonom med många år i internationella koncerner och som entreprenör. Båda författarna är bosatta på Falsterbonäset och skriver numera på heltid.
Nästa bok i serien heter Fågelskådaren.
Läst 30 maj - 1 juni 2022
Mysdeckare, feelgood-deckare, kriminalkomedi, många namn har redan denna typ av böcker fått. Men jag får nog säga att jag fick läsa bra många sidor innan jag fann ens något att dra på smilbanden åt. Lättläst, lite tröttsam och med en liten gnutta humor.

Juni 2022

1417. "Turisten" av Olséni & Hansen (Christina & Micke) (5)
BokFab pocket 2020 (© 2019) Sidor 345.  HIF:s bokloppis  5:-, 2021
"En humoristisk deckare med opålitliga pensionärer, en korrupt kyrkoherde och landets lataste polis.
 När Egon, 86 år, och hans ständige vapendragare Ragnar ställer ut en väns veteranbil på Skanör-Falsterbos årliga bilshow hittar de en död man i bagageutrymmet. Vem mannen är och hur han har hamnat där blir ett fall för Mårten Lind på Skanörpolisen.
 När kroppen sedan försvinner kompliceras saker och ting, och Mårten blir påtvingad en ny kollega som vill ta över utredningen. Samtidigt har Egon, trots att han inte tror på Gud, gått med i kyrkorådet. Han misstänker att den nytillträdde kyrkoherden inte har rent mjöl i påsen..."
"Christina Olséni är civilekonom och har arbetat i internationella koncerner och som entreprenör. Micke Hansen har under många år arbetat som artist, låtskrivare och manusförfattare till TV. Båda författarna är bosatta på Falsterbonäset.
Läst 2 - 5 juni 2022
Andra boken jag läser av Olséni & Hansen och en del år har gått sedan sist. Nu tyckte jag att den här boken var lättläst och småtrevlig.
 

1418. "Hundarna i Riga" av Henning Mankell (2:a om Wallander) 
Leopard pocket 2006 (© 1992) Sidor 337.  HIF:s bokloppis  5:-, 2021
"De båda männen hade kostym och slips.
 De låg omslingrade som om de hade försökt skydda varandra från det oundvikliga slutet.
 Två döda män i en räddningsflotte. Vilka är de? Var kommer de ifrån? Varför har de flutit i land vid den skånska kusten?
 Kommissarie Wallander och hans kolleger vid Ystadpolisen måste söka svaret.
 Spåren pekar mot Baltikum och den svenska polisen får hjälp av en lettisk kollega, den närsynte, kedjerökande major Karlis Liepa.
 När Liepa själv mördas tvingas Wallander åka till Riga för att försöka lösa fallet. Här inser han att han dragits in i ett spel han inte behärskar, inte kan kontrollera. Skuggorna från det förflutna vilar tunga över Lettland. Är de poliser som Wallander samarbetar med hans vänner eller är de en del av konspirationen?
Hundarna i Riga är den andra delen i romanserien om Kurt Wallander, läst och älskad över hela världen."
Läst 1 - 5 juni 2022
Läste denna boken parallellt med Turisten ovan, en lite skojig och en inte så skojig deckare! Mest intressant att läsa en så pass gammal bok av Mankell. Har läst en del av honom, men de flesta har jag nog skänkt till secondhand. Såg nu att jag hade
Innan frosten kvar och så Mankells sista bok Svenska gummistövlar. Hundarna i Riga tilltalade mig inte riktigt, var så där och lite tråkig.
 

1419. "Den vita lejoninnan" av Henning Mankell (3:e om Wallander) 
Leopard pocket 2006 (© 1993) Sidor 479.  HIF:s bokloppis  5:-, 2021
"En man får ett uppdrag. Han heter Victor Mabasha och bor i ett eländigt skjul i den sydafrikanska Transkeiprovinsen.
 Han ska mörda någon vars namn tills vidare förblir hemligt. En högt uppsatt man i Sydafrika. President de Klerk, tror han.
 Men Victor tar fel. Den han skickats ut för att döda är den man som alla inser kommer att bli landets näste president.
 Frihetshjälten Nelson Mandela.
 I Ystad beger sig fastighetsmäklaren Louise Åkerblom ut för att besiktiga ett hus. Men hon kör fel. Hon hamnar på ett ställe där hon inte borde hamnat.
 Gode Gud, hjälp mig! hinner hon tänka.
 Kommissarie Wallander känner intuitivt att hennes försvinnande måste tas på allvar. Snart har han hamnat mitt i en utredning som inte liknar någon annan han varit med om.
 En konspiration på världspolitisk nivå.
 Ett nät av ondska som spänns över kontinenterna.
Den vita lejoninnan är den tredje delen i romanserien om Kurt Wallander. läst och älskad över hela världen.
Läst 6 - 10 juni 2022
Den vita lejoninnan var bitvis spännande, nämligen när det handlade om Wallander i mitt landskap Skåne. Mindre spännande var den när handlingen var i Sydafrika. Så både spännande och inte spännande.
Hade råkat köpa dubblett av boken, så jag lägger in bilder på båda.
 

1420. "Rosa elefanter" av Karin Brunk Holmqvist (5) 
Kabusa pocket 2010 (© 2010) Sidor 205.  HIF:s Inlämna 5:-, 2022
"Selma och Artur Jacobsson bor på en liten gård i Tommarp. Jordbruket är nedlagt och de enda djuren som finns kvar på gården är hönsen och katten Murran. Selma och Artur har några år kvar till sjuttio och de lever ett stillsamt liv med lite smågnabb som enda spänning.
 En dag börjar det lysa i Nils Bloms fönster. Hans dotter Disa har nämligen bestämt sig för att flytta dit permanent eftersom hon fått elallergi. Längre upp på vägen flyttar Arne och Britt Hernemo in, som visar sig vara strängt upptagna med att leva enligt Bibelns ord.
 Samtidigt försvinner en man spårlöst från Simrishamn, och Artur börja ana oråd. Vad sysslar egentligen Hernemos med på kvällarna i skydd av mörkret? Artur vet inte vad han ska tro.
 Det blir en tid av oro för Selma och Artur. På ena sidan vägen frireligiösa tält möten och på den andra Disas trevliga men new-age-inspirerade sällskap. Efter många turer och missförstånd lägrar sig lugnet igen över den skånska myllan, så som alltid i Karin Brunk Holmqvists böcker. Alla inblandade har blivit lite klokare och kommit ett steg vidare i sitt liv."
Läst 6 - 11 juni 2022
Ibland känner man igen sig en hel del i Karin Brunk Holmqvists böcker, här var det lite bäddsockor och gubbens kalla fötter som fick mig att skratta. Annars är det lugn och avslappnad läsning med en del konstiga typer i handlingen. Omdöme: småtrevlig.
 

1421. "Majken minröjare" av Karin Brunk Holmqvist (12) 
BokFab pocket 2018 (© 2017) Sidor 235.  HIF:s Inlämna 5:-, 2022
"Medan Ossian ger sig ut på sitt livs resa till Bornholm fortsätter det lugna livet i den lilla byn Skillinge på Österlen. Ända tills Majken hittar en fin dekoration till rabatten på stranden och hela samhället får evakueras. Majken skäms men blir snart lättad när allas uppmärksamhet istället riktas mot Ossians hus som står mörkt och övergivet. Det är sällan som Ossian lämnar Skillinge och alla undrar vart han tagit vägen. Sara, som går i nian, är en mycket god vän med den äldre mannen och bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt.
Karin Brunk Holmqvists varmhjärtade och underhållande romaner tillhör Sveriges mest lästa. Detta är hennes elfte (?) roman sedan debuten med Potensgivarna."
Läst 11 - 13 juni 2022
Ja, det fortsätter att vara en del igenkänningspunkter och vardagslivet lunkar på. Men givetvis händer det en hel del ändå, i det lilla! Här har paret också besök av barnbarnet Sara.
 

1422. "Steget efter" av Henning Mankell (7) 
Ordfront pocket 1999 (© 1997) Sidor 538.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021
"Mördaren gömmer sig bakom träden.
 Ungdomarna i gläntan har tagit på sig sina peruker och sina 1700-talskostymer. Det är midsommarnatt. De unga festar och glammar.
 Mannen i skuggan väntar. Snart är festen slut.
 Hos polisen i Ystad råder sommarstiltje. Det enda som stör friden är en kvinna som kräver att de ska börja leta efter hennes dotter; det är något fel med vykorten som berättar att flickan och hennes kamrater är på resa i Europa.
 Plötsligt slår chocken ner i polishuset. en av kollegorna hittas brutalt mördad i sin bostad.
 Kriminalkommissarie Kurt Wallander tvingas gräva i en respekterad arbetskamrats innersta hemligheter. Han hittar bland annat ett foto av några ungdomar inbegripna i ett rollspel.
 När deras identitet uppenbaras förvandlas sommarfriden till ett inferno. Det går en hänsynslös mördare lös. Hans motiv förefaller obegripliga. Men han vet saker som han inte borde kunna veta.
 Wallander ställs inför en mördare som alltid ligger ett steg före.
 Henning Mankells böcker om kommissarie Wallander - nittiotalets svenska kriminalromaner. Sålda i två och en halv miljoner exemplar. Prisbelönta. Filmade. Lästa över hela världen."
Läst 13 - 17 juni 2022
Min tredje Henning Mankell-bok på kort tid, alla fynd på HIF:s bokloppis förra året. Den här var väldigt spännande, men när det var som mest spännande - så saknades 23 sidor!!!! Så irriterande. Men som sagt spännande rakt igenom - och lättläst.
 

1423. "Ester Karlsson med K" av Olséni & Hansen (1 om Ester) 
BokFab pocket 2018 (© 2017) Sidor 374.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021
"Ester Karlsson, 78 år och änka, bor tillsammans med kakaduan Roland i den välmående bostadsrättsföreningen Lärkan. Livet går sin gilla gång med dispyter om tvättstugan och den trasiga gallerhissen som de mest spännande inslagen i Esters vardag, fram till dagen då Lärkans vaktmästare hittas död i sitt vindsförråd.
 Polisen konstaterar mord och Ester beslutar sig för att start en egen utredning. Med kafferep och vaniljdrömmar nästlar hon sig in hos både poliser och grannar i hopp om att finna ledtrådar. När det kort därpå inträffar ett nytt dödsfall i fastigheten går ingen av Lärkans invånare fri från misstankar - allra minst Ester själv.
Ester Karlsson med K är en varm pusseldeckare skriven av Christina Olséni och Micke Hansen, författarna bakom succéserien Mord i Falsterbo."
Läst 13 - 19 juni 2022
Får varva de våldsamma deckarna av Henning Mankell med de här våldsamt roliga, eller? Nej, kanske inte, de är nog faktiskt lite tröttsamma.
 

1424. "Pyramiden" av Henning Mankell (9, 69-89)) 
Leopard pocket 2006 (© 1999) Sidor 440.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021
"En Piper Cherokee störtar i backen med våldsam kraft och fattar eld. Piloten och hans passagerare dödas.
 Kurt Wallander vid polisen i Ystad konstaterar snart att inget sportplan saknas. Att det måste ha flugit utan tillstånd.
 Mitt under haveriutredningen kommer ett nattligt larm. En brand har utbrutit i systrarna Eberhardssons sybehörsaffär. Huset är redan övertänt. Undersökningen efteråt av de innebrända systrarnas kroppar innebär en fasansfull upptäckt: båda kranierna har skotthål i nacken.
Pyramiden tar ett steg tillbaka. Historien börjar 1969 när Wallander är en 21-årig patrullerande ordningspolis och slutar 1989. Den ger några av de viktigaste nycklarna till personen Wallander.
 Pyramiden är den nionde delen i romanserien om Kurt Wallander, läst och älskad över hela världen."
Läst 20 -23 juni 2022
Ganska spännande och framförallt kul att läsa om en ung Kurt Wallander.
Boken innehåller fem olika berättelser från hans tidigare år inom polisen. Nu har jag ju fått upp ögonen för de här böckerna och har upptäckt att jag missat flera stycken till. Dags att hålla ögonen öppna i secondhandaffärerna!
 

1425. "Ett lik i garderoben" av Olséni & Hansen (2 om Ester) 
BokFab pocket 2019 (© 2018) Sidor 302.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021
"Ester Karlsson, 78 år och änka, blir tillsammans med systern Barbro och hennes hypokondriske make, Arne, bjudna på åttioårskalas på Hjularöds slott. Barbro, som älskar god mat och stora sällskap, blir översvallande glad över inbjudan. Arne och Ester däremot hittar bara nackdelar med det tre dagar långa firandet.
 När en av gästerna oväntat dör under mystiska omständigheter drar Ester med full entusiasm igång en egen mordutredning. När sedan även Arne får blod på händerna gör Ester vad hon kan för att leda polisen på villovägar. Det visar sig snart att det är fler än Arne som har ett lik i garderoben..."
Ett lik i garderoben, en fristående fortsättning på Ester Karlsson med K, av författarduon bakom succéserien Mord i Falsterbo, är en mysig pusseldeckare med starka karaktärsskildringar och en stor dos humor."
Läst 23 - 24 juni 2022
Hmm, ja vad skriver man? Lite stollig skrev jag i boken, men ganska så tröttsamt blir det här i längden ändå.
 

1426. "Kinesen" av Henning Mankell 
Pocketförlaget 2009 (© 2008) Sidor 581.  HIF:s bokloppis 5:-, 2021
"I den lilla byn Hesjövallen har 19 människor slaktats på det mest bestialiska sätt. Alla är mycket gamla och de har gått en fruktansvärd död tillmötes. Undantaget är en 12-årig pojke som dödats i sömnen. Polisen säger att endast en fullständig vettvilling kan ha utfört något så fruktansvärt. Det enda spår som finns efter gärningsmannen är ett rött sidenband som hittats på mordplatsen.
 När domaren Birgitta Roslin läser om dådet inser hon att hon är släkt med några av offren. Och ju mer insyn hon får i utredningen desto säkrare blir hon på att detta inte är en galnings vansinnesdåd. När hon försöker ta reda på vad som egentligen hänt i den lilla byn dras hon aningslöst in i ett världspolitiskt spel där hennes liv är hennes insats."
Läst 24 - 28 juni 2022
Började väldigt otäckt och spännande och boken är bitvis spännande, men ibland blir det lite för mycket om Kina och politik, det blev lite långtråkigt tycker jag. Men avslutningen blir återigen spännande.
 

1427. "Ryttaren" av Olséni & Hansen (Mord i Falsterbo 3) 
BokFab pocket 2018 (© 2018) Sidor 410.  HIF:s Inlämna 5:-, 2022
"Det har dragigt ihop sig till Falsterbo Horse Show, en av årets höjdpunkter inom svensk ridsport. Förhandsfavoriten Leopold Gyllenstierna rider in och tar emot folkets jubel, men redan efter tredje hindret faller han död ner. Det visar sig snart att han inte dött en naturlig död och Skanörs poliser, Mårten Lind och Lisa Stark, kastar sig med blandad entusiasm in i mordutredningen. Kort därpå inträffar ytterliga ett mord och sommarsemestern känns plötsligt väldigt avlägsen.
 Samtidigt förpestas Egons tillvaro av att hans närmsta granne och antagonist, Elisabeth, bjudit hem sin ungdomskärlek François från Paris. Ordningen på Kärleksstigen är rubbad.
Ryttaren är den tredje fristående delen i den humoristiska deckarserien Mord i Falsterbo, skriven av författarduon Christina Olséni och Micke Hansen. Humor och lättsamt hanterade mord i idyllisk småstadsmiljö är deras signum. Återigen får vi möta alla härliga karaktärer från Badhytten och Fågelskådaren."
Läst 28 - 1 juli 2022
Lite småkul, skrev jag som omdöme i boken.

 

HEJ DU
som läser mina boksidor!
Skulle vara väldigt trevligt om du skrev
något i min gästbok någon gång! :o)
Tack på förhand!


Har du enbart fått upp denna sidan
utan min menyrad till vänster?

Klicka då här för att få fram menyraden

Sidan utlagd 6 april 2022

Tillbaks till bokindex

eller
Tillbaks till Pias Stuga

Design © Pias Grafik 2003 - 2022
 


Räknare 2022
 ??