Juli - Augusti 2011
Sid 47

 

Juli 2011
 

728. "Kall passion" (Fall From Grace) av Larry Collins
Prisma 1985 (© 1985) Sidor 526  XX
"Dagen D, 6 juni 1944, den allierade invasionen av Normandie - en milstolpe i andra världskrigets blodiga förlopp, spiken i Hitler-Tysklands likkista...
 I England fanns vid denna tid en organisation så hemlig att endast ett fåtal kände till den. Dess uppgift var att med alla medel vilseleda tyskarna att tro att landstigningarna i Normandie bara var skenmanövrer och att den verkliga invasionen skulle inledas tre dagar senare, nära Calais.
 Männen bakom dessa operationer arbetade med kylig beräkning och skydde inga ansträngningar för att sprida den falska informationen till tyska militärledningens innersta cirkel, till Hitler själv.
 Den unga, vackra Catherine Pradier kom här att spela en nyckelroll. Hennes uppgift var att ta sig in i det ockuperade Frankrike, till Calais, och infiltrera det tyska försvaret. Tappert och beslutsamt, med alla medel en vacker kvinna äger - men mot alla odds - löser hon sin viktiga uppgift. Men hon får betala ett högt pris...
 Kring Catherine grupperar sig en brokig skara: tyska och engelska krigsledare, en älskvärd engelsk spionchef, en skoningslös Gestapoofficer, en fransk dubbelagent.
 Men det är den kallt passionerade Catherine som är bokens huvudperson - en fascinerande och erotiskt mycket tilldragande kvinna. Ingen läsare - man eller kvinna - kommer att lämnas oberörd av hennes person och av hennes öde."
 "Larry Collins, medförfattare till stora internationella bestsellers som Brinner Paris? och "Den femte ryttaren" (tillsammans med Dominique Lapierre) framträder nu på egen hand med en thriller med verklighetsunderlag som redan lagt kritiken i USA, Frankrike och många andra länder för hans fötter."
Läst 29 juni - 4 juli 2011
Den här boken hade jag läst senast i februari 1989 och nu har den stått tillräckligt länge i min bokhylla. Tycker inte det är så intressant längre att läsa sådana här krigsskildringar - om jag nu någonsin har tyckt det!?
 

729. "Tusenskönor" av Kristina Ohlsson
Pocketförlaget 2010  (© 2010) Sidor 398
"Ett äldre prästpar hittas skjutna i sitt hem vid Odenplan. Mannen verkar ha tagit livet av sin hustru och därefter sig själv.
 Inlåst i en lägenhet väntar Ali på besked. Han har flytt från ett brinnande Irak och hoppas på en ny framtid i Sverige. Det enda hans välgörare kräver är en enkel byteshandel.
 I Bangkok håller en ung svensk kvinna på att bli avskuren från omvärlden. Någon nedmonterar hennes liv, bit för bit. Efterlyst av thailändsk polis tar hon upp jakten på den som försöker ödelägga hennes tillvaro.
 Fredrika Bergman och hennes kollegor i Alex Rechts utredningsgrupp tar sig an fallet vid Odenplan. De får snart klart för sig att de står inför något långt mer komplicerat än ett självmord som urartat. Vitt skilda händelser som även utspelar sig utanför Sveriges gränser tycks hänga ihop utan att de förstår hur. Klockan går och de som vet tiger."
Läst 4 - 9 juli 2011
Åh, en NY BOK i den långa raden av gamla jag läst nu!
Hade skrivit vid min recension av Kristina Ohlssons debutbok Askungar att jag absolut tänkte läsa även uppföljaren Tusenskönor, vilket jag nu gjort. Men jag vet inte vad det är som gör att jag inte fastnar lika mycket i denna som den förra boken. Den känns inte så spännande som Askungar. Hon har nu även skrivit nästa bok Änglavakter, som kom ut i april 2011. Får väl se om jag ger mig på den också?
 

730. "Då gråter änglarna" (Norsk titel: Da gråter englene)  
berättad av "Marianne" för Unni Wenche Tandberg
Damm pocket 2005 (© 1996) Sidor 177
"Marianne föddes in i Jehovas vittnen, och under en lång period var Jehovas vittnen och mamman det viktigaste i hennes liv. Mamman sa alltid till henne att Jehova tyckte om lydiga barn som följde Jehovas och mammas regler.
 I början protesterar inte Marianne, men när hon börjar skolan upptäcker hon en annan verklighet. Hon vill också fira jul och födelsedagar, men det gör inte Jehovas vittnen.
 Lögnerna och förnekelserna börjar, ibland med hjälp av fadern, som själv inte är med i församlingen. Hon börjar intressera sig för pojkar och skolka från möten.
 När hon är 18 år orkar hon inte längre vara med i församlingen. Hon gör allt för att bli utstött, trots att hon är medveten om att hon kommer att förlora alla sina vänner - till och med sin egen mamma."
 "Berättelsen om Marianne är en stark historia om en modig ung kvinna som inte klarar av att leva med så strikta regler. När hon inte längre orkar leva upp till de krav omgivningen ställer är hon tvungen att göra ett oerhört svårt val..."
Löst 9 - 10 juli 2011
Skrämmande läsning om hur kuvade och påverkade barn till trogna Jehovas vittnen blir. Det gäller så klart inte enbart Jehovas vittnen, det finns alltför många sådana här "sekter". En bra och intressant bok!
 

731. "Vecka 43" (Norsk titel: Uke 43) av Hanne Ørstavik 
Alfabeta pocket 2004 (© 2002) Sidor 221  XX
"När Solveig är färdig med sin examen i litteraturvetenskap får hon jobb på en liten högskola där hennes forskarkollega Hilde arbetar. Solveigs starka känsla för vad som är äkta påverkar hennes inställning till både litteraturen och andra människor. Hon är säker på att Hilde delar denna övertygelse om det sanna. Men under en dimmig höstvecka ställs allting på sin spets."
"Hanne
Ørstavik är en av Norges mest tongivande unga författare. Hennes böcker är flerfaldigt prisbelönade och har väckt stor uppmärksamhet även i Sverige."
Läst 10 juli 2011
Vissa människor tänker bara föör mycket! Den här boken tyckte jag var tråkig och lämnar enbart en bild av Norge som ett mycket regnigt land!
 

732. "Känner vi varann?" (Don't I Know You) av Karin Shepard 
Pocketförlaget 2009  (© 2006) Sidor 223  XX
"Hur väl känner du dina grannar? Vad vet du om din älskades förflutna? Vågar du se ditt barns brister?
" I New York 1976 hittas Gina Engel mördad i sin lägenhet. Polisen tror att hon har känt sin förövare men det finns inga misstänkta och allteftersom tiden går förblir fallet olöst. Men det finns tre personer som utan att veta om det står mördaren nära. Steven, Ginas tolvårige son, är den som hittar kroppen. Han hinner se en skymt av mördaren innan denne flyr ner för brandtrappan. Något är välbekant över mördaren och frustrationen över att inte få veta vem det är förföljer Steven under hela uppväxten. Louise Carpatti som 1976 fick ett telefonsamtal från den döende Gina måste nu, tio år senare, inse ett chockerande faktum: mördaren skulle kunna vara hennes förståndshandikappade son... I december 1977 håller Lily Chin som bäst på att förbereda sitt bröllop när en kvinna dyker upp med avslöjanden om Lilys blivande mans tidigare liv. Det är ett liv som verkar ha inkluderat Gina."
 "Skildrad genom tre berättarröster under olika tidsperioder, ger Karen Shepard oss ett fascinerande psykologiskt drama där tre mycket olika människor måste våga ifrågasätta sina närmaste för att komma sanningen lite närmare. Tycker du om filmer som Babel och Crash? Då kommer du att älska den här romanen!"
Läst 10 - 14 juli 2011
Trodde den här boken skulle vara spännande, men det saknas något lite extra för det.
 

733. "Ett litet snedsprång" av Denise Rudberg 
Norstedts storpocket 2010  (© 2010) Sidor 430  XX
"Elegant crime kallar Denise Rudberg sin nya genre. Kriminalhistorier i överklassmiljö, med tjusiga middagar, exklusivt leverne och lätt uttråkade hemmafruar på vift. Miljön rymmer allt som behövs för att skapa en spännande historia - makt, pengar, flärd och dekadens.
 Möt Marianne Jidhoff, 55 år, åklagarsekreterare och nybliven änka, som efter sin mans död övertalas att återvända till sitt arbete. En finansman har blivit brutalt mördad utanför sin våning på Östermalm, och Marianne får ta sig an fallet. Brottet visar sig ha kopplingar till en märklig och sluten verksamhet som drivs i det tysta."
 "Denise Rudberg är en av Sveriges mest framgångsrika författare med succéer som trilogin Jenny S, Matilde och Åse bakom sig. Ett litet snedsprång är den första boken i en svit kriminalhistorier med Marianne Jidhoff. Böckerna är redan sålda till SF för att bli filmatiserade."
Läst 14 - 19 juli 2011
Helt okey var den här boken faktiskt. Jag hade aldrig hört talas om Denise Rudberg tidigare. Men att det skulle vara en ny genre, med de ingredienser som beskrivs här ovan, känns ju lite fel. Sådana böcker har det väl funnits i årtionden redan, i alla fall amerikanska?
Skänkt till Röda korsets secondhand mars 2022.
 

734. "Vi ses i öknen" av Danny Wattin 
Pocketförlaget 2008 (© 2007) Sidor 228  XX
"Det var en helt vanlig 70 timmars arbetsvecka: Morsan tjatade om bristen på barnbarn, kollegan försökte byta bort sin fru och sambon gjorde i stigande mani hemmet redo för svärföräldrarnas årliga hembesök. Och så var det förstås den där utbrytarkommunen som ville ha hjälp att lyfta fram sin kusinbröllopstradition. Inte undra på att Adam Anderzon inte har tid att ta sin farbrors mycket speciella testamente på allvar förrän det är för sent.
 Vi ses i öknen är en berättelse om de offer vi gör för att hinna med i ett samhälle i snabb förändring. Det är en historia om skamliga släkthemligheter, skenheliga politiker, vedervärdiga svärmödrar, sexuellt frustrerade livsstilstomtar och katter med Tourettes syndrom. Men det är också en kärlekshistoria och en redogörelse för en misslyckad kontorsslavs kamp för att återställa balansen i en allt vansinnigare värld."
Läst 19 -21 juli 2011
Det här var ingenting för mig! I och för sig var den lite underhållande i början, men sen tappade jag bort mig när en talande katt började följa i hans spår. Jag tycker sånt här fablande blir rätt tramsigt till slut. Fast jag tror att ungdomar tilltalas av sån här lite "sjuk" humor. Vår 18-årige son blev i alla fall intresserad när jag berättade lite kortfattat om vad boken handlade om! :o)
 

735. "Crackjakt" (Crackdown) av Val McDermid 
Ett fall för Kate Brannigan
Alfabeta pocket 2002  (© 1994) Sidor 223
"Det fanns bara ett skäl till att privatdetektiv Kate Brannigan lät pojkvännen Richard hjälpa till med ett bedrägerifall: inget kunde gå fel. Men hon borde ha vetat bättre.
 Richard blir tagen av polisen med ett stort paket knark i bakluckan och stadens knarkkungar är ute efter hans skalp. Dessutom blir Kate tvungen att ta hand om Richards åttaårige son, Davy. När mamman till en av Davys lekkamrater blir skjuten ställs Kate inför den tuffaste och mest skrämmande utredningen i sin karriär."
 "Val McDermid är en av Englands största kriminalförfattare. I deckarserien om Kate Brannigan finns ytterligare fyra böcker på svenska. För thrillern Dödsdomen blev hon 2001 nominerad till Svenska Deckarakademins pris för bästa utländska kriminalroman. På svenska finns också Under ingrodda ärr och Sjöjungfrun sjöng sin sång."
Läst 22 juli 2011
Förra boken jag läste av Val McDermid, Dödligt spel, som handlade om Kate Brannigans första fall, var jag inte så överdrivet förtjust i. Den här boken som också handlade om henne, tyckte jag betydligt bättre om! Kanske var det intrigen, barnen som råkade illa ut eller att det faktiskt finns lite humor i den också? Klart läsvärd i alla fall, och snabbt gick det att läsa ut den!
Av Val McDermid har jag också läst Andras plåga, Dödsdomen, Ett fjärran eko, Imitatören, Bounty, Dödligt spel.
 

736. "Vårlik" av Mons Kallentoft 
Pocketförlaget 2011 (© 2010) Sidor 432
"Vårsolen skiner över Linköping och de ännu vinterbleka människorna som vågat sig ut på serveringarna runt torget. Några svalor kretsar i skyn, färgglada tulpaner lyser från stånden och en mamma med två små barn går mot bankomaten. Då plötsligt slits lugnet itu av en kraftig explosion.
 Kriminalinspektör Malin Fors står framför sin mammas kista när ett lågt muller bryter tystnaden, och snart är hon på väg till Stora torget och en syn hon aldrig kommer att glömma. Det är glassplitter, krossade blommor och utspridda grönsaker överallt. En trasig barnsko. En duva som pickar i något rött i den öronbedövande tystnaden."
 "Vårlik är den fjärde delen i Mons Kallentofts kritikerhyllade serie om Malin Fors vid Linköpingspolisen."
Läst 23 - 24 juli 2011
Snabbläst med hyfsad spänningsgrad den här boken av Mons Kallentoft. Lite otäckt att jag valde att läsa den här just nu, för handlingen påminde om en liknande händelse med en explosion i Norges huvudstad Oslo nu i fredags.
Ett minus i boken var att man använt särskrivning på ordet annanstans! Tre gånger hittade jag orden annan stans och då inte i betydelsen att man använde en annan stans! :o)
Har även läst Midvinterblod och Sommardöden av Mons Kallentoft.
 

737. "Huset på Arlozorovgatan" av Simon Kudrischoff
Pocketförlaget 2009 (© 2009) Sidor 232  XX
"Följ med hem till Nathan och träffa hans grannar i huset på Arzolorovgatan i Tel Aviv!
Här bor Assaf, en berömd författare tillsammans med sin vackra fru Leah. Assaf tror att de har ett perfekt äktenskap, men tycker verkligen Leah det?
 Sedan har vi Yisraela, änkan från Etiopien som många år efter makens död fortfarande låter honom styra sitt liv. I samma hus bor även Yair, den misslyckade poeten. Och så har vi Nathan själv, som i sin ständiga iver att träffa en tjej råkar ut för de mest dråpliga situationer.
 I denna fartfyllda historia kommer de boende att korsa varandras stigar; i trappuppgången, på stranden och i sina lägenheter. Och, inget att hymla om - det förekommer störande ljud om nätterna.
 Men den egentliga frågan är: Vem mördade Haim Arlozorov?
 Huset på Arzolorovgatan utspelar sig i Tel Aviv och är en spännande och frispråkig debutroman av Simon Kudrischoff, med ena foten i Sverige och den andra i Israel.
Läst 24 - 30 juli 2011
Kändes lite rörig och det var ingen bok jag direkt tyckte om. Ingen större förlust, hade köpt den för "hela" 12,50 i mataffären Willys hemma i september 2010.
 

Augusti 2011
 

738. "Elixir" (Elixir) av Gary Braver  
Richters pocket 2002 (© 2000) Sidor 398
"Vetenskapsmannen Chris Bacon återvänder från Nya Guineas tropiska regnskogar och lyckas få källan till evigt liv, en sällsynt orkidé, med sig hem.
 Försök med möss och apor talar sitt tydliga språk: Elixir, som man döper ämnet till, stoppar sjuka celler och åldrande. Enda problemet är att om tillförseln upphör, dör djuret på ett ytterst plågsamt sätt inom några få timmar.
 Chris fru Wendy är måttligt road. Hon anser att Elixir strider mot all moral och etik och att människan inte har rätt att spela Gud och sätta sig över liv och död.
 Elixir är en tickande bomb av pengar och makt och snart förstår Chris att han och hans familj svävar i livsfara. I sista stund undkommer de ett grymt mordförsök. De tvingas gå under jorden för att gömma sig för syndikatet och FBI som är beredda att göra allt för att komma åt elixiret och formlerna för dess framställning.
 Till råga på allt har Chris far drabbats av Alzheimers. Chris som kämpar med sin allt större rädsla för ålderdomen och död, ställs nu inför ytterligare ett problem. Kommer även han att drabbas av sjukdomen?
 Till sist blir frestelsen för stor: i sin förtvivlan tar han sin första dos Elixir. Nu finns ingen återvändo."
Läst 31 juli - 5 augusti 2011
Den här boken gillade jag! Det är spänning från första början till slut. Kan absolut rekommendera den! Sträckläsning! Även denna var en 12,50 kronors bok. Ett fynd!
 

739. "Swift" (Swift) av James Follett
En thriller om svindlande affärer i dataåldern
Bonniers 1989 (© 1986) Sidor 298  XX
"Miljarder och åter miljarder härliga, sköna dollar - omvandlade till sårbara elektroniska flöden...
 Swift är världens mest sofistikerade datasystem, väktare av all världens valutor. Det förmedlar dagligen alla banktransaktioner mellan London och New York. Miljarder och åter miljarder dollar, förvandlade till sårbara elektroniska flöden.
 Alla möjligheter står öppna för den som lyckas knäcka koden till systemet. Den som tar kontrollen under bara några få minuter blir garanterat ekonomiskt oberoende för resten av sitt liv.
 Anton Suskov, rysk vetenskapskorrespondent i New York, är mannen som tänker försöka..."
Läst 5 - 12 augusti 2011
Gammal bok från bokhyllan, köpt på rea 1982, som jag inte tror jag läst tidigare. Blev väl lite väl tekniskt ibland, men ibland även lite spännande. Det roliga var att detta var ju före mobiltelefonernas tid, men i denna högteknologiska bok hade man tillgång till föregångaren, Pokketfonen! (Jo, det är rätt stavat!)
Kul att läsa på sitt sätt, men nu har den stått tillräckligt länge i min bokhylla.
 

740. "Om det så skulle kosta mig livet" av Margaretha Sturesson 
Pocketförlaget 2009 (© 2009) Sidor 292
"Margareta Sturesson var en välutbildad fyrabarnsmamma med mycket ork och energi när hon och hennes familj gick med i Kristet Center Syd, en ny och visionär församling i Höör. 14 år senare låg hon med rött vak på en psykiatrisk klinik. När allt var som värst hade hon bara en önskan, att få lämna allt och dö.
Det krävdes ett och ett halvt års vård och upprepade självmordsförsök för att hon skulle förstå att sekten förvrängt hela hennes verklighetsuppfattning.
 Detta är hennes egen skakande berättelse om vad som gick snett när Guds rike skulle byggas i Skåne. En berättelse inifrån om maktmissbruk för heliga syften, om livsfarlig lojalitet, om att vara förövare och offer i samma person - och om att till slut lyckas ta sig ur ett medberoende."
Läst 12 - 14 augusti 2011
Bra gjort av Margaretha Sturesson att skriva den här boken! Sånt som händer i sådana här sekter behöver verkligen dras fram i ljuset. Mycket hemskt som tillåts ske i Guds namn! Skrämmande läsning för oss "vanliga"!
Lite personlig, för min del, blev berättelsen när hon beskrev hur man ändrade om osv i de lokaler Kristet Center Syd köpt där i det gröna Höör i Skåne. Det var nämligen tidigare ett mycket populärt dansställe, som hette Vägasked, där jag dansat och haft roligt flera somrar på 1970-talet! Det var även där jag träffade min blivande make! :o) Pris på boken, 12,50 kr, i mataffären Willys hemma.
 

741. "1222 över havet" (1222) av Anne Holt
Pocketförlaget 2010 (© 2007) Sidor 288   XX
"På drygt 1200 meters höjd över havet ligger Finse högfjällshotell, ett klassiskt resmål för norrmän, endast tillgängligt via järnväg.
 När tåget mellan Oslo och Bergen en iskall februaridag spårar ur i närheten av Finse råder full snöstorm. Enda utvägen är att evakuera de över tvåhundra passagerarna till det isolerade hotellet.
 Bland dem finns Hanne Wilhelmsen, tidigare kommissarie vid Oslopolisen, numera rullstolsbunden efter en skottskada i ryggen. Hon har med åren blivit alltmer folkskygg och undviker mänskligt umgänge. Men när en av gästerna hittas mördad redan första natten dras Hanne ofrivilligt in i fallet.
 Det blir en kamp mellan jakten på mördaren innanför hotellets väggar och den värsta snöstormen i mannaminne rasande utanför."
Läst 15 - 17 augusti 2011
Hyfsat spännande med den buttra f d poliskommissarien Hanne Wilhelmsen, skriven i klassisk Agatha Christie-stil. Köpt för 19 kr på bokrea 2011.
Av Anne Holt hade jag också läst "Saliga äro de som törsta..."
 

742. "Helgonet på jakt" (The Saint in Pursuit) av Leslie Charteris 
Bra Spänning 1980 (© 1970) Sidor 191
"Det här är historien om Vicky Kinian som fick ett hemlighetsfullt brev från sin pappa på tjugofemårsdagen. Det är bara det att pappa har varit försvunnen nästan lika länge som Vicky trampat omkring på jorden med sina förtjusande fötter.
 Men brevet ger en antydan om oanade rikedomar, och Vicky ger sig av för att leta efter en gömd skatt. Hon är förföljd bland annat av en elegant man med mörkt hår och blå ögon vid namn Simon Templar. Eller Helgonet om man så vill. Hon är faktiskt förföljd av några till, men deras syften är givetvis oändligt mycket skummare än Helgonets.
 Lilla oskyldiga Vicky trasslar givetvis in sig riktigt rejält, och Helgonet kämpar för att trassla ut henne igen. Då och då blir man rejält rädd för att det ska gå riktigt illa för dem båda, och... tja, man kan ju aldrig vara helt säker här i världen. Helgonet på jakt är lika elegant, lika otrolig och lika charmant underhållande som Charteris andra böcker om Helgonet. Evigt ung, evigt attraktiv och evigt bovarnas överman löser denne superman de knivigaste problem och hittar utvägar ur de svåraste situationer. Man känner sig trygg med Helgonet för han fixar det alltid, man har roligt med honom för han fixar alltid med glimten i ögonvrån, och man hisnar tillsammans med honom för han fixar alltid på farligaste sättet..."
Läst 18 augusti 2011
En gammal bok från min bokhylla detta och snabblästa var böckerna minsann "förr i världen"! Det lustiga med denna boken var ju att jag såg hela tiden Roger "Helgonet" Moore framför mig, ständigt småleende! Boken får stå kvar av nostalgiskäl. :o)
 

743. "Dr No" (Doctor No) av Ian Fleming 
Albert Bonniers 1979 (© 1958) Sidor 233
"Karibiska stationen är den brittiska hemliga underrättelsetjänstens kontor på Jamaica. Ett tämligen fridfullt ställe tycks det - men så försvinner plötsligt kapten Strangeways och hans medhjälpare Mary Trueblood spårlöst därifrån. I högkvarteret i London är man irriterade, men inte överdrivet oroliga. Det är inte första gången en agent schappat med en vacker flicka... Men någonting måste man förstås göra åt det hela. Bond, som just släppts ut från sjukhuset efter en liten "olycka" under sitt senaste uppdrag, behöver en tids semester. Det tycker i alla fall M, hans högste chef.
 När Bond landar på Jamaicas flygfält visar sig ön från sin allra bästa sida - men han känner sig ändå orolig, han har en obehaglig känsla av att det ligger mycket mer bakom den här historien än en desperat kärleksaffär. Tyvärr får han rätt - hans vistelse blir långt ifrån någon vilokur. Riktigt illa blir det är han tar sig ut till ön Crab Key, där den mystiske Dr No residerar. Ingen tycks riktigt veta vem denne märklige figur är - och ingen tycks ha någon större lust att tala om honom. Men Bond får utmärkta tillfällen att lära känna Dr No. Bara alltför väl! Ja, ett tag ser det ut som om det är den sista bekantskap 007 någonsin ska komma att göra..."
Läst 19 - 22 augusti 2011
Jag hoppade från Helgonet till James Bond *s* och faktiskt så tyckte jag den här boken var riktigt spännande och till och med svår att lägga ifrån sig!
Därefter var jag bara tvungen att titta på den gamla filmen från 1962 med Sean Connery i huvudrollen, för att se hur de hade gjort den också. Slutets innehåll i boken skiljde ganska mycket från filmens. Ett minus i boken var att där var alldeles för många stavfel, dålig korrekturläsning!
Författaren Ian Fleming (1908-1964) skrev sin första bok om James Bond, Casino Royale, 1952 och därefter en ny bok om året. Alla räknas till mästerverk bland agentromaner och miljonerna har fortsatt att rulla in alltsedan dess. James Bond hör till de mest kända hjältarna i världslitteraturen.
 

744. "Ögonvittne" (Eyeshot) av Lynn S. Hightower 
Richters pocket 2002 (© 1996) Sidor 331 
"Cincinnati-polisen Sonora Blair är tillbaka - lika hårdkokt, ironisk och skoningslös som vanligt."
"Tvåbarnsmamman och singelkvinnan Sonora har dock sina svaga punkter, hon gör allt för att hålla fingrarna borta från sin attraktive men synnerligen gifta poliskollega Sam och slåss ständigt mot sitt dåliga samvete över att inte räcka till, varken för chefen eller sina barn.
 När ett avhugget ben och senare även fler kvinnliga kroppsdelar dyker upp ligger det nära till hands att misstänka kvinnans make eller älskare, men Sonora riktar misstankarna åt ett helt annat håll. Åtta år tidigare bevittnade den nu mördade Julia Winchell ett mord på en offentlig toalett. En man dränkte en höggravid kvinna i en toalettstol. Både mördaren och offret försvann spårlöst och mordet blev aldrig löst.
 En tid före sin död fick Julia syn på mannen igen, och hon sökte upp honom för att finna sanningen. Mannen är Gage Caplan, en framgångsrik, attraktiv och väl ansedd åklagare. En man vars affärer man inte snokar i ostraffat.
 Sonora låter sig dock inte skrämmas. Hon är säker på att de två morden har anknytning till varandra. När hon synar Gage Caplans till synes perfekta liv i sömmarna visar det sig vara en skör fasad som döljer mörka hemligheter från förr. Hemligheter som när som helst kan få fasaden att rämna..."
Läst 22 - 27 augusti 2011
Den här boken tyckte jag var ganska spännande och också lite otäck. Har inte läst något annat av denna författaren tidigare. Boken köpt för 12,50 kr i mataffären Willys.
 

745. "Färjenäs" av Ann-Marie Ljungberg 
Anamma pocket 2000 (© 2000) Sidor 203  XX
"Nedanför Älvsborgsbrons fäste ligger ett bostadsområde inbäddat i lummig grönska och med fantastisk utsikt över Göteborg. I enrumslägenheter i hus med namn som Flory Hill, Konsumhuset och Hedvigsdal bor Thomas som kommer in på konstskola i stan utan begripa varför; Herman med sina hundar Bessie och Bea som hotfullt morrar på söndagspromenerarna; Sabine i den fuktiga lägenheten i bottenvåningen som fylls allt mer av antikviteter som fastighetsskötaren Björn bär dit för att få komma på besök en stund; Ragnar som dricker för mycket och blockerar in- och utgångar med sitt kylskåpslager; Stig som får besök av såväl polisen som svarta limousiner; Stenaprinsessan som med sin frånvarande närvaro påverkar dem alla, men mest Thomas.
 Färjenäs är en roman om ett av Sveriges sista helt omoderna bostadskvarter. Mellan Eriksbergskranens bungyjump, där 90-talets storstadsmänniskor söker livsfara, och oljeraffinaderierna på andra sidan Älvsborgsbron, bor några människor som tycker att livet är en fara i sig."
Läst 27 - 28 augusti 2011
Nej, jag tyckte detta blev lite för rörigt, som det ofta blir när man ska beskriva olika människor som bara råkar bo i samma hus eller område. Det blir liksom varken hackat eller malet. Sen handlar det om människor som står "utanför" och det blir faktiskt ganska deprimerande. Också en bok för 12,50 kr i mataffären Willys.
 

746. "Simone de Beauvoirs hjärta" av Ann-Marie Ljungberg 
Alfabeta  pocket 2006 (© 2005) Sidor 312  XX
"Stefan, snart nio år, går hand i hand med sin mamma Katarina genom Göteborgs gator. De minns livet tillsammans med Annie och Anna. Ett liv fyllt av glädje, glamour och kärlek som slutade i katastrof.
 Såhär efteråt är det svårt att se vad det var som gjorde Annie till universums centrum. Hon, en blonderad skratt- och fnissmamma med "ett oändligt antal älskare".
 Det var under en studiecirkel om Simone de Beauvoir Annie och Katarina lärde känna varandra. Båda ensamstående mödrar och bodde i samma område. Tillsammans med sina barn tillbringade mycket tid ihop, framförallt på Café International, men också i parken, på gården och i Annies kök. Deras strävsamma, men också glädjerika gemenskap visade sig dock inta vara helt oprovocerande för omgivningen..."
Läst 28 augusti - 1 september 2011
Augustnominerad bok av samma författare som boken här ovanför. Men det kvittar att finkulturen tyckte om denna bok, för det gjorde inte jag. Tyckte den var tråkig och ointressant.

 

 HEJ DU
som läser mina boksidor!
Skulle vara väldigt trevligt om du skrev
något i min gästbok någon gång! :o)
Tack på förhand!


Har du enbart fått upp denna sidan
utan min menyrad till vänster?

Klicka då här för att få fram menyraden

Sidan utlagd 2011-07-14

Tillbaks till bokindex
eller
Tillbaks till Pias Stuga

Design © Pias Grafik 2003 - 2022
 



5 besök 2011-09-18