Juli - Augusti 2009
Sid 35

Juli 2009
 

525. "Stormland" (Isländsk originaltitel: "Rokland") av Hallgrimur Helgason 
Norstedts 2009 (© 2005) Sidor 427  XX
"Den desillusionerade idealisten och kulturpessimisten Böddi har återvänt till Island och sin hemby efter tio års studier i Tyskland. Han anser sig själv vara en andens man och avskyr det moderna konsumtionssamhället som pesten. På sin blogg kritiserar han allt och alla och skaffar sig sakta men säkert allt fler fiender. Det dröjer inte länge förrän han är en fredlös och utstött ur hembyns gemenskap.
 Böddi gör motstånd och förlorar allt: jobbet, sin älskade och sin mor. Han glider allt närmare ruinens brant och söker till sist en våldsam uppgörelse med hela samhället.
 Stormland är en sprakande litterär fyrbåk om det moderna Island, av en av landets mest älskade författare. Med sin svarta humor, sin beska samhällskritik och sitt explosiva och utmanande bildspråk torpederar Hallgrimur Helgason varje romantisk föreställning om Sagornas ö."
Läst 27 juni - 5 juli 2009
När jag började läsa den här boken, påminde mig författaren om en isländsk version av finländske Arto Paasilinna. Svart humor har jag tydligen svårt för, så mitt betyg blir nog: en lite knepig bok.
 

526. "En bit av mitt hjärta" (Piece of My Heart) av Peter Robinson
Månpocket 2007 (© 2006) Sidor 435  XX
"Rockfestivalen i Brimleigh Woods sommaren 1969 är årets höjdpunkt. Biljettförsäljningen slår rekord, massor med kända artister finns på plats och stämningen är på topp. Men slutet blir desto mörkare: i en sovsäck hittas den unga Linda Lofthouse, brutalt knivhuggen till döds.
 Kommissarie Stanley Chadwick har själv en dotter i samma ålder och får i uppgift  att utreda mordet. Han blir närmast besatt av att hitta den skyldige. Trots folks ovilja att vittna och knapphändiga bevis lyckas han till slut gripa en man som döms för brottet.
 Tjugofem år senare undersöker kriminalkommissarie Alan Banks mordet på en musikjournalist. Dennes anteckningar avslöjar att han höll på med en artikelserie om ett av banden som spelade i Brimleigh Woods. Och snart blir kopplingarna till fallet Linda Lofthouse alltmer tydliga."
"Peter Robinson har fått mängder av priser för sina böcker och tillhör Englands internationellt mest kända deckarförfattare."
Läst 5 - 8 juli 2009
En deckare, lik så många andra, varken mer eller mindre. Saknar det där lilla extra, för att hålla fast intresset och spänningen på topp.
Av Peter Robinson har jag även läst En ovanligt torr sommar.

 

527. "Bitar av mig själv" av Gun-Britt Sundström
Norstedts 2008 (© 2008) Sidor 250  XX
"Språkfel eller benbrott", "Före detta tjej", "Äta utopiskt", "Morgon i patriarkatet" är några av rubrikerna i denna bok, som innehåller ett sjuttiotal texter av Gun-Britt Sundström, hälften nyskrivna, hälften publicerade tidigare på andra håll. Teman återkommer och flätas om varandra, humor och allvar växlar, och bitarna formar sig efterhand till en självbiografi och samtidigt en "generationsbok" för fyrtiotalister."
Läst 8 - 11 juli 2009
Ännu en recensionsbok, som faktiskt inte gav mig så mycket. Kanske jag inte känner igen mig, för att jag inte är fyrtiotalist???

 

528. "Adress Fleshmarket Close" (Fleshmarket Close) av Ian Rankin
Månpocket 2007 (© 2004) Sidor 446  XX
"En man hittas brutalt knivhuggen till döds i en av Edinburghs förorter. Han är av utländsk härkomst och saknar identitetshandlingar. Missmodigt tar sig Rebus an fallet och börjar nysta upp en härva av rasism, mutor och byråkrati, men utan att komma närmare mannens identitet.
 Samtidigt hittas två skelett i en källare under en pub. När det visar sig att ett av dem är av plast och det andra ett sedan länge saknat undervisningsskelett, börjar Rebus och hans närmaste medarbetare Siobhan ana att någon försöker spela polisen ett spratt.
Men tyvärr är skeletten bara ytterligare ett bevis på att när det gäller girighet drar sig vissa människor inte ens för mord."
Läst 11 - 16 juli 2009
Nej, nu har han fått två chanser, Ian Rankin, och hans deckare förmår inte fånga eller intressera mig. Tycker det är mest ett evigt supande och träligt polisarbete. Har även läst Botgörarna och den fångade inte mig heller. Såg att hans kommissarie Rebus ska dyka upp snart i tv-rutan också. Om jag ska se dem? Kanske får de en chans. - - - Och det fick den! Lustigt nog så var det just Botgörarna som filmatiserats och den var faktiskt ganska bra som tv-deckare!!
 

529. "Martina-koden" av Martina Haag
Pocketförlaget 2007 (© 2006) Sidor 184 + extramaterial
"Varför hörs någon vråla SÅÅÅ HÄÄÄR HAAAR INTEEE KEEEERSTIN EEEKMAAAAN DEEEEEET i det lilla vita huset i Bromma? Hur kommer det sig att Björn Skifs har blivit yngre än Martina Haag? Och varför ser hon ut som en smurf med pösbyxor? Och vad gör hon egentligen, instängd i en hiss med Viggo Mortensen på en lyxig björnfäll? Varför piper, jamar, mjauar och brölar det ur frysen i källaren? Och kommer verkligen Hans Blix att kunna reda ut bråken hemma hos familjen Haag?
Läst 16 - 17 juli 2009
En riktig lättviktare, som de som aldrig läser annat än veckotidningar också skulle "orka" läsa. Lite småroligt om hennes röriga liv med tre småbarn, men något hysteriskt skrattande ägnade jag mig inte åt.
 

530. "Löpgravsvägen" (Finsk originaltitel: "Juoksuhaudantie") av Kari Hotakainen
Månpocket 2004 (© 2002) Sidor 298  XX
"Matti är ingen bråkstake - men hans fru Helena har lämnat honom och tagit deras dotter med sig. Matti som varit hemma med dottern sedan hon föddes, skött hushållet, städat och lagat mat ser sig som en hemmafrontskämpe i kvinnornas befrielsekrig. Ska detta bli hans lön? Nu krävs handling, inte ord.
 Planen är enkel, Helena ska få det hon allra mest vill ha, ett hus. Beväpnad med kikare, bandspelare och anteckningsbok beger han sig ut för att finna det perfekta huset i Helsingfors villakvarter. Till slut finner han drömhuset: en gammal trivsam kåk på Löpgravsvägen. Det huset måste han bara ha. Ingenting får stå i vägen för hans lycka. I krig och kärlek är allt tillåtet. Löpgravsvägen belönades med Nordiska rådets litteraturpris 2004."
Läst 17 - 19 juli 2009
Ännu en skröna i värsta Arto Paasilinna-stil, men så är ju även denna författare från Finland. En övergiven man blir besatt av att hitta det åtråvärda "huset" för att få tillbaks sin fru och barn. Han tar till alla möjliga knep för att spionera på husägare, när han inte terroriserar grannarna ovanpå som är fanatiska icke-rökare! Jo, lite smålustig är boken nog ibland, men allra mest tragisk!
 

531. "Bränt barn söker sig till elden" av Cordelia Edvardson
Norstedts pocket 2007 (© 1984) Sidor 151  XX
"Bränt barn söker sig till elden är en självbiografisk roman av sällsynt kraft och glöd. Utan minsta spår av sentimentalitet varvar Cordelia Edvardson minnesbilder av sin barndom i Berlin och skildringen av den svarta vardagen i Auschwitz läger. I bakgrunden tonar även en klarögd och känslig berättelse fram om en komplicerad mor-dotterrelation.
 Det handlar även i hög grad om den vrede och ångest som hon bär med sig när hon sedan kommer till Sverige. Och om sin besatthet av det förflutna - och av att ha överlevt."
 "Cordelia Edvardson är född 1929 och har, efter många år i Jerusalem, nyligen återvänt till Stockholm. Hon har under åren fått motta en mängd priser för både sitt författarskap och sin journalistiska gärning. Bara det senaste året har hon mottagit flera stora pris, bl a Axel Liffner-priset och förlaget Natur och Kulturs kulturpris."
Läst 19 - 22 juli 2009
En överlevare från förintelselägret i Auschwitz är Cordelia Edvardson och nog hade jag hört talas om henne tidigare. Därför beställde jag hennes bok och betalade "hela" nio kronor på AdLibris rea just nu. Boken var kanske inte den hemska berättelse som jag hade föreställt mig, utan mer en barndomsskildring innan lägret. Men det dyker dock upp hemska minnesbilder ifrån lägret också.
 

532. "Orter långt från varandra" av Ildikó Márky 
Norstedts 2007  (© 2007) Sidor 144  XX
"Kristof och Lena har levt i ett lyckligt äktenskap i många år. Men när Kristof, efter en olycka, drabbas av oförmåga att tala ställs hela deras gemensamma tillvaro på sin spets.
 Läkarna lyckas inte komma underfund med själva den bakomliggande orsaken till hans afasi och vågar heller inte säga om skadan är permanent.
 För Lena innebär detta att hon börjar ifrågasätta hela sitt tidigare liv. Hon börjar skriva dagbok för att få möjlighet att reflektera över deras samliv, över Kristofs bakgrund och hennes egen.
 Har de någonsin varit nära varandra - eller hela tiden långt borta från varandra?"
 "Ildikó Márky är författare och läkare. Hon kom till Sverige som 16-åring tillsammans med sin mor i samband med Ungernrevolten 1956. Orter långt ifrån varandra är hennes sjätte roman."
Läst 22 - 24 juli 2009
Två tunna böcker på rad, de här två senaste. De är båda skrivna av kvinnor som av olika anledningar kommit till Sverige från andra länder. Orter långt från varandra tyckte jag var ganska tråkig. En recensionsbok även denna.
 

533. "Öl, vänskap och tärningsspel" av Mikko Rimminen 
Alfabeta 2007 (© 2004, svensk utgåva 2007) Sidor 302  XX
"- Jag hade gärna spelat, sa Biffen.
- Skulle du kunna sluta tjata, sa Henninen. Jag har ont i huvet.
- Den ligger nog där hemma, den femte, sa Marskalken. Jag satt och lekte med dem i natt.
- Lekte med dem? sa Biffen. Varför lekte du med tärningarna?
- Tja, för att få tiden att gå.
- Hur lågt kan man sjunka, sa Henninen.
 Kaffe på stamfikets uteservering. Några öl i parken. Och en diffus tanke om att kanske göra något av det där "omtalade" livet. Marskalken, Biffen och Henninen vandrar runt i utkanten av Helsingfors och filosoferar. Kanske ska de börja med att spela tärning. Om de hittar den femte tärningen, vill säga."
"Öl, vänskap och tärningsspel är en tragikomisk samtidsskildring om tre 30-åriga dagdrivare och deras odyssé genom en förort till Helsingfors."
"Mikko Rimminen, född 1975, är uppvuxen i Helsingfors. Han har tidigare gett ut två diktsamlingar. Öl, vänskap och tärningsspel är hans debutroman. Den var bland annat nominerad till Finlandiapriset."
Läst 24 - 26 juli 2009
Hmm, kanske är det en stor konst att kunna beskriva en enda dag i tre alkisars liv på trehundra sidor, vad vet jag? Om det är en underhållande bok? Nej, inte i mina ögon.
 

534. "Paparazzons heder" (Dansk orig.titel "Lime's Billede")
av Leif Davidsen
 
Pan pocket 2002 (© 1998) Sidor 329, 9:- AdLibrisrea.
"Peter Lime är dansk fotograf bosatt i Spanien. Han har specialiserat sig på bilder som "slår", han är paparazzo - skandalfotograf. En dag fångar han med sitt teleobjektiv ett motiv som skall komma att förändra hans liv. En minister i regeringen seglar in med sin älskarinna i den idylliska badvik där Peter väntat i timmar. Kameran går, bilderna blir sensationella! Men sådant gör man inte ostraffat."
"Leif Davidsen är född 1950. Han har under många år varit en av de främsta journalisterna vid dansk TV:s utrikesredaktion. Efter sex danska bestsellers är han nu väl etablerad internationellt och översatt både i Europa och USA. 1999 tilldelades Leif Davidsen Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln."
Läst 26 - 31 juli 2009
Bästa boken den här månaden, eftersom den var, enligt mina mått, rätt spännande!
Peter Lime blir hotad av "vänner" till regeringsministern och en fruktansvärd olycka (?) drabbar Peter Limes familj. Han upptäcker att han blivit sviken av en nära vän och ruvar på hämnd, samtidigt som han kämpar för att ta sig ur sin uppvaknande alkoholism, som återigen drabbat honom efter olyckan. Händelserna tar honom till Ryssland för att göra upp.

Augusti 2009

535. "Indrivaren" av Robert Kangas
Alfabeta Pocket 2002 (© 2001) Sidor 232  XX
"Ronald är en enstöring med egna regler för vad som är rätt och fel i livet. Andra människor förstår han sig inte på och han håller sig mest för sig själv, jagar, bryner på sina knivar och försöker hålla ordning på sin familj.
 När lillasystern Elisabeth gör som brorsan och flyttar till Göteborg anser Ronald att det är brorsans uppgift att se efter henne. Men det ansvaret lever inte brorsan upp till och en dag tvingas Ronald börja planera för hur sveket ska sonas. Den största skulden av alla ska betalas men det är inte så lätt att driva in från den egna familjen som Ronald först trott."
Läst 31 juli - 1 augusti 2009
En märklig människa, denne Roland, som inte drar sig för att ta till knytnävarna så fort han får en chans. Den här egenheten ger honom också två fängelsestraff att  avtjäna. Trots bristen på folk där han bor i Värmlands skogar (tror jag det var?) inleder enstöringen ett förhållande, eller rättare sagt, han flyttar hemifrån och in till en tretton år äldre kvinna, som han känt sen barnsben. Finns mycket att berätta, men läs boken istället! Lite intressant var den i alla fall. :)

 

536. "Vänskapspakt" av Emma Vall
Alfabeta Pocket 2001 (© 2000) Sidor 223  XX
"I Emma Valls tredje kriminalroman om journalisten Amanda Rönn vävs historia och nutid samman på ett raffinerat sätt."
"1942.
Norska motståndsmän på flykt mördas brutalt. Oron sprider sig i Sundsvall. Väninnorna Mildred, Märta och Agnes sluter en vänskapspakt med varandra. Men livet förändras för dem alla när de blir bekanta med den charmige Odd.
2000
Amanda Rönn vill rädda den gamla arbetarstadsdelen Stadsmon från rivning. Den norske journalisten David Harbo kommer till Sundsvalls-Posten för att finna sanningen om de ouppklarade morden på hans landsmän. När spåren leder honom och Amanda in i dagens nazistiska kretsar upptäcker Amanda att de gamla husen i Stadsmon bär på farliga hemligheter. Bakom Amandas och Davids avslöjanden döljer sig politisk  fanatism, passion, grymhet och svek som får ödesdigra konsekvenser."
Läst 1 - 2 augusti 2009
Oj, tur man söker på nätet ibland, för jag sökte på denna Emma Vall, som jag aldrig tidigare hört talas om och fann detta i Wikipedia: "Emma Vall är författarpseudonym för de tre författarna Maria Herngren, Eva Swedenmark och Annica Wennström. Tillsammans utgör de skrivargruppen Emma Vall som framför allt gjort sig känd för sina kriminalromaner...".
Vet inte varför men jag känner mig lite lurad, när jag får reda på sånt här...
Annars tycker jag boken känns lite grann som en blandning av Lisa Marklunds Annika Bengtsson och Camilla Läckbergs Tyskungen! Men vem var först? "Emma Vall" eller Marklund/Läckberg?
 

537. "Slutpunkten" av Emma Vall 
Alfabeta Pocket 2003 (© 2002) Sidor 327
"Maktlysten, hatad, misstänkt för ekonomiska brott - Malena Lidén, den nya kvinnliga rektorn för Mitthögskolan i Sundsvall, är illa ute. Stämningen bland studenter och anställda blir alltmer obehaglig. Obekräftade rykten, anonyma hot och upprörda känslor leder snart mot en katastrof. Sundsvalls-Postens Amanda Rönn dras ofrivilligt in i händelsernas centrum då hon ska rapportera om en märklig konststöld på högskolan. Hennes efterforskningar leder henne bakåt i tiden, men här finns också kopplingar till EU och Bryssel."
"Emma Vall har etablerat sig som ett säkert deckarnamn. Detta är den femte kriminalromanen med kulturjournalisten Amanda Rönn i huvudrollen."
Läst 2 - 6 augusti 2009
Samma trio kvinnor, som föregående bok, har skrivit Slutpunkten. Den här tyckte jag faktiskt hade en hel del spänning att erbjuda, så omdömet får bli ganska positivt.

 

538. "Den förbannade turen" av Robert Kangas 
Alfabeta Pocket 2006 (© 2005) Sidor 297  XX
"I den värmländska skogsbygden bor fortfarande människor som har den ena foten rotad i traditionen medan den andra mer eller mindre motvilligt trevar i det moderna. Det är en kamp att vara en "kvarlevare", och den kampen kan inte alltid föras inom lagens råmärken.
 Här finns Jack med sin ruffiga bilverkstad, den driftige lanthandlaren Sven, Teresa som kommer från före detta Sovjet, enstöringen Minkfarmaren, det omaka lantbrukarparet Gustav och Svea och deras son Gunnar som utbildade sig till fotograf, flyttade till storstan och satte sig i skuld. Nu har han vänt tillbaka till hembygden i en förtvivlad jakt på pengar som ska rädda situationen och förhindra att han förlorar mer än det lillfinger som okända män redan har skurit av hans hand som varning. Men en oönskad passagerare och lik i lasten ger han sig ut på en vansinnig bilresa genom de djupa skogarna."
Läst 6 - 9 augusti 2009
Liksom i den förra boken av Robert Kangas jag läste, får vi här möta den kufiska befolkningen i Värmlands djupa skogar. Under en lång resa, ibland beskriven i evighetslånga meningar, får vi följa den otursförföljde Gunnar. Om jag gillade boken? Nja, så där och slutet tyckte jag var lite för öppet...

 

539. "Den ödesdigra natten" av Tahar Ben Jelloun 
Alfabeta Pocket 2004 (© 1997) Sidor 301  XX
"Ett olycksbringande öde är ämnat för Zina. Hon blev till under en ödesdiger natt, en natt då ingenting borde ha blivit till. Samma dag hon föds dör hennes morfar. Det som skulle ha blivit en fest blir till en bedrövelse.
 Präglad av sitt öde blir hon en kvinna utanför gemenskapen. Hon gör grymheten till sitt sätt att vara gentemot omvärlden och tar ut sin hämnd på männen som fängslas av hennes skönhet. Hon sysselsätter sig med att förföra och därefter förgöra sina älskare.
 Tre magiska platser, tre marockanska städer, får tjäna som bakgrund till denna historia. Tahar Ben Jelloun låter flera berättare komma till tals för att förena de teman som alltid genomsyrat hans författarskap: våldet i förhållandet mellan man och kvinna, erotiken, den ängsliga kärleken till hemlandet, passionen för friheten..."
Läst 10 - 14 augusti 2009
Det var nätt och jämnt som jag orkade ta mig igenom den här märkliga och faktiskt ganska tråkiga boken. Vet knappt vad jag skriva skriva om eländet...? En mans våta dröm kanske, men den förbyts i konstiga sägner berättade av ett otal människor, ja, nej, jag ger upp mitt försök till recension. *suck* Jo, förresten det skrivs ett par gånger att "Ingen religion tål skratt", och det är ju så sant som det är skrivet!
 

540. "Nya vägar" av Armistead Maupin 
Richters pocket 2004 (© 1989) Sidor 301  XX
"I Nya vägar tar Armistead Maupin oss med till San Francisco och vännerna på Barbary Lane för sista gången. Deras eviga sökande efter kärleken och lyckan fortsätter - men precis som i verkliga livet blir det nästan aldrig som de tänkt sig...
 Mary Ann är om möjligt ännu mer upptagen med sitt jobb som programledare på TV, och hennes förhållande med Brian blir sämre och sämre. När en av hennes ex-pojkvänner plötsligt dyker upp och ger henne ett fantastiskt erbjudande börjar hon fundera på vad hon egentligen vill med sitt liv. Nu har hon chansen att flytta till New York, umgås med kändisar och bli riktigt framgångsrik. Men vill hon att Brian ska följa med?
 Deras närmaste vän, Michael, dras mot sin vilja in i Mary Anns och Brians konflikt. Vems sida ska han stå på? Måste han svika en av dem för att vara en verklig vän?
 Samtidigt möter deras tidigare hyresvärdinna Mrs Madrigal oväntat kärleken på en grekisk ö och funderar allvarligt på att stanna kvar för gott. Vad ska då hända med huset på Barbary Lane?
Läst 14 - 17 augusti 2009
Inte så väldigt mycket bättre den här boken jämfört med förra, men här är det mest en massa meningslöst prat, prat, prat och ytligt är det så det förslår. Inga djupa tankar här inte! Usch! Men många år på nacken hade den här förstås också.
 

541. "Farlig begåvning" (A Grave Talent) av Laurie R. King
Alfabeta pocket 2004 (© 1993) Sidor 368  XX
"För sjutton år sedan dömdes Vaun Adams till fängelse för att ha strypt en sexårig flicka. Nu är hon en av de mest framgångsrika konstnärerna i världen och lever ett tillbakadraget liv i ett bostadsområde utanför San Fransisco. I samma område hittas ett barn mördat. När ytterligare två barn hittas blir den nyutexaminerade kriminalinspektören Kate Martinelli och hennes mer erfarna kollega Al Hawkin inkopplade på fallet.
 Morden på de tre barnen avslöjar en väv av bisarr ondska med rötter till händelser långt tillbaka i tiden. För Martinelli och Hawkin står det snart klart att Vaun Adams är lösningen på gåtan - på ett eller annat sätt..."
"Laurie R. King är en av USA:s främsta deckarförfattare. Farlig begåvning är hennes debut."
Läst 17 - 22 augusti 2009
Redan har ju den här boken en hel del år på nacken, och som jag skrivit tidigare så tycker jag att bäst-före-datumet går ut allt tidigare på deckare. Den här var inte så särskilt spännande och inte heller var det uppseendeväckande att den kvinnliga kriminalinspektören visade sig vara lesbisk, vilket säkert väckte uppmärksamhet när boken skrevs 1993!

 

542. "Liseys berättelse" (Lisey´s Story) av Stephen King
Bra Böcker 2008 (© 2006) Sidor 537  XX
"Lisey Debusher Landon förlorade sin man Scott för två år sedan, efter ett tjugofemårigt äktenskap med djup och ibland skrämmande intimitet. Scott var en prisbelönt bästsäljarförfattare och en mycket komplicerad man.
 När Lisey ska ordna upp papperna efter Scott, hittar hon en sorts skattjakt, en "bol", som Scott kallar det. Med hjälp av denna tar Scott henne genom alla de viktiga händelserna i deras äktenskap, och Lisey upptäcker att det fanns en plats dit Scott brukade gå - en plats som både skrämde och helade honom, som kunde äta honom levande eller ge honom de idéer han behövde för att leva. Nu är det Liseys tur att möta Scotts demoner, det är Liseys tur att åka till *Booyamånen.
 Det som börjar som en änkas ansträngning att gå igenom sin firade mans efterlämnade papper blir en resa nära döden i det mörker han bebodde.
 Liseys berättelse är Kings mest personliga och mäktiga roman hittills, och den handlar om kreativitetens källor, och kärlekens hemliga språk."
(*Bakom omslaget döljer sig Booyamånen.)
Läst 22 - 28 augusti 2009
Den här boken har Stephen King tillägnat sin fru och när man börjar läsa den kan man lätt få för sig att det verkligen handlar om deras eget liv. Något som tydligt förnekas i efterordet av Stephen King. Jag har älskat Stephen Kings böcker under många herrans år, men jag vet inte riktigt vad som förändrats, han eller jag, för nu tyckte jag nog mest att den här boken var alldeles för lååååång! På något vis har de senare böckerna förlorat sin magi och är inte alls lika ruskigt spännande som hans tidiga böcker var. Och jag har de flesta i bokhyllan!
Skänkt till secondhandaffären januari 2020.
 

543. "Midvinterblod" av Mons Kallentoft 
Pocketförlaget 2009 (© 2008) Sidor 430
"Det är den kallaste vintern i mannaminne och ute på den blåsiga snötäckta Östgötaslätten hittas en man hängd i ett ensamt träd. Hans frusna kropp är illa tilltygad. Hela tillvägagångssättet påminner om ett gammalt asablot. Men rör det sig verkligen om ett människooffer? Och varför har någon gett sig på Bollbengan, mannen som hänger i trädet och som alltid var utstött av resten av samhället?
 Malin Fors ger sig ut på jakt efter mördarna. En jakt som för henne djupt in i människans kyliga mörker. Hon följs åt av Bollbengans ande som svävar under de kalla stjärnorna och manar på Malin att ta reda på hans historia...
 Midvinterblod är den kritikerhyllade första delen i en trilogi om kriminalinspektör Malin Fors vid Linköpingspolisen. Det är en otäckt suggestiv berättelse om gamla oförrätter, hemligheter och de fruktansvärda saker som människor kan utsätta varandra för."
Läst 28 - 30 augusti 2009
Tror nog jag sett den här boken av Mons Kallentoft på årets bokrea, men handlingen tilltalade mig inte så det blev inget köp. Nu hittade jag pocketversionen av Midvinterblod på mataffären Willys pocketrea för hela 10 kronor och det kan man ju "offra", eller hur? Boken var nu mycket bättre än vad jag förväntat mig och jag hade faktiskt väldigt svårt att lägga den ifrån mig. Så det om något är väl ett gott betyg för en deckare!

 

544. "Hejbaberiba" av Gunnar A Hellström
Alfabeta pocket 2002 (© 2001) Sidor 249  XX
"Tänk å hoppa ut från ett flygplan utan fallskärm. Troru man skulle kunna njuta av känslan, i alla fall en liten stund, eller skulle man va så rädd att man inte hann uppfatta någonting. Man slår ju inte i marken me en gång utan svävar omkring ett tag, om man hoppat från ordentli höjd. Kanske skulle man va rädd i början men sen koppla bort landningen som vänta å bara njuta av å va i himlen. En del skulle nog svimma. Tänk er sista biten, när man slutlien ska till å slå i backen. Tretti meter kvar...sexton...elva...sju...tre. Tre meter kvar, de e femton mjölkpaket uppställda på varann eller lika högt som till basketkorgen för Magic å grabbarna. Tänk å ha fallit nåra tusen meter som en raket mot jorden å så när man har tre meter kvar till marken så slår man hakan i en basketkorg."
 Möt Pålle och Charlie. De firar sista sommaren i frihet efter studenten tillsammans. Läs om en resa genom Sverige, om vänskap, sex, inget sex alls och näsapor."
Läst 30 augusti - 1 september 2009
Sökte efter den här boken på nätet, eftersom jag undrade lite över författaren och om jag förstod saken rätt så var det regissören och skådespelaren Gunnar Hellström, känd från bl a filmen Raskenstam, som skrivit den. Där ser man! Man kan ju undra om boken beskriver Gunnars självupplevda ungdom? Är alla 18-åriga killar lika enkelspåriga (och halvkriminella) som de som beskrivs i boken? *Fniss* lite kul var det nog allt, att få krypa in i Pålles/författarens tankar.

 

 

 Har du några tankar, reflektioner
eller kanske boktips,
skriv då gärna i min gästbok.

Har du enbart fått upp denna sidan
utan min menyrad till vänster?

Klicka då här för att få fram menyraden

Sidan utlagd 2009-07-05

Tillbaks till bokindex
eller
Tillbaks till Pias Stuga

Design © Pias Grafik 2003 - 2022
 

49 besök 2010-05-04
44 besök 2010-03-17
? besök 2010-02-10
42 besök 2009-11-04
25 besök 2009-09-05
21 besök 2009-08-31
9 besök 2009-08-07