Maj - Juni 2009
Sid 34

Maj 2009
 

513. "Allt för min syster" (My Sister's Keeper) av Jodi Picoult
Månpocket 2008 (© 2004) Sidor 375  XX
"Trettonåriga Anna Fitzgerald har alltid funnits där för sin syster Kate - bokstavligt talat. För Anna är en så kallad designer baby, en perfekt genetisk matchning till systern, som lider av en ovanlig typ av leukemi. Hon var bara några minuter gammal när hon för första gången donerade friskt blod till sin syster. Det är kanske inte så konstigt att Anna hela livet känt sig som en reservdel till Kate.
 Men nu har Anna fått nog. Kate har blivit sämre och om inte Anna donerar sin ena njure till henne kommer Kate att dö. Trots att Anna älskar sin syster vill hon inte längre att besluten ska fattas över hennes huvud. Hon uppsöker en advokat och stämmer sina föräldrar för att få rätten att bestämma över sin egen kropp..."
Läst 28 april - 5 maj 2009
Ger en verkligen en tankeställare, den här boken. Kanske inte så svårt att föreställa sig Annas situation som "reservdel"! Nu tycker jag ju att det är obehagligt att läsa om olika sjukdomar och i detta fallet en så svår sjukdom som leukemi, så många delar av boken tycker jag är skrämmande. Det kommer ju fram hur mycket hela familjen påverkas på olika sätt och de har olika sätt att tackla det hela. Slutet blir nog inte riktigt som man förväntar sig. Av Jodi Picoult har jag även läst Försvinnanden.
 

514. "John" av Cynthia Lennon 
B. Wahlströms 2006  (© 2005) Sidor 316
"Tiden är mogen att berätta sanningen om John och mig, om våra år tillsammans och åren efter hans död. Det är så mycket som aldrig har blivit sagt, så många händelser som jag aldrig har talat om och så många känslor som jag aldrig har uttryckt: dels den stora kärleken, dels smärtan, lidandet och förnedringen. Det är bara jag som vet vad som egentligen hände mellan oss, varför vi höll ihop, varför vi gick skilda vägar och priset jag fick betala  för att ha varit Johns hustru.
 Jag vill berätta den samma historien om den verklige John - den irriterande, charmfulle, ibland grymme, slagfärdige, begåvade och krävande man som gjorde ett sådant intryck på världen."
Läst 6 - 8 maj 2009
Den här boken tyckte jag så klart var otroligt intressant, uppväxt med Beatles musik som man är. Men jag läser ju här att de slutade ju turnera 1966, ungefär när jag fick upp ögonen för deras musik på allvar! Många privata foton får man se och jag erkänner att jag inte kunde sluta läsa igår förrän boken var slut. Om Yoko Ono tyckte man inte, då när det begav sig och det fanns det absolut befog för. Klart läsvärd och intressant för popsnören som var tonåringar på 60- och 70-talet!
 För er som inte vet så var Cynthia gift med John Lennon från augusti 1962 till november 1968. John blev skjuten i december 1980 av ett fan, utanför sitt hem i New York, där han bodde tillsammans med Yoko Ono och sonen Sean.

 

515. "Gentlemän och spelare" (Gentlemen & Players) av Joanne Harris
Månpocket 2007 (© 2005) Sidor 396
"Det nya skolåret har just börjat på S:t Oswald's, en gammal och välrenommerad internatskola för pojkar i norra England. Både personalen och skolans lärare känner en fläkt av förändring - en ovälkommen förändring. Kostymnissar, meningslöst pappersarbete och IT är det som gäller, och Roy Straitley, en excentrisk latinlärare som hör till inventarierna på S:t Oswald's, börjar till sist överväga att gå i pension, om än motvilligt.
 Men under revirstriderna, gnabbet och de vardagliga kriserna på skolan ruvar en mörkare hemlighet. Ett bittert agg, intensivt odlat men väl dolt under tretton år, är på väg att flamma upp. Vem är den mystiske insidern vars grymma practical jokes gradvis övergår i terror? Och hur kan en gammal, nästan bortglömd skandal bli den som får jätten Goliat på fall?"
 "Från att ha varit en anonym fransklärare blev Joanne Harris - nästan över en natt - en framgångsrik bestsellerförfattare. Romanen Choklad blev inte bara en världssuccé som bok utan också en Oscarsnominerad film, som sedan följdes av bl. a. En doft av apelsin och En smak av vin."
Läst 10 - 20 maj 2009
Den här boken av Joanne Harris tyckte jag nog sämst om av hennes romaner jag läst. Det tog mig lång tid att komma in i handlingen, för jag tyckte inte det hände någonting alls egentligen, under cirka tre fjärdedelar av boken. Men sen fick den mig nästan att skratta högt, för lite lurad kände jag mig allt, men över vad kan jag ju inte avslöja. Av Joanne Harris har jag även läst Choklad, En smak av vin, En doft av apelsin och Kärlekens dårar.
 

516. "Trött, fet & 50" av Täppas Fogelberg
Lind & Co 2008 (© 2008) Sidor 221
"Trött, fet & 50 är en varm och svart och djupt personlig berättelse om existentiell konkurs och om en resa ner i helvetet och åter. Oglamoröst skriver berättarjaget, den medelålders mannen, om familj och om barn och om att i askan efter alla idéer om vad frihet är, finna alltmer tydliga tecken på att vägen till lyckan inte med fördel beträds som en flykting och smitare. Kommer mannen, Täppas alter ego, att finna vägen till lyckan?"
 "Trött, fet & 50 är en berättelse om frihet, flykt, försoning och en livshållning som skär likt en machete i livets djungel. På ytan är detta en rak skildring av familjeliv, katastrofer och förlust men blir till en sång för det rena gubbvarat och för att med högburet huvud kunna säga: Jag är stolt över att vara trött, fet och femti!"
Läst 20 - 22 maj 2009
Ingen direkt upplyftande läsning, men man kan ju förstå att det är hemskt att långsamt bli blind, som ju Täppas mer eller mindre blivit. Samtidigt har han tagit sig ur sitt alkoholmissbruk, skiljt sig och skaffat ny familj ett par gånger. Jag glömmer aldrig när jag läste Täppas bok "Halli, hallå", som handlade om hans barndom. Den boken skulle jag recensera framför mina klasskamrater på komvux och det var många, många år sedan jag senast gjorde något sådant! Men det gick! :o)
 

517. "I de eviga skogarna" (Dans le bois éternels) av Fred Vargas 
Wahlström & Widstrand 2009 (© 2006) Sidor 397  XX
"Två män hittas med avskuren hals i utkanten av Paris. Man tar för givet att detta bara är ännu ett drogrelaterat våldsbrott som blivit ack så vanligt i den här delen av stan. Men kommissarie Adamsberg är övertygad om att det denna gång ligger något annat bakom.
Spåren leder till en kyrkogård där en grav har skändats, och det finns tecken som får Adamsberg att associera till en viss seriemördare - en sjuksköterska som han tidigare avslöjat och som nu visar sig ha rymt från fängelset.
Samtidigt får kommissarien en ny kollega på mordroteln. Det är något oroväckande med karln, och det blir inte bättre när det kryper fram att han är från grannorten som Adamsbergs barndomsby alltid legat i fejd med."
"I de eviga skogarna är ännu ett fängslande fall för den egensinnige kommissarien Jean-Baptiste Adamsberg, och en ny triumf för den originella spänningsförfattaren Fred Vargas."
Läst 22 - 30 maj 2009
Nej, det här var på gränsen - flera gånger - att jag hade gett upp min läsning av den här boken! En konstigare deckare har jag nog aldrig läst faktiskt. Knepigt på många sätt och långrandigt. Bland annat fanns det en märklig polis som pratade på vers! Vet knappt om jag kommer ihåg handlingen i boken ens! Det var bortkastad tid.
Fred Vargas är namnet till trots - en kvinna!

Juni 2009

518. "I lögnares sällskap" (In the Companie of Liers) av David Ellis
Damm förlag 2007 (© 2005) Sidor 367  XX
"Har den mordanklagade succéförfattarinnan Allison Pagone tagit livet av sig eller har hon blivit mördad? FBI-agenten Jane McCoy får utreda en härva där inget är vad det synes vara.
Första gången vi möter Allison är sekunderna före hennes död. Sedan backar historien tillbaka i tiden, ända fram till början. Först då kan vi förstå vad som egentligen hände och det hemskaste av allt - vad som inte hände.
Allison Pagone tvivlar på vad som sker i hennes omgivning och vad hon själv upplever. Det enda hon är säker på är att hon befinner sig i en virvel av halvsanningar, hot och misstankar. När hennes mardröm är över, kommer hon då att vakna tillsammans med vänner eller befinner hon sig i lögnares sällskap?"
Läst 30 maj - 2 juni 2009
Den här deckaren gillade jag inte mycket bättre än den förra jag läste! Som att läsa i någons dagbok - baklänges! Det var fruktansvärt irriterande att förflyttas en eller några dagar bakåt i tiden boken igenom och stundtals väldigt irriterande och svårt att hålla reda på alla personer och intriger i bakvänd ordning. Nej, inget för mig!
 

519. "Två sjöar" av Johan Nilsson
Wahlström & Widstrand 2009 (© 2009) Sidor 323  XX
"Granbacka, ett litet brukssamhälle någonstans i Västsverige. Det är åttiotal, band som Gyllene Tider och AC/DC lyser upp småstadstristessen. Badminton dominerar Stefans liv och tillsammans med barndomsvännen Micke bildar han ett omaka men framgångsrikt dubbelpar.
 Fast möjligheterna finns någon annanstans än i Granbacka, att vara ung är att vilja därifrån. Så känner den rastlöse Micke, så känner också den egensinniga Carina med konstnärsdrömmarna. Stefan är den enda som inte verkar längta bort: när han sitter på ortens kinakrog omgiven av vänner känner han att allt är möjligt - här.
 Efter gymnasiet tar livet en ny vändning, kretsen splittras och Stefan är den enda som blir kvar i Granbacka. År efter år går han till samma jobb, bor kvar i samma lägenhet, tar sin vanliga runda i skogen. Inom honom växer en stark förtvivlan, och saknaden efter den gamla gemenskapen är svår.
 Så ringer Micke och berättar något som får pusselbitar att falla på plats, men som samtidigt väcker nya frågor. Och svaren på de frågorna hade det kanske varit skonsammare att slippa."
 "Johan Nilssons roman är en vacker och vemodig berättelse om några vänner som följs åt från tidig ungdom till trevande vuxenliv. Men den handlar också om ett Sverige i snabb förändring, om livet i en småstad, om en tid när maoistiska kampgrupper och tro på kollektiva lösningar krockar med nya ideal som individualism och eget företagande. Och om hur gott det är med pannkakor."
Läst 2 - 9 juni 2009
Här var det vardag och svenskt så det förslår. Tur att jag varit intresserad av tennis en gång i tiden genom sönernas spelande, för här kunde jag känna igen mig mycket i de här ungdomarnas badmintonspelande, som ju påminner om tennis. Annars vet jag inte om den gav mig något särskilt, den här boken. Är lite disträ för tillfället och läser inte så väldigt mycket.

 

520. "Den brinnande flickan" (The Burning Girl) av Mark Billingham
Minotaur pocket 2007 (© 2004) Sidor 364  XX
"För tjugo år sedan försökte någon sätta eld på den unga Jessica Clarke. Hon överlevde, men förvisades till ett liv i isolering och smärtsamma plågor. En man erkände sig genast skyldig och dömdes till ett långt fängelsestraff.
Carol Chamberlain som var ansvarig polis vid tillfället får plötsligt anonyma meddelanden som antyder att det var någon annan som låg bakom det fruktansvärda övergreppet. Hon vänder sig till kriminalkommissarie Tom Thorne för att få hjälp och han ser det som ett välkommet avbrott i den utredning om bråk mellan rivaliserande gäng i norra London han just nu håller på med. Vad han inte anar är att fallet med den brinnande flickan kommer att dra in honom i en värld av hat, ondska och organiserad brottslighet som är mer skrämmande och fasansfull än någonting annat han tidigare har upplevt."
Läst 10 - 19 juni 2009
Nej, den här boken var seeeg och förmådde inte fånga mitt intresse alls!
Av Mark Billingham har jag även läst "Offerlek", som jag tyckte betydligt bättre om.
 

521. "Tro, pop & kärlek" av Ingemar Olsson 
Libris 2007 (© 2007) Sidor 242  XX
"Han började med ena benet i popbandet på Nalen och det andra i baptistkapellet Tabernaklet.
 Snart hade han blivit en alternativ förebild för en ung generation: Röda jeans, träskor och långt hår, pilotglasögon på näsan, gitarren på ryggen och Bibeln i bakfickan. Musiken var pop och texterna handlade om Gud, kärlek och politik i en högst personlig blandning.
 Ingemar Olsson ställde många begrepp på huvudet redan från början, och i Tro, pop & kärlek berättar han ärligt och uppriktigt om de första åren i karriären, vad som hände bakom kulisserna och hur det påverkade hans liv och musik.
 Hur han mötte John Lennon, Janne Schaffer, Cliff Richard, Per-Erik Hallin och alla de andra och hur det färgade av sig i hans text och musik: Good Old Sunday School, musikalen Pappa, Ge freden en chans, Tänker man efter, Varje liten morgon och många, många fler låtar."
Läst 19 - 20 juni 2009
En biografi över åren 1965-1975 i Ingemar Olssons liv. Ingemar Olsson? Ja, jag hade aldrig hört talas om killen tidigare, men nu vet jag lite mer om honom. Fast vi tillhör inte riktigt samma "folk", eftersom han är så tydligt kristen. Boken är kanske intressant för dem som lyssnat på hans religiösa budskap på alla de skivor som han tydligen gett ut, men för mig kändes han ganska ointressant. Sorry!

 

522. "Familjehemligheter" av Niclas Ericsson 
Norstedts 2009  (© 2009) Sidor 318  XX
"Patrik har just börjat sin praktik på Kvällskuriren när han får ge sig i kast med ett mord. Kändisfrisören René har hittats död i hallen till sin våning. Polisen misstänker hatbrott, men Patrik ser tecken på något annat. Kontakterna i bögfamiljen, inte minst med Renés sambo Jamil, ger honom information ingen annan har.
 Han dras in i en ljusskygg värld av sex, chattrum och skumma källarlokaler.
 Men det är inte helt lätt för en praktikant att tampas med intrigerna bland journalisträvarna på redaktionen. Hans nyfunne vän Okan, tidningens street-smarte fotograf, ser dock till att han inte springer på för många minor.
 När ett andra mord sker börjar redaktionschefen tycka att Patrik är för insyltad för att få fortsätta rapportera. Men han vägrar släppa taget och polisen är honom hack i häl."
Läst 20 - 21 juni 2009
Från den ena ytterligheten (förra boken) till den andra. Här rör vi oss mellan tidningsredaktion, gaykretsar (även bokens huvudperson Patrik hör dit) och sjukhus (där flera inblandade hamnar, dvs de som inte hamnar på bårhuset!) En värld befolkad av män och märkliga transvestiter, men jag hittar även en kändis vid namn Eva-Pia Bengtsson och en kriminalreporter som heter Pia *s*
Boken är lättläst och blir faktiskt ganska spännande!
Författaren är väl införstådd med tidningsvärlden, eftersom han är ledarskribent på Östgötakorren och har jobbat på Stockholm City, DN och som ledarskribent på Sydsvenskan. Boken är hans debut och sägs vara den första i en serie.
Jag får ibland recensionsexemplar, och den här boken är ett sådant.
 

523. "Bära bud" av Håkan Bravinger
Wahlström & Widstrand 2008 (© 2008) Sidor 419  XX
"Året är 1913. Andreas Bjerre är kriminalpsykolog och utför studier av livstidsdömda fångar på Långholmen. Hans äktenskap med Amelie Posse har havererat och han slåss mot ständig skrivkramp och sexuella tvångstankar. Dessutom har han hela livet haft ett komplicerat, för att inte säga hatiskt, förhållande till sin äldre bror, psykoanalytikern Poul Bjerre, som tillhör den inre kretsen kring Freud.
 Sakta men säkert dras Andreas mot sin undergång - inte minst då hans bror gift sig med Amelies mor, Gunhild. Men det finns en kvinna som gör allt för att rädda Andreas. Hon bestämmer sig för att bli den som bär bud om försoning mellan de två bröderna. För sent inser hon att det riskerar att bli även hennes undergång.
 Bära bud bygger till viss del på dagböcker och brev men är en fri gestaltning av några livsavgörande möten mellan två bröder som under sin livstid båda var förgrundsgestalter i sina respektive arbetsfält. Den ene övertygad om sin oduglighet, den andre lika övertygad om sin ställning som övermänniska."
Läst 22 - 26 juni 2009
Ja, usch, så många olyckliga människor det finns i denna bok. Ingen kul läsning, men man dras ändå med i de komplicerade förhållandena mellan de olika personerna. Man förfasas också över hur "lätt" det var att hamna på sinnessjukhus vid den här tiden, det räckte att en kille gillade att klä sig i damkläder t ex!
Även denna bok var ett recensionsexemplar.
 

524. "Enhet" av Ninni Holmqvist 
Norstedts 2006 (© 2006) Sidor 270 
"Är du över femtio och kvinna eller över sextio och man, så kommer en dag en bil med tonade glasrutor och hämtar dig. För eftersom du inte har skaffat barn och är behövd på några andra sätt, är det vår uppgift att se till så att du ändå kommer till nytta. För visst finns det saker du kan dela med dig av?
 Vi kan lova dig att du får det ganska bra hos oss på Enheten. Maten är både god och närande, och vi har en fantastisk vinterträdgård. Och här finns alltid någon att prata med om du skulle bli rädd för vad som ska hända."
 "Ninni Holmqvists roman om Dorrit Wegers vistelse på Andra reservbanksenheten för biologiskt material är en berättelse som rymmer både humor, sorg och vrede. Enhet är en tankeväckande berättelse om kärlek och om ett cyniskt nyttotänkande förklätt till omsorg."
Läst 26 - 27 juni 2009
Lite grann tänker jag på boken "1984" när jag läser Ninni Holmqvists "Enhet". Eller vad sägs om att komma till nytta för andra människor, om du är barnlös vill säga, genom lite organdonationer istället. Det är väl bra? *s*
Ganska intressant, men också ett skrämmande scenario! Måste säga att slutet förvånade mig...

 

 Har du några tankar, reflektioner
eller kanske boktips,
skriv då gärna i min gästbok.

Har du enbart fått upp denna sidan
utan min menyrad till vänster?

Klicka då här för att få fram menyraden

Sidan utlagd 2009-05-09

Tillbaks till bokindex
eller
Tillbaks till Pias Stuga

Design © Pias Grafik 2003 - 2022
 

 

38 besök 2010-03-17
36 besök 2009-11-04
18 besök 2009-06-23
10 besök 2009-06-07