Mars - April 2007
Sid 21

Mars 2007
 

287. "Min son fäktas mot världen" av Björn Ranelid
Albert Bonniers 2000 (© 2000) Sidor 480  XX
"Den 16 mars 1928 blir en ödesdiger dag för Rafael Häger. Två familjers liv förändras totalt när en bil far av vägen i hög fart och Rafaels svåger omkommer. Själv blir han oskyldigt dömd för att ha vållat olyckan.
 Detta är upptakten till Björn Ranelids berättelse om livet i en by på Österlen från 1928 fram till idag. I centrum står tre fäder och deras söner - skolvaktmästaren och tillika slöjdläraren Rafael Häger och hans son Gilbert, sedermera mejerist och långresenär, lantbrukaren Nils Anker och hans son Preben med ett förflutet som konstryttare på motorcykel och numera verksam som hemsamarit, och slutligen författaren Björn Ranelid och hans son August.
 Genom brev som infogas i romanen inviger författaren sonen i vuxenlivets alla mysterier. Med utgångspunkt från människorna i den lilla byn och deras gripande levnadsöden diskuterar han begrepp som skuld och oskuld, solidaritet och engagemang och han ställer sig hela tiden på barnets sida. Men fantastisk berättarglädje och på sin vackraste prosa väver Björn Ranelid samman det verkliga livet med fiktionen i denna stora episka roman."
Läst 2 - 6 mars 2007
Jag hade inte läst mer än någon krönika i min facktidning av Björn Ranelid tidigare och jag trodde kanske han skulle vara lite "svår" eller en väldigt poetisk författare. Men jag blev faktiskt lite överraskad. I den här boken skriver han väldigt målande och det var så jag längtade till sommaren och sköna lata dagar på någon strand vid Skånes kuster. Man grips av handlingen och boken känns aldrig lång eller tråkig, sina 480 sidor till trots. Så det får bli en tumme upp.
Bortrensad mars 2022.
 

288. "Kiffe kiffe imorgon" (Kiffe kiffe demain) av Faïza Guene
Norstedts 2006 (© 2004) Sidor 169  XX
"Doria är 15 år och bor i en förort utanför Paris med det missvisande namnet Paradiset. Hennes mamma, som är analfabet, städar på ett lågbudgethotell, och pappan har flyttat tillbaka till Marocko och gift om sig med en yngre kvinna. Men det kunde ha varit värre: Doria kunde ha varit Samra, flickan några våningar upp som hålls instängd av sin far och sina bröder, eller Youssef, som åkt dit för langning.
 I Kiffe kiffe imorgon berättar Doria om hur det är att alltid ha ont om pengar, vara tvungen att bära begagnade kläder och bli retad för det, om socialtanterna som vill väl men som bara känns nedlåtande, om hur det är att vara ung muslimsk kvinna i Frankrike idag. Doria flyr in i fantasier hämtade från tv-såpornas och damtidningarnas värld. Drömmarna lever hand i hand med en förortsverklighet som är långt mer extrem än den vi känner till i Sverige."
Läst 7 mars 2007
Den unga tjejen Faïza Guene, född 1985, var bara 19 år när hon skrev den här debutboken. Den har blivit en stor framgång i Frankrike och översatts till många språk. Hon har även skrivit filmmanus och regisserat en novellfilm.
 En snabbläst bok som ger insikt i ännu en muslims tjejs vardag, den här gången i Frankrike. Jag har alltid förundrats över muslimernas liv och kan väl fortfarande inte förstå deras livsinställning. Här har pappan lämnat Doria och sin fru och därmed får de faktiskt ett bättre liv! Mamman lär sig läsa och skriva och får ett bättre jobb och Doria kommer in på frisörslinjen. Boken är lite deprimerande och tragisk, men ändå optimistisk.
 

289. "Farväl för evigt" (Shake Hands Forever) av Ruth Rendell
Askild & Kärnekull  1977 (© 1975) Sidor 160  XX
"Ruth Rendell hör till den engelska deckartoppen med 17 bra kriminalromaner och en rad utmärkelser bakom sig. Hon är fyndig; skriver väl och är mästare på iakttagelser av mänskliga egenheter och brister.
 Upptakten i denna deckare är festlig med dess bistert humoristiska skildring av revisor Robert Hathalls och hans argsinta gamla mors korta tågresa från London till Kingsmarkham. Robert är omgift, vilket hans mor djupt ogillar, och resan är avsedd att förbättra relationerna mellan modern och den nya hustrun Angela. Men modern får bara sina misstankar bekräftade om sonhustruns slarv, då Angela inte infinner sig vid tåget med bilen. Hon lyser även med sin frånvaro då Robert och hans mor efter en svettig promenad kommer fram till huset, som gumman naturligtvis underkastar en närgången granskning. I andra våningen finner hon Angela. Berusad och sovande? Det kunde man just vänta. - Men nej. Angela är död, strypt.
Det är kriminalkonstapel Wexford, som får hand om undersökningen. Han gillar inte Roberts uppträdande och reaktioner, som han finner egendomliga. Och vem har efterlämnat det konstiga handavtrycket på badkarskanten? Det enda spår Wexford kan finna i det välstädade huset. Ledtråden för honom till London, där han letar sig fram till en upplösning som är både oväntad och tillfredsställande."
Läst 8 - 10 mars 2007
Tror jag hittade de här böckerna i en låda på vinden för ett tag sedan och nu har jag läst om dem (även nästa bok). Den här blev jag lite irriterad på, inte för innehållets skull, utan för att den var häftad och sprack både här och där så sidorna ville lossna. Fick limma efterhand :o) Kanske var det därför den inte fängslade mig något nämnvärt. Var väl som en deckare i mängden...
 

290. "Ingen mer död" (No More Dying Then) av Ruth Rendell
Askild & Kärnekull  1978 (© 1971) Sidor 188  XX
"Ruth Rendell kan konsten att spinna en intrig och få läsaren intresserad av de måleriska miljöer, i vilka händelserna utspelas i hennes deckare.
Denna gång handlar det om ett försvunnet barn, eller rättare sagt två, ty en 12-årig flicka försvann i samma trakt ett par månader tidigare. Det händer i den idylliska sydengelska staden Kingsmarkham. Som vanligt är det den sympatiske inspektör Wexford som får hand om fallet. Till hjälp har han den yngre kollegan Mike Burden, som denna gång bara av en slump är till nytta, eftersom han snabbt blir nästan otillräknelig på grund av förälskelse i det försvunna barnets mor. Hon är en mycket ovanlig och attraktiv person.
För läsare av roliga, intelligenta och kultiverade deckare är boken ett fynd - till kvalitet och pris."
Läst 10 - 12 mars 2007
Denna deckaren tyckte jag var betydligt bättre än den förra. Kanske för att det var barn inblandade? Men tidens tand gnager som jag tidigare skrivit.
 

291. "Två hus vid slutet av en väg" av Conny Palmkvist
Forum 2006  (© 2007) Sidor 200  XX
" Det året jag fyllde tretton dog jag två gånger och växte en ansenlig bit. Händelserna ligger djupt inom mig, likt suddiga bilder. En dröm, om jag inte visste bättre.
 Det är 1982 och den kallaste vintern i mannaminne. I byn Sorgen på den skånska landsbygden lever Gustav med sin halvgalna mamma och sin översittare till far. Hans enda vänner är den jämnårige Kalle och grannflickan Mathilda. Och så Arnold med stora huvudet, en gammal man som fyller Gustav med berättelser och lär honom att fly in i fantasins värld när allting blir för svårt.
 Efter en ödesdiger händelse samma sommar skiljs Gustavs och Mathildas vägar åt. Hon flyttar från byn, och några år därefter lämnar även Gustav Sorgen bakom sig. Han bestämmer sig för att glömma det som hänt. Han bryter tiden i två delar och kastar sin historia i ett svart hål.
 Fjorton år senare söker Mathilda upp honom. Tiden hinner plötsligt ikapp och han tvingas göra en resa tillbaka, in i minnenas mörka hörn."
Läst 13 - 14 mars 2007
En i botten djupt tragisk bok om en pojke som växer upp med en supande, misshandlande far och en mor som aldrig går ut. Den lilla familjen lever isolerat utan besökande släktingar eller vänner. Detta är ingen bok att dra på smilbanden åt utan den är nästan lite deprimerande. I slutet får det mesta sin förklaring på varför det gick som det gick. En liten grej som jag tänkte på var, att inte någonstans får jag den minsta känsla av det hela tilldrar sig i Skåne, kunde varit var som helst. Författaren är född 1973 och bosatt i Helsingborg, och jobbar inom biblioteksverksamhet. Har skrivit en bok tidigare "Hej då, allihop"
 

292. "I stället för vykort" av Johan Johansson
Bokförlaget Mormor 2006  (© 2006) Sidor 211  XX
" Vid arton års ålder hade jag fullt upp med att fara Norden runt i en evig loop där jag förde oväsen och levde jävel med ett rockband som hette KSMB, och som förvånansvärt många verkar komma ihåg än idag. Efter det har det bara rullat på med flera band, egna plattor och turnéer och ett evigt flängande och apande i allsköns buskar runt om i Sverige och i Europa.
 Jag har haft förmånen att få träffa på och jobba med många begåvade dårar genom åren. Några av dem blev mina bästa och äldsta vänner. De är, liksom jag själv, några slags musikens zigenare och vi har glömt bort att bestämma oss för vad vi ska bli när vi blir stora.
 I teorin är vi artister, konstnärer och till och med idoler för vissa människor. I praktiken är vi professionella bussåkare utan ändhållplats och vi tillbringar på tok för mycket tid borta från familjen, om vi nu fortfarande har någon. När jag kommer hem från turnéer blir jag ofta så rastlös att jag reser bort igen på egen hand.
 Man borde ringa hem oftare och skriva fler vykort. Jag har aldrig gillat vykort. Jag orkar knappt läsa de jag får och jag hatar att skriva dem. Jag smetar ut bläcket eftersom jag är vänsterhänt, och handstilen blir allt fulare. Nu har jag inte skrivit ett vykort på flera år. I stället brukar jag med jämna mellanrum gå in på något Internetcafé och smattra ner ett brev till vänner och familj, med sarkastiska betraktelser från krogar och tågkupéer.
 Efter hand har andra människor hört av sig och velat läsa det där jag skriver istället för vykort, och på den vägen är det."
Läst 15 - 16 mars 2007
Jag hade aldrig hört talas Johan Johansson (född 1961) eller punkbandet KSMB tidigare. Ganska kul att läsa hans berättelser om hur det kan vara på pubar och liknande ute i Europa, vilka skillnader det finns och om språkförbistringar. Boken är lättläst och en rolig grej är att det i slutet av boken finns en cd-skiva med musik av Johan Johansson, inspelad på Nalen i Stockholm oktober 2005. Johan är fortfarande popstjärna i t ex Spanien när han spelar med rockbandet Diamond Dogs. Han är också en flitigt anlitad musikproducent, konsertproducent på Nalen, gästföreläsare, studiomusiker, krönikör samt versmakare åt Sveriges Radio. Förordet i boken är skrivet av Stefan Sundström.
 

293. "En gyllene bur" (Inside the Kingdom: My Life in Saudi Arabia) av Carmen Bin Ladin En sann historia 
Bra Böcker 2006 (© 2003) Sidor 220
"Carmen Bin Ladin, uppvuxen i Schweiz med en schweizisk far och en iransk mor, är en av få västerlänningar som haft full insyn i vad hon kallar "lyxtalibanernas paradis", ett klansamhälle där de styrande männen är ofantligt rika och där kvinnorna betraktas som ägodelar.
 Som mycket ung träffar Carmen sin blivande make Yeslam bin Ladin (en i syskonskaran som består av 25 söner och 29 döttrar) när han är på semester 1973 i Schweiz. De gifter sig kort därefter och flyttar till USA men bosätter sig 1976 i Saudiarabien. Parets äktenskap varar i fjorton år, men Carmen inser så småningom att hon måste frigöra sig från klanen bin Ladin så att hennes tre döttrar ska kunna växa upp till självständiga, välutbildade kvinnor.
 Carmen har skrivit sin bok till sina döttrar för att förklara varför hon var tvungen att bryta med den saudi-arabiska kulturen: Hon ville inte förlora sina barn eller se dem förvandlas till de ansiktslösa och nedtystade kvinnor hon själv levde ibland.
 En gyllene bur är ett unikt dokument om ett av världens mest slutna samhällen och om hur det är att leva i ett land där materiell rikedom och medeltida barbari går hand i hand."
Läst 16 - 18 mars 2007
Ännu en stark bok om islam och dess kvinnoförtryck. Det kan aldrig skrivas för många böcker om detta! Vi behöver få insikt om hur det är i dessa länder och få reda på hur deras starka religion styr allt som de överhuvudtaget tänker och gör! Vi har all anledning att se upp med detta, tycker jag, bland annat med tanke på 11 september 2001!
Carmen var gift med en bror till den ökände Usama bin Ladin och att det finns så många syskon beror på att fadern, shejk Muhammed, var gift hela 22 gånger!
(Köpte boken i fredags, fanns kvar på Maxis bokrea)
 

294. "Den stygga flickans rackartyg" (Travesuras de la niña mala) av Mario Vargas Llosa
Norstedts 2007 (© 2006) Sidor 326  XX
"De är femton när de träffas första gången, i Limas villastad Miraflores. Hon, "den lilla chilenskan", är sötast av alla flickorna, hennes ögon är spotska och mörkt honungsbruna, hon är bäst på att dansa mambo, hon är fräck och framfusig. Ricardo blir handlöst, hopplöst och hjälplöst förälskad. Hon avvisar hans kärleksförklaringar men ödet vill att hon senare ska dyka upp i hans liv många gånger.
 Den stygga flickans rackartyg berättas mot bakgrund av några decenniers efterkrigshistoria. Boken för oss till revolutionsromantikens sextiotal, hippiegenerationens flower power, Tokyos undre värld och det nya Spanien efter Francos död.
 Handlingen utspelar sig i Lima, Paris, London, Havanna, Tokyo och Madrid. Ricardo satsar på en beskedlig tillvaro som översättare vid UNESCO, men "den stygga flickan" dyker upp i ständigt nya skepnader och förändrar livet för sin tillbedjare. Hon låter sig älskas av både honom och mäktiga män i stat och affärsliv. Själv älskar hon sin frihet och den trygghet som makt och pengar kan ge. Men hon behöver tydligen också doser av Ricardos trogna kärlek."
Läst 18 -23 mars 2007
Den här boken har allt, kärlek, passion, svek, tragik, men ändå inte! Den når inte in till mig och stundtals tyckte jag den var outhärdligt lång och faktiskt lite tråkig. Först i slutet kände jag lite för bokens huvudpersoner.
Tillägg 2010-10-07. Mario Vargas Llosa blir 2010 års Nobelpristagare i litteratur!
 

295. "Det våras på Blandings" (Something Fresh) av P. G. Wodehouse
Bonniers 1978 (© 1915) Sidor 212  XX
"Tycker du om skalbaggar? Inte? Så synd!
 Den här historien handlar nämligen om en skalbagge. Nej vänta! Släpp inte boken som om den hade bränt Dig. Det är ingen vanlig skalbagge, ser du. Det är en Cheops från fjärde dynastin. Du vet inte vad en Cheops från fjärde dynastin är? Då tycker jag Du ska slå följe med lord Emsworth. Han är just på väg till sin son Freddies blivande svärfar, mr J. Preston Peters från Amerika. Mr Peters har lovat att visa honom sin skarabé-samling. Det kommer att ta sin tid, för mr Peters älskar sina skarabéer med en samlares kärlek, vilken som bekant vida överstiger mannens kärlek till kvinnan. Men när han är färdig, då kan du inte släppa skarabén.
 Du kommer att följa den till Blandings, där Du träffar Beach, butlern som likt en överstepräst officierar vid middagarna, den dugliga Baxter, lord Emsworths sekreterare som har sina MISSTANKAR, unge Freddie Threepwood som åker ur det ena klistret i det andra, två upp över öronen förälskade par och många många fler.
 Och när Du skiljs från dem, håller Du nog med om att på den där skalbaggen har P. G. Wodehouse kokat en underbart mustig vårsoppa, kryddstark av passioner och spetsad med den läckraste humor. Du kommer att sluka Det våras på Blandings."
Läst 23 - 24 mars 2007
Kul att läsa en sådan här gammal bok. Den har stått i min bokhylla i snart 30 år! Copyrightåret är som du kanske ser redan 1915! Det är lite Herrskap och tjänstefolk över den, men om den sen var bra är en helt annan sak. Som sagt, lite intressant att läsa, men inte så mycket mer.
 

296. "Rovdjur" (Prey) av Michael Crichton 
Richters 2004 (© 2002) Sidor 408 
"Jack Forman reser till Nevadas öken för att ta reda på vad som pågår på Xymos hemliga forskningsanläggning. Hans hustru, Julia, som arbetar där har uppträtt märkligt på sista tiden, och Jack misstänker att hon är otrogen.
 När han anländer inser han att något fruktansvärt är på väg att hända. Xymos har på uppdrag av Pentagon tagit fram ett intelligent vapen med hjälp av nanoteknologi. De mikroskopiska enheterna agerar som rovdjur i flock. Nu har svärmar med rovdjur sluppit ut ur den hypersäkra anläggningen - och de är på jakt efter byten.
 Jack får även veta att Julia har ett speciellt förhållande till svärmarna. Eftersom hon är psykolog har hon försökt att tämja dem och rört sig oskyddad utanför murarna.
 Rovdjuren blir allt mer intelligenta. Jack och forskarna är fångade inne i byggnaden och de vet att det bara är en tidsfråga innan rovdjuren överlistar dem och angriper."
Läst 25 - 27 mars 2007
En bok som maken valde på bokrean, för han gillar sådana här "tekniska" böcker. Ibland går den väl över min nivå, men jisses så spännande!! Jag bara sträckläste och förfasades och undrade hur det skulle gå!
 I början av boken är Jack arbetslös och är hemma och tar hand om hushållet och familjens tre barn, varav den minsta bara är 9 månader. Sen blir den minsta sjuk och får åka akut till sjukhus, röntgas men röntgenapparaten går sönder av någon konstig anledning... Större delen av boken utspelas sedan i forskningsanläggningen. Kan verkligen rekommendera denna boken om du vill ha andlös spänning!
 Kan kanske nämna att Michael Crichton även skrivit Jurassic Park, Twister och en hel del annat, samt är mannen bakom TV-serien Cityakuten.

April 2007

297. "Höga klackar" (Running in heels) av Anna Maxted 
Forum 2004  (© 2001) Sidor 388  XX
"Natalie tycker om att ha kontroll. Hennes hem är fläckfritt, hon visar sällan sin känslor och på jobbet som PR-ansvarig på ett balettkompani är hon den duktiga flickan. Babs är hennes raka motsats. Hon är brandman, sprallig och modig och tar för sig av livet. När Babs träffar Simon och gifter sig blir det en stor omställning för Natalie, och fler förändringar följer.
 Under bröllopsfesten träffar hon den till synes spännande Chris som lockar in henne på farliga vägar. Hon lämnar sin snälle men triste pojkvän Saul, börjar missköta sitt arbete och får sparken. Samtidigt höjer hon för första gången rösten mot sin mamma...
 Tillvaron blir alltmer trasslig för Natalie. Hur ska hon bli sams med sin bror efter att ha avslöjat hans hemlighet för familjen? Hur ska hon göra för att vänskapen med Babs ska bestå? Är det en god idé att tillfälligt hyra ut ett rum till Babs bror Andy? Och sist men inte minst - hur står det egentligen till med hennes självbild och kroppsuppfattning?"
Läst 27 mars - 3 april 2007
Vet inte varför jag köpte den här boken överhuvudtaget! Jag borde begripit att det inte var något för mig. Redan i början nämns att Natalies mamma läste Bridget Jones dagbok och gapskrattade (och jag tyckte den var urtråkig!). Det handlar alltså om skönhetsideal, att vara snygg och smal. Natalie förstår inte att hon är inne på fel väg, när hon äter mindre och mindre, inte förrän bästa vännen sen barnsben talar om det för henne. Allvarligt ämne, men tyvärr tråkar boken ut mig och jag är duktigt less på den innan den äntligen är utläst! Suck!
 

298. "Lögner" av Charlotta von Zweigbergk 
Ordupplaget 2004 (© 2001 ?) Sidor 337  XX
Bygger på en sann historia.
"Den underbara passionen blir ett missbruk. Bi kan inte avsluta förhållandet till Boris. Inte ens när kärleken förvandlas till ett kaos av lögner och svek.
 Boris slår henne aldrig, ändå blir Bi en misshandlad kvinna. Känslokast och lögner är de vapen som ersätter fysiskt våld. Skammen får Bi, som ändå hoppas på den stora kärleken, att ljuga för sig själv och sina vänner.
 Trots att Bi och Boris är vuxna människor när de fastnar i passionen sliter den nerver och hjärtan i strimlor. Kärleken får dem att göra saker de aldrig trott sig själva om."
 "Allt i den här kärlekshistorien är sant. Men för att skydda närstående är namn, platser och vissa familjeförhållanden ändrade.
 Lögner gavs första gången ut 2001, då med titeln Den innersta dagen."
Läst 3 - 7  april 2007
Det sägs att verkligheten överträffar dikten, men det kan man inte säga om den här boken. De inblandade får ursäkta, men det var i mitt tycke, ytterst tråkig och enformig läsning. Precis som ett stycke ur ett helt vanligt liv, nja nästan i alla fall och kanske behöver inte allt komma på pränt.
Undrar också varför boken har getts ut två gånger, med olika namn? Såldes den inte tillräckligt med första titeln kanske?
 

299. "Alias monster" (Lethal Intent) av Sue Russel
Den sanna berättelsen bakom filmen Monster
Bra Böcker 2005 (© 2002) Sidor 556  XX
"November 1989. Vid en ensligt belägen parkeringsplats i Florida pumpar en naken prostituerad kvinna fyra gevärsskott i ryggen på en 51-årig butiksägare. Han är döende när hon länsar hans fickor och stjäl hans bil för att återvända till motellet där hennes lesbiska väninna väntar.
 Aileen Wuornos dömdes till flerfaldigt dödsstraff efter att ha bundits vid sju mord. Offren var i samtliga fall medelålders män som köpt hennes sexuella tjänster. Aileen övergavs av sin mamma när hon var två och hennes pappa var svårt kriminellt belastad. Hon uppfostrades och misshandlades av sin brutale morfar, som också utsatte henne för sexuella övergrepp och hon började sälja sin kropp när hon var tolv år. År 1986 inledde hon ett lesbiskt förhållande med en betydligt yngre kvinna.
 Detta är den skakande berättelsen om USA:s första kvinnliga seriemördare. Alias Monster belyser detaljerat ett kriminalfall som fått många att ställa frågan: Var Aileen Wuornos, som avrättades år 2002. egentligen ett offer, som i desperation mördade för att hämnas det manssamhälle som förött hennes liv?"
Läst 8 - 16 april 2007
En riktig tegelsten detta och en mycket tragisk historia, så klart. Början av den här innehållsrika boken är läsvärd och den lilla flickans öde griper en. Det är ett enda nystande boken igenom om vad som gjorde henne till seriemördare. Arv eller miljö? Delvis intressant, men andra halvan blir lite väl detaljerat om alla inblandade poliser och deras eventuella medverkan till att ha tagit emot pengar för filmrättigheterna till filmen om Aileens liv och alla rättegångar och vittnens utsagor osv.
 En annan frustrerande sak är alla stavfel i boken och utelämnade genitiv-s, borttappade ord med mera. Sånt irriterar mig något ofantligt!!
 

300. "Tårar av jade" (Jasmine Passion) av Paula Fairman
Richter pocket 2000 (© 1981) Sidor 313  XX
"Le Sing är följden av en passionerad men omöjlig kärlekshistoria mellan en kinesisk prinsessa och en amerikansk kapten. Hon växer upp i ett kloster där hon får lära sig de mångtusenåriga kärlekskonsterna.
 Före sin död har hennes mor ålagt henne att söka rätt på sin far någonstans i Kalifornien. Le Sing lämnar Kina. Hon möter många män som vill utnyttja henne, men hon överger dem alla. När hon till slut blir förälskad i en man hon inte kan få, kastas hon in i en värld av brinnande längtan. För löftet till modern måste gå före hennes eget hopp om lycka..."
Läst 10 -20 april 2007
Ingen tungviktare, som den förra boken, på något sätt. En "söt" liten historia, en sån som man bara känner att det kommer att sluta lyckligt. Och sådana behöver man nog läsa ibland!
Läst på tåg lite då och då. Köpt på utrensning på Kvantum förra våren för 9.90!

 

301. "Ungen" (The Kid) av Kevin Lewis 
Forum 2004 (© 2003) Sidor 334  XX
"Kevin Lewis växer upp i en sliten förort till London. I det smutsiga hemmet hör ständiga gräl och skrik till vardagen, han misshandlas med slag och bett av sin mamma och mobbas i skolan.
 Slutligen reagerar äntligen de sociala myndigheterna och Kevin får chansen att fly från mardrömmen. Under flera år bor han i fosterhem innan han åter måste klara sig själv, och fast besluten att lyckas börjar han arbeta hårt för att uppfylla sina drömmar om ett bättre liv. Vägen dit blir krokig och Kevin dras in i den kriminella världen, men trots allt ger han aldrig upp hoppet.
 Ungen är den sanna historien om Kevin Lewis modiga och envisa kamp för att skapa sig en meningsfull tillvaro. Länge förträngde han sina upplevelser, men när han för första gången höll sin nyfödde son i famnen insåg han att han var tvungen att berätta om sin bakgrund. För att kunna ge sina barn all den trygghet och kärlek han själv aldrig fått skulle han göra upp med sitt förflutna."
Läst 20 -22 april 2007
En sådan här bok kan jag inte låta bli att sträckläsa. Jag både förfasas och blir förskräckt över barn som far illa och myndigheters flathet och brist på empati. Kevin Lewis föddes så sent som 1970. Jag önskar honom allt gott och ett fortsatt bra liv med sin familj och tar åt mig av hans ord att "aldrig ge upp".
Bortrensad mars 2022.
 

302. "Drömhuset" (On the Street Where You Live) av Mary Higgins Clark
Richters 2004 (© 2001) Sidor 348  XX
"En seriemördare rör sig obehindrat i det lilla idylliska samhället Spring Lake, där alla känner varandra.
 Hans mål är att kopiera tre mord som utförts mer än hundra år tidigare - där offren var unga, oskyldiga kvinnor.
 Han har redan dödat två gånger - nu är det dags för det tredje offret. Emily Graham vet inte att hon blivit utsedd. Nyss inflyttad i sitt drömhus tror hon inte att något ont kan drabba henne..."
Läst 22 - 25 april 2007
Den här var inte lika spännande som de andra böckerna jag läst av Mary Higgins Clark, men godkänt får den i alla fall. Hon har varit författare i 25 år och har 23 bestsellers bakom sig. Hennes böcker har sammanlagt sålts i mer än 50 miljoner exemplar.
Till secondhand januari 2020.
 

303. "Allt han någonsin drömt om" (All he ever wanted)  
av Anita Shreve
 
Månpocket 2005 (© 2003) Sidor 309  XX
"Nicholas van Tassel, professor i retorik och en inbiten ungkarl, möter den fascinerande och oåtkomliga Etna Bliss en vinternatt då han hjälper henne att fly från ett brinnande hotell. Han blir omedelbart förälskad, uppvaktar henne envist och lyckas så småningom övertala henne att bli hans hustru. Men äktenskapet blir inte som han tänkt sig. Etna behåller genom åren sina hemligheter och känslor för sig själv. Den pompöse Nicholas, bokens berättare, betraktar sin hustru som en hungrig katt betraktar en vacker fågel. Alltmer besatt av att äga henne till fullo drivs han fram till den punkt då han överger all anständighet, och sätter igång en kedja av händelser som bara kan leda till tragedi - allt i kärlekens namn."
Läst 23 - 28 april 2007
När jag läst två tredjedelar av den här boken hade jag mitt omdöme om den klart: ett alldeles utmärkt sömnpiller! Förstår inte riktigt vitsen med att en nutida författare skriver om kärlek, uppvaktningar och äktenskap från 1900-talets början? Det känns ju inte alltför intressant med den tidens hysch-hysch och kvinnans plats är i hemmet och så vidare. I bokens sista tredjedel händer det lite när den tråkiga mannen får sitt livs överraskning, men jag tycker ändå att boken är mördande trist och tråkig!!!!

 

304. "Viskningar och lögner" (Whispers and lies) av Joy Fielding 
Albert Bonniers 2003 (© 2002) Sidor 303  XX
"Terry Painter är en 40-årig ensamstående sjuksköterska som lever ett stilla liv i pittoreska Delray, Florida. Ända tills den dag den unga och strålande vackra Alison Simms dyker upp och vill hyra den lilla stugan som Terry har på sin tomt. Terry är först tveksam, eftersom hennes senaste hyresgäst försvann utan att betala hyran. Men Alison är påstridig på ett märkligt sätt, och Terry behöver så väl den nära vänskap och spänning hon erbjuds. Hennes tillvaro förändras i grunden.
 Snart upptäcker hon dock att Alison tar sig friheter: rotar i hennes personliga tillhörigheter, tar med sig oförskämda unga män hem, ljuger om sitt jobb och sin familj. Men Terry intalar sig att hennes misstankar saknar grund.
 Hotfulla telefonsamtal från en man som tycks veta mycket om Terry och hennes förflutna skapar en växande oro. Vill man göra henne illa? Och är det så att Alison, som betyder alltmer i hennes liv, är den skyldiga?
 Viskningar och rop är en psykologisk thriller som bjuder på förträfflig underhållning och andlös spänning."
Läst 28 - 29 april 2007
Här bjuds man på ruggigheter och ovisshet och med det en krypande spänning. Sådana här böcker gillar jag och det är så svårt att lägga dem ifrån sig! Att slutet blir ganska oväntat tilltalar mig också!!! Därför ger jag mig genast i kast med de andra två böckerna jag har ståendes i bokhyllan av Joy Fielding!
Bortrensad mars 2022.
 

305. "Djupt vatten" (The Deep End) av Joy Fielding
Bonniers 1988 (© 1986) Sidor 363 XX
"Mrs Hunter? Rösten var underligt könlös. Dess mjuka väsande fyllde henne med en krypande skräck.
- Mrs Hunter, nu kommer jag snart...
Rösten böljade omkring henne, tycktes fylla rummet.
- Ni står i tur...

 För Joanne Hunter börjar mardrömmen den dag hennes man Paul flyttar ifrån henne och barnen. Hennes liv tycks plötsligt lika tomt som den hotfullt gapande simbassängen utanför sovrumsfönstret. Bästa väninnan Eve är underligt kallsinnig. Barnen tar parti för Paul. Plötsligt är hon helt ensam.
 Men någon ser henne. Någon vet allt om henne. Natt efter natt ringer telefonen och rösten - kanske manlig, kanske kvinnlig - väser fram sitt hot. Obönhörligt växer skräcken..."
Läst 29 april - 2 maj 2007
Det första jag tänker på är några slående likheter i dessa två böcker. Det skiljer ca 16 år mellan dem. I båda böckerna kan ingen utav de kvinnliga huvudpersonerna simma och båda har en död mamma som "talar" till dem. Sjukhus/vårdhem med döende patienter har en framträdande roll, hotfulla telefonsamtal från okända och det förekommer att något ska "beskrivas med tre ord" i de båda. Inget särskilt med det, men likheterna bara slog mig.
I den här boken hade jag skrivit min bedömning, efter att ha läst den i juni 1988, som "Skitbra!". Idag håller jag inte riktigt med *fniss*! Har förmodligen läst sådant som varit betydligt bättre under åren som gått.

 

 

 Har du några tankar, reflektioner
eller kanske boktips,
skriv då i min gästbok.
Tycker alltid det är kul när
mina besökare gör det!

Har du enbart fått upp denna sidan
utan min menyrad till vänster?

Klicka då här
för att få fram menyraden

Sidan utlagd 2007-03-07
 

Tillbaks till Pias Stuga

Design © Pias Grafik 2003 - 2022
 

 

Ny räknare 2011-08-19

33 besök 2010-03-17
30 besök 2010-02-10
26 besök 2009-11-04
21 besök 2009-03-11
18 besök 2009-01-21
13 besök 2008-11-13

45 besök 2007-12-25
15 besök 2007-03-24