Januari - Februari 2007
Sid 20

Januari 2007
 

273. "Kwammanga" (Song of the Wind) av Madge Swindells 
Richters 1985 (© 1985) Sidor del 1: 320, sidor del 2: 330.  XX
"När Marika Magos och Gunter Greiff möts i ett litet n
ybyggarsamhälle i Sydafrika blir de omedelbart och intensivt förälskade.
 Hon har kommit dit som flykting 1940, och allt hon har med sig är minnena från ett krigshärjat Europa och hatet till tyskarna som dödat hennes familj.
 Han lever under falskt namn, och när Marika får veta hans rätta identitet flyr hon i förtvivlan...
 Medan Marika kämpar för att göra karriär som designer, isolerar sig Gunter i öknen på jakt efter rikedomar. Till slut hittar han Kwammanga - världens största och vackraste diamant - en diamant som blir en symbol för Gunters och Marikas rikedom, ensamhet och kärlek.
 Deras storslagna och dramatiska kärlekssaga spänner över tre decennier, och utspelar sig på vitt skilda platser, allt ifrån öknen i sydligaste Afrika till Londons glittrande modevärld. Och fastän tiden och avståndet skiljer dem åt hinner det förflutna ikapp dem, och den fruktansvärda sanning som Marika tycker sig ana, hotar att ödelägga både hennes och Gunters liv...."
Läst del 1, 1 - 3 januari 2007, del 2, 3 - 5 januari 2007
Läste de här två böckerna direkt efter författarens Solens barn och det som slog mig allra först var, att teckenstilen i boken kändes dubbelt så stor som i de förra. Aha, tänkte jag, ett sätt att tjäna pengar (för Richters förlag) genom att sälja böckerna i två delar, trots att det kanske hade räckt med en bok!
 Frånsett det var de här böckerna precis lika bra, om inte bättre, än Solens barn. Man grips av huvudpersonernas öden och det är dramatiskt och ruskigt spännande! De här böckerna har sin givna plats i bokhyllan! Bortrensade mars 2022.
 

274. "Maktens skuggor" (Shadows on the Snow) av Madge Swindells 
Richters 1987 (© 1986) Sidor del 1: 320, sidor del 2: 313.  XX
"Det är återigen dags för vinter-OS och mod, flärd och fysisk storslagenhet visas upp på det mest praktfulla sätt. Eliten är församlad med sina tuffa sportsagenter, som tjänar en förmögenhet på idrottsfolkets skicklighet, skönhet och otroliga djärvhet.
En av de allra smartaste sportsagenterna är den unga Megan Carroll, som närmast betraktas som ett fenomen. Hon är hårdnackad och dynamisk och på väg att få hela sportsvärlden emot sig, eftersom hon är väl medveten om vem och vad hon vill ha - både inom karriären och kärleken."
Läst del 1, 5 - 7 januari 2007, del 2, 7 - 9 januari 2007
Nästa omgång med dubbelböcker av Madge Swindells, som jag haft i bokhyllan ett antal år. Teckenstilen i de här två var nu åter lika liten som i de första två. Men de här gillade jag alls inte lika mycket som Solens barn och Kwammanga. Kändes lite för ytligt för min smak med jet-set-liv, skidåkning och aktieköp. Sen har jag inte fler gamla böcker av Madge Swindells heller.
 

275. "Jordens smartaste ord" av Fredrik Lindström
Språkliga gåtor och mänskligt tänk
Bonnier pocket 2004 (© 2002) Sidor 259
"Finns det något ord som är jordens smartaste? Det skulle i så fall vara det som betyder samma sak i alla språk.
 Om det ordet och mycket annat berättas med humor och lekfullhet i denna populärvetenskapliga bok om människans viktigaste redskap - språket. Här tas allehanda fenomen upp som namn och smeknamn, nya ord och fula ord. Varför svär vi så mesigt i Sverige till exempel?
 Fredrik Lindströms författardebut, Världens dåligaste språk, blev en bästsäljare och något av en bibel för många. I Jordens smartaste ord bjuder Lindström än en gång på kunskap och språkfilosofi i sin mest underhållande form."
Läst 10 - 12 januari 2007
Eftersom jag är intresserad av språk så tyckte jag det kunde vara roligt att läsa den här boken, medan min tågkompis aldrig skulle få för sig att läsa den *hi hi*
Ibland är boken ganska underhållande och Fredrik Lindström är ju kunnig på sitt område, men konstigt nog så kunde jag även höra en f d svensklärare till mig, stå och mässa om fornnordiska och den första svenska bibeln och det gav lite kalla rysningar.
 

276. "Spökstaden" (Sleepwalk) av John Saul
Pallas pocket 1999 (© 1990) Sidor 308
"Heather Fredricks låg i sin säng och stirrade upp i taket. Då hörde hon rösten någonstans utifrån.
- Heather.
Hon låg stilla med blicken fixerad i taket och väntade. Några sekunder senare hördes rösten igen.
- Heather. Kom ut.
Hon stannade inte upp för att klä sig eller ens för att sätta på sig en morgonrock. Hon lämnade bara sitt rum och följde den skugglika skepnaden...
- Följ mig..
Bara några steg framför henne öppnade sig marken och ravinen störtade lodrätt mer än trehundra meter rakt ner. Heather stannade upp och väntade igen.
- Hoppa, uppmanade rösten..."
Läst 14 - 19 januari 2007
Ganska spännande var den här boken av John Saul, även om den hade några år på nacken, så med dagens mått på action, så var den kanske beskedligt spännande! Rörigt? Det handlar i alla fall om gruvdrift, indianers visdom, märkliga slaganfall hos befolkningen i den lilla gruvbyn och så den unga lärarinnan som tröttnar på buslivet på skolan i storstaden och beger sig tillbaka hem och ganska snart upptäcker "gruvliga" hemskheter. Sensmoralen i boken är att man ska inte bruka våld på moder jord.
Köpt för hela 9,90 kr sommaren 2006.
 

277. "Någonstans söderut" (Somewhere South of Here) av William Kowalski
B. Wahlströms 2002 (© 2001) Sidor 239  XX
"När Billy Mann slutat skolan arbetade han hos paret Gruber i deras speceriaffär i Mannville. Så länge han hade tak över huvudet i den gamla släktgården som farfar lämnat efter sig och Mildred som lagade mat åt honom, kunde han spara sina pengar och ägna sig åt att skriva på kvällarna. Hans författardrömmar betraktades med vänlig misstro av alla som kände honom och de flesta trodde att han skulle stanna kvar i Mannville, som alla andra. Men Billy hade andra planer. Förutom föresatsen att bli författare visste han att han snart måste ge sig iväg.
 20 år gammal lämnar han Mannville på sin älskade motorcykel med sikte på Santa Fe, New Mexico. Allt han vet är att där har hon senast bott, Eliza "Sky" McMeel, kvinnan som förmodligen är hans mamma.
 I Santa Fe träffar Billy, studenten Ralph Goldfarb, en av de få människor som kan tala klassisk grekiska. Han upptäcker också snart att här finns hans halvsyster, den svarthåriga, temperamentsfulla Sophia, som arbetar som servitris. Och han möter Consuelo, f d lindanserska med en trollbindande sångröst, som får minnet av hans stora ungdomskärlek att blekna bort. Dessa tre människor följer Billy i hans sökande efter kvinnan som övergav honom när han föddes."
Läst 13 - 21 januari 2007
Författaren har även skrivit boken Eddies oäkting, som Någonstans söderut är en fortsättning på. Har inte läst debutboken, men den här går säkert att läsa med behållning ändå. Lite lågmäld är den nog och kanske inte så mycket som lämnar några bestående spår, även om ett lyckligt slut på en historia alltid är trevligt.
Och jag har en bok till av William Kowalski...
 

278. "Blixt Jacksons öden och äventyr"
(The Adventures of Flash Jackson) av William Kowalski
B. Wahlströms 2003  (© 2003) Sidor 282  XX
"I utkanten av Mannville, en liten stad i norra New York State, bor den faderlösa Haley Bombauer med sin mamma.
 Dagen innan hon ska fylla sjutton faller hon genom det murkna taket på en lada och bryter benet på tre ställen. Gipsad upp till höften begrundar hon sitt öde och sin våghalsighet, medan drömmarna om sommarens alla upplevelser går upp i rök. Hennes smeknamn, Blixt Jackson, som hon fick av sin älskade pappa under deras vilda lekar som stuntmän och äventyrare, verkar som ett hån där hon ligger utslagen, hänvisad till kryckor och med åtta kilos dödvikt på benet.
 Vad Haley inte vet är att detta nya år, som börjat så illa, kommer att bli det viktigaste i hennes liv. Ett år då oanade händelser sveper iväg henne i nya riktningar och två märkliga kvinnor griper in i hennes utveckling. Den ena är stadens förlorade dotter, miz Elizabeth Powell, som återkommer till Mannville efter ett hemlighetsfullt liv utomlands. Den andra är hennes egen mormor, som lever enstöringsliv ute i skogarna, en kvinna med helande krafter som man i bygden viskar om är en häxa...
 Vad Haley får lära sig av dem - om livet och om kärleken, om vänskapens och familjens betydelse - förvandlar den halsstarriga pojkflickan till en stark och självständig kvinna."
Läst 21 - 25 januari 2007
Ännu en bok av William Kowalski, båda inköpta på förra årets bokrea för blygsamma summor. I början kändes pojkflickan Haley inte speciellt trovärdig, tyckte jag, hon använde ett språk som var lite för grabbigt. Men just den biten lugnade ner sig och jag fastnade för Haleys öden och bravader och läste boken med en ständig nyfikenhet för hur det skulle sluta. Klart läsvärd, är mitt betyg.
Bortrensad mars 2022.
 

279. "Tre sekunder himmel" (Trys sekundés dangaus) av Sigitas Parulskis
Ariel Skrifter 32, 2002  (© 2005) Sidor 199  XX
"En fallskärmsjägare har tre sekunders fritt fall innan fallskärmen utlöses. När han kommer ner på marken, och tillbaka till det civila, är varken han eller världen längre desamma. I sin debutroman följer Parulskis en student från filosofiska  fakulteten i Vilnius på hans förvandling till soldat i sovjetarméns elitförband: resan leder via de östtyska förläggningarnas inferno av smuts, våld och ryska könsord så småningom tillbaka till Vilnius igen.
 Men de tre sekunderna himmel sitter kvar, indrivna i kroppen som en kil mellan honom och världen, mellan mannen och människan i honom själv. Hur ska han veta vem av dem Marija älskar, och med vilken del av sig han själv ska älska vem? Kanske är det bara de blå baskrarna som är honom trogen både som människa och man? Januari nittioett närmar sig, och stormningen av Vilnius' tevetorn: de kommer ju, kort sagt, åtminstone tillbaka till honom."
Läst 26 -28 januari 2007
Betraktar den här boken som en parentes. En rörig och mest deprimerande bok om den litauiska tvååriga militärtjänstgöringen, fylld av ett så kallat "mustigt" språk. Nej, huu och rys, inget för mig! Om författaren kan man läsa att han är född 1965 och bosatt i Vilnius. Tillhör sin generations mest framträdande litauiska poeter och dramatiker.

Februari 2007
 

280. "En liten by i bergen" (Big Stone Gap) av Adriana Trigiani
Richters Pocket 2002 (© 2000) Sidor 304
" Året då Ave Maria Mulligan fyller 35 blir ett händelserikt år. Livet i den sömniga lilla småstaden har fram till dess varit ganska enformigt och inrutat och tristessen har bara tillfälligt skingrats när bokbussen kommit till staden. Men plötsligt inträffar saker som faktiskt överträffar äventyren i böckerna hon läst. För Ave Maria blir tillvaron minst sagt omtumlande.
Hon, som trodde att livet inte hade mer att ge, börjar förstå att hon har de bästa åren framför sig!"
Läst 28 januari - 3 februari 2007
Flicka på glasberget, eller kanske singeltjej i sina bästa år, drabbas av sorg när modern går bort, men i och med det avslöjas hemligheter som modern burit på i många år. Ave Maria tar tag i sitt liv och söker sanningen. En stunds avkopplande läsning, men jag gillade Adriana Trigianis "Lucia, Lucia" bättre.
 (Upptäckte att jag döpt om författaren till Irigani på förra recensionen! Höll nämligen på att göra det en gång till! Teckenstilen på bokens framsida förvillade mig, så jag tolkade ett T som ett I. Som kan det gå! Upptäcker du sådana här fel, så för jisse namn tala om det för mig, så jag kan rätta till det!)
 

281. "Musik i gränsland" (Border Music) av Robert James Waller
Norstedts 1996 (© 1995) Sidor 228  XX
"Musik i Gränsland är berättelsen om Jack och Linda, om långa heta dagar på ranchen uppe i bergen i Alpine, Texas, om kärleksrusiga nätter under bar himmel och om svåra tider när de gled isär. Den handlar om män och kvinnor som arbetar hårt och engagerar sig hett, om romantiken och den passion som man upplever en enda gång och sedan letar efter i hela sitt fortsatta liv.
 De flesta hedervärda människor skulle aldrig ens drömma om att smita ut bakvägen från en bar i Dillon, Minnesota, med någon som de inte alls kände och en tid senare befinna sig utan kläder med denna okända på ett motellrum. Men det var vad Texas Jack Carmine gjorde med Linda Lobo. Det var sånt som Jack var berömd för att göra.
 De som verkligen kände Jack kallar honom "den enda själ som Gud låtit födas fri, sommarvägarnas ryttare, fjärran platsers färdeman"...
Läst 3 - 5 februari 2007
Vet inte riktigt vad jag tyckte om den här? Väldigt amerikansk, om att bo mitt ute i ödemarken, med vildsvin och skallerormar som närmsta grannar. En kärlekshistoria utan lyckligt slut. Hoppar tidsmässigt mellan 1986 och 1993, med olika människor som berättar om sina minnen av Jack och Linda. Hur Vietnamkriget lämnar sina outplånliga spår hos dem som varit där och sett fasansfulla syner som de aldrig glömmer. Ja, mer kan jag inte komma på att skriva. Köpt på bokrean 2006 för hela 19 kr. (Snart är det dags igen, för bokrean!)
Författaren har även skrivit Broarna över Madison County.
 

282. "Bortom ljus och mörker" av Lotta Thell
Ordupplaget pocket 2005 (© ?) Sidor 329  XX
"Tiotusentals läsare har gripits av Lotta Thells böcker (Utan en tanke, I skuggan av värmen) om sitt liv som tung heroinist.
 I många år levde hon med heroinet som bästa vän, det enda som gjorde livet värt att leva. Så träffar hon Erik som älskar och tror på henne, som står ut med överdoser och avtändningar - ständiga kast mellan hopp och förtvivlan.
 " - Se på mig, Eva! Se på mig! Erik reser sig upp, går fram till henne och nyper tag om hennes haka. Hon ser in i hans gröna vackra ögon med sina små vassa påtända pupiller och ser hela hans besvikelse och all den ångestladdade vanmakt han känner. Som hon får honom att känna.
 - Fan, Eva! Fan! Fan också!"
I Bortom ljus och mörker skriver Lotta Thell om sin spännande men krokiga väg till ett normalt liv - och om en kärlek utan gränser."
Läst 5 - 8 februari 2007
Jag har inte läst någon av Lotta Thells två första böcker om sitt liv. Förstår kanske inte riktigt hur hon har kunnat skriva TVÅ böcker redan om sitt knarkarliv och nu en tredje också. Den här var ingen rolig läsning alls, bara tragiskt och faktiskt lite enahanda också. Mycket samtal som gör boken lättläst, men även lite enformigt tjatig. Missförstå mig inte, självklart tycker jag det är jättebra av henne att ha lyckats kravla sig upp från eländet, men som litteratur är det väl tveksamt om det ger så mycket, men i avskräckande syfte så...
 

283. "Här är ditt liv" (This is Your Life) av John O´Farrell
Prisma 2004  (© 2002) Sidor 263  XX
"Det är en stor kväll på London Palladium. När Jimmy Conway stiger ut på scenen, blinkande mot det skarpa ljuset slår det honom att han kanske borde ha berättat sin lilla hemlighet för någon vid det här laget..."
 "Jimmy Conway har alltid drömt om att bli rik och berömd. Det är inte utan att han nu, vid drygt trettio, känner sig en aning besviken på sig själv. Att undervisa en klass ointresserade tonåringar vid Sussex språkcenter är långt från drömmen om en plats i rampljuset.
 Men livet är på väg att ändras. Av en tillfällighet blir han intervjuad i tv i samband med att en känd ståuppkomiker hastigt dött. Jimmy får det att låta som om de två var gamla vänner och han blir inbjuden till begravningen, en stjärnspäckad tillställning som tidningen Hello! sponsrar. Innan han riktigt vet hur det har gått till har han ljugit ihop en framgångsrik karriär om sig själv som ståuppkomiker. Genom en serie dråpliga händelser får Jimmy njuta av kändislivets alla karameller; han vinner ett pris för något han aldrig gjort, ställer upp på hemma-hos-reportage i någon annans hem och till sist - ett tv-sänt uppträdande inför en jättepublik. Men framgången har naturligtvis sitt pris..."
Läst 8 februari - 11 februari 2007
Blir lite irriterad när det står i recensionerna på böckerna att de är "fullspäckade med skämt" och lovorden haglar osv. Förväntningar byggs upp och de infrias nästan aldrig. Lite smårolig ibland kanske, är mitt betyg! Inte så uttömmande, men jag är redan inne i nästa bok...
 

284. "Ingen mänska en ö" av Louise Boije af Gennäs 
Månpocket 2002  (© 1994) Sidor 280
"Maja saknar mycket i sitt unga liv; studierna och vännerna uppfyller inte hennes drömmar, och när de stressade föräldrarna plötsligt tvingar henne att vara den enda levande kontakten med hennes farmor, som insjuknat och hamnar på sjukhus, känner hon sig som ett offer.
 Då dyker Christos upp och ett annat liv kanske trots allt väntar...
 "Du är vacker", sa han. "En av de vackraste människor jag nånsin har sett. Din mun, ditt hår. Hur du tänker."
 "Du kan inte veta det", fick jag fram. "Du vet ingenting om mig."
 "Jo", sa Christos. "Jag vet."
 Han kysste mina händer igen. Jublet steg i kroppen som saven i en björk. Det var inte sant, det han sa. Det var inte möjligt att han menade det. Det lät fånigt och ännu fånigare vore det av mig om jag blev glad. Ändå började det bubbla inne i mig, sakta och försiktigt, av en lyckokänsla som jag inte var van vid att förnimma.
 "Vi känner inte varann", sa jag tyst.
 Christos log.
 "Jo", sa han. "Det gör vi. Men det är ingenting emot hur väl vi kommer att känna varann."
Läst 12 -18 februari 2007
Den här boken gillade jag. Handlar mycket om människors relationer till varandra i vår stressiga värld. Maja går motvilligt med på att besöka sin farmor på sjukhuset varje dag, för att hennes föräldrar "har inte tid". Farmodern är helt borta för världen och reagerar inte när Maja är där den första tiden. Men Maja ger inte upp och långsamt får hon en fin kontakt med farmodern, som hon för övrigt inte har träffat på flera år.
Kärlekshistorian med Christos, som kommer från Grekland, visar på konflikter som det kan bli med sådana blandade förhållanden. Jag tyckte det var en mycket läsvärd bok. Har även skrivit om författarens När kärleken kom på sidan 8. Louise Boije af Gennäs är också upphovskvinna till TV-såpan Rederiet.
 

285. "Stenapan" (The Stone Monkey) av Jeffery Deaver
Pan 2004 (© 2002) Sidor 448  XX
"En kinesisk ångare är på väg mot New Yorks hamn med illegala kinesiska flyktingar ombord. När den beryktade människosmugglaren Spöket får reda på att FBI är honom på spåren spränger han båten i luften utanför Long Island. Inte bara han själv utan två flyktingfamiljer och en ung kinesisk polis klarar sig i land.
Med Amelia Sachs som sin förlängda arm jagar kriminalteknikern Lincoln Rhyme Spöket som i sin tur jagar de försvunna flyktingarna för att tysta alla vittnen till sprängningen. Det visar sig dock snart att Spöket är en svårare motståndare än väntat och att han backas upp av ett nätverk av större och mäktigare fiender."
"Böckerna om Lincoln Rhyme har gjort Jeffery Deaver till en av USA:s populäraste thrillerförfattare. Tre romaner har tidigare kommit ut i serien: I samlarens spår, Dans med döden och Den tomma stolen."
Läst 19 -25 februari 2007
Tyckte nog den här boken var lite seg till en början. Det tog sig och blev spännande i sluttampen, även om vägen dit var lite för lång. Har inte läst någon av författarens andra böcker om Lincoln Rhyme.
 

286. "Om en Buick 8" (From a Buick 8) av Stephen King
Bra Böcker 2004 (© 2002) Sidor 348  XX
"Pennsylvania 1979. Polismannen Curt Wilcox och en kollega hämtar en övergiven Buick 8 av 1954 års modell som placeras i ett skjul vid polisens förläggning. Curt Wilcox känner på sig att det inte är en vanlig bil. Den bär på magi och är hemvist för ondskefulla krafter.
 Året är 2001 och Curt Wilcox dödas av ett rattfyllo. Hans son Ned bearbetar sorgen genom att hålla till vid polisförläggningen. Han "adopteras" av pappans kollegor och blir fixerad vid bilen i skjulet. För att stilla hans nyfikenhet berättar de den skrämmande historien.
 Om en Buick 8 är en roman om döda tings lockelse, om människans envisa krav på svar även när det inte finns några att ge, och om skräck och mod i mötet med det okända."
Läst 25 februari - 2 mars 2007
Det var ett bra tag sedan jag läste något av Stephen King och den här boken hade jag köpt på bokrean för hela två år sen!  I bokhyllan står det annars 26 böcker som Stephen King skrivit eller varit medförfattare i eller t o m skrivit under annat namn. Så visst har han varit en av mina favoritförfattare. Den här boken tycker jag inte var en av hans bästa. På årets bokrea hittade jag hans bok Att skriva och det ska bli intressant att läsa den, eftersom den ska vara delvis självbiografisk.
Tillägg: till secondhandaffären januari 2020.

 

 

 Har du några tankar, reflektioner
eller kanske boktips,
skriv då i min gästbok.
Tycker alltid det är kul när
mina besökare gör det!

Har du enbart fått upp denna sidan
utan min menyrad till vänster?

Klicka då här
för att få fram menyraden

Sidan utlagd 2007-01-06
 

Tillbaks till Pias Stuga

Design © Pias Grafik 2003 - 2022
 

 

Ny räknare 2011-08-19

33 besök 2010-03-17
31 besök 2010-02-10
29 besök 2009-11-04
24 besök 2009-03-11
17 besök 2009-01-21
14 besök 2008-11-13

 

83 besök 2007-12-25
47 besök 2007-02-18
23 besök 2007-01-24