Juli - Augusti 2006
Sid 17


 

Juli 2006
 

229. "Bel Ria" (Bel Ria - Dog of War) av Sheila Burnford 
Forum 1978  (© 1977) Sidor 208  XX
"Den tuffa lilla blandrashunden Ria är en av medlemmarna i ett kringresande franskt  cirkussällskap som sommaren 1940 blir beskjutet av ett tyskt Stukaplan. Hunden och en apa tas om hand av den engelske soldaten Donald Sinclair som en gentjänst.
 Cirkusfolket har tidigare räddat hans liv. Han tar med sig Ria och apan på båten till England. Fartyget förliser. Den buttre sjukvårdaren MacLean tar sig an Ria medan Sinclair ligger på sjukhus. Ria följer med honom på nästa resa och med det väldiga slaget om Nordatlanten som bakgrund utspelas en ofta dråplig maktkamp mellan mannen och hunden. Så småningom växer emellertid en varm, ömsesidig vänskap fram.
 Under en permission i Plymouth bombas staden och Ria flyr i panik ut på landsbygden. Efter några dagars irrande träffar hunden på en ensam äldre dam, som han räddar från att begravas under ett bombat garage. Ria tas väl om hand, döps till Bel och kan börja ett nytt, angenämt liv."
Läst  1 - 3 juli 2006
Även denna en bok från bokhyllan. En söt liten historia om en hunds öden och bravader mitt under brinnande krig. En hund som påverkar alla genom sin personlighet och lockar fram människornas finaste egenskaper. Författaren har även skrivit den klassiska djurskildringen
Den otroliga vandringen.
Bortrensad mars 2022.
 

230. "Måne i skärvor" (Shattered Moon) av Kate Green 
Forum 1987 (© 1986) Sidor 339  XX
"Hon var van vid att se sådant som var fördolt för vanliga människor. Och hon visste bättre än att låta sig bli indragen i fall som Los Angeles-polisen hade hand om. Men nu var det en ung kvinna som saknades. Hur skulle Theresa Fortunato kunna vägra att hjälpa de förtvivlade föräldrarna?
 Hur skulle hon kunna veta att hon från den första och skrämmande synen skulle dras allt djupare ned i mörkret? Veta att hennes dyrbara gåva - förmågan att se syner - skulle bli hennes farligaste fiende. En fiende som blev alltmer hotande och som använde sig av hemligheterna från hennes förflutna för att mörda henne. Och hennes enda tillflykt var galenskap, död och en måne i skärvor..."
Läst 3 - 6 juli 2006
Också denna boken en från bokhyllan. Den var spännande, kuslig och en sådan bok som får alla ljud att förstärkas på något konstigt sätt när man väl lagt sig för att läsa en stund på kvällen. Knäppte det inte i ytterdörren? Huh och rys! Rekommenderas!  Bortrensad mars 2022.
 

231. "På livstid" av (Life Sentences) Elisabeth Forsythe Hailey 
Richters 1985 (© 1986) Sidor 319  XX
"De möttes på college för tjugo år sedan - Lindsay, Meg och Crissy. Livet har fört dem längs olika väga, de har älskat, blivit besvikna, men aldrig gett upp. Nu när en våldsam händelse ändrar Lindsays liv och hon står inför sitt svåraste val någonsin, kommer väninnorna än en gång till hennes hjälp. Tillsammans går de igenom tumultartade händelser som vänder upp-och-ner på deras liv, men de är bundna till varandra, för vänskap och kärlek förpliktar på livstid..."
Läst 6 -8 juli 2006
Vad man än hade läst efter förra boken, hade den inte kommit upp i samma nivå som Måne i skärvor, och det gjorde absolut inte den här gamla saken från bokhyllan heller. Gammal skåpmat kändes det som, eller så har man läst historien förr? Ja, det har jag ju en gång förstås, men nu vet jag att boken inte behöver ta plats här hos mig längre. Ut åker de "kära" väninnorna med sina typiska amerikanska problem.
 

232. "Smarta kvinnor" (Smart Women) av Judy Blume 
Bonniers 1986 (© 1983) Sidor 293  XX
"BB är fastighetsmäklare, vacker, framgångsrik och självständig. Barn: Sara 11 år.
Margo är arkitekt, vardaglig, varm och öppen. Barn: Michelle och Stuart, båda i tonåren. BB och Margo är smarta kvinnor i 40-årsåldern, frånskilda och självständiga yrkeskvinnor som ser äktenskap som något tråkigt förflutet och som vill starta på nytt med sina barn.   När Margo möter BB:s förre man Andrew uppstår emellertid problem: hon drabbas av en obetvinglig, ömsesidig passion. BB å sin sida reagerar med oväntad häftighet på relationen och spänningen stegras till kris. Barnen har rätt: känslor går inte att tämja. Själva försöker de behålla humorn och fattningen mitt i dramatiken, men det är inte lätt när man får överta sin mammas älskare eller när ens flickvän blir med barn..."
Läst 8 - 10 juli 2006
En liknande 80-talsbok som den förra, om smarta, välutbildade, frånskilda kvinnor och deras problem med relationerna i sina liv. Även denna åker bort från hyllan. Suck, hur många sådana här böcker har jag?
 

233. "En orimlig kärlek" (Ein Unding der Liebe) av Ludwig Fels 
Tidens Förlag 1982 (© 1981) Sidor 306  XX
"Tjugosjuårige Georg Bleistein är en koloss på 100 kg, ett kringvandrande fläskberg som alla vänder sig om efter på gatan och som ständigt blir utsatt för glåpord och gliringar. Han har vuxit upp hos sin moster och sin mormor och lever ett förnedrande liv tillsammans med dem, med frosseri och o*anerande som enda nöjen i tillvaron. Då han bryter upp för att leta efter sin mor, som är alkoholist och prostituerad, får han bara bekräftat att alla i grund och botten är ensamma.
 En skakande, spännande skriven roman, som väcker både eftertanke och indignation."
Läst 10 -13 juli 2006
Om författaren kan man läsa att han har proletär bakgrund och att detta var hans debutroman. Den gav honom staden Nürnbergs litteraturpris 1981.
Ja, du milde tid. Den här boken gjorde mig bara deprimerad och lite äcklad, så den vill jag fort glömma bort. Och väck åker den...
PS. Det var inte lika vanligt 1981 med "kolosser på 100 kg" som nu i våra MacDonalds-tider (Information för er som inte är gamla nog och vet sådant här *S*)
 

234. "Evigt liv" (Fountain Society) av Wes Craven 
Richters 2000 (© 1999) Sidor 333
"När Hans omkommer i en trafikolycka är Elizabeth först som förlamad av chocken, men snart börjar hon misstänka att olyckan var arrangerad. Efter lite detektivarbete finner hon tydliga tecken på att Hans fortfarande är i livet, och hon beslutar sig för att finna sin älskade.
 Hon hittar honom på andra sidan jordklotet, livs levande. Det är Hans, men ändå inte. Han är sig precis lik, men verkar inte känna igen henne.
 Kan Hans personlighetsförvandling ha något att göra med det forskningsprojekt, under ledning av doktor Frederic Wolfe, som samtidigt pågår i New Mexico? Wolfe skyr inga medel för att genom sin forskning gå till historien, och han spelar ett högt spel med människoliv. Han tror att man kan skapa evigt liv och när bäste vännen, den drygt sjuttioårige vapenexperten Peter Jance, ligger för döden i cancer har Wolfe chansen att bevisa det.
 Ovetande om varandras existens blir både Peter Jance och Hans Brinkman ofrivilligt brickor i Wolfes spel om liv och död..."
Läst 13 - 15 juli 2006
Wes Craven, veteran inom filmvärlden, manusförfattare och regissör till bland annat Terror på Elm Street, Scream, avsnitt av Twilight Zone, mm. har här skrivit sin första roman. Och den är riktigt bra! Otäck och spännande så det förslår och svår att lägga ifrån sig. Jag läste den första gången 2001, precis innan jag börjat skriva om mina böcker här, och ville nu läsa om den igen. Någon som vet om boken kommit ut på film?
 

235. "Ma Yans dagbok" (Le Journal de Ma Yan) av Ma Yan och Pierre Haski  Wahlström o Widstrand 2003 (© 2002) Sidor 224  XX
"I Ningxiaprovinsen i nordöstra Kina kämpar den unga flickan Ma Yan för ett bättre liv, för att få en god utbildning och ett bra jobb. För att undslippa fattigdomen är hon beredd att offra nästan allt, hon till och med svälter sig själv i två veckor för att ha råd att köpa sig en ny penna. En dag meddelar Ma Yans föräldrar att de inte längre har råd med skolavgiften. Hennes två bröder ska få fortsätta skolan, men själv måste hon stanna hemma och hjälpa till med hushållssysslorna.
 Ma Yan skriver av sig all ilska och besvikelse i en dagbok. Hon vill fortsätta i skolan, hon vill göra sina föräldrar stolta. Och föräldrarna är lika förtvivlade som hon. Den franske journalisten Pierre Haski är tidningen Libérations korrespondent i Beijing och besöker Ma Yans lilla by på en reportageresa. Först när Ma Yans mamma ger dagboken till honom växer hoppet om en framtid. Haski återger Ma Yans berättelse i sin tidning och reaktionen i Frankrike blir stark och omedelbar - fransmännen startar omgående en insamling till förmån för kinesiska skolbarn.
 Ma Yans dagbok är ett unikt dokument från ett av jordens fattigaste områden och Ma Yans berättelse varvas här med Pierre Haskis sakkunniga redogörelse för läget i dagens Kina. Boken visar att det med gemensamma krafter går att förbättra världen..."
Läst 15 - 17 juli 2006
En skrämmande berättelse från det nutida Kina, där större delen av befolkningen fortfarande lever i fruktansvärd misär på landsbygden. Ma Yan och hennes lillebror får vandra genom öde bygder i cirka fem timmar för att ta sig till sin skola, som också blir internat för dem båda, p g a det långa avståndet. Det enda de får att äta där, är ris som de själva tagit med och det serveras bara en måltid per dygn! Aldrig något kött, enbart lite grönsaker till riset, men då får man betala extra, något som är otänkbart för de här fattiga barnen.
Måste vara helt fantastiskt för Ma Yan, att hennes dagbok blev publicerad och att hon och flera andra barn blivit hjälpta på detta sättet. Tillsammans kan vi göra mycket. Boken är intressant och tankeväckande. Rekommenderas!
Bortrensad mars 2022.
 

236. "Den enes död" (A Shock to the System) av Simon Brett
Richters 1987 (© 1986) Sidor 315  XX
"Utåt sett är Graham Marshall en mycket avundsvärd man med en lovande karriär i sikte, en vacker hustru, två underbara barn och en stor elegant villa. Men så drabbas han plötsligt av den värsta av alla farsoter - avundsjuka!
 I Robert Benham ser han en rival som är och har allt han själv önskar - han är ung, framgångsrik och har en älskarinna som är så attraktiv att folk vänder sig om efter henne på gatan.
Den enes död... är en otroligt välskriven thriller. Glimtar av sjuk humor avlöses av outhärdlig spänning, och avslutningen är mer raffinerad än någon läsare skulle kunna drömma om."
Läst 17 - 20 juli 2006
Ännu en gammal från bokhyllan. Finns väl inte så mycket att skriva om den mer än att, den mannen skulle man inte vilja stöta på. I ren ilska begår han ett mord och kommer undan med det. Sen tycks han tro att mord är lösningen på alla hans bekymmer, det ena efter det andra...
 

237. "Prästungen" av Göran Tunström 
A. Bonniers 1978 (© 1976) Sidor 271
"När Göran Thunström var 12 år dog hans far, och världen rämnade. Allt föll isär. Försvunnen var med ens den ljusa upptäcktshungriga småbarnsåldern då Värmland låg mitt i världen, Sunne mitt i Värmland och Görans hus mitt i Sunne. Och där han själv rörde sig som fisken i vattnet bland kompisar i likadana spetsbyxor och pjäxor och mössor. Och som alla läste Rekordmagasinet och väntade otåligt på senaste Bigglesboken.
 Faderns förtidiga bortgång blir en personlig katastrof för Göran. Han blir sårbar och oförmögen att orientera sig i livet. Egentligen vill han själv dö, för att kunna återförenas med sin far. Men - han bestämmer sig för att leva till dess han "sett världen" och upplevt kärleken!
 Prästungen är en självbiografisk utvecklingsroman som är både sakligt verklighetsförankrad och ömt poetisk. Det är en bok att läsa med igenkännandets leende och tårar. Det är en bok att tycka mycket om."
Läst 22 - 23 juli 2006
Jag har alltid gillat att läsa biografier och hade nog läst denna 1978 nån gång. Göran Tunström berättar om sin barndom, tonår och tiden när han åkte iväg långt från lilla Sunne till Grekland. Det är både komiskt och tragiskt ibland.
Jag gjorde en sökning på Internet - och hittade ingenting om honom. Trodde att han hade fortsatt att skriva böcker, men det verkar inte så. Undrar hur det gick för honom, med tanke på slutet av boken (som jag givetvis inte skriver något om!)
 

238. "Oskyldigt offer" (Tender Prey) av Patricia Roberts
Tiden 1984 (© 1983) Sidor 323  XX
"Mary James svarar på bekantskapsannonsen "änkling med eget företag söker änka för eventuellt äktenskap". När hon gifter sig med mannen bara tre veckor senare är hon säker på att hon har träffat den rätte. Bara Mary James dotter Ali misstänker att John James är någon annan än den han utger sig för att vara. Och snart får hon rätt.
James försvinner och tar Alis lillasyster Junie med sig. Månaderna går utan något spår och polisen är nära att ge upp sökandet. Då hittar Mary James en liten trädocka på sin trappa. Dockan är en exakt kopia av Junie. Den är klädd i tyg från Junies klänning och på huvudet har den Junies vackra blonda hår..."
Läst 23 -28 juli 2006
Även denna en gammal från bokhyllan. Det är ruggigt och otäckt och med ett slut som inte alls tilltalade mig.
 

239. "Hotad. En vecka i en tidningskungs liv" av Sven Sörmark
Forum 1977 (© 1977) Sidor 185  XX?
"En flicka försvinner... Hon är en av den store tidningskungens vackra toppsekreterare, och försvinnandet föranleder stort polispådrag. Hon finns ingenstans inom det väldiga tidningshuset - och hon har bevisligen inte lämnat det.
 Ligger det kärlek bakom mysteriet - eller något annat och farligare? Det är ett fall för polisintendent Ullman som snart finner att försvinnandet har oväntade och skrämmande dimensioner - fram till en upplösning som inte ens han har anat.
 Denna ovanliga och gastkramande thriller har en miljö som aldrig förr har avslöjats med sådan skärpa: den veckopressindustri vars alster vi alla har inpå oss och som påverkar oss mer än vi tror. I centrum står tidningskungen Blanck, vars psykiska sönderfall mot slutlig katastrof vi får bevittna inom loppet av en enda vecka laddad med överraskande och gåtfulla händelser."
Läst 29 juli 2006
Ja, du milde! Också en bok från bokhyllan som hade kostat 80 kronor till ordinarie pris, men inköpts för reapriset 30 kr av maken på varuhuset Tempo 1980. 30 kronor var mycket  pengar då! Kanske inte så konstigt att man alltid varit rädd om sina böcker och sparat dem i alla år.
Ja, till boken nu. Den kändes bara såå stenålders idag och fjuttig och banal, men då var den säkert jättebra och spännande *s* Kanske?
 

240. "Slaktarpojken" (The Butcher Boy) av Patric McCabe
Ordfront 1999 (© 1992) Sidor 187  XX
"Mrs Nugent säger att Bradys är som grisar - "alla vet om det". Francie Brady känner att hela stan uttalat sin dom över honom och hans familj och han försöker desperat att få upprättelse och respekt. Samtidigt glider familjen Brady obevekligt  ner i fattigdom och förtvivlan. Det enda som till slut håller Francie uppe är den starka vänskapen med Joe Purcell. När också Joe sviker finns ingenting kvar. Inget utom tanken på hämnd...
 Slaktarpojken är den vuxne Francie Bradys redogörelse för vad som hände i hans ungdom. Hans berättelse är obönhörlig i sin förvridna logik och samtidigt fylld av nattsvart humor och språklig uppfinningsförmåga.
 Slaktarpojken har blivit något av en modern irländsk klassiker. Den har nominerats till Bookerpriset och filmats av Neil Jordan."
Läst 30 -31 juli 2006
En bok som är skriven på detta sättet, tar andan ur mig! Inte för att den är så bra, utan för att författaren skriver som vi människor tänker. Alltså, evighetslånga meningar utan varken punkt eller komma, samtidigt som de fladdrar fram och tillbaks. Jag blir trött av att läsa en sådan bok, eftersom man hela tiden måste vara skärpt för att följa tankegången. Handlingen i boken var både grym och tragisk. Har ju även läst författarens Breakfast on Pluto och den gillade jag verkligen inte alls, då får handlingen ändå lite bättre betyg i Slaktarpojken.
 

Augusti 2006
 

241. "Svek" av Karin Alvtegen 
Månpocket 2006 (© 2003) Sidor 311
"Eva och Henrik har levt tillsammans i femton år och har sonen Axel ihop. Deras äktenskap har sedan länge gått i stå och plötsligt inser Eva att Henrik har en annan kvinna. När han förnekar sin otrohet upplever Eva hans lögner som ett oförlåtligt svek och i vrede och desperation bestämmer hon sig för att hämnas.
 Samtidigt vakar Jonas vid en sjukhusbädd. I över två år har hans flickvän legat i koma efter en olycka. Alla dessa dagar har Jonas skött och älskat henne som om ingenting har hänt, men nu börjar hans tärande längtan efter närhet bli alltmer plågsam. Och han börjar bli besviken på Anna som vägrar vakna. Hon sviker honom ännu en gång.
 Både Jonas och Evas agerande är konsekvenser av andras handlingar och av en slump korsas deras vägar..."
Läst 31 juli - 3 augusti 2006
Man kallar denna boken för en kriminalroman, enligt omslaget, men jag skulle nog hellre kalla den för ett passionsdrama eller relationsdrama. Bra är den i vilket fall som helst! Huvudpersonerna är ju som du och jag, helt vanliga människor, i ett helt vanligt svenskt samhälle. Men allt ställs på spets när Eva bestämmer sig för att hämnas makens otrohet. Slutet är oväntat och otäckt, kan man väl säga. Lite Roald Dahl-stuk över det hela.

 

242. "Saligt att samla citron" av Hans Jacobsson 
Förlagstryckeriet Vitterleken 2005 (© 2005) Sidor 154
"Saligt att samla citron är berättelsen om ett syskonpar som växer upp i skuggan av sina föräldrars katastrofala äktenskap. Med en far som har alkoholproblem och helt respektlöst behandlar både fru och barn. Det är också en ömsint och kärleksfull skildring av barnens morföräldrar, som några sommarmånader i mitten av sextiotalet tar hand om sina barnbarn. Berättelsen belyser också dom starka spänningarna mellan faderns ateistiska och moderns kristna livssyn på ett tidstypiskt sätt."
Läst 3 - 4 augusti 2006
Åh, vad jag blev överraskad när jag började läsa den här boken! Mamman till barnen var nämligen född i min egen hemstad och morföräldrarna bodde även här i min stad! Därför är det sååå bekant, när de vandrar runt på 1:a avenyen med biografen Grand, åker till kalkgrottan i Ignaberga, eller hälsar på släktingar i Bjärnum *fniss*. Kul också med lite dialoger på Göinge-mål insprängt här och där. Det var verkligen riktigt roligt att läsa en sådan bok som omväxling!!! Bokens titel lät ju lite poetiskt och så, men innebörden i den var bara för kul! *hi hi*
Har sökt information om författaren, men inte lyckats hitta något. Skulle vara intressant att få veta något om honom. Vet du?
 

243. "Man får va som man e" av Cherstin Juhlin 
Kåserier och annat
Förlags AB Gondolin 2005 (© 2005) Sidor 224
"Hon beskriver sig själv som "käringen mot strömmen", Cherstin Juhlin, född 1948 i Kristianstad. Sedan hon som sjuåring lärt sig läsa och skriva, har hon aldrig släppt pennan ur sikte. Under småskoleåren skrevs mysterieberättelser, som läraren läste inför klassen på lördagens "roliga timme". Lärarens fasa var Cherstins sommarlovsuppsatser. Hon fyllde en hel skrivbok, medan klasskamraterna fick ihop två sidor.
 Tonårsperioden skapade dikter. Efter de tre barnens födelse, och under deras uppväxt, flödade känslorna genom lyrik och poesi. Två diktsamlingar gavs ut på eget förlag.
Efter elva hemmafru- och barnår kändes det naturligt att börja tänka på sig själv. Tre års vuxenstudier gav mersmak för studier, så 1983 blev det polishögskolan i Stockholm. Fast hon egentligen ville bli journalist.
 I byrålådan hamnade alstren. Många dikter och några barnberättelse publicerades, andra refuserades. Inriktningen ändrades, poesin blev sångtexter. Keyboardlektioner ledde till samarbete med musiker.
 Sedan 1991 är Cherstin brottsutredare hos polisen i sin hemstad. Arbetet ger upphov till deckarnoveller, och det behagliga livet efter femtio - med familj, barnbarn och USA-turer - dokumenteras som kåserier, vilka levereras till Kristianstadsbladet."
Läst 5 - 6 augusti 2006
Dags för nästa överraskning!  Den här boken var också väldigt trevlig att läsa! Små kåserier om vardagshändelser, som nog alla kan känna igen sig i. Ofta avslutade med en liten knorr, precis som jag gillar. Och Kristianstad har jag ju lärt känna rätt väl nu, när jag tvingats dit, därför är miljöerna som Cherstin ibland beskriver välbekanta.
 

244. "Bitter frukt" (Bitter Fruit) av Achmat Dangor
Leopard förlag 2005 (© 2001) Sidor 334  XX
"Tio år har gått sedan Nelson Mandelas triumfartade installation som president. Silas Ali har lämnat gerillakriget bakom sig och är nu en högt uppsatt jurist i Sannings- och försoningskommissionen. Men för Silas finns ingen försoning med det förflutna. I ett shoppingcenter i Kapstaden får han syn på den vita polisman som våldtog hans fru. Det river upp alla oläkta sår och blir början på vägen mot den slutgiltiga katastrofen. För apartheidtidens bittra frukter förgiftar fortfarande människornas sinnen."
"Bitter frukt var finalist till Englands främsta litterära utmärkelse Bookerpriset 2004."
Läst 6 - 17 augusti 2006
Den här boken lyckades aldrig fånga mitt intresse riktigt och varför vet jag inte.
 

245. "Jesus Svensson sings the blues" av Tor Flensmarck
MonitorFörlaget 2005 (© 2005) Sidor 144  XX
Här kan jag inte skriva någon baksidestext, för det fanns det ingen på den här boken. 9 noveller innehåller den i alla fall och kanske är de i viss mån självbiografiska. Tilldrar sig i Skåne och orter som nämns är Torekov, Eslöv, Malmö, Landskrona m fl.
 Sökning på nätet ger vid handen att författaren är från Vää (utanför Kristianstad) och har gett ut boken på eget förlag. Han har också skrivit tio böcker tidigare, bland annat, Kullamannnen 1, Kullamannen 2, Kullamannens kokbok, Skånelands Medeltid m fl.
Läst 18 - 19 augusti 2006
Nio stycken noveller i bokform, nja, kanske inte min stil riktigt. Känns lite som upprepning eller variationer av samma historia. Kanske är det självupplevt, kanske inte? Novellerna utspelas i Skåne på 50-70-tal.
 

246. "Saffranshjärtan" av Jonas Bonnier 
Albert Bonniers Förlag 2002 (© 2002) Sidor 611  XX
"Av två skäl for hon hem till bensinmacken där hon växte upp: för att fira sin fyrtioårsdag och för att gifta sig. Men brudgummen dök aldrig upp...
 Den sjätte juni 1960 föds Kelly Rosenlund som det yngsta barnet i en stor och välbärgad familj på Lidingö. Framför henne ligger ett liv i framgång, med äktenskap, barn och en avrundad karriär. Men priset är högre än hon tror.
 Samma dag och samma år föds Anki Götelin i Landfjärden, strax norr om Ösmo, som det enda barnet till bensinmacksägaren Harry och hans hustru Siv. Anki är ensam och annorlunda, i en värld som har svårt att tillåta det annorlunda. För Anki finns det dock inga alternativ.
 I Saffranshjärtan får vi följa Anki och Kelly under deras första fyrtio år i livet. Två händelserika liv, i en händelserik tid, skildrade i en händelserik roman."
Läst 20 - 26 augusti 2006
Boken börjar med att Anki väntar förgäves på sin blivande make, sedan går handlingen tillbaks till barndomen. Jag måste nog säga att det tog ett tag att komma in i boken och att det ibland var lite svårt att hålla isär alla människor. Kändes ibland som att det var nya i varje kapitel. :(
 Sen undrar man ju ibland över meningen med det hela? Skillnader mellan fattig och rik? Ensamhet eller popularitet? Den sammanhängande tråden är väl att båda blir förälskade och utnyttjade av samma mansperson? Sammanfattningsvis = kanske var den lite väl lång den här boken.
 Författaren, Jonas Bonnier, född 1963 i Stockholm, var vid sidan om författandet för tillfället ansvarig för Bonniers tidskriftsverksamhet. (Och på fotot tyckte jag han var lite lik sångaren Magnus Carlsson!)
 

247. "Innerlighetens tid" av Ingrid Kampås
Prisma 2005 (© 2005) Sidor 261  XX
"När slutade Yvonne att skratta? Och varför?
 Efter Yvonnes död frågar sig hennes syskon Lennart och Prudence om svaret finns i det som hände i början på sextiotalet. När mamma nyligen hade dött och Lennart sökte till bataljon 12 i Kongo och lämnade farfar Nils att själv klara flickorna, snickarverkstaden och den buttre Gustaf.
 Drivna av svåråtkomliga känslor efter Yvonnes död ger sig syskonen ut på var sin resa. Prudence till Council Bluffs i Iowa där Nils en gång levde ett annat liv.
 Lennarts minnen av rädslan och våldet lämnar honom inte, för honom ligger Kongo tungt i livsryggsäcken och han söker upp Zetter, kamraten från Kongotiden.
 Lennart och Prudence har var sin historia att berätta. Hur det var att ligga nergrävd i Katangas röda jord och få veta att Hammarskjöld förolyckats, han som skulle rädda världen. Hur det var med drömmen om Amerika som tvingade Sundsby att omforma sig själv, först till idyll och oskuld och sedan till vad det är idag. Syskonens minnen formar sig till en familjehistoria, där hemligheter, gömda och outtalade, blottläggs och synas."
Läst 27 augusti - 1 september 2006
Sorger och bedrövelser, och en massa krigselände. Nej, den här boken gillade jag inte. Skulle nog läst någon av hennes kriminalromaner istället, som hon skrivit tre utav och blivit lovordad för.
 

248. "Leos dotter" av Maarja Talgre
Bonnierpocket 2004 (© 2003) Sidor 205   XX
"Flickan heter Maarja och hon är tio år. Ännu vet hon inte vad hennes bakgrund som estniskt flyktingbarn kommer att bära med sig.
 Maarja är född i Sverige, men gjord i Estland. Hennes gravida mor kom med den stora flyktingströmmen i september 1944. Fadern Leo, motståndsman, blev kvar i Estland och mördades av den sovjetiska säkerhetstjänsten. Han fick aldrig se sin dotter.
 Under sin uppväxt längtar Maarja efter att vara en vanlig svensk och bli fri från mardrömmar om Stalin och Hitler. Men historien hinner ikapp henne och hon påbörjar en lång resa till den egna barndomen. Det nya landet var hoppets och framtidens land, men sorgen över allt det familjen förlorat finns alltid närvarande - flyktingbarnets två verkligheter."
"Maarja Talgre är författare och journalist på Sveriges Radio. Här berättar hon sin egen historia."
Läst 22 augusti - 2 september 2006
Säkert intressant för de som har anknytning till Estland, men för mig kändes den enbart tråkig och ointressant. Kanske författarens skulle nöjt sig med att bara släktforska?
 Glöm nu inte att jag inte är någon proffstyckare och att jag skriver precis vad jag själv tycker om böckerna jag läser!

 

Skulle vara kul att få reda på om någon
besöker mina boksidor någon gång.
Skriver du själv om vad du läser?
Lämna din länk i min gästbok,
så besöker jag gärna dig tillbaks!

Har du enbart fått upp denna sidan
utan min menyrad till vänster?

Klicka då här
för att få fram menyraden

Sidan utlagd 2006-07-03
 

Tillbaks till Pias Stuga

Design © Pias Grafik 2003 - 2022
 


Ny räknare 2011-08-19

312 besök 2010-03-17
308 besök 2010-02-10
305 besök 2009-11-04
299 besök 2009-03-11
297 besök 2009-01-21
294 besök 2008-06-09
257 besök 2008-03-23
213 besök 2007-12-25

79 besök 2007-01-24