Maj - Juni 2006
Sid 16


Maj 2006
 

209. "Upptäckaren" av Jan Kjærstad 
Månpocket 2002  (© 1999) Sidor 557  XX
"Efter att ha avtjänat ett sju år långt fängelsestraff för mordet på sin hustru, återvänder den kände TV-producenten Jonas Wergeland till ett stillsammare liv. Han inbjuds att följa med en skuta utmed Norges kust för att tillsammans med en grupp unga människor genomföra ett forskningsprojekt om Norge.
 En av dessa ungdomar har tagit på sig ännu en uppgift: att utforska Jonas Wergeland - för att förstå. Varför gjorde han det - om han nu gjorde det?"
Läst 27 april - 3 maj 2006
Den här boken är sista delen i en romantrilogi om Jonas Wergeland. Jag har inte läst de första två och kommer inte att göra det heller.
Tyckte boken var nästan enbart jobbig och mestadels ganska tråkig och virrig. Men enligt baksidestexten anses trilogin allmänt som "ett av de viktigaste litterära verken i Norden under 90-talet och Upptäckaren belönades med Nordiska rådets litteraturpris 2000". Ja, ja, jag förstår väl inte att uppskatta sådana böcker.
 

210. "Glöm att ni har en dotter" (Forget You had a Daughter, Doing Time in the "Bangkok Hilton") av Sandra Gregory och Michael Tierny 
Månpocket (© 2002) Sidor 287. En sann historia.
"Sandra Gregory har under några år arbetat som lärare i Bangkok. Men efter en militärkupp förlorar hon sitt jobb och blir samtidigt svårt sjuk. Desperat efter att få komma hem till sin familj i England bestämmer hon sig för att smuggla en liten mängd heroin för en helt främmande mans räkning.
 Sandra tas på bar gärning och döms till fängelse. Ett straff hon bl a avtjänar på det ökända fängelset Bangkok Hilton. Den brutala och förnedrande verklighet som hon tvingas genomleva lämnar outplånliga spår i hennes själ. Men en inre styrka och vilja får henne att kämpa och här är hennes berättelse.
 En stark skildring av hur ett enda misstag kan förändra allt."
Läst 3 - 8 maj 2006
Ruskig berättelse, men sakligt beskriven av Sandra Gregory genom Michael Tierny. Sandra har sagt att "Det är inte en bok om narkotikasmugglare, utan en bok om kärlek och sådant som människor inte säger till varandra fast de egentligen borde."
Hon hade nog inte överlevt fängelseåren utan stödet från sin familj och sina vänner.
Sandra Gregory har sedan hon frigavs ägnat sin mesta tid åt att arbeta för fängelsereformer och att informera ungdomar om riskerna med drogsmuggling.
 

211. "Finn ett offer" (Find a Victim) av Ross MacDonald
Albert Bonniers Förlag 2002 (© 1954) Sidor 240  XX
"När privatdetektiven Lew Archer, på väg till Sacramento med en låda marijuanacigaretter bak i bilen, tar upp en passagerare som svävar mellan liv och död, råkar han in i ett nät av farliga frågor.
 Archer får tampas med en samling individer bland vilka det gäller att slå ofta, hårt och slå först och för vilka övervåld och korruption är lika naturligt som att andas luft eller äta kvällsmat. Hemliga passioner och undangömda lidelser bryter plötsligt i dagen och avslöjar ett drama, vars brutala intensitet tvingar läsaren att ställa samma fråga som den djupt engagerade privatdeckaren: Vem var offret? Vem var mördaren?"
Läst 8 - 14 maj 2006
Den här boken tillhör Bonniers kriminalklassiker och är alltså utgiven på nytt, något jag inte uppfattade när jag köpte den som en rest från bokrean. Det är faktiskt inget man tänker på att den är skriven redan 1954, utan handlingen håller faktiskt än idag. Spännande? Nja, si sådär...
 

212. "Bakom gyllene galler" (Tyska originalet "Hinter goldenen Gittern) av Choga Regina Egbeme 
Forum 2006
(© 2001) Sidor 242. En sann historia.  XX
"Choga föds och växer upp i ett harem. Det är hela hennes värld.
 Lisa, Chogas mamma, gav sig ut på sitt livs äventyr när hon lämnade Tyskland och flyttade till Nigeria för att bli den karismatiske kristne sektledaren Papa Davids trettiotredje fru.
 I haremets kvinnovärld möts Lisa av stor värme och Chogas barndom blir lycklig och trygg med alla halvsyskon och extramammor. När sekten köper en gård på landsbygden, lämnar Choga barndomens harem för första gången.
 Choga trivs med det fria livet på farmen, men tvingas tillbaka till stadens harem där hon blir bortgift med en trettio år äldre man som våldtar och förnedrar henne. Med sin mammas hjälp lyckas Choga fly..."
Läst 15 - 21 maj 2006
Intressant bok om det dagliga livet i ett afrikanskt harem. Om vänskapen mellan alla fruarna och deras barn och om förhållandet till den enda mannen. Choga själv lider av ett handikapp hon fått vid födseln, när ingen förstod att hon låg i sätesbjudning. Hon blev till slut utdragen i ett av sina ben och höften förstörs för alltid. Som jag skrivit förut så tycker jag det är väldigt intressant att få en inblick i olika kvinnors liv och öden i vår vida värld. Slutet på den här boken blir ganska tragiskt, men är samtidigt ändå fyllt av framtidstro.
Bortrensad mars 2022.
 

213. "Allt är upplyst" (Everything is Illuminated) av Jonathan Safran Foe Månpocket 2003 (© 2002) Sidor 320  XX
"Den 20-årige ukrainaren Alexander Perchov får i uppdrag att vara översättare åt en ung amerikan vid namn Jonathan Safran Foer, som har kommit till Lvov för att söka efter den kvinna som räddade hans morfar från nazisterna i byn Trachimbrod.
 I en skruttig bil och med Alex halvblinda farfar som chaufför och dennes övererotiska hund Sammy Davids Junior Junior reser de runt i öde öststatslandskap på jakt efter det förflutna.
 Resan skildras av Alex på en bruten engelska som han lärt sig med hjälp av en hopplöst föråldrad synonymordbok. Parallellt löper Jonathans berättelse om Trachimbrod, en bykrönika som tar sin början 1791 då byn får sitt namn och slutar 1941 då nazisterna gör slut på allt och alla. Dessa spår tvinnas samman mot slutet i en punkt som får avgörande betydelse."
Läst 11 -25 maj 2006
Började läsa den korta stunder på tåg, men fick ingen som helst behållning av den, läste bara om och läste om. Därför fick den sen bli hemmabok istället. Men det var meningslös läsning, trist, rörig, ointressant och jag ångrar att jag slösade bort dyrbar tid på den. Inget som kommer att hamna i bokhyllan, utan det blir kanske på en loppis istället.
 

214. "Nattbok" av K Arne Blom
Bra Deckare 1982 (© 1981) Sidor 177  XX
"En tioårig pojke ser sin mor brutalt slås ner och rånas.
 Ensam ger han sig ut i jättestaden för att hämnas.
 Av en slump får han sällskap med en gammal före detta polis. Tillsammans vandrar de genom det inferno som är storstaden om natten, pojken i sitt vilsna sökande efter mannen som gjort hans mor illa, den gamle som hans självpåtagna skyddsängel.
 Våldet, tänker den gamle, har alltid funnits i hans stad; men det är hårdare nu.
 Pojken är ännu ett barn.
 Mannen som misshandlat hans mor är en människa som staden förstenat till en våldsrobot: i grunden en stympad människa. Hans enda lust, enda vilja är att stympa andra.
 De tre möts till slut.
 Åter en natt har förflutit i jättestaden."
Läst 25 maj 2006
En bok från bokhyllan. Den här var ju jämfört med den förra en riktigt lättläst bok. Tycker ofta att det var så förr, att böckerna var mycket tunnare än vad de är idag. Och inte var de sämre för det!
Ledsen pojke som ger sig ut efter
mannen som skadat hans mamma. I fickan har han en kniv. Inte så jättespännande, men slutet blir dramatiskt och otäckt.
 

215. "Club Karaoke" av Björn Hellberg 
Ordupplaget 2004  (© 2004) Sidor 329
"Club Karaoke är namnet på Lovikens hetaste inneställe. Ägaren Stig Halme njuter av besöksflödet och de stigande inkomsterna. Men framgångens glädje grumlas av skrämmande hot.
 I senvinterns kyla skruvas spänningen åt för att kulminera en snöig marskväll då den unga kriminalinspektören Mona Ceder blir mer personligt inblandad i en mordgåta än någonsin tidigare.
 Club Karaoke handlar om girighet och hämndlystnad, men framförallt om tärande svartsjuka som får avgörande konsekvenser på mer än ett sätt."
Läst 26- 27 maj 2006
En sån här bok är en ren avkoppling att läsa! Man behöver inte fundera på någonting eller läsa om bitar för att förstå vad där egentligen stod. Det är bara att läsa och låta sig underhållas. Detta är den andra fristående delen i serien om poliskollektivet i den fiktiva staden Loviken, belägen någonstans på den svenska östkusten.
 

216. "Förhäxad" av Björn Hellberg 
Ordupplaget 1998 (© 2004) Sidor 342
"Det finns människor som aldrig glömmer en oförrätt - vare sig den är inbillad eller verklig.
 En kväll år 1938 anser en ung man att han utsatts för ett svek av ett sådant slag att hämnd måste utkrävas.
 Oförtrutet ruvar han på sitt hat - och den heta och getingrika sommaren 1959 infinner sig chansen till vedergällning när 20-åriga Sanna anländer till det lilla kustgästgiveriet...
Förhäxad bjuder på kusligt kittlande ovisshet, men boken innehåller också mustiga personporträtt, rejäla doser humor och en färgstark tidsatmosfär."
Läst 28 - 30 maj 2006
Åh, vilken idyll Björn Hellberg beskriver i den här boken. Det är inte svårt att leva sig in i miljön och framförallt känna den varma, sköna, underbara sommaren som omsluter alla de trevliga människorna i den idylliska lilla byn. Ett Sverige, långt från dagens elände med anabola steroider, våldtäkter på barn och jag vet inte allt. Givetvis händer det något otäckt, men större delen av boken är helt ljuvligt underbar!
 

Juni 2006
 

217. "Den vidunderliga kärlekens historia" av Carl-Johan Vallgren 
Albert Bonniers Förlag 2004 (© 2002) Sidor 341
"Det är inte bara hans kärlek som är vidunderlig - utan också han själv. Hercule Barfuss. Alltsedan han föddes på ett glädjehus i Königsberg 1813 har han väckt människors fasa med sin vanställdhet. Han är också döv, och dvärg, men han har fått en sällsynt gåva - förmågan att läsa andras tankar. Den kommer att skänka honom ett våldsamt och märkligt öde, och farliga fiender..."
Läst 30 maj - 4 juni 2006
En ny bekantskap för mig, denne Vallgren, som debuterade 1987 och har givit ut två novellsamlingar och fyra romaner.
 Ett barn föds med förskräckliga handikapp, man säger t ex att han är ett monster, djävulens barn osv. Samma kväll, i samma glädjehus, föds dessutom ett helt normalt litet flickebarn. Det är mellan dessa två den vidunderliga kärleken uppstår. De förstår varandra utan ord. De skiljs ganska tragiskt åt längre fram, men möts igen och får t o m ett barn tillsammans. Ja, vad som händer sen ska jag förstås inte avslöja. Det är både en ljus och en mycket mörk historia. Helt klart läsvärd.
Köpt på bokrean för 29 kronor.
 

218. "Ondskans hus" (The Unloved) av John Saul 
Richters 1990 (© 1988) Sidor 354
"Efter 18 års äktenskap ska hon äntligen få träffa sin mans familj. Hade hon anat vad som väntade hade hon nog hellre låtit bli...
 För första gången på tjugo år återvänder Kevin Deveraux till sitt barndomshem, en herrgårdsliknande byggnad på en ö djupt nere i den amerikanska Södern. Med sig har han sin fru Anne och deras två barn. Anne är verkligen glad över att till slut få träffa den familj som hennes man alltid varit så förtegen om.
 Redan från början känner hon att allt inte står riktigt rätt till. Huset är mörkt och dystert och Kevins mor är en hatisk och skrämmande kvinna. Hon har sagt att hon är döende - men är det verkligen anledningen till att hon kallat på sin son som hon inte sett på så många år?
 När modern trots allt dör kort därefter går hela arvet till Kevin. Men det finns ett villkor: han måste stanna på ön i tio år...
 Anne är helt emot idén, men Kevin har storslagna planer för huset, som han planerar att göra om till hotell.
 Men Anne har rätt: allt är inte som det ska... Det förflutnas skugga vilar över huset som en förbannelse..."
Läst 5 - 6 juni 2006
Hujedamej, detta var en riktigt, ruggig sträckläsningsbok! Och den höll än idag! Undrar om man gjort film av den? För det hade i så fall blivit en riktig skräckfilm. När man läser boken kan man kan inte låta bli att tänka, tänk om de haft mobiltelefoner på den tiden *s*. Tog boken i min bokhylla och tillbaks dit åker den igen.
 

219. "Kulpåsen" (Franska originalets titel Un sac de billes) av Joseph Joffo
Bra Böcker 1977 (© 1973) Sidor 292  XX
"Det var helt enkelt en fråga om att överleva.
 En jude i Paris mot slutet av 1941 överlevde inte; Gestapo var alltför effektiv.
 Därför skickas Maurice, 12 år, och Joseph, 10, iväg av sina föräldrar. På egen hand ska de klara sig den långa vägen in i den fria zonen. Genom judejägarnas värld av razzior, fängelser, deportationer.
 Inte litet att klara för två små barn. Inte underligt att de blev brådmogna och förslagna, mästare i påhittighet. Det var plötsligt slut på deras barndom, slut för alltid på att spela kula, det gällde ett enda: att överleva.
 Joseph Joffo berättar om den verklighet som var hans under kriget. Han gör det lågmält, osentimentalt, till och med med humor - och så mycket starkare blir verkan."
Läst 6 - 10 juni 2006
Ännu en bok från bokhyllan, som vi köpt 1981 från Bra Böcker. Måste väl ha läst den då, men inte minns man det så långt efteråt.
Boken skrev Joseph Joffo, när han blev sängliggande efter en skidolycka. Mest för att fördriva tiden och för att bevara sina barndomsminnen åt sina egna tre barn.
Och visst, det är intressant för vem som helst att läsa om hur de två små bröderna (av judisk härkomst) klarade sig undan Gestapo i fyra långa år.
Boken översattes då till 17 olika språk och filmades också.
 

220. "Baby-foot" (Franska originalets titel Baby-foot) av Joseph Joffo
Bra Böcker 1979 (© 1977) Sidor 181  XX
"De gillade inte precis skolan, de tre 14-åriga grabbarna, men desto mer energi och födgeni visade de i att göra pengar på svartabörsaffärer, till exempel med amerikanskt tuggummi. Det fanns alltid samarbetsvilliga yankees och pengar var det ont om i 1945 års Paris. Gänget strålar regelbundet samman på någon bistro, smider sina planer och drömmer om framtiden, alltid vid ett parti "baby-foot" - fotbollsspelet. Josephs dröm är att bli världsberömd boxare. En annan dröm är förstås den om kvinnan.
Det glittrar av humor och ömhet om de här episoderna från den tid då man är varken barn eller vuxen. Eller bådadera."
Läst 10 -11 juni 2006
Fortsättning på boken Kulpåsen. Här berättar Joseph om sin tonårstid efter andra världskriget. Den här boken hade vi konstigt nog fått ett halvt år före den andra. Men nu, långt senare, har jag i alla fall läst dem i tidsföljd.
Den här var en lagom bok för hängmattan.
 

221. "Kungen" av Håkan Jaensson och Arne Norlin
Bonniers 1978 (© 1978) Sidor 245   XX
"Kungen", en samhällskritisk roman med mycket thrillerstämning. Skrämmande, spännande, tänkvärd - och rolig.
 Det handlar om kungen som en dag rymmer från drottning och barn - och vad som sedan händer i landet. "Kungen" börjar som en munter satir men vrider över i mörkt allvar."
Läst 11 -13 juni 2006
En riktig skröna, om hur det kunde blivit om vår egen kung Karl Gustav plötsligt fått nog och rymt från sina plikter, sin familj och vårt land.
Boken är skriven av Håkan Jaensson och Arne Norlin, journalister på Aftonbladet (då i alla fall) och jämngamla med kungen.
Lite smålustig då och då, är nog mitt omdöme om den här gamla boken från min bokhylla. Kanske får den stå kvar? Och det fick den!
Bortrensad mars 2022.
 

222. "Våldets triumf" av K Arne Blom
Bokklubben VårBok 1984 (© 1975) Sidor 258  XX
"Våldsvågen sveper fram över den idylliska och hittills fridfulla staden Lund. En serie oförklarliga och brutala övergrepp sätter in polisen i våldets verklighet som aldrig tidigare och de blir själva brickor i det grymma spelet på liv och död.
 Det är en ungdomsliga som härjar. Ett gäng av totalt känslokalla tonåringar, rotlösa och missanpassade i tillvaron. De är inte kända hos polisen, som varken hittar ledtrådar eller motiv. De kan bara maktlöst se på hur våldet trappas upp.
 "Våldets triumf" är en frän och chockerande kriminalroman av vad som skulle kunna vara ett stycke verklighet i dagens Sverige. De sociala och psykologiska sammanhangen, reaktionerna från de människor som dras in i våldets onda cirkel, följderna av det meningslösa våldet - spänningen hålls vid liv på alla plan. Och upplösningen är som sig bör - oväntad och överraskande!"
Läst 13 -15 juni 2006
Först gillade jag den inte alls, när jag nu läste om den här gamla boken. Tyckte författaren hade överdrivet lite med alla missanpassade barn och ungdomar och deras familjer. Blev lite tjatigt faktiskt. Men den tog sig och blev lite spännande till slut. Får nog stå kvar i bokhyllan trots allt, handlar ju om den skånska staden Lund dessutom och det är ju intressant när handlingen tilldrar sig i ens eget landskap.
 

223. "Möte med mördaren" (Fatal Reunion) av David Saperstein 
Bokförlaget Viva 1989 (© 1987) Sidor 266  XX
" Som barn lekte de tillsammans på de smutsiga gatorna i Bronx fattigkvarter. Nu, tjugo år senare, är Angelo Dellanova polisassistent vid New Yorks mordkommission. Och Hank Luger är död, offer för en mördare.
 Det groteska mordet på Hank är inte en enstaka händelse. Någonstans rör sig en skoningslös mördare på jakt efter nästa offer.
 Det står snart klart för Angelo att även de övriga i gänget är i fara och måste varnas. Och en av dem kan vara mördaren..."
Läst 15- 18 juni 2006
Den här boken hade vi fått i ett hemligt bokpaket från en bokklubb 1991. Men det var inget för mig nu, alltför makabert och våldsamt. Lite grann har man tröttnat på den här typen av böcker, efter alla deckare man sett på tv under åren. Den åker nog inte tillbaks i hyllan. Inte bara mord, utan även lite, lite kärlek innehöll den minsann också.
 

224. "Hoppa in då!" av Ulla Bolinder 
Anamma 1998 (© 1998) Sidor 284
"Året är 1964. Kicki och Eva-Lena är tonårsflickor i Uppsala. På dagarna går de i flickskolan och på kvällarna bland raggarna på Svartbäcksgatan. I sitt sökande efter någon att tycka om hoppar de förväntansfullt in i det ena baksätet efter det andra. Och de vet vad som förväntas av dem.
 Hoppa in då! är en roman om vänskap, längtan och hopp - men också om kampen för att bli omtyckt och för att bevara sin integritet."
Läst 18 - 19 juni 2006
Boken är skriven i dagboksform, växelvis av de båda flickorna. Det är alltid intressant att läsa två olika människors syn på gemensamma upplevelser, tycker jag. I bokens början är flickorna 15 år gamla och de har lovat varandra att aldrig åka i raggarbilar och att aldrig dricka sprit. Men efter ett år har de gjort både det ena och det andra - och det tredje!
Boken är också ett riktigt tidsdokument från den tidens Sverige, både vad beträffar klädsel, bilar, musik, filmer, åsikter mm. Svår att lägga ifrån sig och kul att läsa!
 

225. "Det magiska huset" (The Magic House) av James Herbert
Bonniers 1988 (© 1986) Sidor 335  XX
"Mitt i skogen ligger det ett underligt oregelbundet gammalt hus, fullt med vinklar och vrår. Det bär på en stor hemlighet...
 ...och plötsligt förvandlas idyllen till en mardröm för det unga paret Mick och Midge, som köpt huset.
 Det börjar med fladdermössen på vinden, fortsätter med en tigande gestalt i skogsbrynet och fortsätter med skräckinjagande syner.
 Det blir tydligt att huset bär på en stor hemlighet.
 Steg för steg förvandlas det unga parets liv till en fasansfull mardröm, steg för steg förs de också mot mysteriets kärna..."
Läst 21 - 24 juni 2006
Ännu en gammal bok från bokhyllan, i denna hade jag gjort en enkel kommentar 1989 när jag läste den senast: Bra!
Men jag vet inte om jag håller med mig själv idag. Tyckte nog denna gången att boken var lite för magisk och fantastisk för att falla mig i smaken.
Det stod om James Herbert att han då var Englands främsta författare i skräckgenren och att Det magiska huset blev hans genombrott. Han kallades även för Englands svar på Stephen King, men jag vet inte om jag håller med.
 

226. "Det stulna arvet" (The Capricorn Stone) av Madeleine Brent
Bonniers 1981 (© 1979) Sidor 267  XX
"Den unga Bridie Chance lever ett stilla familjeliv med föräldrarna och systern på Latchford Hill, och framtiden ligger ljus och öppen framför henne. Men den heta julieftermiddagen då två män från Scotland Yard kommer på besök till herrgården raseras hennes lyckliga tillvaro som ett korthus. Hennes älskade beundrade far är den notoriske juveltjuven "le Sorcier"...
 Hennes liv ligger i ruiner, men Bridie har mod och styrka för både sig och sin syster. Hon tar Kate med sig till London där hon kämpar som en lejoninna för dem bägge. De får slita ont, deras liv är mödosamt och farofyllt, men också friare och lyckligare än någonsin det skyddade herrgårdslivet. Bridie möter kärleken men blir sviken, och ur motgångarna hämtar hon sin kraft att forma sin egen tillvaro."
"Madeleine Brent återkommer här efter succéerna med Bortbytingen och I drakens tecken med en ny fängslande roman om en ung kvinnas kamp för sin lycka under den viktorianska epoken."
Läst 24 - 26 juni 2006
Också från bokhyllan, men jag tvekade både en och två gånger om jag verkligen skulle lägga någon tid på att läsa om denna: den såg såå töntig (=fjantig) ut på omslaget. En typisk roman som jag kan tänka mig kan ha gått som följetong i typ Hemmets Veckotidning eller nåt *s*
Men jag läste den i alla fall, tänkte att det skadar inte med omväxling. Den var faktiskt ganska underhållande och även lite spännande! Och som i alla goda sagor: slutet gott allting gott!
 

227. "Mitt barn är borta" (Bunny Lake is Missing) av Evelyn Piper 
Bokhuset 1982 (© ??) Sidor 219  XX
"Berättelsen om den lilla Bunny Lake och hennes mamma. Barnet försvinner i New York-djungeln och modern ger sig ut på den synes hopplösa jakten efter Bunny. En gastkramande berättelse med våldsam nerspänning. En historia som kryper in under skinnet på en och darrar i blodet.
 Mitt barn är borta är en psykologisk, nästan thrillerbetonad roman av högsta klass, där man länge ställs inför frågan om huvudpersonen är drabbad av personlighetsklyvning eller inte.
 Mitt barn är borta hör till de böcker man helt enkelt inte kan lägga ifrån sig. Men intensiv kraft upplever man de skiftande miljöerna i New Yorks kvarter och det laddade händelseförloppet. En bok som räknas till det allra förnämsta som skrivit i genren. Hårdför, nervig och gastkramande."
Läst 26 - 27 juni 2006
Mer från bokhyllan. Den här trycktes så sent som 1982, men redan när man öppnar boken känns den gammal. Det är något med teckensnittet som tyder på det. Och eftersom inte copyright-året är utskrivet, så misstänker jag att den här boken var gammal skåpmat redan 1982. Kanske är den skriven på 40- eller 50-talet? Eller vad sägs om ord som barnträdgård, emedan och bylingar som exempel?
Och den känns inte det minsta trovärdig heller och är mycket märklig i dialoger och lösa trådändar. Mitt betyg är att den är absolut inget att hålla på, den ska bort, bort...
 

228. "Den omänskliga faktorn" av Tord Hubert 
Bonniers 1982 (© 1982) Sidor 312  XX
"Bara en droppe på huden och du är död.
 Han såg på den nakna flickan som låg och solade i lä av relingen. Så mycket skyddslös hud. Han såg mot de tre bensinfaten på fördäck. De stod där bara ett par meter från henne väl surrade och dolda av en presenning. Så många dödliga droppar. Han visste inte vad faten innehöll. Bara vad rösten sagt i telefon: - Rör inte faten! Bara en droppe på huden och du är död.
 Så börjar Den omänskliga faktorn av vår svenske thrillermästare Tord Hubert. Journalisten Peter Ross blir offer för ett attentat där många dör men han själv undkommer. Han möter Flavia, internationell stjärnreporter med avslöjanden som specialitet. Tillsammans blir de indragna i en häxvirvel av händelser där ingenting är vad det synes vara.
 Den omänskliga faktorn är samtidigt ett realistiskt reportage om jordens tillstånd idag. Om hur skogar skövlas, öknar breder ut sig, vilda djur och växter utrotas, jord och hav förgiftas, liksom själva den luft vi andas. Men främst är Den omänskliga faktorn spänning och underhållning, en thriller i toppklass."
Läst 27 juni - 1 juli 2006
Förhoppningsvis har vi blivit lite klokare sedan denna boken skrevs 1982, för visst försöker vi mer att ta vara på jordens resurser, men säkert kan ännu mera göras.
Boken tål att läsas än idag.  Bortrensad mars 2022.

 


Har du läst samma böcker som jag?
Vad tyckte du?
Kommentera gärna i  min
 Gästbok

eller ge mig ett boktips!

Har du enbart fått upp denna sidan
utan min menyrad till vänster?

Klicka då här
för att få fram menyraden

Sidan utlagd 2006-05-03
 

Tillbaks till Pias Stuga

Design © Pias Grafik 2003 - 2022
 

 

Ny räknare 2011-08-19

 

39 besök 2011-04-08
25 besök 2010-03-17
23 besök 2010-02-10
20 besök 2009-11-04
13 besök 2009-03-11
10 besök 2009-01-21
5 besök 2008-11-13

112 besök 2007-12-25
101 besök 2007-01-24