Januari - Februari 2006
Sid 14


Senast lästa längst ned

Januari 2006

177. "Tracys hämnd" (If Tomorrow Comes) av Sidney Sheldon 
Bonniers 1986 (© 1985) Köpt oktober 1987 ? XX
"Livet ler mot Tracy Whitney. Hon är vacker och intelligent, har ett bra jobb och står i begrepp att gifta sig med en rik man ur en av Bostons mer namnkunniga familjer. Då krossas hela hennes tillvaro: Det maffiagäng i New Orleans som ruinerat hennes far lurar henne i en fälla. Som oskyldigt dömd kan hon se fram emot 15 år som levande död i ett fängelse där det råa våldet och den sexuella förnedringen härskar.
 Tanken på hämnd förvandlar Tracy. Med benhård viljestyrka övervinner hon alla hinder, tar sig ur fängelset och slår tillbaka mot de mäktiga och självtillräckliga män som slagit hela hennes tillvaro i spillror.
 Tracy hamnar i en kriminell karriär; en bedövande framgångsrik svindlarkarusell. Med sin skönhet och sin skarpa hjärna som främsta vapen blir hon snart nummer ett på Interpols lista över internationella brottslingar..."
Läst 28 dec 2005 - 3 januari 2006
Tyckte att boken var äckligt obehaglig i början när hon hamnat i fängelset. Ruggig beskrivning av det övergrepp som de andra kvinnliga internerna utsatte henne för. Ett övergrepp så grovt att hon förlorade sitt väntade barn.
 Senare blev det lite för många svindlerier så att det nästan blev lite långtråkigt i längden. Nej, denna boken tyckte jag inte lika bra om som Sidney Sheldons andra. Skänkt till secondhandaffären januari 2020.
 

178. "Marys chans" (Windmills of the Gods) av Sidney Sheldon 
Bonniers 1988  (© 1987)
"Mary Ashley är nöjd med sitt liv. Hon bor i en liten stad i Kansas, är gift med en läkare, har två tonårsbarn och undervisar på universitetet om östeuropeisk politik.
 Det är hennes arbete som gör att USA:s nya president erbjuder henne jobbet som ambassadör i Rumänien.
 Där möter hon ett helt nytt liv. Hon ser arbetet som en utmaning att verka för drömmen om avspänning och fred, men kastas istället rakt in i en mardröm av internationell konspiration och terror som hotar både hennes och familjens liv. Från Buenos Aires skickas världens skickligaste yrkesmördare, Ängeln, för att träffa henne - med en kula..."
Läst 3 - 6 januari 2006
Kändes lite ointressant i början, men sen börjar det hända otäcka saker. Mary tackar till en början nej till jobbet som ambassadör, p g a att hennes make inte kan sluta sitt jobb och flytta med. Men då inträffar en mycket läglig bilolycka, som kanske inte är en sådan trots allt!?
Boken tar sig och blir som vanligt spännande och med ett oväntat slut. Godkänd.
(Märkligt omslag, för vad jag kommer ihåg existerade det inga hot med knivar!?)
 

179. "Familjebilder" (Family History) av Dani Shapiro
Bonnierförlagen 2005 (© 2003)  XX
"Rachel Jensen har allt; en man som hon älskar innerligt, ett spännande jobb, en underbar tonårsdotter och en efterlängtad baby. Känslomässigt förlamad tittar hon nu igenom familjens videofilmer för att minnas och för att förstå varför allt ändå gått så fel.
 Allt tycks börja dagen då de hämtar Kate från hennes sommarläger. Av från bussen kliver en kaxig tonåring med en överlägsen attityd, färgat hår, med utmanande kläder och piercad navel. Både Rachel och hennes man Ned är som förstummade. Till lägret skickade de sin frimodiga positiva dotter och nu kliver denna varelse av bussen. Vad har hänt? Och framför allt hur ska de bete sig som föräldrar. Både Rachel och Ned upplever sig som moderna och förstående föräldrar som själva var rebelliska under sin tonårstid. Men att deras egen dotter skulle genomgå en så total förändring på så kort tid gör dem båda alldeles mållösa.
 Som de kloka tonårsföräldrar de är låter de till en början Kate få vara ifred utan att för den skull tappa intresse för henne och hennes liv. Men något är radikalt förändrat med Kate. Alldeles för sent förstår de att hela Kates känsloliv är trasigt. Hennes dramatiska känslostormar ökar i styrka och det mesta blir ohanterligt. Fram till en dag då det oåterkalleliga händer, olyckan som skadar hela den lilla familjen värre än de någonsin kan föreställa sig..."
Läst 7 -8 januari 2006
Åh, den här boken kändes bara såå deprimerande från allra första början och den fortsätter i samma stil. Vet inte vad författaren är ute efter egentligen; att varna alla normala familjer att det här kan faktiskt hända vilken som helst, eller... Nja, jag vet inte. Boken ger inga svar på några svåra frågor heller, så den är ganska meningslös i mitt tycke. Vill inte tänka på att jag köpte den dyrt också från svindyra bokklubben jag gick med i ett svagt ögonblick. Men mitt obligatoriska år är till ända och inte blir det fler böcker från denna klubb inte!
 

180. "En brors berättelse" (A Brother's Journey) av Richard B. Pelzer  Forum 2005 (© 2003)  XX
"När Dave Pelzers bok Pojken som kallades Det utkom chockade hans berättelse om uppväxten en hel värld. Richard, hans yngre bror, berättar nu sin egen historia, om sin barndom i skuggan av Dave och om sin tonårstid fylld av misshandel, självmordstankar och skuldkänslor.
 Richard var näst yngst av fem bröder och medan Dave fortfarande bodde hos familjen blev Richard den sadistiska moderns medhjälpare - för att han skulle klara sig själv. När brodern sedan omhändertogs vid tolv års ålder var det åttaårige Richards tur och nu bröt helvetet ut.
 Under åren som kom vågade Richard inte sova om nätterna, det var då modern ofta tog chansen att slå till. Hans hals brann av sveda efter att hon tvångsmatat honom med flaska efter flaska av Tabascosås, han blev mobbad i skolan eftersom han inte fick duscha eller bära rena kläder - och han blev så svårt slagen och sparkad av sin alkoholiserade mor att han hamnade på sjukhus.
 Den fysiska och psykiska misshandeln pågick en bit in i tonåren. Trots detta berättade Richard aldrig för någon vad som skedde i huset - hans skam över hur han behandlat sin storebror Dave och behov av att få tillhöra en familj vägde tyngre."
Läst 8 - 9 januari 2006
Detta är något så hemskt, så sjukt och groteskt att man inte förstår att det verkligen kan vara sant! Stackars, stackars barn som tvingades att uppleva denna ständiga misshandel och dödshot från sin egen mamma. Varför gjorde inte omgivningen mer? Varför slog inte skolan larm? Varför var andra vuxna rädda för denna alkoholiserade, sinnessjuka mamman? Richard Pelzers bok om sin barndom är lika otroligt hemsk som brodern Davids. Och jag kan inte låta bli att undra: Hur gick det för de andra barnen? Har du inte läst bröderna Pelzers böcker - så gör det!!! Jag har skrivit om David Pelzers böcker på sidan två och tre.
Skänkt till Röda korsets secondhand mars 2022.
 

181. "Förpliktelsen" (The Obligation) av Richard Neely
Richter Pocket 1985 (© 1984)   XX
"Jon Degnan, framgångsrik författare, frånskild, eftertraktad och bosatt i det mondäna Monterey i Kalifornien, var en av de amerikanska pojkar som tvingades att göra sin värnplikt i Tokyo under ockupationen. Där upplevde han en underbar kärlekshistoria, som han har svårt att glömma, trots att tjugotvå år har förflutet sedan han blev hemförlovad.
 Efter hemkomsten gifte sig Jon med sin bortskämda amerikanska flickvän. Äktenskapet var ett fiasko och så småningom beslöt han sig för att bli författare.
 Efter den stora succén med en roman om Japan och flickan han förälskade sig i där, blir Jon kontaktad av hennes bror. Denne ber Jon om hjälp att försöka finna tre före detta amerikanska soldater, som under ockupationen var så hjälpsamma mot hans familj, att han känner sig förpliktigad att på något sätt återgälda dem.
 Detta blir upptakten till en mardröm som Jon så småningom sugs längre och längre in i..."
Läst 9 - 14 januari 2006
En bok ur bokhyllan som jag läst om, för att se om den ska skänkas bort eller ej. Börjar bli trångt i hyllan nämligen.
Boken är spännande på sitt sätt och man anar redan från början att något otäckt hänt i det förflutna. Japanen vill utöva giri - som kan betyda både att visa tacksamhet eller att utöva hämnd!

 

182. "Mias hemlighet" av Maria Eriksson
 (Fortsättningen på Gömda och Asyl) 

Ordupplaget 2005 (© 2005)
"När Mia Eriksson och hennes barn får asyl i USA 2003 är familjen sargad efter tretton år på flykt. Under ett skilsmässogräl avslöjar Mias man Anders hennes djupa hemlighet.
"- Er mamma kommer att lämna er.
Hon har redan gjort det förstår ni.
Anders kalla ögon på mig.
Mitt hjärta stannade.
- Hon har redan ett barn i Sverige."
 "En gång tvingades Mia svika sitt eget barn. Han är nu en vuxen man och vet inte varför mamma försvann. Frågan är om han vill förlåta. Och kan hon förlåta sig själv?"
Läst 14 - 15 januari 2006
Detta är den tredje boken - efter Gömda och Asyl - om Maria Erikssons liv på flykt. Den här gången har hon skrivit boken utan hjälp av Liza Marklund och jag tycker hon har klarat sig bra på egen hand.
Boken andas trots allt livsglädje och är i stort sett en positiv bok. Man unnar henne verkligen allt gott, efter vad hon fått utstå i sitt liv. En snabbläst sträckläsarbok!
 

183. "Gå, älska!" (Idz´ kochaj) av Tomek Tryzna
Bonnier pocket 2005 (© 2002)  XX
"En kvarts pussande var en evighet.
En kvart i bilen var ett ögonblick."
"Romek är fem år och ensam hemma när han hör någon ropa på honom utanför fönstret. Nedanför står Lala med sin bil, det är en röd cabriolet med gul tuta, och Romek kan inte motstå frestelsen. I utbyte mot några blöta pussar ska han få köra flera varv runt torget - något som blir ödesdigert för honom och hans familj. När åkturen är över har tjuvar länsat deras lägenhet.
 Inbrottet är början till nedgången för familjen. De blir svårt skuldsatta, pappan börjar dricka igen, och mamman får Romek ständigt vakta på.
 Allt är Romeks fel. Det inser han, och bestämmer sig för att bli rik och ställa allt tillrätta."
Läst 16 - 19 januari 2006
Intressant att få en inblick i hur det är/var i Polen, sett med en liten pojkes ögon.
Tragisk, men ändå skriven med humor. Lagom tåglitteratur!
 

184. "Kollektivt självmord" av Arto Paasilinna
(Avstår från att skriva den finska titeln)

Brombergs pocket 2005 (© 1990)  XX
"Ödets nyckfulla spel gör att överste Kemppainen och direktör Rellonen stöter på varandra i en avsides belägen lada, dit de kommit för att ta sina liv. Två är en för mycket och de måste tillfälligt ge upp planerna. Efter en nattlig diskussion hittar de en bättre lösning än att sluta livet med ett trist självmord i en gammal lada. Det finns säkert tjogtals självmordskandidater runt om i landet. Varför inte samla dem och genomföra historiens mest spektakulära kollektiva självmord? Det är startskottet till en halsbrytande resa i lyxbuss mot dödsriket, där jakten på den perfekta viloplatsen går från Finland till södra Europa."
Läst 19 - 24 januari 2006
Paasilinna har skrivit ca 30 romaner och 14 har utkommit på svenska. Jag har läst en tidigare av honom, men den här skrönan var inget för mig. Har nog mest läst den med tankarna på annat håll. Och slutet var inte såå svårt att räkna ut.
 

185. "Sekten. En sann historia" av Peter Pohl
AlfabetaAnamma 2005 (© 2005)  XX
"Ett glassplitter. Ett öga som inte vill läka på en liten, liten flicka. Familjen får kontakt med en healer, Guds moder, som tar sig an hela familjen - det onda ska drivas ut. Långsamt dras hela familjen in i sektens liv. Åtta år senare är familjen splittrad i två fientliga hälfter och ytterligare år av rättegångar återstår.
 Peter Pohl har skrivit en ny skakande barnskildring. Berättelsen bygger på telefonsamtal, tidningsartiklar, radioprogram och samtal med några av de inblandade. Det är uppskakande läsning för alla som vill sätta sig in i hur livet i en sekt kan se ut och försöka förstå vilka mekanismer det är som får människor att ge sig in i ett sådant liv."
Läst 24 - 29 januari 2006
Ruggigt ur verkligheten. Jag har aldrig förstått mig på sådana här helreligiösa människor som indoktrinerar och hjärntvättar sina barn (och andras) tills barnen blir helt förskrämda och får ett förkrympt liv utan någon som helst egen vilja. Allt är för sjuttan otillåtet i deras ögon. Nej, tvi vale för sekter av alla de slag! Klart läsvärd bok som gör att man får ännu mer avsmak för denna typ av människor!!
Bortrensad mars 2022.
 

186. "För sina synders skull" av Julie Parsons 
Bonnierförlagen 2003 (© 2003)  XX
"Året är 1991. Det är halloween i Dun Laoghaire, Irland, och den åttaårige Owen gör som alla andra barn i hans ålder; han klär ut sig, tänder smällare och längtar efter kvällens fyrverkeri. När Owens pappa, Nick, plötsligt kräver att Marianne, familjens au pair, skall se efter Owen surnar hon till. Hon har tidigare fått ledigt och nu vet hon varför hon blir kommenderad. Susan, Owens mamma, har läkarjour och Nick tänker ta chansen till ännu en otrohetsaffär.
 Mariannes vapen är att strunta i ordern, polarna kallar, och hon tvingar iväg Owen med hans ett år äldre kompis att klara sig själva.
 Några timmar senare är Owen försvunnen.
 Tio år har gått. Owen är inte återfunnen, polisen saknar helt ledtrådar, och Nicks och Susans förhållande är i spillror. Nick kastades ut av Susan och har sedan dess under alla år varit på resande fot i USA, jagad av skuld och rastlöshet. Nu ber han plötsligt om att få flytta tillbaka till deras hus, bara för en kort tid.
 Han har nämligen sett något som absolut måste ha en koppling till Owens försvinnande. Det kanske inte bara är ett spår som leder till gåtans lösning, utan också något som kan leda till en försoning med hans oförlåtliga synd."
Läst 29 januari - 1 februari 2006
Ett barn som försvinner utan ett enda litet spår. En mörk och mestadels dyster bok. Man anar, som så många gånger förr, att något hemskt har hänt. När sedan ett nytt mord inträffar kommer det gamla försvinnandet upp till undersökning igen. Sista tredjedelen av boken sträckläste jag! Spännande och otäckt!
Bortrensad mars 2022.

Februari 2006

187. "Breakfast on Pluto" av Patrick McCabe 
Ordfront förlag 2000 (© 1998)  XX
"Iklädd städrock och huckle tar Patrick Braden emot för att berätta om sitt liv - och han har varit med om en del! Patrick, eller "Pussy" som han föredrar att kalla sig själv, föds som oäkting i en liten irländsk by på sextiotalet. Hans mor är en ung flicka som blivit våldtagen av byns präst och tvingas lämna bort honom till en försupen fostermor. För att lätta upp sin tragiska vardag börjar Patrick klä sig i kvinnokläder, något som inte ses med blida ögon i det katolska samhället. Han lämnar Irland och flyttar till London där han försörjer sig som prostituerad transvestit.
 I sjuttiotalets London pågår IRA:s ständigt upptrappade bombterror. Men Pussy är fullt upptagen av sin jakt på den perfekte mannen och intresserar sig mer för paljettkläder och Dusty Springfield än för den nordirländska frågan.
 Men smink, märkeskläder och discomusik kan inte i längden hålla verkligheten borta. Pussy är ensam, förtvivlad och förvirrad, och han längtar efter sin mamma. Bakom den välsminkade masken är han ett övergivet barn i en värld full av vanvett."
Läst 2 - 4 februari 2006
Åh, ett sånt dravel! Ingenting att slösa bort tid på! En "manlig" Bridget Jones, blää!
Gud ske lov, så var kapitlen korta små meningslösheter, så det var alltså mycket luft i boken. Vill nog helst glömma den så fort det går!
 

188. "Tant Signe åker rullbräda" av Kar de Mumma (Erik Zetterström)
Wahlström & Widstrand 1978 (© 1978)
"Tant Signe åker rullbräda är titeln på bokens huvudnovelett. - Man är inte äldre än man känner sig, säger tant Signe (73) och detsamma gäller Kar de Mumma. Skriftställaren åker så att säga rullbräda han med och det blir många turer runt om i stan och möten med människor av idag och igår."
Läst första gången 1979. Nu 4 - 5 februari 2006
Kar de Mumma gav ut sin första bok, På min pappas gata, 1922. Han blev en folkkär författare och hans höst- och julbok blev en tradition. Denna sparad av nostalgiska skäl och som ett tidsdokument. Man kan t ex läsa lite om prinsessan Viktoria, att hon börjat prata och nyss tagit sina första steg *s*
 

189. "Utanför allt" av Elisabeth Lindfors
Wahlström & Widstrand 2005  (© 1978)  XX
"I en inte alltför avlägsen framtid i ett land någonstans i norra Europa har demokratin ersatts av en brutal diktatur. Innanför stadsmurarna lever makthavare och medlöpare i högönsklig välmåga, men i samhällets utkanter råder misär och censur.
 Elma Oter är en tidigare uppburen och frispråkig filmregissör som efter maktövertagande gömmer sig bland de utstötta i en nergången betongförort. Hon har förlorat kontakten med sin numera vuxna dotter Minna, vet inte ens om hon fortfarande lever. Men när hon en dag erbjuds en möjlighet att smuggla ut brev måste hon ta risken, trots den fara hon därmed utsätter sig för.
 Svårt medtagen och sjuk lever hon upp genom envägskommunikationen med sin älskade dotter. Hon skriver om sitt liv, om vännerna i exilen som trots alla umbäranden stöttar varandra, om en torftig vardag där varje potatis kan utgöra skillnaden mellan liv och död. Och om motståndsrörelsen som sakta växer sig starkare och som hon, genom en kärlek lika kluven som omöjlig att värja sig emot, dras in i.
 I ett växelspel mellan Elmas efterlämnade brev och dagboksanteckningar formar sig Utanför allt till en sällsam och stark läsupplevelse om kärlek, längtan och svek."
Läst 5 - 8 februari 2006
Ett otäckt framtidsscenario målar hon upp, Elisabeth Lindfors. Måtte det inte bli så en gång i tiden, men vem vet? A- och B-lag har vi redan! Bokens Elma Oter får en chans att få brev utsmugglade till sin dotter, som hon inte sett sen en dag sju år tidigare, då hon var tvungen att skicka iväg henne. Hoppet att återigen få se sin dotter håller gnistan uppe hos Elma. Hur det går? Ja, se det tänker jag inte tala om! Klart intressant och läsvärd bok!
Bortrensad mars 2022.
 

190. "Tornet" av Christan Aage (Pseudonym för Kjell E. Genberg)
Tre Böcker 2004  (© 2004)  XX
"En man hittas mördad på Terra Nova-varvet, alldeles intill det stolta skeppet Götheborg. Kommissarie Arnold Nyman måste jobba fast han har ledigt. Det är semestertid även hos polisen.
 Han kommer hem och blir förskräckt över att hustrun Siv är borta. Det visar sig att hon fått en lättare stroke. Arnold känner att han borde ta hand om henne, men så är det ju det här med jobbet. Allt tycks braka ihop dessa heta sommardagar - mordet förblir olöst och i samband med ytterligare ett mystiskt dödsfall försvinner en blind flicka.
 Arnold bekymrar sig för mer. Hur står det egentligen till med hans gamle vän och nuvarande chef, kommissarie Albin Hildebrand?"
Läst 8 - 11 februari 2006
Ganska ointressant faktiskt. Känns som man läst den förut, men det är kanske inte så konstigt, sådana här böcker går det ju tretton på dussinet av. Och när en författare skriver en viss typ av böcker under pseudonym, innebär det väl att de inte ens själva riktigt vill kännas vid dem?
 

191. "Dyra vanor" (Expensive Habits") av Peter Mayle 
Kåserande och roliga berättelser om det rika livet

Richters 1999 (© 1991)  XX
"Boken för dig som har dyra vanor eller önskar få det"
"Jag tror de flesta av oss föds med en latent tendens åt det extravaganta hållet, en längtan efter mer och bättre som lurar någonstans i våra gener, redo att explodera när vi tror oss ha turen på vår sida eller när vi får ett kreditkort i handen."
 "Tänk dig att få leva bland de rika och berömda, dela deras vanor och ovanor, om blott för en begränsad tid. Peter Mayle fick chansen, tack vare en generös bidragsgivare, att göra de saker vi alla drömmer om. Vore det inte underbart att kunna beställa handsydda skor, glida fram i en limousine, festa på tryffel, svart kaviar och champagne eller snabbt ta dig från den ena kontinenten till den andra i ditt privata jetplan?
 Äntligen, efter år av flitiga och kostsamma undersökningar, kommer Dyra vanor - en häpnadsväckande beskrivning av de flesta av de bästa sakerna i livet. Peter Mayle bevisar en gång för alla att de definitivt inte är gratis. Från Havanna cigarrer och skräddarsydda skjortor, till hotell med verkligt personlig service, från skotsk malt whisky, till fantastiska plagg i kashmir, här finns alla de underbara utsvävningar du kan föreställa dig (och förmodligen åtskilliga fler)."
Läst 12 - 13 februari 2006
Varför man köper en sådan här bok kan jag inte förklara med mer än att den var billig och så skulle den ju vara rolig. Det tyckte jag inte den var det minsta. Kanske för att den beskriver en verklighet så långt ifrån min som man kan komma?
 

192. "Kungagraven" av Mats Larson
Författarhuset 2005 (© 2005)  XX
"Primus tidiga år är märkta av missbruk och slag. Nu har Far dött, men inom Primus växer oro och i skolan blir det bråk. För att komma bort bestäms det att han ska tillbringa sommaren i Anitas och Bosses husvagn i Kivik.
 Det blir en het sommar och han driver rotlöst omkring på marknadsplatsen, i hamnen och på kyrkogården. Så träffar han Julia, som blir hans vän och förtrogna. De badar eller går tillsammans till Kungagraven, där en mäktig hövding ligger begravd under tunga stenar. Men där vaknar också minnet av något annat. En natt blir Primus instängd, och vålnaderna kommer över honom..."
 "Kungagraven är en bok om en pojkes utsatthet. Den handlar om hans ensamma kamp mot yttre demoner som fått honom att tappa sitt inre fotfäste och tron på sig själv."
Läst 14 - 17 februari 2006
Den handlar alltså om en pojke som tagit både fysisk och psykisk skada av sin alkoholiserade fars hugg och slag. Det finns nog tyvärr många sådana barn som lider i tysthet och mår psykiskt dåligt, kanske hela livet. Bokens Primus blir förälskad för första gången och det blir en positiv förändring efter alla tråkigheter.
 Jag visste ingenting om denna författaren och boken gav ingen information heller. Sökte på nätet och fann att det är Mats Larsons debutbok och förlaget anser boken lämplig för barn mellan 10 -14 år.
 

193. "Nordkraft" av Jakob Ejersbo
Nordstedts 2004 (© 2002)  XX
"Det är tidigt 1990-tal i Ålborg, Danmarks fjärde stad. Här lever en grupp unga människor i en vardag präglad av missbruk och tristess.
 Maria är "pusherfrau" och pendlar mellan Ålborg och Christiania för att fixa varor till sin pojkvän, dealaren Asger. Allan återvänder till stan efter en längre tid till sjöss, ärrad efter en svår olycka och fast besluten att inte falla tillbaka i det liv han levde tidigare. Steso (som fått sitt namn efter sin förkärlek för ett visst lugnande preparat) är en påfrestande och sorgligt underhållande figur, ständigt på jakt efter nya trippar."
Läst 15 - 19 februari 2006
Bokens 510 sidor är indelade i tre delar, Pundarhundar, Bron och Begravningen. Här får man en insikt i hur livet kan te sig för de som fastnat i knarkträsket. En inte helt behaglig bok att läsa med andra ord och jag kommer nog att minnas den som en bok som "sticker ut" från mängden.
 Danska Berlingske Tidende skrev så här om boken: "Det bästa och mest förfärande vittnesbörd som hittills skrivits på danska om den generation som skulle blivit vuxen under nittiotalet. Sex stjärnor av sex möjliga."
 Om Jakob Ejersbo kan man läsa att han på kort tid blivit en av Danmarks mest kända yngre författare (f. 1968) Har tidigare utgivit en roman
Fuga (tillsammans med Morten Alsinger, 1998) och novellsamlingen Superego (2000)
 

194. "Varför dog Anette" (Dansk titel: Hvorfor døde Anette) av Else Fisher
Bokhuset 1982 (© 1982)  XX
"Varför dog Anette? Vem var mannen med kikaren i snöyran?
Vilken roll spelade de tre små aporna? Redan från början hade Christine alla bitarna i pusslet - hade hon bara kunnat foga ihop dem till rätt mönster skulle en hänsynslös mördare inte ha kunnat slå till igen..."
Läst 20 - 22 februari 2006
Att det dyker upp äldre böcker här i mina recensioner, är för att jag bestämt mig för att läsa om en del som stått i bokhyllan i, hmm många år! Sen ska jag besluta mig för att lämna eller behålla dem.
Detta var en sådan bok alltså. Författaren Else Fisher sägs ha blivit lite irriterad när hon efter sina första böcker fick epitetet Danmarks Agatha Christie. Det är inte så svårt att förstå, för åtminstone denna boken är upplagd precis som Christies. En massa människor i ett hus, ett mord som blir till två, alla kan vara skyldiga osv. Men lika bra hopvävt som Christies bästa tyckte jag inte att det var.

En helt annan sak undrar jag över - varför var böckerna förr mycket mindre (och därmed lättare att bära med sig) än vad de är idag?? Är det störst, bäst och vackrast som gäller i bokvärlden också? Någon som vet? Jag är nu tvungen att ha en hemma-bok och en pendlar-bok, för inte orkar jag bära omkring på tegelstenar!
 

195. "Efter år noll" (Dansk titel: Efter år nul) av Grete Roulund
Bra Bok 1984  (© 1983)  XX
"Tecknaren Sigi Berg lever ensam och isolerad i sitt hus på landet. Och ännu ensammare blir han den dag då år noll infaller. Några flygplan flyger lågt över honom, där han står på sin gårdsplan och just har matat hönsen. Sigi blir sjuk och tror att han ska dö, och det ska visa sig att nästan hela befolkningen dör just för att de där planen har flugit över landet.
 Men Sigi överlever, och han möter också några andra överlevande. Bland annat en av dem som är skuld till att år noll inträffade. Men vad var det egentligen som hände den där dagen och varför? Och vad är det för mystiska varelser som lurar utanför huset och som gör att alla fåglar och andra djur försvinner?"
Läst 23 - 24 februari 2006
Citat från omslaget: "Efter år noll är en av de kusligaste framtidsvisioner som någonsin skrivits...en skakande, njutningsfylld läsupplevelse"
Nej, jag är alltför märkt av alla Stephen King-romaner jag läst för att överhuvudtaget kunna tycka att denna bok var spännande någonstans! Men det var en gammal lättviktarbok från bokhyllan, som numer inte behöver stå där och ta upp plats längre! Köpt för 19 kr på rea 1988!!
 

196. "Syndens lön" (The Price of Guilt) av Margareth Yorke
Pan 2001  (© 1999)  XX
"Av en tillfällighet möts Louise Widdows och den unge journalisten Andrew Sherwood på tåget två gånger samma dag. Första gången är Louise tilltufsad, hennes arm är bruten och flera revben knäckta därför att hon blivit påkörd. Andra gången är hennes tillstånd ännu eländigare. Hon har blivit överfallen av några berusade ungdomar. Andrew, som instinktivt vill skydda den äldre kvinnan, håller sig nära henne och försäkrar sig om att hon ska komma hem ordentligt.
 Det enda Andrew vet om henne är att hon är konventionell, respektabel och ganska osäker och att hennes man har gett sig iväg. Andrew kommer inte över känslan av att han måste söka upp henne igen för att försöka avslöja hennes hemlighet. Men hennes gamla hem är övergivet och ingen av grannarna vet vart hon har tagit vägen. Hon är på flykt undan någon som gjort hennes liv till ett helvete. Just nu är hon äntligen fri, men hon vet att han kan stå gömd var som helst, beredd att slå till, skoningslöst."
Läst 19 - 25 februari 2006
Nja, jag vet inte, inte blev det en favorit precis. Man får följa Louise flykt från maken (som eventuellt försökt köra på henne för att döda) och vara med när hon långsamt bygger upp sitt nya liv. Men sen tar handlingen en märklig vändning i boken och den gillade jag inte alls. Svårt att skriva mer utan att avslöja för mycket.
Men, men, detta var en reabok inköpt för 20 kr 2004, så ingen större förlust *s*
 

197. "I dödens närhet" (Keep Me Close) av Clare Francis
Norstedts 2001 (© 1999)  XX
"Den unga Catherine vaknar upp på sjukhuset, delvis förlamad. Till en början minns hon ingenting av vad som hände henne, allt är ett töcken. Men så småningom skingras dimmolnen..."
 "Catherine Galitza, nygift med Ben, har råkat ut för ett brutalt överfall i sitt eget hem. Men själv minns hon ingenting av vad som hände. Hon kommer däremot ihåg att hon utsattes för en serie mystiska busringningar under tiden före överfallet. Kan det finnas något samband?
 Kring Catherine finns fyra män som på olika sätt ingriper i hennes liv: Hennes far Duncan Langley, som är svag och undanglidande. Hennes man Ben Galitza, notorisk kvinnokarl med halvskumma internationella affärer. Simon Jardine, jurist och hennes mans kompanjon, därtill hemligt förälskad i Catherine. Och sist men inte minst Terry Devlin, en rik uppkomling som köpt Catherines älskade barndomshem på Irland. Alla kan på goda grunder misstänkas, men ingenting är som det synes vara i denna spännande thriller av bästa märke."
Läst 25 februari - 1 mars 2006
Det lät ju spännande det här! Men det var mest bara rörigt och med huvudpersoner som kändes konstigt konstruerade och inte väckte några känslor, varken åt det ena eller det andra hållet. Lite småtrist, faktiskt.
 

198. "Brunnsspöket" av Jan Håkansson
Bokklubben Vår Bok 1987 (© 1983)  XX
"Vart har alla gamla hederliga spöken tagit vägen kan man fråga sig?
 Det gör Jan Håkansson och berättar om natten då han träffade ett äkta dito på Medevi Brunn. Det var ingen mindre än änkedrottningen Hedvig Eleonora, som visade sig vara en överdängare på Svälta Räv!
 Från 300-åriga gamla spöken till video och bankomater kan steget tyckas långt. Men icke för Jan Håkansson, som kåserar vilt och ohämmat om allt som kommer i hans väg. Det kan handla om tonåringar och deras skötsel, lärarinneyrkets farligheter, kvarskattens elände och osannolika ubåtskränkningar. Med en bitande ironi tar Jan Håkansson upp dagsaktuella ting och pekar på samhällets dumheter, så att man verkligen förstår att det är dumheter. Men han kåserar med värme och medmänsklighet, så att man småfnissar igenkännande hela tiden. Utom när man gapskrattar förstås!"
Läst 25 februari - 3 mars 2006
Hade nästan inte tänkt skriva om denna bok alls, eftersom jag bara läst igenom den för skojs skull för att rensa ut bokhyllan. Där står mycket sådant här gammalt och tar plats i onödan. Denna boken trodde jag var en deckare, efter omslaget att döma och så var det kåserier *s*. Finns inte mycket att skriva om den, tiden går som sagt och både böcker och vi förändras med den.

 


Har du läst samma böcker som jag?
Vad tyckte du?
Kommentera gärna i  min
 Gästbok

eller ge mig ett boktips!

Har du enbart fått upp denna sidan
utan min menyrad till vänster?

Klicka då här
för att få fram menyraden

Sidan utlagd 2006-01-03
 

Tillbaks till Pias Stuga

Design © Pias Grafik 2003 - 2022
 

 

Ny räknare 2011-08-19

31 besök 2010-03-17
25 besök 2010-02-10
20 besök 2009-11-04
14 besök 2009-03-11
11 besök 2009-01-21
6 besök 2008-11-13

213 besök 2007-12-25
200 besök 2007-01-24