September - December 2005
Sid 13

September 2005

164. "Vid horisontens rand" (Are you afraid of the dark) av Sidney Sheldon 
Albert Bonniers Förlag 2005 (© 2004)
"I New York, Denver, Paris och Berlin har fyra framstående forskare dött i likartade olyckor. Ett viktigt samband mellan dödsoffren kan spåras i att de alla varit anställda hos Kingsley International Group - KIG, världens största tankesmedja, ledande inom forskning kring nationell säkerhet, kommunikationer, mikrobiologi och miljöfrågor.
 Två av de nyblivna änkorna, Diane Stevens och Kelly Harris, vägrar tro att deras män har dött av en slump, de måste ha blivit mördade. Diane och Kelly börjar så småningom ana vem mördaren är, och de upptäcker att också deras liv är hotade.
 Skräckslagna och till en början misstänksamma mot varandra blir de båda kvinnorna inblandade i en farlig katt-och-råtta-lek, och allt medan de med risk för sina liv gräver djupare i mysteriet kan de till sist avslöja den fruktansvärda sanningen om KIG."
Läst 1 - 6 september 2005
Lättläst och spännande och med en handling som nästan känns dagsaktuell, med tanke på de katastrofer som nyligen hänt ute i världen. Lite ruggigt att tänka på att det kanske skulle kunna... Överraskande slut, som tilltalade *hi hi*. Jag gillar verkligen Sidney Sheldons böcker, funderar faktiskt på att läsa om de jag har ståendes i bokhyllan - nån' gång!
 

165. "En berättelse om kärlek och mörker" av Amos Oz
(Ursprungsspråk: hebreiska. Eng. titel A Tale of Love and Darkness)
Wahlström & Widstrand 2005 (© 2002)  XX
"Amos Oz har i många romaner berättat om sin barndom och uppväxt i Israel, om det säregna kibbutzsystemet, om drömmen om det judiska hemmet, om det israeliska samhällets struktur, om det ständigt hotande våldet och om hoppet om fred och försoning.
 Men inte förrän nu har han närmat sig den smärtpunkt som hela hans författarskap på sätt och vis kretsar kring: moderns självmord då han var tolv år gammal. Det nämns tidigt i denna mäktiga självbiografiska roman och genomsyrar hela berättelsen, men först i slutkapitlet är han framme vid hennes sista timmar i livet. Däremellan målar Oz upp en storslagen släktkrönika och ett magiskt självporträtt av en författare som levt med och upplevt den israeliska nationens födelse och turbulenta historia."
Läst då och då från 16 sept - 5 oktober 2005
Amos Oz är född 1939 i det dåvarande Palestina och uppväxt i Israel. Han nämns ofta i Nobelprissammanhang och kanske når han dit denna gången? Intressant att få läsa om hans barndom fram tills hans mor tog sitt liv.  Innehåller också en otrolig massa personbeskrivningar av släktingar, vänner och bekanta. Det är en tung bok att komma igenom! Känner mig nästan värd ett eget pris för att jag lyckades med det!

Oktober 2005

166. "Inte mitt barn" (The Wrong Child) av Patricia Kay 
Forum 2002 (© 2000)  XX
"Det är en kall februarinatt. På ett litet sjukhus i Texas föds två flickor med bara ett par minuters mellanrum. Ute råder full snöstorm och inne på sjukhuset är stämningen kaotisk, personalen är starkt underbemannad till följd av ovädret. Den natten begås ett misstag som kommer att få avgörande betydelse för två familjers framtid...
 Av en ren slump får Abbie Bernard elva år senare veta att hennes älskade dotter, Kendall, inte är hennes biologiska barn. När Abbie erinrar sig omständigheterna kring Kendalls födelse, inser hon att det måste ha skett en förväxling. Någonstans, hos någon annan, finns hennes egen dotter.
 Efter lite detektivarbete finner hon flickan och familjen hon vuxit upp i. Men mötet blir mer dramatiskt och känsloladdat än Abbie tänkt sig..."
Läst 5 - 11 oktober 2005
Alla mammors mardröm! Tänk att få sitt barn bortbytt på BB! Mycket känslosam historia, med många vedermödor på vägen, men som slutar i glädjetårar! Trevlig underhållning. Bortrensad mars 2022.
 

167. "Hitta hem" (Above the thunder) av Renée Manfredi 
Brombergs 2005  (© 2003) XX
"Anna Brinkman lever ett enkelt liv efter sin mans bortgång. Hon ägnar sig åt sitt arbete och ett fåtal vänner men släpper inte riktigt in någon i sitt liv. Vid en träff för HIV-smittade där Anna ombetts fungera som handledare träffar hon Jack. Deras första möte är på väg att urarta helt men sedan uppstår en vänskap dem emellan som ingen riktigt väntat sig.
 En dag ringer Annas dotter Poppy och vill komma på besök med sin man och deras tioåriga dotter Flynn. Poppy har missbruksproblem och har inte varit hemma på tolv år. Annas känslor är blandade inför besöket. Men när hon ska ta emot dem är inte Poppy med. Hon har ångrat sig någonstans på vägen.
 Flynn kommer in som en frisk fläkt i Annas liv och hon fäster sig så mycket vid flickan att hon bestämmer sig för att ta hand om henne. Flynn är mycket speciell. Hon är inte bara ovanligt fantasifull för sin ålder utan tror också på fullt allvar på reinkarnation och på sin kontakt med andevärlden. Men Flynns tankevärld rymmer mycket mörker, bitvis mer än hon kan bära och mer än vad någon annan kan ana."
Läst 12 - 22 oktober 2005
Renée Manfredi är docent vid University of Alaska och har tidigare uppmärksammats för sina noveller. Hitta hem är hennes debutroman. En roman fylld av ovanliga människor och olika människoöden och märkligast av dem alla är dotterdottern Flynn. Vilken fantasi författaren själv måste besitta, som bara har kunnat hitta på allt. Rätt intressant bok.
 

168. "Glasborgen" (The Glass Castle) av Jeannette Walls 
W&W 2005  (© 2005)
"Jag satt i en taxi och funderade på om jag var för uppklädd för kvällen, när jag kastade en blick ut genom rutan och såg mamma rota i en sopcontainer. [...] Det var månader sedan jag hade sett henne, och när hon tittade upp greps jag av panik för att hon skulle se mig och att någon som var på väg till samma fest skulle få syn på oss tillsammans, och mamma skulle presentera sig och min hemlighet skulle vara avslöjad. Jag gled djupare ner i sätet och bad chauffören vända och köra mig tillbaka till Park Avenue."
 "I tjugo år dolde den amerikanska journalisten Jeannette Walls sin bakgrund. Nu berättar hon klarsynt men förvånansvärt kärleksfullt om sin uppväxt i en familj som inte liknade någon annan.
 Pappa Rex är en karismatisk man som underhåller sina barn med fantastiska historier, inte minst om den underbara glasborg han ska bygga så snart de kommit på grön kvist. Men han dricker, han kan inte behålla ett jobb, han stjäl familjens matpengar och tömmer barnens spargris för att sedan hålla sig undan i dagar. Från småstad till småstad tvingas de flytta, från det ena rucklet till det andra.
 Mamma Rose målar tavlor, en långt viktigare uppgift än att ta hand om familjen. Inte ens då Jeanette tre år gammal bränner sig svårt när hon försöker laga sin middag rubbas Roses övertygelse att barn blir starka av att klara sig själv.
 Till sist blir barnen stora nog att inse att familjens turbulenta liv i djupaste fattigdom inte är det strålande äventyr som deras föräldrar velat få dem att tro, och de börjar planera för att ge sig av..."
Läst 23 - 26 oktober 2005
Glasborgen är den mest hjärtslitande barndomsskildringen sedan Frank McCourts Ängeln på sjunde trappsteget, enligt baksidestexten och det kan jag faktiskt hålla med om. Glasborgen hamnar inte långt efter "Ängeln..." som är en av de mest fantastiska böcker jag läst!
 Glasborgen är Walls debutbok och en mycket bra sådan. Man behöver läsa sådant här för att förstå hur bra man själv har haft det under sin egen uppväxt. Vilka föräldrar Walls haft/har! De var inte på något sätt underutbildade och dumma, eller våldsbenägna, utan hade tvärtom många sunda åsikter, men ett mycket märkligt sätt att förverkliga dem.
 Jeanettes beskrivning på hur hon försökte göra sig en egen tandställning, med hjälp av gummiband och klädgalgar, för att få fason på sina utstickande tänder, är helt oförglömlig! Eller hur hon för det mesta fick gå och leta i papperskorgarna i skolan, efter lunchmat, som andra barn ratat. Att från en sådan fattigdom ändå lyckas skaffa sig ett bra liv, det är beundransvärt! Jag säger bara: LÄS DEN!

 

169. "De dansande flickorna i Lahore" (The Dancing Girls from Lahore) av Louise Brown 
W&W2005 (© 2005)  XX
"Vi var artister - inte gandi kanjri (smutsiga prostituerade)"
"Maha bor med sina fem barn i bordelldistriktet i den pakistanska staden Lahore. Prostitution är förbjudet i Pakistan, liksom i hela den muslimska världen, men i bordelldistrikten pågår verksamheten dygnet runt.
 Maha och hennes döttrar, liksom generationer av kvinnor före dem, lever sina liv i princip isolerade innanför haremets väggar. De är gandi, smutsiga, och de lägst stående varelserna i samhället. När Maha var tolv år såldes hennes oskuld till en mäktig arabisk shejk. Nu har hennes egen dotter Nena uppnått samma ålder och Maha, som inte längre tjänar lika mycket pengar som tidigare, står inför ett svårt beslut när shejkens sändebud kommer med ännu en förfrågan."
 "Louise Brown är en brittisk sociolog med Asien som specialitet. Under fyra år levde hon i perioder tillsammans med Maha och de andra kvinnorna i Heera Mandi, bordelldistriktet i Lahore. Boken är skriven utifrån Louise Browns dagbok, en skakande och provocerande rapport från en tillvaro med egna regler."
Läst 26 oktober - 5 november
Kändes lite seg i början, men man fascineras och förfasas snart av de här tjejernas livsöden. En verklighet som är så totalt främmande för oss och som vi aldrig hade  accepterat. Men de kan inte göra så mycket för att komma ur den heller, traditionens makt är stor. Louise Brown skriver utifrån sin dagbok och ibland kan jag tycka att jag vill ha reda på hur det gick med olika händelser, men det lämnas ofta öppet åt fantasin. Boken är trots allt riktigt läsvärd och tankeväckande.

 

November 2005

170. "Så har jag det nu" (How I Live Now) av Meg Rosoff
Brombergs 2004  (© 2005)   XX
"15-åriga Daisy skickas till England för att tillbringa sommaren med sina kusiner som hon aldrig träffat. Som kontrast till sitt eget liv mitt i New York bor kusinerna i ett stort hus på landet. Daisy har aldrig mött några som är som de. Speciellt inte Edmond som på något underligt vis tycks kunna läsa hennes tankar.
 Ute i världen är det politiskt oroligt. Det talas om ett förestående krig och moster Penn som är engagerad i frågan måste åka iväg.
 För Daisy och kusinerna blir sommaren ändå fantastisk. Allting blommar. Och mellan Daisy och Edmond händer saker som vuxna nog inte skulle uppmuntra. Det är svårt att ta det där kriget på allvar. Inte ens när en bomb exploderar i London och många människor dör.
 Men så hinner verkligheten ikapp dem. Syskonskaran evakueras och splittras då armén tar deras hus i beslag. Den perfekta sommaren är plötsligt över."
Läst 5 - 7 november 2005
Egentligen en ungdomsbok, men jag läste den ändå! Fast jag tyckte nog att det där kriget kändes lite malplacerat ibland mail och mobiltelefoner (som inte fungerade), men vem vet det kanske blir så igen?
 

171. "Max Tivolis bekännelser" (The Confessions of Max Tivoli) av Andrew Sean Greer
Brombergs 2004  (© 2004)   XX
"Vi är alla någons stora kärlek. Så inleder Max Tivoli sina bekännelser. Bekännelser om stor kärlek, död, vänskap och svek.
 När Max Tivoli föds 1871 i San Francisco är det med en gammal mans utseende. Ett barn i en gammal mans kropp. Han växer upp och mognar som alla andra barn, men hans fysiska utveckling går baklänges och utseendemässigt blir han yngre och yngre. Redan som liten präntas det in i honom: var den de tror att du är. Utöver familjen är det bara vännen Hughie som känner till hans hemlighet. Alice, grannflickan som Max förälskar sig i, ser förstås Max som en gammal man.
 Max och Alice skiljs åt men möts igen ett antal år senare. Max har nu ett helt annat utseende, och Alice känner inte igen honom. Han ser sin chans på nytt. Priset för Alices kärlek är emellertid högt. Även om han hela sitt liv tvingats förställa sig och låtsats vara någon annan måste han nu även klippa banden till dem som kände Max Tivoli...
Läst 7 - 16 november 2005
Hmm, en fantastisk historia, som författaren påstår i slutet av boken, att den hittats på en vind 1947 och tryckts nästan exakt likadant. Det kan man ju undra, om detta verkligen kan inträffa i verkligheten? Någon som vet?
Intressant i alla fall att läsa något som är lite utöver det vanliga.

 

172. "En obeskrivlig människa" av Kerstin Strandberg 
A Bonniers förlag 2004 (© 2004) XX
"En solskensdag mitt i juli på rue du Louvre i Paris händer det. Anna med tvillingfoster i sin livmoder och i all hast på väg till telegrafstationen låter sej bli funnen.
 Låter sig bli funnen? Av vem?
 Av en berättare som bestämt sig för att utforska vad vänskap, närhet och värme kan betyda i en människas liv. Man förstår att Berättaren själv valt sitt uppdrag och stundtals ångrar det när det visar sig att allt är rätt så obeskrivligt.
 Läsaren kommer i alla fall att få följa med på en skakig resa i Annas fotspår, ut i den världsomfattande verkligheten. Och när man minst väntar det visar sig världen uppochnervänd, det är då Anna tittar på den genom teleskopet.
Tryggt är ändå att veta att vinden torkar tvätten där den hänger på en lina mellan äppelträden i trädgården."
Läst 16 - 27 november 2005
Nej, det här var inget för mig! "Skakig resa" stod det och den skakar för mycket för mig i alla fall. En bok jag tappar tråden i och inte alls förstår meningen med.
 

173. "Våldets ansikte" (The Naked Face) av Sidney Sheldon
Bonniers 1987 (© 1970) Köpt 1988.  XX
"Judd Stevens är psykoanalytiker på modet i New York. Till honom kommer alla med pengar och inflytande för att få hjälp med sina problem. Allt från homosexualitet till skumraskaffärer tynger patienternas samvete. Han har ord om sig att kunna hjälpa där andra går bet. Den attraktiva Anne Blake kan han kanske inte hjälpa. Hon har problem, det kan han se, men de verkar inte vara av psykologisk karaktär.
 Hans liv är lugnt och tillbakadraget men den dag när polisen plötsligt står i hans väntrum förändras hans liv i grunden. En av hans patienter har hittats mördad, knivskuren till döds. Polisen vill ha uppgifter om den döde som han känner sig förhindrad att lämna. När så plötsligt hans unga receptionist också faller offer för en kallblodig mördare riktas polisens blickar än en gång mot honom.
 Han får svårt att koncentrera sig på sitt arbete. Dessutom känner han att han är våldsamt attraherad av Anne Blake och på väg att bli hejdlöst förälskad i henne.
 Nätet dras långsamt åt kring honom. Han befinner sig i en härva av lögner och misstankar, långt mer komplicerad än vad han tidigare hade anat. Det nakna våldet har visat honom sitt ansikte och han jagas plötsligt av både polisen och våldets grymma företrädare. Mitt i denna kusliga härva finns också Anne... Själv måste han finna den kallblodige mördaren för att rentvå sig själv innan han  - eller Anne - blir nästa offer."
Läst 27 november - 3 december 2005
Sidney Sheldons debutbok är detta. Skriven redan 1970, men inte utgiven på svenska förrän 1987. Det som slår en när man börjar läsa den, är språkbruket! Tänk vad det förändras genom åren! Här skrivs det t ex om "neger", "negress" en "homosexuell som hade botats", man använder sig av ord som "sinnessvag, rubbad sinnessjukhus, mentalsjukhus" och "han gick in i en telefonkiosk för att ringa" osv. Inga mobiltelefoner så långt ögat når! *s* Om den var spännande? Nja, inte så väldigt, men det var kul att läsa om den! Jag har nog haft den i bokhyllan sen -87 kanske. Tillägg: till secondhandaffären januari 2020.

December 2005

174. "Blodsband" (Bloodline) av Sidney Sheldon 
Bonniers 1980  (© 1977)
"Elizabeth Roffe, vacker och begåvad, är enda barnet till en av världens rikaste och mäktigaste män, ledare för ett multinationellt läkemedelsföretag. Så dör hennes far under egendomliga omständigheter vid en bergsbestigning i alperna, och lojal mot hans yttersta vilja åtar sig Elizabeth chefskapet och ansvaret för tiotusentals anställda vid fabriker och kontor världen runt.
 Elizabeth blir snart medveten om allt som fattas henne ifråga om utbildning och erfarenhet, hon får satsa sig själv helt i den maktkamp som snart dras igång av intriganta och missunnsamma släktingar i styrelsen. Så småningom gör hon en upptäckt som till en början bara ter sig som ett fantasifoster men som växer till fasansfull visshet: någonstans inom det väldiga företagets högsta ledning finns det en person som har föresatt sig att krossa det finansimperium som det har tagit generationer att bygga upp. Och han är också oryggligt besluten att ta Elizabeth Roffes liv..."
Läst 4 - 11 december 2005
Här bygger Sidney Sheldon upp en spännande intrig med många inblandade, både släktingar och andra, i storfinansens värld. Och ända in i det sista hålls man på sträckbänken om VEM!  Jag gillar verkligen hans böcker och speciellt de överraskande sluten!!
 

175. "På andra sidan midnatt" (The Other Side of Midnight) av Sidney Sheldon
Bra Böcker 1978 (© 1973)
"För Noelle Page, den vackra slumflickan från Marseille som stigit till berömmelsens höjder, var Larry Douglas den första och största kärleken. Men han var också den enda som svikit henne.
 Noelle blir besatt av en enda tanke: att hämnas. Hon skaffar sig de rätta kontakterna, de rätta männen, älskar och behagar dem tills hon nått målet: en position från vilken hon kan dominera Larry.
 Men när vedergällningens stund är inne finner hon att hon styrs av en starkare makt. Och hon glömmer att hennes älskare och beskyddare, den grekiske skeppsredaren och finansgiganten Constatin Demiris, är en man som aldrig låter en oförrätt passera.
 Noelle, den undersköna film- och teaterstjärnan, en av världens okrönta drottningar vars vilja varit allas lag, inser inte att hon gett sig in i ett spel där hon bara blir en bricka - obönhörligt styrd av allsmäktig hand...
 I färgstarka miljöer - ockupationens Paris, krigets Amerika, det solgnistrande Grekland - bygger Sidney Sheldon upp ett ödesdrama av mäktig kraft och spänning."
Läst 12 - 21 december 2005 (första gången 1980!)
Sidney Sheldons andra roman, som låg på bestsellerlistorna i USA i över ett år och såldes i över fyra miljoner exemplar enbart i pocketversionen.
Underbart spännande och fascinerade bok och som vanligt ett något oväntat slut!
 

176. "Spelets härskare" (Master of the Game) av Sidney Sheldon 
Bonniers 1986 (© 1982)
"I en förbittrad kamp för livet i diamantfeberns Sydafrika lägger den fattige skotske bondpojken Jamie McGregor, på slutet av 1800-talet, grunden till ett mäktigt finansimperium, Kruger-Brent. Det är Jamies okuvliga tåga och orädda fantasi som överlistar den grymme diamantspekulanten Van der Merwe. Denne försöker ta livet av Jamie, men misslyckas. Jamie tar sin hämnd genom att lägga an på Van der Merwes ögonsten, dottern Margaret.
 Det är en grym men oändligt spännande äventyrsberättelse som ger upptakten till denna krönika om makt och rikedom. Berättelsens centrum överflyttas till Jamies och Margarets dotter Kate, som i sin person förenar drag från de båda släkterna McGregor och Van der Merwe. Det visar sig vara en dynamitblandning..."
Läst 21 - 27 december 2005
Boken börjar med en dam, som firar sin 90-årsdag, ser sig omkring på sina släktingar och konstaterar att där är en mördare, ett missfoster och en mentalsjuk bland de firande gästerna. Damens namn är Kate.
 När jag närmade mig det spännande slutet, gick jag tillbaks för att se vad där stått egentligen och för att se om jag kunde luska ut något i förväg. Men det är så skickligt hopvävt av Sidney Sheldon att man inte kan det.
 Spännande och mästerligt skrivet av Sidney Sheldon! Rekommenderas.

 


Har du läst samma böcker som jag?
Vad tyckte du?
Kommentera gärna i  min
 Gästbok

eller ge mig ett boktips!

Har du enbart fått upp denna sidan
utan min menyrad till vänster?

Klicka då här
för att få fram menyraden

Sidan utlagd 2005-09-08

Tillbaks till Pias Stuga

Design © Pias Grafik 2003 - 2019
 

 

Ny räknare 2011-08-19

17 besök 2010-03-17
15 besök 2010-02-10
13 besök 2009-11-04
10 besök 2009-03-11
8 besök 2009-01-21
5 besök 2008-11-13

228 besök 2007-01-24
därefter förlorad statistik igen

74 besök mellan 2005-10-07 - 2005-11-21
13 besök mellan 2005-10-04 - 2005-10-07