Juli - Augusti 2005
Sid 12

Juli 2005

152. "De största vatten" av Arne Dahl
Bra Böcker 2002  (© 2002) Sidor 350, rea 30:- XX
"I ett kök i en av miljonprogrammets förortslängor sitter fem utvisningsdömda afrikaner. En stund senare gör de inte längre det. Strax därefter tar sig en snuvig inbrottstjuv in i en lägenhet på Södermalm. Det visar sig inte bli ett riktigt vanligt inbrott.
 I och med att dessa båda dörrar öppnas sveper en stank från det förgångna in över "Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art", mer känd som A-gruppen. Inte minst drabbar den kriminalinspektör Kerstin Holm, som finner sig alltmer personligen indragen. Långsamt tvingas hon allt närmare de allra blindaste fläckarna i sitt förflutna.
 "De största vatten" är den femte fristående kriminalromanen i sviten om Paul Hjelm och A-gruppen. Det är en thriller av internationellt snitt som karvar sig in i den globaliserade samtiden med sylvass egg."
Läst 2 - 6 juli 2005
Min första bekantskap med pseudonymen Arne Dahl faktiskt. En inte helt oäven bok, som bitvis var ganska spännande. Obs. innehåller en ingående beskrivning av likmaskars beteende, isch!!
 

153. "Vendettan" (The Vendetta Defense) av Lisa Scottoline
Richters 2002  (© 2001)   XX
"Den italienske immigranten Tony Lucia anklagas för mordet på den beryktade mafiosen Angelo Coluzzi. Advokat Judy Carrier tar sig an försvaret. Hon är övertygad om att det kommer att bli ett både snabbt och enkelt rättsfall: inte kan väl denne vänlige gamle man vars största intresse är duvuppfödning vara en mördare? Men Tony erkänner att han mördat Coluzzi. Det var en blodshämnd för ett mord, begånget för mer än femtio år sedan, som slog Tonys liv i spillror.
 Att klienten utan omsvep erkänner sin skuld visar sig bara vara början på Judys problem. Familjen Coluzzi är ute efter hämnd och de är fast beslutna att oskadliggöra både Tony och Judy innan målet kommer upp i rätten. Till råga på allt måste Judy kämpa mot sina känslor för Tonys attraktive sonson Frank, som får henne att tänka på allt utom slutpläderingar, och försöka dra jämnt med sin chef, den luttrade advokaten Bennie Rosato.
 I ett fall genomsyrat av blod och minnen krävs det mod, tur och skicklighet för att rädda Tony. För att vinna målet måste hon riskera allt - inklusive sitt eget liv."
Läst 6 - 8 juli 2005
Mycket Italien, hämnd, blod och långa domstolsförhandlingar. Den här boken är absolut inte lika spännande som
Sanningens ögonblick eller Att riskera allt som jag läst av Lisa Scottoline tidigare. Här är den stora frågan enbart, skyldig eller icke skyldig?

 

154. "Skuggor från det förflutna" (Birthright) av Nora Roberts
Bonnierförlagen 2005 (© 2003)  XX
"Veckan före jul rasar Suzanne Cullens värld totalt samman när hennes tre månader gamla dotter Jessie kidnappas i julhandeln. Polisen i Antietam Creek är maktlös. Tragedin lamslår hela familjen och skapar en bitterhet som så småningom leder till splittring.
 Trettio år senare påträffas ett femtusen år gammalt kranium i staden då man gräver grunden till ett nytt bostadsområde. Arkeologen Callie Dunbrook kallas genast till platsen där hon oväntat träffar på sin före detta man Jake. Tillsammans ska de undersöka den gamla boplatsen men möter hårt motstånd hos den del av befolkningen som anser att de stoppar byggandet av bostadsområdet.
 I lokaltevens reportage om utgrävningen känner Suzanne genast igen Callie som sin försvunna dotter och kontaktar henne. Callie avvisar henne först, men tvingas till sist ändå att börja gräva även i sitt eget förflutna och upptäcker sanningar som någon till varje pris vill dölja. Någon som inte drar sig för mord..."
Läst 9 - 13 juli 2005
Lite lagom halvspännande, inte mer, kan jag nog bara säga om den här boken. Nora Roberts är översatt till tjugofem språk och är tydligen en av världens mest lästa författare, enligt reklamen på baksidan av boken, där man hävdar att även denna bok är "nervkittlande, fylld av intriger, passion och romantik". Vet inte ens om jag läst någon av hennes tidigare böcker? Och på tok för dyr blev den också, eftersom jag i svagt ögonblick gick med i Svalans bokklubb, där man måste köpa tre böcker på ett år och för ovanlighetens skull måste bestämma vilka redan när man gick med!! Med porto kostade denna mig 183:-!!
 

155. "En mycket nervös man" av Helena Sigander
Tre böcker 2004  (© 2004)  XX
"En bombman utlöser rikslarm i Sverige. Samtidigt åker schlagersångerskan Colette på turné. Med är Astrid Hansson som hoppat av studier på Kungliga Tekniska Högskolan. Astrid är kursetta i ämnet elektricitet.
 Bland stressade elallergiker, att höra-röster-drabbade och kriminella döljs strategierna hur Sverige ska drivas tillbaka till medeltidens mörker. Spanarna på SdT hamnar i många spännande situationer i kampen mot rikets fiender. Aktioner som tär på deras nerver.
 Strömavbrott inträffar på alltför många platser vilket oroar näringsministern. Hon fruktar för ett terroristattentat mot det svenska elnätet. Brigadör Göran Hökberg hotas med avsked om han inte löser problemen. Som chef för det svenska terroristkommandot SdT leder Hökberg arbetet att förhindra terrordåd. Han lider av sömnbrist och hans uppförande blir allt märkligare.
Det handlar om nervositet."
Läst 13 - 17 juli 2005
Lite kuslig framtidsversion om hur terrorister skulle kunna lyckas förstöra det svenska elnätet. Sigander har utkommit med två böcker tidigare,
Sista kallelsen och Terrorns tecken, i denna serien och jag tycker tyvärr det känns som jag missat något som bara läst del tre.
 

156. "Paria" av Björn Hellberg 
Ordupplaget 2003  (© 2003)
"Loviken är en fiktiv svensk storstad med pulserande folkliv och djupa sociala klyftor. Rikedom och överflöd trängs med armod och elände. Stadens mest föraktade del är några nedgångna och sjabbiga kvarter i Södra hamnen. Området skälls i folkmun för Kloakråttan och är ett tillhåll för samhällets lägsta, den så kallade parian. Till denna motbjudande plats larmas polisen en varm majkväll. Det som först antas vara ett rutinärende förvandlas snart till en isig mardröm som vara tycks växa och växa.
 Björn Hellberg har med denna roman, den första i en ny serie, skapat ett originellt och spännande poliskollektiv. Profiler som trebarnsmamman Carina Keller, hennes frispråkige partner Stig-Allan Jönsson och den sexiga kriminalteknikern Mona Ceder har alla förutsättningar att bli lika populära som kommissarie Sten Wall och dennes kolleger i Staden."
Läst 18 - 19 juli 2005
Första boken jag läst av tennisoraklet, På-spåret-domaren men även deckarförfattaren Björn Hellberg. Och boken gav faktiskt mersmak! Med fantasins hjälp kan man nog tänka sig vilken svensk stad som helst som Loviken. Tilltalande också för att den tilldrar sig under svensk sommar och inte trist höst- eller vintertid, som t ex de Henning Mankell-böcker jag läst. Spännande och lättläst var den också. Klart godkänd!
 

157. "En ängel i Archangelsk" (Archangel) av Robert Harris
Forum 2001  (© 2003)  XX
"Den briljante och omstridde Oxfordhistorikern Fluke Kelso är i Moskva för att delta i en konferens om de nyligen öppnade sovjetiska arkiven.
 En kväll får han besök av en luggsliten äldre man som säger sig ha varit livvakt till Lavrentij Berija, den fruktade chefen för hemliga polisen i början av femtiotalet. Den gamle mannen berättar att han var med den natt då Josef Stalin drabbades av ett dödligt slaganfall och att han hjälpte Berija att stjäla diktatorns privata papper, bland annat en anteckningsbok.
 Kelso beslutar sig för att ägna sin sista förmiddag i Moskva åt att kontrollera uppgifterna.
 Men det som börjar som en lugn förfrågan på Leninbiblioteket övergår snart i en dödlig jakt genom Moskva och vidare norrut - till de stora skogarna utanför hamnstaden Archangelsk vid Vita havet, där Josef Stalins sista hemlighet var varit dold i nästan ett halvsekel."
Läst 19 - 24 juli 2005
Undersökningar visar att vi svenskar läser mycket deckare på semestern - och här tycks det stämma! Den här boken hade stått ett bra tag och väntat i bokhyllan, men nu så betade jag av den. Tyckte först den var ganska tråkig, men den blev bättre när man kom mer in i den och till och med lite spännande till slut.
 

158. "Spelet" (The Mind Game) av Hector Mcdonald 
Albert Bonniers 2001  (© 2000)
"När Ben Ashurst ställer upp som försökskanin i ett forskningsprojekt för sin karismatiske Oxfordlärare James Fieldhead om hur de mänskliga känslorna fungerar, så kan han inte föreställa sig vad som väntar. Förutsättningarna för experimentet, tre veckors lyxig strandvistelse i Kenya med den nya vackra flickvännen Cara, känns som ett närmast overkligt lockande sätt att tillbringa julferien på.
 Men paradiset förlorar sin lyster när Ben får problem med den lokale polisen och han samtidigt upptäcker att Cara kanske har ett annat syfte med sin Kenya-vistelse. Men ens finner Ben att experimentet förvandlats från en abstrakt vetenskaplig teori till en skrämmande och livsfarlig verklighet. Han kan inte lita på någon.
 Snärjd i en mästerlig byggd labyrint, där varje steg kan leda närmare en utväg eller djupare ner i i kaos, försöker Ben ta reda på varför han blivit utvald till detta experiment. Fieldheads besatthet av spelteori kanske blottar en förklaring och lösning. Men varje gång Ben tror att han är i färd med att göra det vinnande draget, så är spelreglerna ändrade. Någon styr hans öde, obevekligt och med en outgrundlig målsättning."
Läst 24 - 26 juli 2005
En mästerligt skriven thriller! Helt oförutsägbar och spännande på ett krypande sätt! Det är för övrigt Hector Mcdonalds debutbok och jag tycker verkligen han har lyckats! Ser redan fram emot nästa bok! Otroligt skicklig omslagsbild dessutom!
 

159. "Vållande" (Personal Injures) av Scott Turow 
Natur och kultur 2001 (© 1999)  XX
"Robbie hade aldrig ägnat sig åt brottmål, men han visste vad det betydde att chefsåklagaren hade infunnit sig personligen hos honom sent på kvällen. Det betydde att den största kanonen var riktad mot honom. Det betydde att de ville statuera ett exempel med honom. Det betydde att han aldrig skulle klara sig. I sin fasa kom inte Robbie Feaver på en enda vettig tanke."
 "Advokaten Robbie Feaver är en kvinnokarl som likafullt älskar sin svårt sjuka hustru, Lorraine. Han håvar in pengar på skadeståndsmål, men framgångarna bygger på att han lyckas muta högt uppsatta domare. När han ertappas pressas han att avslöja de korrumperade ämbetsmännen i utbyte mot strafflindring. Den kvinnliga FBI-agenten Evon Miller utses att övervaka Robbie Feaver i de invecklade planer som myndigheterna sätter i verket. Till att börja med står Robbie för allt som Evon ogillar, såväl yrkesmässigt som privat. Men när nätet i korruptionshärvan långsamt dras åt förändras Robbies, Evons och Lorraines liv på ett dramatiskt sätt..."
Läst 27 juli - 30 juli 2005
Vilken bok som helst hade haft svårt att komma upp i nivå med den förra boken "Spelet", som var en riktig höjdare! Denna började som den segaste kola, du tuggar och tuggar och inget händer. Var tvungen att läsa om de första femtio sidorna en gång till, för det vimlade av namn och komplicerade släktförhållanden och olika mål, så det gick runt i huvudet på mig!
 Efter två tredjedelar av boken hade jag länge undrat när det skulle börja bli en thriller, som det stod på omslaget? Ett litet uns spänning blev det till slut, men det tog alldeles för lång tid. Tycker det är fantastiskt att jag ens lyckades läsa alla de 438 sidorna. Ska väl tilläggas att författaren även är delägare i en advokatbyrå!!

 

Augusti 2005

160. "Vemod" (Mood Indigo) av Charlotte Vale Allen 
Bra Böcker 2002 (© 2002) XX
"Övre Manhattan vintern 1934. Honoria Barlow är en förmögen, vacker och kraftfull kvinna. Hon lever ett på ytan sorglöst liv med sin "familj": den lojala allt-i-allon Maybelle från Harlem, den engelska hushållerskan Ruth och den exilryske älskaren Michail.
 När en ung kvinna ramlar (knuffas?) från en balkong och slår sig så illa att hon avlider blir Honoria inblandad i en kriminalgåta som har många likheter med de Hollywood-manuskript hon ägnar sina arbetsdagar åt att redigera. Misstankar riktas mot den unga kvinnans pojkvän. Han vänder sig i panik till Honoria, som är en nära bekant till hans familj, och ber henne ta reda på omständigheterna kring flickvännens död.
 Honoria avslöjar detaljer som chockerar. Flickvännens liv visar sig ha haft ingredienser hon gjort allt för att dölja: erotiska utsvävningar, kokainmissbruk, penninghunger. Hon har levt ett farofyllt liv men vem kan ha gått så långt som att ta henne av daga?"
"Vemod är en roande, spännande, välformulerad relationsroman med flera oförglömliga kvinnoporträtt men också en initierad skildring av Art Déco-tidens New York: restaurangerna, nattklubbarna, varuhusen och, inte minst, de välbeställdas eleganta miljöer på övre Manhattan"
Läst 30 juli - 3 augusti 2005
Den här boken hade stått i min bokhylla ett helt år! Titeln lockade inte mig till läsning. Varje gång jag sett den har jag tänkt: "Nej, inte denna gången"
Men så missvisande en titel kan vara! Den här boken var faktiskt mer thriller än den förra jag läste!
 Vale Allen har även skrivit "Döttrar till en dotter", som jag gillade skarpt.
Bortrensad mars 2022.
 

161. "Fällan" (Raveling) av Peter Moore Smith 
Albert Bonniers 2003 (© 2000)  XX
"En natt för tjugo år sedan försvann lillasyster Fiona spårlöst - och Pilot Aires liv förändrades för alltid. Han gled in i psykisk sjukdom och familjen han växte upp i föll sönder. Det är bara Eric, Pilots storebror, som tycks ha klarat sig oskadd ur familjens tragedi.
 Nu har Pilot återvänt hem. Det förflutna låter sig inte begravas. Förvirrad, sviken och fylld av smärtsamma minnesbilder försöker han finna svaret på vad som egentligen hände den där natten för tjugo år sedan. Psykologen Katherine ska hjälpa honom att skilja verklighet från illusion. Men hennes lojalitet är dubbel: hon har ett kärleksförhållande med Eric, bryter sekretessen och söker genom Eric hitta vad som döljer sig bakom Pilots berättelse.
Ju mer Pilot närmar sig sanningen, desto mer fruktar han det som kommer att avslöjas om honom själv och hans allra närmaste. Och det är inte bara han som har anledning att känna fruktan."
Läst 4 - 8 augusti 2005
Jag tyckte den här debutromanen var en otäckt krypande, kuslig familjehistoria.  Människans psyke är ju ett förunderligt ting.  Boken nominerades till Edgar-priset för "årets bästa debutroman", men fick förmodligen inget pris. Men absolut läsvärd och mycket svår att lägga ifrån sig!
Bortrensad mars 2022.
 

162. "Sista chansen" (Last Chance Saloon) av Marian Keyes
Norstedts 2001 (© 1999)  XX
"Tara och hennes vänner Katherine och Fintan kommer alla från samma lilla stad på Irland men bor nu i London. Tara har just fyllt trettio och inser att om hon dumpar sin osympatiske pojkvän Thomas så kommer hon att hamna på glasberget för resten av livet. Katherine, tillbringar hellre natten ensam med sin fjärrkontroll än riskerar att bli kär och få sitt hjärta krossat. Fintan som är homosexuell är den ende som har lyckats hitta den verkliga kärleken, men drabbas av en svår sjukdom. Dessa tre karaktärer skildrar Marian Keyes med en blandning av humor, allvar och ironi som blivit hennes speciella kännetecken."
Läst 8 - 21 augusti 2005
Först tyckte jag detta var en typisk Bridget Jones-kopia, som avhandlade så "viktiga" saker som, hur man hittar det riktigt äkta kyssäkta läppstiftet och hur man svälter sig för att få bort ett extra gram fett på magen! Men sen blev den helt plötsligt väldigt allvarlig och då höll jag nästan på att lägga undan boken, för att läsa om fruktansvärda sjukdomar ingående, är inte något jag attraheras av. Dock kom jag över motståndet, med bävan, och faktiskt blev boken liiite bättre mot slutet, med huvudpersoner som började tänka till och omvärdera sina liv och leverne. Men en höjdare - nix!
 

163. "Fladdermusmannen" (Flaggermusmannen) av Jo Nesbø
Forum 2000 (© 1997)   XX  XX
"När norske polisen Harry Hole skickas till Sydney på andra sidan jordklotet, är det långtifrån turistbroschyrernas glättiga värld han ska få uppleva. Tillsammans med den aboriginske kollegan Andrew Kensington ska han få fast den som mördade en kvinnlig, norsk B-kändis. Jaktmarkerna är de skitiga miljöerna i Sydneys skuggvärld, och i glädjekvarteren med dygnet-runt-service rör de sig bland horor och hallickar, cirkusartister, transvestiter och langare. För Harry blir utredningen ett möte med det moderna Australien, de urgamla myterna och kärleken."
"Jo Nesbø är en av Norges mest kända rocksångare. För debuten Fladdermusmannen vann han priset för bästa nordiska kriminalroman, Glasnyckeln."
Läst 21 - 31 augusti 2005
Nej, den här var ingenting för mig! Allmänt trist och tråkig och inte ett dugg spännande. Kastar mig raskt över en Sidney Sheldon-bok istället och låter raskt Fladdermusmannen fladdra bort.

 

 

Har du läst samma böcker som jag?
Vad tyckte du?
Kommentera gärna i  min
 Gästbok

eller ge mig ett boktips!

Har du enbart fått upp denna sidan
utan min menyrad till vänster?

Klicka då här
för att få fram menyraden

Sidan utlagd 2005-07-02

Tillbaks till Pias Stuga

Design © Pias Grafik 2003 - 20229
 

 

(Ny räknare 2011-08-19)

24 besök 2010-03-17
22 besök 2010-02-10
20 besök 2009-11-04
15 besök 2009-03-11
12 besök 2009-01-21
8 besök 2008-11-13

79 besök 2007-01-24
därefter förlorad statistik igen

59 besök mellan 2005-07-02 - 2005-10-07
48 besök mellan 2005-10-07 - 2005-11-21