Juni - Augusti 2003
Sid 2

 

Juni 2003

13. "Tim" av Colleen McCullough 
(Född i Australien och har även skrivit "Törnfåglarna")

Pan books (pocket) tryckt 1975, denna 1978.  XX
Tim är 25 år och har en kropp som en grekisk gud. Han är dock förståndshandikappad. Mary är över 40, en kultiverad karriärkvinna som lever ensam. Första gången hon ser Tim hjälper han till med ett ombyggnadsarbete på grannens hus. Från den stunden är det som om en kraftig magnet drar de två samman. Först som vänner, men sen mycket, mycket mer.
Läst mellan 3/6 - 15/6 -2003 (på engelska)
En "söt" och romantisk liten bok. Väl värd att läsas, trots de nästan 30 åren på nacken. Ska ha filmats med Mel Gibson och Piper Laurie i rollerna. Skulle vara roligt att se den! Jag fick boken efter en utgallring på skolans bibliotek.
 

14. "Sweet William" av Beryl Bainbridge
Fontana Books (pocket) 1975  XX
William är en oemotståndlig och något flirtig karl - som lämnar en röra av gråtande hustrur, barn och älskarinnor bakom sig.
Läst mellan 15/6 - 24/6 -2003 (på engelska)
Ännu en av skolans utgallrade böcker. Denna hade jag dock lite svårt att känna för. Boken skulle filmas 1979. Mest läst som tidsfördriv och för att hålla engelskan vid liv, punkt slut.
 

15. "Pojken som kallades Det" av Dave Pelzer 
Månpocket 2003 (1995)  XX
"När Dave Pelzer vid tolv års ålder omhändertogs av myndigheterna uppdagades en skakande historia. Sedan fyra års ålder hade han vanvårdats och systematiskt misshandlats av sin psykiskt sjuka mor.
 Dave isolerades successivt från sin pappa och sina bröder. Han behandlades sämre än en hund och många gånger önskade han att han skulle dö.
 I dag är Dave vuxen. Med beundransvärt mod lyckades han inte bara överleva sin fasansfulla barndom utan också skapa sig ett tryggt och meningsfullt liv.
Det här är hans egen berättelse."
Läst 18 juni 2003.
Ohyggligt hemsk bok om verklighetens USA på 70-talet och kanske i viss mån än idag. Jag inbillar mig att det aldrig kunde ha hänt i Sverige. Här är kontrollen mycket större och inga barn tillåts fara så illa som Dave Pelzer gjorde. Inte minst skolpersonal skulle ha  slagit larm mycket tidigare.
En sträckläsningsbok jag verkligen kan rekommendera!
Bortrensad mars 2022.
 

16. "Pojken som inte fanns" av Dave Pelzer 
Månpocket 2003 (1997)  XX
"Det enda han sökte var kärleken i en familj.
Fristående fortsättning på Dave Pelzers barndomsskildring om vad som hände efter att han vid tolv års ålder omhändertogs av myndigheterna och placerades i fosterhem.
 Som fosterbarn undgick han sin mors fysiska tortyr men fann ändå ingen trygghet - han var tvungen att flytta mellan fem olika fosterhem, mobbad och misstrodd hade han svårt att få kamrater och tvingades arbeta hårt för att försörja sig själv."
Läst 19 juni 2003.
Stackars barn. Lite bättre blev det i alla fall för honom när han slapp ifrån sin mammas dagliga "tillsyn", men trygg kände han aldrig sig. Konstigt att man även placerade honom i fosterhem i närheten av mamman.
Även denna bok rekommenderar jag. Det GÅR inte att lägga den ifrån sig förrän man fått reda på hur det går för honom.
Bortrensad mars 2022.

 

17. "Kommissariens löfte" (Das Versprechen) av Friedrich Dürrenmatt
Prisma 1958  XX
"En liten flicka har mördats av en galning, polisen har klämt ut en bekännelse ur en lagom sluskig och skuldbelastad individ och denne har, tillmötesgående nog, begått självmord i fängelset. Därmed borde saken vara klar - men det är den icke. Kommissarie Matthäi vid statspolisen i Zürich, en skrivbordspedant av renaste vatten, råkar se litet för nära på den lemlästade kroppen och den synen kommer han aldrig ifrån. Genom rutinen, som han omgivit sitt liv med, bryter som en stormflod passionen, han lämnar allt och viger återstoden av sitt liv åt en tålmodig väntan på mördaren som han lagt ut ett lockbete för,,,
 Friedrich Dürrenmatts roman börjar som en mycket rafflande kriminalroman och fortsätter helt oskyldigt att vara en sådan ända till det ögonblick, några sidor från slutet, då den plötsligt tar eld och bränner läsarens hand."
Ovanstående skrivits av Åke Perlström i Göteborgs-Posten
Läst 25/6 - 29/6- 2003
Ännu en utgallrad bok från skolans bibliotek. Ja, jag sa ju att jag läste allt möjligt! Intressant på sitt vis, en schweizisk deckarförfattare läser man inte varje dag. Spännande? Nja, si så där. Tidens tand gnager som bekant, utan att man märker det, och vi blir mer och mer avtrubbade vad gäller våld, tyvärr.
 

18. "Mord på ljusa dagen" (Evil under the sun) av Agatha Christie 
Aldus/Bonniers Delfinserien (Pocket) 1941 (denna 1973)
"
Hercule Poirot har, klädd i lysande vita tennisbyxor, med panamahatt på lut över ögonen och mustascherna sirligt uppvridna dragit sig tillbaka till Cornwall på semester. Men hans vistelse på Glade Rogers populära hotell blir inte så lugn som han väntat sig. Omgiven av trivsamma sommargäster får han vittring på att ett mord kommer att begås. Tyvärr kan han inte hindra det från att utföras, men han kan med mycken användning av de små grå cellerna till slut reda upp problemen, som tycks så oförklarliga."
Läst 29/6 - 1/7-2003
I tonåren slukade jag Agatha Christie-deckare och jag har cirka 10 stycken själv. Denna såg jag faktiskt nyligen på dansk TV, så det var kul att jag råkat hitta just den nu. Sommarläsning som fortfarande duger!

Juli 2003

19. "Ökenblomman återvänder" (Desert Dawn) av Waris Dirie (i samarbete med Jeanne D'Haem)
Bra Böcker 2002, fristående fortsättning på "En blomma i Afrikas öken"
"I Ökenblomman återvänder berättar Waris Dirie om sitt ursprung i en somalisk nomadkultur och om en resa tillbaka för att träffa sin mor, sin far och de människor hon en gång växte upp med. På ett smärtsamt sätt konfronteras hon med det samhälle som bär skulden till att hon som liten flicka könsstympades på grymmaste vis."
 "Jag ville återvända till stället där jag föddes för att se det med egna ögon. Jag hade ingen aning om var i Somalia min familj fanns. Till en början verkade det lika omöjligt att finna dem som att en nomadflicka skulle kunna bli fotomodell."
Läst 1/7 - 3/7-2003
Här får man följa med Waris på en återresa till familjen. Ganska intressant, men nog sa hon det mesta redan i första boken?
 

20. "Den förbjudna trädgården" (Forbidden Garden) av Diane Guest
Forum 1986 (denna 1996)  XX
"Hjärtslitande snyftningar hörs om natten från grannens trädgård. Journalisten Patrick Kaiser blir alltmer nyfiken på familjen i huset bredvid, den berömde konsertpianisten Julian Ferrare, hans unga, bildsköna hustru och deras två barn.
 Den karismatiske Julian har en obegriplig men förödande makt över hustrun Francesca, dottern Hildy och sonen Christian, och även Patrick dras långsamt in i nätet av lögner och svek. Han är både fascinerad och skrämd av den gåtfulla familjen.
 Varför uthärdar Francesca makens tyranniska beteende? Varför är barnen livrädda för sin far? Och varför agerar Julians syster Elise fångvaktare då Julian är ute på turné? När sanningen äntligen uppdagas inser Patrick att han till varje pris måste ingripa. Måtte det bara inte var för sent!"
Läst 4/7 - 6/7-2003
Spännande och otäckt, som det alltid blir då barn är inblandade i handlingen. Den här boken är fylld av mörka, hemska familjehemligheter, som till slut kommer i dagen.
 

21. "Virgo" av Roy Jacobsen (från Norge) 
LTs förlag, svensk utgåva 1989 (© 1988)  XX
"Den 68-årige Hans Larsen blir fri från fängelset men inte från sitt förflutna. vad är det han har ställt till med som är ett sådant tillbommat rum i hans inre? Varför vägrar han så envist att träffa sin dotter?
 Marianne, ung ensamstående mor, tappar greppet om tillvaron alltför ofta. Varför misslyckas hon med männen, varför känner hon en sådan oförnuftig avsky mot den gamle uteliggaren, varför blir den enklaste vardagssyssla så kaotisk för henne?
 Gradvis börjar läsaren ana sammanhangen, gradvis faller bitarna på plats i ett psykologiskt pussel där den färdiga bilden är både förbryllande och skrämmande. Roy Jacobsens nya roman har en hel del att berätta om en existens i utkanten av det moderna samhällets normalitet.
 Roy Jacobsen är en av Norges mest uppmärksammade yngre författare. Han har tidigare presenterats på svenska med romanen "Det nya vattnet".
Läst 6/7 - 8/7 - 2003
Ett riktigt bottennapp! Sommarens virrigaste och tristaste bok. Som tur är betalade jag inte mer än 10 kronor för den. Ja, ja man kan inte alltid göra fynd .
Inget att rekommendera för hängmattan. Gäsp...
 

22. "Ödets dotter" av Isabel Allende (från Chile) 
Norstedts förlag 2001 (© 1998)  XX
"Eliza Sommers är en ung chilenska som lever i Valparaiso 1849, det år då man hittar guld i Kalifornien. Hennes älskare, Joaquin Andieta, reser norrut för att söka lyckan och hon beslutar sig för att följa efter. Det blir en fruktansvärd resa där hon tvingas ligga gömd i lastrummet på ett segelfartyg.
 Under sökandet efter den älskade i ett land av ensamma män och prostituerade kvinnor, som alla har lockats dit av guldfebern, utvecklas den naiva unga flickan till en mycket ovanlig kvinna. Hon får stöd av Tao Chi'en, en kinesisk naturläkare som vägleder henne genom människolivets mysterier."
Läst 9/7 - 14/7 -2003
En ny bekantskap för mig, Isabel Allende. Har inte läst hennes "Andarnas hus" eller sett filmen. Denna boken var rätt underhållande och intressant, tycker jag. Väl värd att läsas! (Boken var en av världens tre mest sålda under 1999)
Bortrensad mars 2022.
 

23. "En flicka kom till Bagdad" (They came to Baghdad) av Agatha Christie
Bonniers 1976
"Victoria Jones är en fantasibegåvad ung dam, vilket kostar henne jobbet som kontorist i London. Men också simsalabim ger henne chansen att komma till Bagdad, dit hennes drömprins just åkt.
 Och om Victoria söker äventyret så får hon i Bagdad sitt lystmäte - och litet till... Redan första kvällen finner hon en man liggande död i sin säng, mördad. Och sedan följer en rad förbryllande, dramatiska händelser och halsbrytande äventyr som sätter Victorias, och läsarnas, nerver på svåra prov.
 Agatha Christie rör sig här långt från den idylliska miljö där t ex miss Marple löser sina gåtor. Här har hon gett sig i kast med en storpolitisk agentroman som i snabbhet och spänning överträffar det mesta i den genren."
Läst 16/7 - 22/7-2003
Denna boken tog jag bara i bokhyllan för att ha med till stranden. Ska försöka läsa om lite av mina gamla böcker också och inte bara köpa nytt. En något annorlunda Agatha Christie, men hon håller än idag. Inte helt lätt ibland att hålla isär alla de inblandade och vem som sagt och gjort vad.
 

24. "Döttrar till en dotter" av Charlotte Vale Allen 
Bra Böcker 2003 (© 1992)  XX
"Döttrar till en dotter" är en oförglömlig och mäktig roman om kvinnor ur tre generationer. Fabriksarbeterskan Maggie Parker lägger skulden för sitt bittra livsöde på sina döttrar. Faye och Louise, de två döttrarna, har sedan tidiga barnaår kämpat för att vara sin mor till lags och till slut uthärdar de inte den psykiska och fysiska misshandel de ideligen utsätts för.
 Mormor Ellen, den varma och generösa, ger kärlek och trygghet i barnbarnens kaotiska liv."
Läst 22/7 - 27/7 - 2003
En riktig tegelsten, (ca 700 sidor) som var mycket svår att slita sig ifrån. Vill du ha en riktig godbit i sommar, köp den!
Bortrensad mars 2022.

Augusti 2003

25. "Desperation" av Stephen King 
Bra Böcker 2003 (© 1996)
"Här målar Stephen King upp ett apokalyptiskt drama om Gud och djävulen, om galenskap och insikt. Hans känsla för upptrissad spänning har aldrig varit så finslipad, hans skräckfantasier aldrig så hämningslösa som när bokens huvudpersoner upptäcker den egentliga innebörden av ordet desperation..."
Läst 28/7 - 2/8 - 2003
Jag förstår inte hur han är skapad, denne Stephen King? Var får han allt ifrån? Hur kan man bara fantisera ihop sådana historier som han kan? Jag har cirka 20 böcker av honom i bokhyllan och har sträckläst dem alla. Nu börjar jag att lite grann tröttna på hans äckliga fantasier. Till mitt försvar ska jag säga att min man köpte boken åt mig!  När jag nästan hade läst ut boken, beslöt sig minste sonen (10 år) för att skämta med mig. Han la en leksakskaka av plast mitt på min uppslagna bok. När jag lyfte bort den glömde jag bort att undertill satt en leksakskackerlacka fast med ett snöre! Jag skrek rakt ut i luften när jag såg det svarta odjuret mot de vita sidorna. Det är vad Stephen King gör med dig!
 

26. "Mellan ebb och flod" av Rosamunde Pilcher 
Forum 2003 (© 1982) pocket  XX
"Prue njuter av Cornwalls dramatiska skönhet - havet, klipporna och vindens sus i palmkronorna. Föga anar hon hur mycket hennes liv kommer att förändras av mötet med en blyg liten flicka och en ung konstnär."
Läst 3/8 - 4/8-2003
Veckotidningsroman, ja i alla fall fick man den på köpet av tidningen Året Runt - som jag annars aldrig köper. En stundens ingivelse. Alltför sockersött och förutsägbart - och det kunde jag kanske räknat ut innan!
 

27. "Röda huset" av Ole Söderström En roman om Strindbergs sista äktenskap
Norstedts förlag 1976  XX
"Den 6 maj 1901 gifte sig August Strindberg (51) med Harriet Bosse (23). Paret bosatte sig i det numera rivna huset Karlavägen 40. Därmed begynte ett åttaårigt kärleksdrama som kom att skälva genom hela hans sena diktning. "Röda huset" är en roman, byggd på det dokumentära materialet, om hans sista infernovandring från det sena lyckoförsöket till det kors som skulle bli hans sista hopp. Men det är också en egensinnig roman om älskandets och äktenskapets problematik överhuvudtaget, om allas vår lust och vanmakt i kärlekens "röda hus".
Läst 4/8 - 8/8-2003
Ännu en bok jag fått efter utrensningar i skolans bibliotek. Har stått i hyllan ganska länge och väntat. Inte för att jag är speciellt Strindbergsintresserad, men den var ändå ganska intressant att läsa. Söderström använde sig av den tidens språksätt, som det tog en stund att sätta sig in i.
 

28. "Grottbjörnens folk" (The clan of the cave bear) av Jean M Auel 
Tidens förlag 1984 (© 1980)
"Grottbjörnens folk, en neanderthalklan, har levt på samma sätt i generation efter generation: bott i grottor, samlat växter, tillbett sina skyddsandar, jagat bisonoxar och andra djur. En dag beslutar sig klanen för att adoptera Ayla, en cromagnonflicka som skilts från sitt folk efter en jordbävning.
 Ayla växer upp hos klanen. Hon får lära sig dess levnadssätt av medicinkvinnan Iza, och snart känner hon sig som en av klanens medlemmar. Med hennes annorlunda sätt att tänka, hennes förmåga att handla snabbt i kritiska situationer, gör att hon skiljer sig från dem och råkar in i konflikter. Hon kommer att upplevas som ett hot mot klanens traditionsbundna levnadssätt, mot hela dess existens."
Läst 9/8 - 15/8-2003
Så har jag då äntligen gett mig i kast med att läsa om böckerna om Ayla. Denna läste jag först i början på -91, trots att vi nog fick den i början på 80-talet från någon bokklubb. Jag har tidigare skrivit och rekommenderat dessa böcker och det håller jag fast vid än. De är så otroligt bra! Auel skriver mycket trovärdigt om människans tidiga historia, när inlandsisen fortfarande låg tjock över hela Norden.
Har du inte läst dem - så gör det!
 

29. "Hästarnas dal" (The valley of horses) av Jean M Auel 
Bra Böcker 1983 (© 1982)
Fristående fortsättning på succéromanen Grottbjörnens folk. Utspelar sig under den senaste istiden för drygt 35 000 år sedan. I centrum står cromagnonflickan Ayla.
 "Ayla har drivits bort från den neanderthalklan som adopterade henne när hon som liten skildes från sitt cromagnonfolk efter en jordbävning. Utstött, följd av neanderthalarnas förbannelser, vandrar hon över den ändlösa vindpinade stäppen för att söka efter sitt eget folk.
 På sin ödsliga vandring kommer hon till en grönskande dal där en hjord stäpphästar betar det böljande gräset. Ayla stannar i denna dal: år av hård kamp för att överleva sjukdom, kyla och anfallande rovdjur. Hon blir allt skickligare som jägare, medicinkvinna och flintknackare - hon uppfinner också metoder som ingen människa någonsin använt före henne.
 Ayla har sällskap av en ung stäpphäst och ett grottlejon, men till slut blir henne ensamheten olidlig. Hon vill vandra vidare, vill återfinna sitt eget folk, men samtidigt är hon rädd för vad som ska hända när hon möter dem.
 Den som slutligen bryter hennes isolering blir en man av cromagnonfolket - en av hennes egna. Han blir den förste man som kommer att väcka både hennes vänskap och hennes kärlek."
Läst 16/8 - 30/8 -2003
Spännande att följa Aylas ensamma vandring och hennes kamp för att överleva. Och den är såååå romantisk  där i slutet!  Passade på att se filmen "Grottbjörnens folk" (från 1986) också när jag hade läst denna bok. Förra gången jag såg den tyckte jag den var dålig, men nu tyckte jag att den var rätt okey. En film nästan utan ord, eftersom neanderthalarna inte kunde prata som vi utan använde sig mest av teckenspråk. Huvudrollen som Ayla spelades av Darryl Hannah.

 

Ser att dessa sidor har en jämn ström av besökare
 och det är roligt. Kommentera gärna i  min
 Gästbok
eller ge mig ditt boktips!

Har du enbart fått upp denna sidan
utan min menyrad till vänster?

Klicka då här
för att få fram menyraden
 

Originalsidan utlagd 2003-08-16
(uppdaterad 2004-01-02)
La till bilder 2004-06-29
(och delade sidorna lite mer)

Tillbaks till Pias Stuga

Design © Pias Grafik 2003-2022
 

 

Ny räknare 2011-08-19

 

38 besök 2011-04-08
29 besök 2010-03-17
26 besök 2010-02-10
23 besök 2009-11-04
17 besök 2009-03-11
15 besök 2009-01-21
12 besök 2008-11-13

92 besök 2007-01-24
därefter förlorad statistik igen

57 besök mellan 2005-10-07 - 2005-11-21
Förlorat all gammal statistik! :o(