Januari - Maj 2003
Sid 1

 

Januari 2003

1. "Stark" av Stephen King 
Utgiven av Bra Böcker 1990.
"Thad Beaumont är författare. Mycket seriös; hans första roman nominerades till ett förnämt pris och hans senaste har fått lovord av kritikerna. Men tyvärr har de inte sålts i särskilt många exemplar.
 George Stark är också författare. Knappast älskad av kritikerna och avgjort aldrig påtänkt för några litterära utmärkelser. Men hans brutala, iskalla, blodiga kriminalromaner har sålts i enorma upplagor.
 Nu är George Stark död. Han blev bara 13 år gammal. När en fanatisk beundrare försöker pressa pengar av Thad Beaumont mot att inte avslöja att han kan bevisa att George Stark i själva verket bara är en pseudonym, väljer Thad själv att avslöja att han skrivit Starks böcker. Och beslutar samtidigt att avliva George Stark för att återgå till sina egna romaner.
 Problemet är bra att George Stark inte tycks vilja förbli död. Och att den okände, sataniske mördare som går lös har Thad Beaumonts fingeravtryck...."
Läst mellan 7-12 januari 2003.
Julklappsbok av en av sönerna 2002. Stephen King tillhör mina absoluta favoriter. Jag har en ganska stor samling, men saknade den här. Denna är lika ruggig och skrämmande som de flesta andra han har skrivit. Man bara sträckläser....
 

2. "Mrs. Bridge" av Evan S. Connel
Originalet utkom 1959, denna från Bra Böcker 1995.  XX
"Mrs India Bridge är en hängiven maka, saktmodig, naiv, aningslös. Hon är gift med advokaten Walter och tillhör därmed den burgna övre medelklassen.
Mrs Bridge är en människa som livet bara "går förbi". Plikttroget uppfyller hon de krav som mr Bridge och barnen ställer på henne. Hon försöker på olika sätt få tiden att gå, medan mr Bridge arbetar livet ur sig för att familjen ska ha det bra. Någon egentligen kommunikation mellan makarna förekommer inte.
 I ett ögonblicks klarsyn och i en sorts desperation meddelar mrs Bridge en dag sin make att hon på en väninnas inrådan tänker gå i psykoanalys. "Dumheter", svarar mr Bridge bakom sin tidning och så är saken ur världen.
 När mr Bridge plötsligt dör och mrs Bridge blir ensam har hon för länge sedan slutat leva."
Läst mellan 25-29 januari 2003
Trevlig, lättläst bok om en kvinnas liv i USA strax efter första världskriget. Mycket fördomar - tur att vi har kommit lite längre idag!
 

3. "Tuta och käka öppnar inom kort" av Billie Letts
Bra Böcker 1999, roman.
"Tuta och käka skulle det stå med stora, klart lysande bokstäver på neonskylten intill på det lilla landsvägskaféet i östra Oklahoma. Därunder, i mindre bokstäver, "öppnar inom kort". Tolv år senare har skylten samma budskap, men ingen drar ens på munnen åt den numera. Den en gång så trafikerade motorvägen utanför ligger öde, och den pampiga skylten är lika skamfilad som ägaren och Vietnamveteranen Caney Paxton.
 Caney kom hem från Vietnam i rullstol och sedan baren öppnades har han inte vågat sig utanför dörrarna. Tillsammans med Molly O, en sargad själ med fyra äktenskap bakom sig, sköter han slentrianmässigt det som återstår av restaurangrörelsen.
Men en blåsig decembermorgon stormar en ung kvinna in i lokalen med en halvdöd, trebent hund i famnen. Vera Takes Horse erbjuder sig att jobba som kombinerad inkastare/servitris mot att hon får stanna några dagar tills hunden tillfrisknat. Julen närmar sig och människors hjärtan veknar. Mot Molly O:s vilja låter Caney henne stanna.
 Efter en tid dyker vietnamesen Bui Khanh upp i baren. Han påstår sig vara en utmärkt kock och eftersom Vera ser till att skaffa kunder behövs det hjälp i köket. Matlagning är nu inte Buis starka sida, däremot är han en fixare av stora mått.
 Men Vera och Bui drar förändringens vind in i Caneys och Molly O:s stagnerade tillvaro. En vinddriven skara människor söker kärlek och värme hos varandra och visar att även de svartaste moln har silverkant."
Läst mellan 29/1- 3/2 2003
En billig reabok som visade sig vara mycket bättre än jag trodde. Ibland gör man fynd för 20 kronor! Helt klart mycket läsvärd!

Februari 2003

4. "De ensamma pojkarna" av Mats Olsson
Bonnier Alba 1995, roman.  XX
"Rock'n roll slog tidigt sina klor i Richard Andersson och tillsammans med bästa kompisen Thomas bildar han på sextiotalet The Lonely Boys, ett band som hamnar på Tio i topp. Efter några år går Richard och Thomas skilda vägar, men ingen av dem lämnar musiken."
"De ensamma pojkarna är en berättelse om passion för musik, sena nätter, konstiga piller och cigarretter, och passion för alla töser, flickor, kvinnor i världen - allt det som Ian Dury så träffande kallade >>Sex, drugs & rock & roll<<"
 Författaren Mats Olsson är känd som nöjesreporter, filmrecensent, nöjeschef och USA-korrespondent på Expressen och var den som skapade POP-sidan. 1995 var han tidningens sportkrönikör.
Läst mellan 4-21 februari 2003.
Boken började lovande, tyckte jag, med huvudpersonen som växte upp på 60-talet (precis som jag!) och bildade popband med sina kompisar. Men jag hann bli hjärtligt trött på Richard Andersson och hans gäng. Författaren själv skriver att det är en uppdiktad historia, men tillägger att dikten kan vara förbannat lik verkligheten och tvärtom. Han nämner de flesta stora artister i Sverige (och USA) och väver in dem i handlingen på något sätt. Hade jag tillhört Mats Olssons bekantskapskrets, hade jag nog kunnat uppskatta det stora persongalleriet  i boken, men nu gör jag inte det så, tyvärr... Fast parodin på Skara-Bert, här med namnet Sillen, var rätt rolig!
 

5. "Ett ufo gör entré" av Jonas Gardell 
Pan, Norstedts Förlag 2001, roman.
Fortsättning på "En komikers uppväxt".
"70-tal är på väg att bli 80-tal. Det är kärnkraftsdebattens år, discots och John Travoltas år, punkens och Sex Pistols år. Nu är Juha, Jenny och de andra barnen 15 år gamla och går snart ut grundskolan. Man erövrar vuxenvärlden bit för bit: smygröker bakom gymnastiksalen, super sig medvetslös på ff-fester, ljuger sig blå om sina sexuella bravader och sitter inlåst på sitt tonårsrum med spegeln i knät, försöker att förstå vem i helvete man egentligen är."
Läst mellan 22-23 februari 2003.
Ännu en stark och gripande bok av Jonas Gardell, som alla som någon gång har känt sig utanför, kan känna igen sig i. Det enda tråkiga med hans böcker är att man läser ut dem alldeles för fort! Han skriver mycket korta kapitel, denna hade 108 stycken, i den 316 sidor långa boken!
 

6. "Det onda ögat" av Björn Larsson 
Norstedts Förlag 1999, roman/thriller.  XX
"Björn Larssons roman har inspirerats av ett gigantiskt underjordiskt bygge mitt under centrala Paris. Det är den väldiga Condorcet-stationen för järnväg, pendeltåg och metro som under många år byggts 30 meter under befintliga bostadskvarter och som under byggnadsperioden var topphemlig på grund av attentatsrisken.
 Kring detta bygge utspelas en thriller mot nog så verklig bakgrund av rasism och fundamentalistisk terrorism. Algeriern Ahmed, hans franska hustru Mireille och deras dotter Fatima försöker leva ett vanligt liv, fritt från hat och fördomar. Men när Fatima attackeras av några rasistiska skinnskallar drivs den lilla familjen in i en skrämmande händelsekedja som styrs av människor för vilka den enskildes liv är betydelselöst.
 I de labyrintiskt oöverskådliga tunnlarna under centrala Paris tickar en bomb i det fördolda och hotar inte bara dränka alla som arbetar där utan också störta tusentals boende i husen där ovanför i avgrunden. Ska Ahmed tvingas offra sin dotter för att förhindra katastrofen, eller kommer Fatimas hand att kunna avvärja hotet från det onda ögat?"
 Björn Larsson har gett ut tre böcker tidigare, som nu fått en stor internationell publik. Titlarna på dem är "Long John silver", "Den keltiska ringen" och "Drömmar vid havet"
Läst mellan 23/2 - 2/3 - 2003.
Otäck och skrämmande. Berättelsen kunde mycket väl varit sann, med tanke på terroristdådet mot World Trade Center. Klart läsvärd bok.
Bortrensad mars 2022.

Mars 2003

7. "Lyckans land" av Frank McCourt 
Bonniers 1999, självbiografi.
"I Lyckans land möter vi Frank när han nitton år gammal anländer som fattig immigrant till New York, fast besluten att göra någonting av sitt liv. Hans första arbete består i att tömma askkoppar i lobbyn på Biltmore Hotel och han iakttar gästerna och drömmer om den dag då även han har djup solbränna och ett bländvitt leende.
 Han blir inkallad och på en militärbas i Tyskland lär han sig träna hundar och skriva maskin. Åter i New York jobbar han i hamnen och lyckas så småningom, trots att han inte har någon high school-examen, bli antagen till New Yorks University. Här träffar han också sin blivande hustru. Med obetalbar humor beskriver han sina första år som lärare i engelska språket och litteraturen vid olika skolor i New York. Vi får också följa föräldrarnas och brödernas vidare öden."
Läst mellan 6-16 mars 2003
Såg att denna bok skulle finnas med på bokrean och tänkte "Den måste jag bara ha". Nu är den läst och vad säger man? Visst är den bra, men en ung mans öden och äventyr går inte upp mot ett barns! Jag tyckte hans barndomsskildring var så otroligt hemsk och gripande och ändå skildrad med humor. Denna bok var kanske inte lika intressant i mina ögon. Boken sträcker sig över åren 1949-1985. Läste att han inte skrivit sina böcker förrän han blivit pensionär, det tycker jag är strongt gjort! Även en av hans bröder (tror det var Malachy) hade också givit sig in på författarbanan.
 

8. "Underdog" av Torbjörn Flygt
(som är född 1964 och bosatt i Malmö. Han har tidigare givit ut romanerna Längsta ögonblicket -95 och Män vid kusten -97)
Nordstedts 2002  XX
"Det här är en berättelse om familjen Kraft; om Johan, hans begåvade och ensamma syster Monika och deras mamma Bodil, som sliter ut axlarna på Strumpfabriken tills fabriken blir överflödig.
 Familjen Kraft bor på Borgmästargården i Malmö, ett av miljonprogrammets första friska satsningar, med tre- och åttavåningshus och ett par på sjutton våningar, så att vinden verkligen ska ha nåt att gripa tag i.
 Underdog handlar om att växa upp under sjuttio- och åttiotalen med dåligt självförtroende och världens bästa morsa, om alla stenar som ligger i vägen och måste sparkas på, om längtan efter att kasta loss från sin bakgrund och hur förtvivlat svårt det är..."
Läst mellan 16-31 mars 2003
Blev nyfiken på denna bok när jag läste om den i bokreans kataloger. Nu är den läst och jag måste säga att den lämnade mig totalt oberörd. Varför vet jag inte riktigt, kanske för att jag upplevde den som mest grå och trist, så som livet ofta också är.

April 2003

9. "Grabben i graven bredvid" av Katarina Mazetti 
AlfabetaAnamma 2002, Roman
"Varför skulle det vara omöjligt att få ett förhållande att fungera mellan två obundna människor i mogen ålder som drivs av en stor längtan och ljudligt tickande biologiska klockor? När de dessutom drabbats av en fullkomligt oväntad passion där på kyrkogården?
 Hon är en barnlös änka med kyligt intellekt och en bostad så prydlig att den verkar allergisanerad. Han en sliten småbonde som inte kan räkna sina arbetstimmar ens om han tar till tårna. Och känslorna är starka: "Det sa inte klick precis", säger han. "Det kändes mera som när jag råkade luta mig mot elstängslet."
 Ett tragikomiskt vardagsdrama om kärlekens möjligheter och omöjligheter."
Läst mellan 31/3 - 7/4-2003
Betydligt trevligare, jämfört med Underdog, tyckte jag denna bok var. En lättläst bok som jag nog hade kunnat läsa på någon dag, om jag nu inte hade varit tvungen att plugga Samhällskunskap!  Den var både rolig, intressant och tragisk. Och nu ser jag fram emot att se filmen, men den går väl inte upp emot boken, för det gör de nästan aldrig. Böckerna är alltid bäst!!!!
PS. Filmen var ganska bra, men gick inte upp emot boken.
 

10. "Oya - Fremde Heimat Türkei av König/Straube/Taylan 
DTV (Deutscher Taschenbuch Verlag) 1988  XX
Handlar om en 16-årig flicka med namnet Oya, född och uppvuxen i Tyskland av turkiska föräldrar. Föräldrarna är gästarbetare i Tyskland sedan 25 år och har hela tiden sparat pengar för att en dag kunna återvända till Turkiet. Oya går i tysk skola och är en duktig elev med framtiden för sig. Hon vill bli sjuksköterska. Så är äntligen dagen kommen! Hela familjen ska flytta tillbaks till Turkiet!
 Men vilken kulturchock det blir! Det första som händer Oya, är att hennes två år äldre bror (som bott och gått i skola i Turkiet) begär att få kontrollera hennes kläder hon haft med sig. Han bestämmer vilka som passar sig i Turkiet - och det är inte mycket! Därefter inhandlas huckle och en skoluniform, som består av heltäckande kläder åt den stackars flickan. Inte ens hennes åttaåriga lillasyster får gå i korta byxor, för "vad skulle grannarna säga".
 En dag åker Oya och ett flertal släktingar iväg på en badutflykt. Dvs männen och pojkarna badar, medan kvinnorna och flickorna förbereder och ordnar med middagsmaten, i sina varma kläder! Efter måltiden sover männen ruset av sig under träden, medan kvinnorna diskar.
 Oya får börja i en turkisk skola, för det finns inte plats i den tyska skolan för alla som återvänder till Turkiet. Där upptäcker hon första dagen att man endast tilltalar eleverna med ett nummer och inga namn! Hon får problem med språket och hennes tysklärarinna talar så dålig tyska så Oya inte ens förstår henne. Historieläraren berättar att han fått i uppdrag att skriva om Hi-böckerna över sommaren, för de varit fulla av osanningar. På gymnastiklektionerna använder man samma kläder som man har på sig hela dagen och någon duschning förekommer inte.
 Efter ca 4 månader, tycker pappan att Oya lika gärna kan sluta skolan och hjälpa honom i hans affär istället. Hon har fortfarande svårigheter och i Turkiet behöver flickor ändå inte ha något yrke. Hennes egen mamma har aldrig gått i skolan och är analfabet.
 Nyår ska man fira med en stor fest - men när Oyas bror talar om för Oya att det är hennes förlovning med kusin Ahmet det gäller, brister allt för den stackars tjejen. Man hade glömt att tala om för henne, att hon varit bortlovad sedan barnsben till kusinen! Behöver det tilläggas att hon senare får ett sammanbrott?
En ungdomsbok som jag läst (april) på tyska i min Tyska steg 3 kurs.
Usch, vad denna bok gjorde mig upprörd! Vilket liv de lever, nej det är väl för mycket sagt. De lever inte alls - de bara existerar. För att passa upp på männen! Plötsligt fick hedersmord på utländska tjejer, som stackars Fadime, i Sverige en helt annan betydelse för mig. Jag vet inte om boken finns utgiven på svenska, men det är en riktig "rysare" med verklighetsförankring.

Maj 2003

11. "En blomma i Afrikas öken" av Waris Dirie (i samarbete med Cathleen Miller) 
Bra Böcker, denna 2002, självbiografi.
"Waris Dirie är född i Somalia - vid sex års ålder vallade hon getter i den somaliska öknen. När hon var tolv skulle hon giftas bort med en för henne okänd sextioårig man. Hon flydde då till Mogadishu och lyckades ta sig vidare till London där hon fick arbete som oavlönad piga hos en farbror, den somaliske ambassadören. I London "upptäcktes" hon som fotomodell och inledde en sagolik karriär som toppmodell med hela den rika världen som arbetsfält."
Läst mellan 2/5 - 4/5 -2003.
Aldrig i min vildaste fantasi kunde jag föreställa mig vilka hemskheter dessa stackars småflickor utsätts för!  Kvinnlig omskärelse, eller rättare sagt, könsstympning, är det värsta jag läst om på länge. Och detta sker på miljontals små flickor än idag! Waris var själv fem år gammal när hon fick större delarna avskurna med ett trasigt rakblad, utan bedövning! Ihopsydd med hjälp av taggar från akaciaträd och en kraftig vit tråd, för att sen få benen sammanbundna från anklarna upp över höfterna och dessutom bli lämnad ensam mitt ute i öknen någonstans!  Jag mår illa av detta barbari!
Waris arbetar fortfarande som fotomodell men är också s k human rights-ambassadör vid FN med uppgift att skapa en världsopinion mot kvinnlig könsstympning. FN har tillsammans med WHO sammanställt statistik på kvinnlig könsstympning och man uppskattar att omskärelse har utförts på 130 miljoner kvinnor och flickor. Det betyder att minst två miljoner flickor riskerar varje år att bli nästa offer - eller 6000 flickor varje dag! Det är en sedvänja i 28 länder i Afrika och även om man emigrerar till andra länder tar man seden med sig.
Kan bara säga en enda sak - LÄS DENNA BOK!!!!
 

12. "Sikta mot stjärnorna"  eller Konsten att bli en "gränslös" människa av Wayne W. Dyer
Forum 2002 (© 1980)  XX
"Miljoner människor världen över har fängslats av budskapet i Wayne Dyers Älska dig själv. Det lyder i korthet: "Du har bara ett liv. Gör det till det liv du vill ha!" I sin nya bok Sikta mot stjärnorna tar han steget fullt ut mot "gränslösheten". Det finns inga gränser för den lycka du kan uppnå, den skaparkraft du kan känna eller de samhällsinsatser du kan göra. Det hänger helt och hållet på dig själv. Du kan bli precis allt du själv väljer att bli. Dyer hjälper dig att: genomskåda falska förebilder, frigöra dig från auktoritärt tänkande, lita till dina inre signaler, finna ändamål och mening i ditt liv, bli en ständig vinnare."
Läst på lediga stunder i maj månad 2003.
Vet inte om jag fick ut så mycket av denna bok, eftersom jag var väldigt upptagen med att plugga inför sex prov samtidigt.
Att bli en "gränslös" människa skulle vara så enkelt så, om man bara följde den amerikanska psykologen Dyers beskrivningar. Men så enkelt var det nog inte, då det tog honom cirka 500 sidor att beskriva vägen. Att jag bara orkade "tröska" igenom den!!!

 

Ser att dessa sidor har en jämn ström av besökare
 och det är roligt. Kommentera gärna i  min
 Gästbok
eller ge mig ditt boktips!

Har du enbart fått upp denna sidan
utan min menyrad till vänster?

Klicka då här
för att få fram menyraden

Sidan utlagd 2003-02-03
Uppdaterad 2003-08-15
La till bilder 2004-06-29
(och delade sidorna mer)

Tillbaks till Pias Stuga

Design © Pias Grafik 2003-2022
 

Ny räknare 2011-08-19

31 besök 2010-03-17
28 besök 2010-02-10
23 besök 2009-11-04
18 besök 2009-03-11
16 besök 2009-01-21
11 besök 2008-11-13

140 besök 2007-01-24
därefter förlorad statistik igen.
32 besök mellan 2005-10-07 - 2005-11-21
Förlorat all gammal statistik! :o(